Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zakupiłem dziś 2 półtusze jutro zamierzam rozpocząć peklowanie mam na to 5 dni z wiadomych przyczyn :grin: , nigdy nie peklowałem tak krótko więc nie ma zielonego pojęcia jakie zastosować proporcje - ile peklosoli , soli na 1 kg mięsa ???? ile wody ??? czy dawać nastrzyki ??? nigdy też ich nie robiłem .

Czekam na podpowiedzi i dobre rady od znacznie lepiej znających się fachowców w tej dziedzinie .

Pozdrawiam

maly-maly :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/
Udostępnij na innych stronach

Jak na początek to widzę ,ze niewąski front robót sobie wyznaczyłeś . Według tego co podał Dziadek w podstawach technologii (patrz w tym dziale; peklowanie mokre str 3) na 5 dniowe peklowanie to ok 1,15-1,2 kg peklosoli na 10l i 1 nastrzyk 7%do 11% masy mięsa ale tu jest jeszcze link do tabeli na stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-38741
Udostępnij na innych stronach

Dzięki chudziak nie jest to wcale początek :wink: tylko ja nigdy tak krótko nie peklowałem więc liczę na Waszą pomoc :lol:

Kiedy powinno sie dokonać nastrzyku w , której dobie peklowania ?????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-38743
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk daj od razu, i później pekluj w reszcie solanki-wyjdą na pewno dobre! (Pod warunkiem, że ten poziom zasolenia jest dla Ciebie akceptowalny. Jeżeli nie, to w przyszłości musisz skorygować czas moczenia po peklowaniu)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-38744
Udostępnij na innych stronach

Te wartości podane w podstawach technologii na str 3 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015 są nieco niższe niż w tabeli na stronie głównej

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-38746
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk zawsze na początku,świeże mięso zawsze lepiej się nastrzykuje jest elastyczne, po nastrzyknięciu do solanki wystudzonej. Uważam że przy większym nastrzyku dawka soli 1kg na 10l wody jest dobra ,mniejszej bym w lecie nie stosował. Radzę w solance trzymać termometr najlepiej utrzymać temperaturę 6-8 st C, nie przekraczać 10st C . Przy braku warunków chłodniczych wybrać najchłodniejsze miejsce i zbijać temperaturę przy pomocy zamrożonej wody w butelkach plastykowych po napojach najlepsze 1,5 L . Butelek najlepiej zamrażać 12 szt i wymieniać po 4 szt . Zamarznięte do solanki gdy odmarzną do zamrażalnika a w to miejsce zamarznięte. W związku z tym solanki robimy trochę więcej tak 0,6 L NA 1 kg mięsa. Dobrym wyjściem jest przy peklowaniu wszystkiego w jednej beczce głowy wp. zamrozić i przy 4 - 5 dniowym peklowaniu zamrożone wrzucić do solanki w 2 - 3 dniu . Ochłodzą temp. solanki i mamy pewność że jej nie popsują .

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&postdays=0&postorder=asc&start=30

To jest link do nowszej wersji i w niej śmiało wszystkie dawki można zmniejszyć o 10dkg na 10l wody do 7 dni resztę pozostawiając bez zmian. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-38748
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie mam pytanie dotyczące peklowania "dużych" golonek, a mianowicie chodzi mi o peklowanie golonek z kością i tutaj pytanie:

solankę robić na wagę całych golonek, czy tylko samego mięsa bez kości ? i jak obliczyć wagę samego mięsa bez kości?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39068
Udostępnij na innych stronach

Przemo, do nastrzyku zrób solankę do całych golonek.

Po wyjęciu kości z golonki otrzymasz 50-60% mięsa z tłuszczem i ze skórą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39070
Udostępnij na innych stronach

Też mam pytanie w sprawie peklowania.

Czy przeszkadza to ażeby peklować np. ozorki, nóżki i szynkę (szynka do wędzenia)razem ?

