maly-maly Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Witam zakupiłem dziś 2 półtusze jutro zamierzam rozpocząć peklowanie mam na to 5 dni z wiadomych przyczyn :grin: , nigdy nie peklowałem tak krótko więc nie ma zielonego pojęcia jakie zastosować proporcje - ile peklosoli , soli na 1 kg mięsa ???? ile wody ??? czy dawać nastrzyki ??? nigdy też ich nie robiłem .Czekam na podpowiedzi i dobre rady od znacznie lepiej znających się fachowców w tej dziedzinie .Pozdrawiammaly-maly Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Jak na początek to widzę ,ze niewąski front robót sobie wyznaczyłeś . Według tego co podał Dziadek w podstawach technologii (patrz w tym dziale; peklowanie mokre str 3) na 5 dniowe peklowanie to ok 1,15-1,2 kg peklosoli na 10l i 1 nastrzyk 7%do 11% masy mięsa ale tu jest jeszcze link do tabeli na stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-38741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Dzięki chudziak nie jest to wcale początek :wink: tylko ja nigdy tak krótko nie peklowałem więc liczę na Waszą pomoc :lol:Kiedy powinno sie dokonać nastrzyku w , której dobie peklowania ????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-38743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Nastrzyk daj od razu, i później pekluj w reszcie solanki-wyjdą na pewno dobre! (Pod warunkiem, że ten poziom zasolenia jest dla Ciebie akceptowalny. Jeżeli nie, to w przyszłości musisz skorygować czas moczenia po peklowaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-38744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Te wartości podane w podstawach technologii na str 3 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015 są nieco niższe niż w tabeli na stronie głównej Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-38746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Nastrzyk zawsze na początku,świeże mięso zawsze lepiej się nastrzykuje jest elastyczne, po nastrzyknięciu do solanki wystudzonej. Uważam że przy większym nastrzyku dawka soli 1kg na 10l wody jest dobra ,mniejszej bym w lecie nie stosował. Radzę w solance trzymać termometr najlepiej utrzymać temperaturę 6-8 st C, nie przekraczać 10st C . Przy braku warunków chłodniczych wybrać najchłodniejsze miejsce i zbijać temperaturę przy pomocy zamrożonej wody w butelkach plastykowych po napojach najlepsze 1,5 L . Butelek najlepiej zamrażać 12 szt i wymieniać po 4 szt . Zamarznięte do solanki gdy odmarzną do zamrażalnika a w to miejsce zamarznięte. W związku z tym solanki robimy trochę więcej tak 0,6 L NA 1 kg mięsa. Dobrym wyjściem jest przy peklowaniu wszystkiego w jednej beczce głowy wp. zamrozić i przy 4 - 5 dniowym peklowaniu zamrożone wrzucić do solanki w 2 - 3 dniu . Ochłodzą temp. solanki i mamy pewność że jej nie popsują .http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&postdays=0&postorder=asc&start=30 To jest link do nowszej wersji i w niej śmiało wszystkie dawki można zmniejszyć o 10dkg na 10l wody do 7 dni resztę pozostawiając bez zmian. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-38748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Witam serdecznie mam pytanie dotyczące peklowania "dużych" golonek, a mianowicie chodzi mi o peklowanie golonek z kością i tutaj pytanie:solankę robić na wagę całych golonek, czy tylko samego mięsa bez kości ? i jak obliczyć wagę samego mięsa bez kości? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Przemo, do nastrzyku zrób solankę do całych golonek. Po wyjęciu kości z golonki otrzymasz 50-60% mięsa z tłuszczem i ze skórą. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Też mam pytanie w sprawie peklowania.Czy przeszkadza to ażeby peklować np. ozorki, nóżki i szynkę (szynka do wędzenia)razem ?Czy szynka nie dostanie jakiegoś zapach od reszty ?Czy lepiej oddzielnie ?Oczywiście peklowanie w zalewie we wspólnym naczyniu. pozdrawiam ps. chyba jednak zrobię oddzielnie. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 z_bychu, za duże różnice wagowe poszczególnych elementów chyba, że ozorki, nóżki, wyjmiesz odpowiednio wcześniej, a szynka będzie dalej się peklować. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Witam chyba, że ozorki, nóżki, wyjmiesz odpowiednio wcześniej, Albo włożysz odpowiednio później . :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Czy przeszkadza to ażeby peklować np. ozorki, nóżki i szynkę (szynka do wędzenia)razem ?nie przeszkadza to ,lecz ja bym razem niepeklował ze wzgledu na to iz mieso z szynki może naleciec zapachem z podrobow jak i zapachem z opalanych nózek. Czy szynka nie dostanie jakiegoś zapach od reszty ?jak napisalem wyzej moze przejac zapach.pragne zwrocic uwage na to ze w wiekszosci podroby peklowane są tylko samą solanka bez dodatku przypraw, ktore sa dodawane w dalszej produkcji wyrobów podrobowych w przeciwienstwie do peklowania miesa na wedzonki. Czy lepiej oddzielnie ?zrób to odzielnie bedzie lepiej Oczywiście peklowanie w zalewie we wspólnym naczyniu.wszystkie niejasności sa wyjaśnione slonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 pragne zwrocic uwage na to ze w wiekszosci podroby peklowane są tylko samą solanka bez dodatku przypraw, ktore sa dodawane w dalszej produkcji wyrobów podrobowych w przeciwienstwie do peklowania miesa na wedzonki.Znów robie błąd. :blush: Mięso na wędzonki pekluję bez przypraw. Tylko woda, sól i saletra. