Lechu266 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lipca 2020 Witam szanownych fachowców. Fajniutkie forum i strasznie dużo informacji i zawodowców. Chciałem spytać odnośnie ww kiełbaski. Raz robiłem takowa i wyszła pyszna tylko że to było końcem zimy. Teraz wisi ok tygodnia i wyszła bialozielona pleśń. Umyłem solanka i wysuszylem ręcznikiem i włożyłem do lodówki bo w piwnicy już za ciepło się zrobiło. Standardowo zrobiłem z szynki i łopatki mielonej oraz słoninki. Przyprawy sól i peklosol, pieprz i czosnek z cukrem. Czy ta pleśń jest szkodliwa? Wiem że szczepicie jakimiś odpowiednimi gatunkami a tu sama z siebie wyszla. W zapachu jest lux jak salami sklepowe takie.podpowiedzcie coś? Czy za dużo cukru i za ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lipca 2020 tylko że to było końcem zimy Myślę, że to jest odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu266 Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lipca 2020 A można taki szybki przepis odnośnie przypraw i warunków suszenia? Narazie chce opanować miejsce i temperatury. A odnośnie tej pleśni biało zielonej to do utylizacji jest kiełbasa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) A odnośnie tej pleśni biało zielonej to do utylizacji jest kiełbasa? Na to nikt nie odpowie bez badań laboratoryjnych pleśni.Tego typu pleśni bywają - podkreślam - bywają bezpieczne dla zdrowia, ale nie muszą takimi być Powinieneś ściągnąć osłonkę kiełbasy i zrobić próbę na własnym organizmie. Jak nic się nie będzie działo to znaczy, że kiełbasa może być serwowana innym ludziom. Edytowane 20 Lipca 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu266 Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Lipca 2020 Tyle to wiem???? tak też zrobiłem. A odnośnie przepisu to można jakiś zapodac sprawdzony? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Dodatkowo użyłeś mieszanki sól/peklosól/cukier to przy wysokich temperaturach i wilgotności proszenie się o awarie Edytowane 20 Lipca 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lipca 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/?hl=palc%C3%B3wka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrek79 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Przyprawy sól i peklosol,Tutaj chyba też nie tak powinno być.Maciekzbrzegu mnie uprzedził Edytowane 20 Lipca 2020 przez Yrek79 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15779-palc%C3%B3wka-ii/?hl=palc%C3%B3wkużywaj wyszukiwarki w prawym górnym rogu ekranu tylko zaznacz opcję "forum " Edytowane 20 Lipca 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu266 Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Lipca 2020 A coś właśnie bardziej w sensie fermentacji nizsamego suszenia? To całkiem inny smak???????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Jeżeli nie masz komory do dojrzewania to nie czas na fermentacyjne . Bez komory trochę ciężko się robi w zimie wykorzystując zimne pomieszczenie tak z 15 stopni ale da radę . A teraz w lecie to zapomnij . Poczytaj o robieniu dojrzewających bo to jednak trochę wyższa sztuka jazdy Edytowane 20 Lipca 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu266 Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Lipca 2020 Tyle to się domyśliłem że ciężko będzie. Ale wracajac do tego przepisu to można najprostszy jakiś podac? Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie Cytuj Podałam Ci link do tematu.Czy napisany jest po chińsku?A może nie chce się Panu czytać? Edytowane 20 Lipca 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrek79 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Lipca 2020 Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie A może nie chce się Panu czytać? Myślę,że o to właśnie chodzi. Kolega wpadł na forum i chciałby,żeby wszystko podali w jednym poście. Niestety tak to nie działa. Trzeba duuużo czytać ,a jak się przeczyta to trzeba jeszcze raz przeczytać ,żeby się utrwaliło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Ale wracajac do tego przepisu to można najprostszy jakiś podac? Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnieW poście #9 @Maciekzbrzegu podał link do detalicznego przepisu a Ty nadal się dopytujesz Edytowane 21 Lipca 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17487-kie%C5%82basa-ala-palc%C3%B3wka/#findComment-672106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.