EAnna Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 26 Grudnia 2021 pomyślałem, że może należałoby zastosować bylice pospolitą https://pl.wikipedia...lica_pospolita zastosowania.Tak. Albo pospolitą, albo boże drzewko.Obie są łagodniejsze od dwóch pozostałych i obie są również przyprawami do mięsa.Kupię na wiosnę sadzonki obu i porównam walory Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Wygooglałem, że wspomniana ambrozja może być szałwią. Kolejny problem w tej konserwie, to puszki trapezoidalne Domowe zamykarki raczej ich nie obsłużą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Wygooglałem, że wspomniana ambrozja może być szałwią. Czy mógłbyś podać źródło?Z pewnych względów wydaje mi się to mało prawdopodobne, jednak mogę się mylić zaś nazwa może mieć pochodzenie lokalne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Może chodzi o tę roślinę: https://pl.blabto.com/3978-useful-and-harmful-properties-of-ambrosia-its-use-in.html Istnieje jeszcze jedna opcja - bardzo popularny jest koper o nazwie ambrozja. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 27 Grudnia 2021 W latach 50` i 60` ambrozja to nic innego jak zbiór sproszkowanych warzyw, więc może to "TA" ambrozja?https://sjp.pwn.pl/korpus/zrodlo/Ambrozja;1906,1;1183.html Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Mariusz B możesz mieć rację Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 28 Grudnia 2021 A ja wyczytalam w szwedzkiej wiki ze ambrozja nazywano tez miod wedlog niemieckiego filologa Wilhelma Heinricha Roschersa ksiazki Nektar und Ambrosia (1883) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Słonina konserwowa z suszonymi warzywamiPrzepis autorski : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18826-s%C5%82onina-konserwowa-z-suszonymi-warzywami/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Smakowicie wygląda i pewnie tak smakuje Jacku, powiedz mi co to stało się z wieczkiem od wewnętrznej strony? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 2 Stycznia 2022 powiedz mi co to stało się z wieczkiem od wewnętrznej strony? Witaj nic się nie stało powiedz co masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Bardzo zdrowo to się prezentuje.Moje pytanie jest następujące.Nie posiadam szybkowaru więc robiąc tynylizację jaki bys sugerowal czas i temperaturę?Mamna myśli puszki 300 gramowe.Pytanie to dotyczy również twoich pasztetów smarownych?Pozdrawiam Nowo Rocznie Karol. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 2 Stycznia 2022 powiedz mi co to stało się z wieczkiem od wewnętrznej strony? Witaj nic się nie stało powiedz co masz na myśli ? Na zdjęciach, po wewnętrznej stronie widać ciemny kolor, coś jakby utlenianie, może to przekłamanie na zdjęciach, a może przyprawy... sam nie wiem, dlatego zadałem pytanie. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 2 Stycznia 2022 .Nie posiadam szybkowaru raczej dla tłuszczy twardego odpuścił bym sobie 3-krotne pasteryzowanie takie jest moje zdanie kiedyś ronilem i to nie to konsystencja odbiega od sterylizacji ponadto owszem sporo zależy od surowca więc myślę że tani szybkowar za 115 zł turek warto kupić nie jest to 121 st lle daje radę i wbrew sceptyków nadaje się i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 2 Stycznia 2022 (edytowane) więc robiąc tynylizację jaki bys sugerowal czas i temperaturę?Ja na przykład słoninę w puszkach gotuję w około 96-100 C, przez 90 min. Tak samo puszki 300 g i 425 g. Edytowane 2 Stycznia 2022 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 2 Stycznia 2022 dotyczy również twoich pasztetów smarownych? A pasztecik smarowny tu myślę że potrójna pasteryzacja zdała by rolę i proponuję na ogólnych zasadach raczej tobie nie muszę się rozpisywać .Pozdrawiam serdecznie i życzę w 2022 dużo zdrówka [Dodano: 02 sty 2022 - 20:46] dlatego zadałem pytani nie wszystko jest tam ok to przyprawy jakieś suszone warzywo się przykleiło tylko i wyłącznie [Dodano: 02 sty 2022 - 20:53] Ja na przykład słoninę w puszkach gotuję w około 96-100 C, przez 90 min. Oj jak dla mnie to za mało jak wspomniałem towar jest istotny i sam się przekonałem że konsystencja struktura wyrobu gotowego nie jest identyczna za każdym razem nawet po szybkowarze w jednakowym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Oj jak dla mnie to za mało No wychodzi dobra. Niektórzy mieli okazje próbować. Ale masz rację, wiele zależy od słoniny. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Dziękuję serdecznie za pomoc! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Ale masz rację, wiele zależy od słoniny. Przyznam że ta z warzywami to towar fatalny mi się trafił nie wiem ale chyba gorszej nie miałem . Mimo że robiona w szybkowarze i czas taki jak zawsze stosuje to przy krojeniu jest naprawdę dziwna konsystencja nie zadawalająca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 4 Lutego 2022 (edytowane) Słonina konserwowa z przyprawą PakarPrzepis autorski :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18903-s%C5%82onina-konserwowa-z-przypraw%C4%85-pakar/ Edytowane 4 Lutego 2022 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-749317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 11 Lutego 2022 Konserwa smarownahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18926-konserwa-smarowna/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-750775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 11 Marca 2022 (edytowane) Mielonka konserwowa z boczku Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18997-mielonka-konserwowa-z-boczku/ Edytowane 11 Marca 2022 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-756656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 11 Marca 2022 Jacku, czy tym zastosowanym pieprzem ziołowym, który to podajesz w recepturze, może być "Pieprz Białowieski" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-756658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 11 Marca 2022 (edytowane) W tym boczku zastosowałem zwykły ziołowy ,ale jak najbardziej możesz dać białowieski jak dla mnie nie ma lepszej przynajmniej nie miałem lepszej mieszanki pięknie aromatyczny jest moc w tym pieprzu Edytowane 11 Marca 2022 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-756660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 11 Marca 2022 Dzięki bardzo, tak zrobię, też go lubię . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-756665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Karkówka konserwowa mielona /wersja 2 Przepis autorski: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19057-kark%C3%B3wka-konserwowa-mielona-wersja-2/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-760345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.