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 A niech tam. Będzie więcej misek, ale zrobię oddzielnie. (Najwyżej z lodówki trochę rzeczy wyprowadzę). Czy wy też macie problemy z pojemnością lodówki? Od czasu jak zacząłem sie w to bawić to zaczęły się te problemy. Trzeba by sobie sprawić jeszcze jedną lodóweczkę (a niedawno starą dobrą lodówkę wyrzuciłem ,błąd) pozdrawiam i dziękuje za szybkie odpowiedzi. :smile: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 A niech tam. Będzie więcej misek, ale zrobię oddzielnie. (Najwyżej z lodówki trochę rzeczy wyprowadzę). Czy wy też macie problemy z pojemnością lodówki? Od czasu jak zacząłem sie w to bawić to zaczęły się te problemy. Trzeba by sobie sprawić jeszcze jedną lodóweczkę (a niedawno starą dobrą lodówkę wyrzuciłem ,błąd) pozdrawiam i dziękuje za szybkie odpowiedzi. :smile: Podroby się inaczej Zbyszek pekluje tu masz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=202 Co do lodówki, od razu założyłem że musi być oddzielna do naszych zabaw :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 a niedawno starą dobrą lodówkę wyrzuciłem ,błąd)Z-bychu człowiek uczy się całe życie, a zadymiacz jeszcze jeden dzień dłużej :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Znów robie błąd. Mięso na wędzonki pekluję bez przypraw. Tylko woda, sól i saletrazareczam Cie że nie robisz błedu.sa osoby co lubią tylko smak wedliny bez przypraw, ja nie wyobrazam sobie wedzonek bez jakies przyprawy,nie robie czegos co w takiej postaci lezy na pólkach w sklepie.dodaj sobie np.liśc laurowy i zauważ jaki da wedlinie piekny bukiet zapachowy,lub moze to byc nawet korzen pietruszki lub korzen lubczyku. poeksperymentuj na małej ilosci,a odkryjesz nowy smak na zlocie poczęstuje Cie wódka,ciekawe czy zajarzysz co to za smak :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 nie robie czegos co w takiej postaci lezy na pólkach w sklepie.to mnie ubawiłeś,ciekawe gdzie kupisz takie wędzonki jak nasze co do smaku to jak z gustem- się nie dyskutuje,dla mnie np.przyprawa w solance to profanacja Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Znowu "zonk" niestety nie mam azotanu ani azotynu sodu, tylko peklosól.Więc będę peklował tak jak mięso. Najwyżej nie będzie "zjadliwe". (Brak czasu). Błąd jest taki że czasami wpierw kupuję co mi przyjdzie na myśl a potem myślę co z tym zrobić. Ale jak narazie nic jeszcze nie wyrzuciłem. :grin: pozdrawiam Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 co do smaku to jak z gustem- się nie dyskutuje,dla mnie np.przyprawa w solance to profanacjato prawda sa gusta i smaki,dla jednych przyprawa w solance pasuje,a inni uważaja to za sprzeczne badż jak to określiles-profanacja. to mnie ubawiłeś,ciekawe gdzie kupisz takie wędzonki jak naszejak sie ubawiłes to fajnie baw sie dalej :grin: ,jak ktoś chce to zawsze znajdzie i kupi. napisze ci tylko tyle: "oj Jasiu,Jasiu..." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Oj Marku,Marku u nas w Rybniku napewno nie kupisz w żadnym sklepie domowej wędzonki ,owszem są podobne ale nie takie jak swojeale pewnie w Bielsku można kupić w sklepie ot zachodzę i kupuję :tongue: :tongue: Powtórzę:oj Marku,Marku :wink: ps.jeszcze nie ma takiego co by wszystko wiedział i wszystko dobrze robił Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 niestety nie mam azotanu ani azotynu sodu, tylko peklosól. Nie ma się czym przejmować. Przecież masz to co trzeba. W peklosoli jest azotyn sodu, zwany też nitrytem. Nie sądzę żebyś gdzieś dostał nitryt, gdyż jest to silna trucizna. W peklosoli jest go zaledwie 0,6 %, co jest dawką bezpieczną dla zdrowia. Natomiast azotan to saletra, która w czasie procesu peklowania i tak przechodzi w azotyn. Pekluj zwyczajnie peklosolą i nie będzie problemu. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Września 2008 WitamW sobotę włożyłem do solanki mięsko z przeznaczeniem do wędzenia.Wczoraj zauważyłem, że jeden kawałek w niektórych miejscach zaczyna zmieniaćkolor. Wygląda to tak jakby miał kontak z powietrzem - zaczyna si.e robić szary.Kolor dokładnie taki jak przy peklowaniu suchym ma wierzchnia warstwa mięsa.Mieso jest całe zanurzone w solance, więc wykluczony jest kontakt z powietrzem.Nie ma zadnych innych złych objawów typu zmętnienie zalewy czy zapach.Zastanawia mie tylko dlaczego ? Konkretnie jest to karkówka. Peklująca się razem z nią polędwica nie ma żadnych zmian koloru, jest pięknie czerwona.Czy zostawić to tak jak jest czy lepiej przełożyć do oddzielnego pojemnika, aby w razie czegonie zepsuć innych kawałków ? Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Września 2008 Objawy są raczej normalne jak się mięsa nie obraca w trakcie peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Września 2008 mam pytanie o ilość solanki na 1 kg mięsa. Oczywiście czytałem że 40% ale z ciekawości pytam czy nie może być więcej? przecież sól przechodzi na zasadzie dyfuzji do mięsa więc na logikę solanki może być nieogranicznona ilość np 5l i tak zasolenie pozostanie takie samo. Czy mylę się? z czego wynika ograniczenie że tylko 40% w stosunku wagowym do miesa? Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-40005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.