Czy szynka nie dostanie jakiegoś zapach od reszty ?

Czy lepiej oddzielnie ?

Oczywiście peklowanie w zalewie we wspólnym naczyniu.

 

pozdrawiam

 

ps. chyba jednak zrobię oddzielnie.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39106
Udostępnij na innych stronach

Witam

chyba, że ozorki, nóżki, wyjmiesz odpowiednio wcześniej,

Albo włożysz odpowiednio później . :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39109
Udostępnij na innych stronach

Czy przeszkadza to ażeby peklować np. ozorki, nóżki i szynkę (szynka do wędzenia)razem ?

nie przeszkadza to ,lecz ja bym razem niepeklował ze wzgledu na to iz

mieso z szynki może naleciec zapachem z podrobow jak i zapachem z

opalanych nózek.

 

Czy szynka nie dostanie jakiegoś zapach od reszty ?

jak napisalem wyzej moze przejac zapach.pragne zwrocic uwage na to ze

w wiekszosci podroby peklowane są tylko samą solanka bez dodatku przypraw,

ktore sa dodawane w dalszej produkcji wyrobów podrobowych w przeciwienstwie do peklowania miesa na wedzonki.

Czy lepiej oddzielnie ?

zrób to odzielnie bedzie lepiej

Oczywiście peklowanie w zalewie we wspólnym naczyniu.

wszystkie niejasności sa wyjaśnione

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39113
Udostępnij na innych stronach

pragne zwrocic uwage na to ze

w wiekszosci podroby peklowane są tylko samą solanka bez dodatku przypraw,

ktore sa dodawane w dalszej produkcji wyrobów podrobowych w przeciwienstwie do peklowania miesa na wedzonki.

Znów robie błąd. :blush: Mięso na wędzonki pekluję bez przypraw. Tylko woda, sól i saletra.

Pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39116
Udostępnij na innych stronach

A niech tam. Będzie więcej misek, ale zrobię oddzielnie. (Najwyżej z lodówki trochę rzeczy wyprowadzę). Czy wy też macie problemy z pojemnością lodówki? Od czasu jak zacząłem sie w to bawić to zaczęły się te problemy. Trzeba by sobie sprawić jeszcze jedną lodóweczkę (a niedawno starą dobrą lodówkę wyrzuciłem ,błąd)

 

pozdrawiam i dziękuje za szybkie odpowiedzi. :smile:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39117
Udostępnij na innych stronach

A niech tam. Będzie więcej misek, ale zrobię oddzielnie. (Najwyżej z lodówki trochę rzeczy wyprowadzę). Czy wy też macie problemy z pojemnością lodówki? Od czasu jak zacząłem sie w to bawić to zaczęły się te problemy. Trzeba by sobie sprawić jeszcze jedną lodóweczkę (a niedawno starą dobrą lodówkę wyrzuciłem ,błąd)

 

pozdrawiam i dziękuje za szybkie odpowiedzi. :smile:

 

Podroby się inaczej Zbyszek pekluje

 

tu masz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=202

 

Co do lodówki, od razu założyłem że musi być oddzielna do naszych zabaw :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39119
Udostępnij na innych stronach

Znów robie błąd. Mięso na wędzonki pekluję bez przypraw. Tylko woda, sól i saletra

zareczam Cie że nie robisz błedu.sa osoby co lubią tylko smak wedliny bez przypraw,

ja nie wyobrazam sobie wedzonek bez jakies przyprawy,nie robie czegos co w takiej

postaci lezy na pólkach w sklepie.dodaj sobie np.liśc laurowy i zauważ jaki da wedlinie

piekny bukiet zapachowy,lub moze to byc nawet korzen pietruszki lub korzen lubczyku.

poeksperymentuj na małej ilosci,a odkryjesz nowy smak

na zlocie poczęstuje Cie wódka,ciekawe czy zajarzysz co to za smak :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39122
Udostępnij na innych stronach

nie robie czegos co w takiej

postaci lezy na pólkach w sklepie.

to mnie ubawiłeś,ciekawe gdzie kupisz takie wędzonki jak nasze

 

co do smaku to jak z gustem- się nie dyskutuje,dla mnie np.przyprawa w solance to profanacja

Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39123
Udostępnij na innych stronach

Znowu "zonk" niestety nie mam azotanu ani azotynu sodu, tylko peklosól.

