Maxell Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Kanał na YT: Wędzarnicza Brać. https://www.youtube.com/channel/UCDP3WM-FZUGCdePTdjDgSSQ/videos Odcinek 5. Mielonka z otoczką z galarety: Opis filmu:Szczegółowo zobrazowany proces wykonania mielonki w prasce z użyciem sztucznej osłonki barierowej. Przygotowanie roztworu żelatyny. Mieszanie, przyprawianie, napełnianie i obróbka termiczna. Edytowane 8 Marca 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Na YT pod tym filmem padło pytanie: "Rozpuszczona żelatyna była gorąca gdy wlewano do farszu. Nie pogorszy to właściwości wiążących masy mięsnej ?" Andrzeju odpowiedz na nie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 W trakcie rozpuszczania (mieszania) żelatyny w gorącej wodzie nastąpiło częściowe ostudzenie roztworu.Ponadto w trakcie delikatnego wlewania do farszu mięsnego ( po ściankach naczynia) następuje studzenie roztworu.Należy zadać sobie pytanie: ile roztworu i w jakiej temperaturze należy dodać do farszu o temperaturze np 15 C aby końcowa temp. otrzymanego farszu wynosiła np 35 C?Reasumując wlany roztwór żelatyny nie wpłynął na pogorszenie właściwości wiążących masy mięsnej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 I drugie pytanie odnośnie tego samego filmu: Rozumiem, że taką masę jak na filmie, mogę wrzucić do szynkowaru? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forestmen Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Rozumiem, że taką masę jak na filmie, mogę wrzucić do szynkowaru? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Rozumiem, że taką masę jak na filmie, mogę wrzucić do szynkowaru? Tak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biedronek Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Witam serdecznie. Czy należy obracać foremka podczas studzenia jej w lodówce, w celu uzyskania równomiernej otoczki, czy robi się ona samoistnie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-664145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Należy obracać bo inaczej nie będzie równomiernie rozłożona. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-664162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biedronek Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-664180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Grudnia 2020 A według jakiej receptury robiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-689572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Grudnia 2020 A według jakiej receptury robiliście? Wróć do pierwszego postu tego wątku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-689574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekgorlice Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Witam. Na jakim sitku jest to mielone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-748312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Grudnia 2024 (edytowane) Zamiast żelatyny to lepiej nogę, racice wieprzową pogotować kilka godzin i wodą w której się to gotowało użyć zamiast żelatyny. Jak się woda zagotuje pierwszy raz to proponuję tą wodę wylać bo dużo syfu w tej wodzie jest, zmienić wodę i zacząć gotować wywar ponownie - przypraw można dać do tego wywaru, z solą uważać bo będziemy mięso solić i tym wywarem możemy przesolić. Jeśli nóżka będzie odpowiednio długo gotowana to powstała otoczka galarety będzie naprawdę bardzo stabilna. Edytowane 9 Grudnia 2024 przez Rutusowiec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-974537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek85 Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Marca Witam , może ktoś podać dokładną gramaturę użytego mięsa i przypraw mielonki z otoczką? Jestem tu nowy a bardzo zaciekawił mnie ten wyrób Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-1003786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Marca 2 godziny temu, Jacek85 napisał(a): może ktoś podać dokładną gramaturę użytego mięsa i przypraw mielonki z otoczką? Od czwartej minuty filmu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-1003820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek85 Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Marca 41 minut temu, Bagno napisał(a): Od czwartej minuty filmu. Tam jest tylko gramatura żelatyny i ilość wody a nie ma mowy ile soli, pieprzu, czosnku i ziela Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-1003832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Marca 31 minut temu, Jacek85 napisał(a): Tam jest tylko gramatura żelatyny i ilość wody a nie ma mowy ile soli, pieprzu, czosnku i ziela Ale jest ilość mięsa peklowanego. Zachęcam do obejrzenia filmu o peklowaniu mięs drobnych. Ilość przypraw dozujesz wg własnego uznania. Ponadto minęło już sporo czasu od nagrania filmu i ... nie pamiętam dodanych ilości przypraw. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-1003849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Marca Godzinę temu, Jacek85 napisał(a): nie ma mowy ile soli, pieprzu, czosnku i ziela 42 minuty temu, Bagno napisał(a): Ilość przypraw dozujesz wg własnego uznania. Zawsze możesz się posiłkować przepisami z forum. Wpisz w wyszukiwarkę mielonka. 👍 Do wyboru i koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-1003866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.