TOSHIBA Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Marca 2020 No I stało sieDojrzewalnia wystartowałaPo testach wystartowała z miesem.Dzien zero wsad 3 tygodnie peklowany na sucho w woreczkach próżniowych w temperaturze 6 stC 21g/1kg Jutro rano spryskam kulturami Temp 10 stC wilgotność 78 - 80 % Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Marca 2020 Ladnie i jakby tak delikatnie powiedziec to zaczoles od d--py strony jesli juz. 1. przy plesniach potrzebne sa oslonki ( bez plesni tez)..2. min. dawka peklosoli przy tych wedlinach to 25 g/kg a nie 21 g/kg.3. temp. jesli mozesz to podnies do 12.5-13*C4. wilgotnosc jesli mozesz to podnies do 85% w pierwszym tygodniu.5. przy uzytych oslonkach podstaw cos ponizej wedlin do lapania skroplin ( zajrzyj do postow @radek). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Marca 2020 zaczoles od d--py strony Dzięki za krzepiące słowa Soli nie dosypie, w osłonki tez już nie wsadzę Plan był inny, to miało być salami, ale korona wirus dopadł moje przesyłki nadane do Niemiec i już nie dalem rady odebrać, bo jak wiadomo granice zamknięte.Parametry mogę zmienić, to najmniejszy problem Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Marca 2020 Sol czy peklosol jest wazna - ale przy 21 g/kg da raczej rade wytrzymac to pierwsze zabezpieczenie. Co masz z oslonek w domu ( kilbasnice, czy inne )?problem polega na tym ze nieosloniete miesa zaczna pokrywac sie plesnia niezaleznie czy ja zaszczepisz czy nie, "korzonki" plesni beda wrastac w mieso bezposrednio, jak rowniez moga wytwarzac mykotoksyny bezposrednio w mieso. Dodatkowo wysychanie zewnetrznej warstwy miesa bedzie rowniez nie wyhamowana, czyli bedzie raczej suszenie niz dojrzewanie. Oslonki hamuja takze dostep tlenu, jak rowniez swiatla do miesa. Jesli wczoraj je powiesiles to nie masz jeszcze problemu. Co masz z oslonek a co mozesz zdobyc? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) W domu mam tylko wieprzowe 28no i sztuczne do salami 55 Najwyżej podwędzę na zimno i podsuszę Edytowane 21 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 21 Marca 2020 wieprzowe sa nieco za male. z tych sztucznych do salami mozesz zrobic cos w rodzaju bandaza. Rozciac wzdluz, namoczyc i owinac Twoje najlepsze czy najcenniejsze kawalki wedlin, dobrze osznurowac czy wlozyc w siatke, tak aby nie bylo kieszeni powietrznych. Kawalki dluzsze mozna wedzic zimnym dymem kilka godzin, pozniej powiesic, gdy zacznie wychodzic plesn znow przewedzic itp. Kawalki najmniejsze (Twoj wybor zreszta ktore) mozesz potrzymac kilka dni w dojrzewalni (najlepiej do czasu pierwszych objawow plesniowych), wlozyc na kilka dni do vac-pack, i znow wyjac do dojrzewalni. A moze w najblizszych dniach uda sie zdobyc jakies oslonki?Ale to sa tylko moje idee a moze inni maja inne podwpowiedzi?. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Marca 2020 Plan jest takiOsuszanie, nawilżanie, chłodzenie, grzanie ma chodzić wg algorytmu PIDPrzewietrzanie regulator obrotów ? lub PID, jeszcze nie wiem, świeżo powietrze podawane ciągle, ale bardzo powoli po przejściu przez filtr węglowy, celem eliminacji niechcianych"składników" Oryginalny układ chłodniczy z termoobiegiem nie będzie użytkowany = pozostanie jako układ rezerwowego chłodzenia.W lodowce zrobię oddzielna małą komorę gdzie powietrze będzie obrabiane i w razie potrzeby (np. w przerwach pomiędzy dojrzewaniem) sterylizowane UV ale tak aby UV nie wpadało do komory właściwej, i dopiero przygotowane powietrze będzie trafiać do komory właściwej wg zadanej prędkości/ilościNo to tak skrócieCałość rejestracja,z dostępem z mojego telefonu. + kamera, abym nie musiał otwierać i zaglądać (choc i tak chyba będę ) Witam, Czy możesz podzielić się opisem i fotografiami z budowy komory.Bardzo ciekawi mnie zewnętrzny układ chłodzenia i jego sterowanie PID. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert4you Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Marca 2020 Nie tylko ciebie ciekawi. