Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kanał na YT: Wędzarnicza Brać.  https://www.youtube.com/channel/UCDP3WM-FZUGCdePTdjDgSSQ/videos

 

 

Odcinek 5. Mielonka z otoczką z galarety:

 

 

Opis filmu:

Szczegółowo zobrazowany proces wykonania mielonki w prasce z użyciem sztucznej osłonki barierowej. Przygotowanie roztworu żelatyny. Mieszanie, przyprawianie, napełnianie i obróbka termiczna.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/
Udostępnij na innych stronach

Na YT pod tym filmem padło pytanie: "Rozpuszczona żelatyna była gorąca gdy wlewano do farszu. Nie pogorszy to właściwości wiążących masy mięsnej ?" Andrzeju odpowiedz na nie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663604
Udostępnij na innych stronach

W trakcie rozpuszczania (mieszania) żelatyny w gorącej wodzie nastąpiło częściowe ostudzenie roztworu.

Ponadto w trakcie delikatnego wlewania do farszu mięsnego ( po ściankach naczynia) następuje studzenie roztworu.

Należy zadać sobie pytanie: ile roztworu i w jakiej temperaturze należy dodać do farszu  o temperaturze np 15 C aby końcowa temp. otrzymanego farszu wynosiła np 35 C?

Reasumując wlany roztwór żelatyny nie wpłynął na pogorszenie właściwości wiążących masy  mięsnej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663628
Udostępnij na innych stronach

I drugie pytanie odnośnie tego samego filmu: Rozumiem, że taką masę jak na filmie, mogę wrzucić do szynkowaru?

 


 
 

 


 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663637
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozumiem, że taką masę jak na filmie, mogę wrzucić do szynkowaru?

Tak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-663827
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie. Czy należy obracać foremka podczas studzenia jej w lodówce, w celu uzyskania równomiernej otoczki, czy robi się ona samoistnie? Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-664145
Udostępnij na innych stronach

Należy obracać bo inaczej nie będzie równomiernie rozłożona.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-664162
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

 

 

A według jakiej receptury robiliście?

Wróć do pierwszego postu tego wątku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-689574
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 lata później...

Zamiast żelatyny to lepiej nogę, racice wieprzową pogotować kilka godzin i wodą w której się to gotowało użyć zamiast żelatyny. 

Jak się woda zagotuje pierwszy raz to proponuję tą wodę wylać bo dużo syfu w tej wodzie jest, zmienić wodę i zacząć gotować wywar ponownie - przypraw można dać do tego wywaru, z solą uważać bo będziemy mięso solić i tym wywarem możemy przesolić.  

Jeśli nóżka będzie odpowiednio długo gotowana to powstała otoczka galarety będzie naprawdę bardzo stabilna. 

 

Edytowane przez Rutusowiec
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-974537
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
2 godziny temu, Jacek85 napisał(a):

może ktoś podać dokładną gramaturę użytego mięsa i przypraw mielonki z otoczką?

Od czwartej minuty filmu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-1003820
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, Jacek85 napisał(a):

Tam jest tylko gramatura żelatyny i ilość wody a nie ma mowy ile soli, pieprzu, czosnku i ziela

Ale jest ilość mięsa peklowanego. Zachęcam do obejrzenia filmu o peklowaniu mięs drobnych.

Ilość przypraw dozujesz wg własnego uznania. Ponadto minęło już sporo czasu od nagrania filmu i ... nie pamiętam dodanych ilości przypraw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-1003849
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Jacek85 napisał(a):

nie ma mowy ile soli, pieprzu, czosnku i ziela 

 

42 minuty temu, Bagno napisał(a):

Ilość przypraw dozujesz wg własnego uznania.

Zawsze możesz się posiłkować przepisami z forum. Wpisz w wyszukiwarkę mielonka. 👍

Do wyboru i koloru. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17202-odcinek-5-mielonka-z-otoczk%C4%85-z-galarety/#findComment-1003866
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.