Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

pomyślałem, że może należałoby zastosować bylice pospolitą https://pl.wikipedia...lica_pospolita zastosowania.

Tak. Albo pospolitą, albo boże drzewko.

Obie są łagodniejsze od dwóch pozostałych i obie są również przyprawami do mięsa.

Kupię na wiosnę sadzonki obu i porównam walory :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygooglałem, że wspomniana ambrozja może być szałwią.

Czy mógłbyś podać źródło?

Z pewnych względów wydaje mi się to mało prawdopodobne, jednak mogę się mylić zaś nazwa może mieć pochodzenie lokalne. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740407
Udostępnij na innych stronach

Może chodzi o tę roślinę: https://pl.blabto.com/3978-useful-and-harmful-properties-of-ambrosia-its-use-in.html

 

Istnieje jeszcze jedna opcja - bardzo popularny jest koper o nazwie ambrozja.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740410
Udostępnij na innych stronach

W latach 50` i 60` ambrozja to nic innego jak zbiór sproszkowanych warzyw, więc może to "TA" ambrozja?

https://sjp.pwn.pl/korpus/zrodlo/Ambrozja;1906,1;1183.html

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740413
Udostępnij na innych stronach

A ja wyczytalam w szwedzkiej wiki ze ambrozja nazywano tez miod wedlog niemieckiego filologa Wilhelma Heinricha Roschersa  ksiazki Nektar und Ambrosia (1883) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-740557
Udostępnij na innych stronach

Słonina konserwowa z suszonymi warzywami

Przepis autorski : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18826-s%C5%82onina-konserwowa-z-suszonymi-warzywami/

 

 

post-72431-0-90773300-1641080877_thumb.jpg

post-72431-0-08107500-1641080885_thumb.jpg

post-72431-0-85183700-1641080891_thumb.jpg

post-72431-0-17549100-1641080899_thumb.jpg

post-72431-0-07202100-1641080907_thumb.jpg

post-72431-0-55651900-1641080917_thumb.jpg

post-72431-0-66726700-1641080930_thumb.jpg

post-72431-0-78502200-1641080938_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741512
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie wygląda i pewnie tak smakuje :clap:

 

Jacku, powiedz mi co to stało się z wieczkiem od wewnętrznej strony?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741551
Udostępnij na innych stronach

Bardzo zdrowo to się prezentuje.Moje pytanie jest następujące.Nie posiadam szybkowaru więc robiąc tynylizację jaki bys sugerowal czas i temperaturę?Mamna myśli puszki 300 gramowe.Pytanie to dotyczy również twoich pasztetów smarownych?Pozdrawiam Nowo Rocznie Karol.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741592
Udostępnij na innych stronach

 

powiedz mi co to stało się z wieczkiem od wewnętrznej strony?
 

Witaj nic się nie stało powiedz co masz na myśli ? 

 

Na zdjęciach, po wewnętrznej stronie widać ciemny kolor, coś jakby utlenianie, może to przekłamanie na zdjęciach, a może przyprawy... sam nie wiem, dlatego zadałem pytanie.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741639
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Nie posiadam szybkowaru
 raczej dla tłuszczy twardego odpuścił bym sobie 3-krotne pasteryzowanie takie jest moje zdanie kiedyś ronilem i to nie to konsystencja odbiega od sterylizacji ponadto owszem sporo zależy od surowca więc myślę że tani szybkowar za 115 zł turek warto kupić nie jest to 121 st lle daje radę i wbrew sceptyków nadaje się i polecam 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741675
Udostępnij na innych stronach

więc robiąc tynylizację jaki bys sugerowal czas i temperaturę?

Ja na przykład słoninę w puszkach gotuję w około 96-100 C, przez 90 min.  Tak samo puszki 300 g i 425 g. :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741676
Udostępnij na innych stronach

 

 

dotyczy również twoich pasztetów smarownych?
A pasztecik smarowny tu myślę że potrójna pasteryzacja zdała by rolę i proponuję na ogólnych zasadach raczej tobie nie muszę się rozpisywać .Pozdrawiam serdecznie i życzę w 2022 dużo zdrówka 
[Dodano: 02 sty 2022 - 20:46]

 

 

dlatego zadałem pytani
  nie wszystko jest tam ok to przyprawy jakieś suszone warzywo się przykleiło tylko i wyłącznie 
[Dodano: 02 sty 2022 - 20:53]

 

 

Ja na przykład słoninę w puszkach gotuję w około 96-100 C, przez 90 min. 
 Oj jak dla mnie to za mało jak wspomniałem towar jest istotny i sam się przekonałem że konsystencja struktura wyrobu gotowego nie jest identyczna za każdym razem nawet po szybkowarze w jednakowym czasie 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741677
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oj jak dla mnie to za mało

No wychodzi dobra. Niektórzy mieli okazje próbować. Ale masz rację, wiele zależy od słoniny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741681
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale masz rację, wiele zależy od słoniny.

Przyznam że ta z warzywami to towar fatalny mi się trafił nie wiem  ale chyba gorszej nie miałem . Mimo że robiona w szybkowarze i czas taki jak zawsze stosuje to przy krojeniu jest naprawdę dziwna konsystencja nie zadawalająca 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-741756
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Słonina konserwowa z przyprawą Pakar

Przepis autorski :

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18903-s%C5%82onina-konserwowa-z-przypraw%C4%85-pakar/

post-72431-0-99221600-1644016469_thumb.jpgpost-72431-0-12932500-1644016477_thumb.jpgpost-72431-0-72455300-1644016482_thumb.jpgpost-72431-0-55203900-1644016488_thumb.jpgpost-72431-0-37043100-1644016494_thumb.jpgpost-72431-0-08884100-1644016502_thumb.jpgpost-72431-0-65590900-1644016508_thumb.jpg

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-749317
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mielonka konserwowa z boczku

 

Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18997-mielonka-konserwowa-z-boczku/

post-72431-0-87070800-1647001045_thumb.jpgpost-72431-0-59747000-1647001051_thumb.jpgpost-72431-0-02796800-1647001058_thumb.jpgpost-72431-0-97276200-1647001064_thumb.jpgpost-72431-0-81532700-1647001070_thumb.jpg

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-756656
Udostępnij na innych stronach

W tym boczku zastosowałem zwykły ziołowy ,ale jak najbardziej możesz dać białowieski jak dla mnie nie ma lepszej  przynajmniej nie miałem lepszej mieszanki pięknie aromatyczny jest moc w tym pieprzu  :D

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-756660
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Karkówka konserwowa mielona /wersja 2

 

Przepis autorski: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19057-kark%C3%B3wka-konserwowa-mielona-wersja-2/

post-72431-0-22184600-1648884779_thumb.jpgpost-72431-0-87535200-1648884787_thumb.jpgpost-72431-0-18589300-1648884800_thumb.jpgpost-72431-0-47668100-1648884811_thumb.jpgpost-72431-0-39805400-1648884821_thumb.jpgpost-72431-0-95284200-1648884832_thumb.jpgpost-72431-0-89616300-1648884876_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/5/#findComment-760345
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.