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Marca 2020 No właśnie- pomijając wsad do komory( bo to temat chyba na inny Dział) - zapodaj co nieco o samej komorze..... Jaki typ chłodziarki ( No Frost/bez No frost), jakie sterowniki, jak z kontrola temperatury, wilgotności , przewietrzaniem, itp/itd..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) Dzisiaj po ocieknięciu, poważyłem i pometkowałemMieso zaszczepione opryskowo resztę płynu wlałem do nawilżacza, będzie sie dalej "szczepiło" Co do konstrukcji.Z powodów opisanych wczesnej, nie doszły przesyłki, wiec zrobiłem z tego co miałem. Sterownik PID częściowo zakupiony i przeprogramowany, dzięki temu uzyskałem funkcje PID w chłodzeniuPo testach stwierdzam ze nie potrzebne utrudnienie, na oryginalnym programie wahania 0,2 do 0,3 StC z PID stoi w miejscu (max dryf 0,1 StC)Oczywiście żaden agregat lodówki by tego nie wytrzymał, wiec zastosowałem ogniwa Peltiera, jako pompy ciepła - 2 x 180WW oryginale jak są sprzedawane nie nadają sie, za słabe wentylatory i cześć zimna zamarza, wiec wymieniłem wentylatory na mocniejsze jakieś 15 razy (moc wentylatora 800mA - nie proponuje stosować mocniejszych), również wentylatory po stronie cieplej wymieniłem na mocniejsze o 7 razy tu maksymalna moc nie ma znaczenia, do ciepło oddawane przez wentylatory nie dostaje sie do komoryDzięki temu po stronie zimnej nic nie zamarza nawet nie wytraca sie woda (bardzo nale ilości)A strona ciepła latem będzie lepiej schładzana. Na "parowniki" założyłem rurki fi 75 mm aby powietrze zmuszone było do pokonywania większej drogi i nie krążyło tylko wokół wentylatora Jak widać czujnik znajduje sie przed wentylatorem obiegowym lodówki w odległości okolo 5 - 7 cmDzięki temu podaje wartośći jaka panuje w lodowce Oryginalny termoobieg lodówki działa i miesza powoli powietrze w komorze Jako ogrzewania żarówka 25W ale jak dotąd wogule sie ne załącza, osuszacz powietrza wytwarza wystarczająca ilość ciepła Tak to wygląda od tył lodówkiOd dolu wlot powietrza, gorą wylatuje cieple Edytowane 22 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Marca 2020 No dobra, z temperaturą jest łatwiej a jak z wilgotnością??? Teraz przy nowym wsadzie jest zapewne wysoka, więc osuszanie wystarcza ale potem.....????Po tygodniu/dwóch trzeba będzie dodatkowo nawilżać. Jak z tym parametrem?? Testowałeś utrzymanie wilgotności?? Eksperyment od razu na "żywym organiźnie" to trochę ryzyko....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) Spoko, test był na zamoczonych cegłach Zobaczymy co będzie z miesem Wilgotność waha sie o jakieś 3 do 5 %W zależności czy chodzi chłodzenie czy nie.Z osuszaczem włącza sie dodatkowo oprócz osuszacza druga pompka powietrza 600l/h (taka od akwarium) dodatkowo cały czas chodzi pompka powietrza mała 200 l/h na godzinę Nastawy histerezy sa bardzo niski jak na razie 0,1 jak na razie starczaNawilżacz wogule sie nie załączał, wiec wprowadziłem mu funkcje dodatkowa aby działał 5 sekund co 10 min Zmieniłem parametrywilgotność 98% i temperatura 2 StCZa dwa - trzy dni będę będę stopniowo obniżał wilgotność i podnosił temperatureA przez kolejne 7 dni nawilżał powietrze woda ze szczepionka Edytowane 22 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert4you Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Marca 2020 Też myślałem o ogniwach i teraz wiem że to dobry kierunek. Jakieś sprawdzone miejsce zakupu? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) Wszystko to i tak z Chin Wymien tylko wentylatory, szczególnie te po stromnie zimnej, bo będzie przymarzać lub/i bardzo mocno pocić.Ja dalem o wydajności 60m3/h + rurka 25 cm i dopiero wtedy układ sie ustabilizowałNa zewnątrz po stronie cieplej 2 wentylatory w szeregu po 90m3/h i uszczelniłem taśma aby bokami nie dmuchało.Pewnie, można to lepiej zrobić, ale e Szwajcarii sklepy już tydzień pozamykane, wiec skręciłem z tego co miałem . PSJeżeli zastosujesz podobny czujnik jak ja, to powyżej 80% proponuje zdjąć osłonę,Wszystko OK w krótkotrwałym kontakcie z wilgotnym powietrzem, ale na dłuższą mete zaczyna świrowaćU mnie mimo ze zamontowany jest