Więc będę peklował tak jak mięso. Najwyżej nie będzie "zjadliwe". (Brak czasu).

Błąd jest taki że czasami wpierw kupuję co mi przyjdzie na myśl a potem myślę co z tym zrobić. Ale jak narazie nic jeszcze nie wyrzuciłem. :grin:

 

pozdrawiam

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39124
Udostępnij na innych stronach

co do smaku to jak z gustem- się nie dyskutuje,dla mnie np.przyprawa w solance to profanacja

to prawda sa gusta i smaki,dla jednych przyprawa w solance pasuje,a inni

uważaja to za sprzeczne badż jak to określiles-profanacja.

 

to mnie ubawiłeś,ciekawe gdzie kupisz takie wędzonki jak nasze

jak sie ubawiłes to fajnie baw sie dalej :grin: ,jak ktoś chce to zawsze znajdzie i kupi.

napisze ci tylko tyle: "oj Jasiu,Jasiu..."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39125
Udostępnij na innych stronach

Oj Marku,Marku u nas w Rybniku napewno nie kupisz w żadnym sklepie domowej wędzonki ,owszem są podobne ale nie takie jak swoje

ale pewnie w Bielsku można kupić w sklepie ot zachodzę i kupuję :tongue: :tongue:

Powtórzę:

oj Marku,Marku :wink:

ps.jeszcze nie ma takiego co by wszystko wiedział i wszystko dobrze robił

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39126
Udostępnij na innych stronach

niestety nie mam azotanu ani azotynu sodu, tylko peklosól.

Nie ma się czym przejmować. Przecież masz to co trzeba. W peklosoli jest azotyn sodu, zwany też nitrytem. Nie sądzę żebyś gdzieś dostał nitryt, gdyż jest to silna trucizna. W peklosoli jest go zaledwie 0,6 %, co jest dawką bezpieczną dla zdrowia. Natomiast azotan to saletra, która w czasie procesu peklowania i tak przechodzi w azotyn.

Pekluj zwyczajnie peklosolą i nie będzie problemu. :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39131
Udostępnij na innych stronach

Witam

W sobotę włożyłem do solanki mięsko z przeznaczeniem do wędzenia.

Wczoraj zauważyłem, że jeden kawałek w niektórych miejscach zaczyna zmieniać

kolor. Wygląda to tak jakby miał kontak z powietrzem - zaczyna si.e robić szary.

Kolor dokładnie taki jak przy peklowaniu suchym ma wierzchnia warstwa mięsa.

Mieso jest całe zanurzone w solance, więc wykluczony jest kontakt z powietrzem.

Nie ma zadnych innych złych objawów typu zmętnienie zalewy czy zapach.

Zastanawia mie tylko dlaczego ? Konkretnie jest to karkówka. Peklująca się razem z nią

polędwica nie ma żadnych zmian koloru, jest pięknie czerwona.

Czy zostawić to tak jak jest czy lepiej przełożyć do oddzielnego pojemnika, aby w razie czego

nie zepsuć innych kawałków ?

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-39491
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie o ilość solanki na 1 kg mięsa. Oczywiście czytałem że 40% ale z ciekawości pytam czy nie może być więcej? przecież sól przechodzi na zasadzie dyfuzji do mięsa więc na logikę solanki może być nieogranicznona ilość np 5l i tak zasolenie pozostanie takie samo. Czy mylę się? z czego wynika ograniczenie że tylko 40% w stosunku wagowym do miesa?
andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1719-pomoc-w-sprawie-peklowania/#findComment-40005
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.