Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych fachowców. Fajniutkie forum i strasznie dużo informacji i zawodowców. Chciałem spytać odnośnie ww kiełbaski. Raz robiłem takowa i wyszła pyszna tylko że to było końcem zimy. Teraz wisi ok tygodnia i wyszła bialozielona pleśń. Umyłem solanka i wysuszylem ręcznikiem i włożyłem do lodówki bo w piwnicy już za ciepło się zrobiło. Standardowo zrobiłem z szynki i łopatki mielonej oraz słoninki. Przyprawy sól i peklosol, pieprz i czosnek z cukrem. Czy ta pleśń jest szkodliwa? Wiem że szczepicie jakimiś odpowiednimi gatunkami a tu sama z siebie wyszla. W zapachu jest lux jak salami sklepowe takie.podpowiedzcie coś? Czy za dużo cukru i za ciepło?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/
Udostępnij na innych stronach

A można taki szybki przepis odnośnie przypraw i warunków suszenia? Narazie chce opanować miejsce i temperatury. A odnośnie tej pleśni biało zielonej to do utylizacji jest kiełbasa?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672028
Udostępnij na innych stronach

 

A odnośnie tej pleśni biało zielonej to do utylizacji jest kiełbasa?

 

Na to nikt nie odpowie bez badań laboratoryjnych pleśni.

Tego typu pleśni bywają - podkreślam -    bywają bezpieczne dla zdrowia, ale nie muszą takimi być  :thumbsup:

Powinieneś ściągnąć osłonkę kiełbasy i zrobić próbę na własnym organizmie. Jak nic się nie będzie działo to znaczy, że kiełbasa może być serwowana innym ludziom.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672029
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo użyłeś mieszanki sól/peklosól/cukier to przy wysokich temperaturach i wilgotności proszenie się o awarie

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672034
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672035
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15779-palc%C3%B3wka-ii/?hl=palc%C3%B3wk

używaj wyszukiwarki w prawym górnym rogu ekranu tylko zaznacz opcję "forum " :laugh:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672037
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie masz komory do dojrzewania to nie czas na fermentacyjne . Bez komory trochę ciężko się robi w zimie wykorzystując zimne pomieszczenie tak z 15 stopni  ale da radę . A teraz w lecie to zapomnij  . :)

Poczytaj o robieniu dojrzewających bo to jednak trochę wyższa sztuka jazdy :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672054
Udostępnij na innych stronach

Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie Cytuj

 

Podałam Ci link do tematu.

Czy napisany jest po chińsku?

A może nie chce się Panu czytać?

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672063
Udostępnij na innych stronach

 

Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie 

A może nie chce się Panu czytać?

 

Myślę,że o to właśnie chodzi. Kolega wpadł na forum i chciałby,żeby wszystko podali w jednym poście. Niestety tak to nie działa. Trzeba duuużo czytać ,a jak się przeczyta to trzeba jeszcze raz przeczytać ,żeby się utrwaliło. :D   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672075
Udostępnij na innych stronach

Ale wracajac do tego przepisu to można najprostszy jakiś podac? Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie

W poście #9 @Maciekzbrzegu podał link do detalicznego przepisu a Ty nadal się dopytujesz  :facepalm:  

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672106
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.