w strudze powietrza po okolo 8h pokazywal z dużym opóźnieniem, az w końcu poszedł na 100% i sie zwiesiłDo 80% wszystko OK Edytowane 22 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) Jakieś sprawdzone miejsce zakupu? Ja kupiłem bezpośrednio na Amazon (trochę drożej, ale Chiny już zaczęły być wtedy kłopotliwe https://www.amazon.de/gp/product/B07SG5DDR3/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s01?ie=UTF8&psc=1i cale szczęście bo bym nic nie miał Edytowane 22 Marca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-660846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Nastawy histerezy sa bardzo niski jak na razie 0,1 jak na razie starcza Nawilżacz wogule sie nie załączał, wiec wprowadziłem mu funkcje dodatkowa aby działał 5 sekund co 10 min Zmieniłem parametry wilgotność 98% i temperatura 2 StC Za dwa - trzy dni będę będę stopniowo obniżał wilgotność i podnosił temperature A przez kolejne 7 dni nawilżał powietrze woda ze szczepionka No i jak śmiga dojrzewalnia?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-661849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) No i jak śmiga dojrzewalnia?? Mieso podwędziłem rzadkim zimnym dymem 2 X po 8 h w temp okolo 8 - 9 StCDołożyłem peklosoli do 45g /1kg i zapakowałem próżniowo i do lodówki na 7 dniDzisiaj trafiło z spowrotem do komory, 15 StC 85%Jutro spryskam kulturami i już go więcej nie ruszam Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-662113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Z powodu braku szczepionki pleśni, sklepy i granice dalej zamknięte postanowiłem nabyć droga zakupu w sklepie spożywczym salami z pleśnią, serek Brie i ser Roquefort.Pozyskam pleśń zeskrobując ja z ww podhoduje w wysokiej wilgotności i naniosę na mięsoMam nadzieje ze będzie wystarczająco zarodników do rozwoju pleśni PSNo chyba ze znowu Stefan napisze ze do dupy to wszystko co wymyśliłem Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-662174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 ser Roquefort. Pleśń z tego sera nie nadaje się.W ogóle staraj się nie zakazić wyrobów tą pleśnią. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-662176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) A reszta OK? I co z ta peklosola? jedni w necie piszą ze tylko i wyłącznie, inni ze pod zadnym pozorem już nie wspomnę o ilościach od 21 do 65 g / 1 kg Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-662177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) A reszta OK?Jeżeli na salami jest prawdziwa pleśń a nie mąka ryżowa to się nadaje.Również pleśń z brie v camemberta. Nie ma co prawda zalet P. nalgiovense, niemniej może być. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-662178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Próbowałem kiedyś szczepić pleśnią z osłonek salami mocząc je w wodzie demineralizowanej i pędzlować tym roztworem swoje batony.Wszelkie zabiegi spełzły na niczym. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-662179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Salami markowa i oryginalna, wiec raczej wątpię żeby z maka była ArkadiuszCo do pozyskiwania pleśni, to w necie często piszą żeby tego nie robić w wodzie tylko w wilgotnym pudelkuJa zamierzam wsadzić nie zamknięte pudelku do komory podczas hodowliTak to wygląda Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-662181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja zamierzam wsadzić nie zamknięte pudelku do komory podczas hodowli Tak to wygląda Też tak robiłem i też bez rezultatu a osłonki na pewno były z pleśnią a nie z mąką bo pozyskałem osłonki od kolegi , ale może Tobie się uda Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-662185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 ale może Tobie się uda Nie mam innego wyjścia.Moze uda mi sie zdobyć gdzieś w przyszłym tygodniu, zobaczymy,Zaszkodzić ten eksperyment nie zaszkodzi Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/3/#findComment-662186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.