GrzywaczYeti Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Cześć, jak w tytule mam problem ze smalcem, a dokładniej po zawekowaniu smalec rozwarstwia się po jakiś 5 dniach(nie każdy słoik) a jest trzymamy w lodówce. Wygląda to jak by wytwarzały się gazy w środku słoika. Smalec jest robiony tak aby był najsmaczniejszy jak tylko się da więc ma cebule, czosnek, jabłka i sporo mięsa. Jak mogę to usunąć bez zmieniania przepisu. Aktualnie jestem na wakacjach i mogę późno odpisywać Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Ja robiąc smalec w większej ilości nie zostawiam w nim cebuli -cebulę mocno nakrawam ,wrzucam na gorący tłuszcz i po krótkim czasie wyjmuję z gara.Jak robię do bezpośredniego użycia cebula posiekana zostaje w smalcu. Na koniec dodaje trochę magi ,czasami dolewam mleka.Robie też taki z dodatkiem pokrojonej w kostkę papryki i śliwek suszonych. Zawsze też jest dużo mięska.Jabłek nie dokładam do smalcu,ale muszę kiedyś spróbować Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 (edytowane) cebule, czosnek, jabłkaSmalec z takimi dodatkami jest produktem nietrwałym i wymaga tyndalizacji.Wszystkie te dodatki zawierają cukry, które są pożywką dla bakterii zaś krótka pasteryzacja nie zniszczy przetrwalników bakterii a może i samych bakterii. Ważna jest też obróbka termiczna tej całej mieszanki.Opisz dokładniej jak to wekowanie przebiegało. Edytowane 29 Sierpnia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzywaczYeti Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Wekowanie standardowo, 20 minut, woda prawie wrząca 3/4 wysokości słoików. A co do obróbki smalcu to gotowanie około 4 godzin. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Jeśli dodajesz mięso do smalcu to powinno być konfitowane a na końcu kawałki mięsa powinny zawierać jak najmniej wody.Cebula powinna być również wysmażona do koloru rumianego a na dnie patelni powinna być warstwa tłuszczu a nie woda z tłuszczem.Jabłko moim zdaniem tez powinno być wysmażone jak najmniej wody.Czosnek, tutaj jest troch problem, gdyż wysmażenie powoduje powstanie gorzkiego smaku. Moim zdaniem należy krótko obrabiać termicznie. Tutaj dopuszczam pozostałość wody.Po wymieszaniu i przestudzeniu przekładamy do słoików i bez pasteryzacji wkładamy do lodówki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzywaczYeti Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Jeśli dodajesz mięso do smalcu to powinno być konfitowane a na końcu kawałki mięsa powinny zawierać jak najmniej wody.Cebula powinna być również wysmażona do koloru rumianego a na dnie patelni powinna być warstwa tłuszczu a nie woda z tłuszczem.Jabłko moim zdaniem tez powinno być wysmażone jak najmniej wody.Czosnek, tutaj jest troch problem, gdyż wysmażenie powoduje powstanie gorzkiego smaku. Moim zdaniem należy krótko obrabiać termicznie. Tutaj dopuszczam pozostałość wody.Po wymieszaniu i przestudzeniu przekładamy do słoików i bez pasteryzacji wkładamy do lodówki.Okej czyli maksymalnie zmniejszyć ilość wody, a co z pasteryzacją? Tyndalizować czy zostawić bez pasteryzacji? A i smalec był konfitowany a nie gotowany Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Września 2020 Wcale czasu po zrobieniu może smalec być przechowywanych w lodowce na maseczce aby był zdstny do spożycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Września 2020 Wcale czasu po zrobieniu może smalec być przechowywanych w lodowce na maseczce aby był zdstny do spożycia? Proszę przeformatować to zdanie ponieważ jest nieczytelne ! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Września 2020 Czosnek, tutaj jest troch problem, gdyż wysmażenie powoduje powstanie gorzkiego smaku. Moim zdaniem należy krótko obrabiać termicznie. Tutaj dopuszczam pozostałość wody. A co powiesz o dodatku suszonego czosnku ? To chyba rozwiąże problem wody. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Września 2020 Przepraszam już poprawiam-wina słownika w telefonieIle czasu po zrobieniu może smalec być przechowywany w lodówce w misce aby był zdatny do spożycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Września 2020 Ile czasu po zrobieniu może smalec być przechowywany w lodówce w misce aby był zdatny do spożycia? Długo.Możesz liczyć w miesiące .Część mojego stoi w piwnicy i tez przez długi czas jest zdatny do spożycia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Września 2020 Długo.Możesz liczyć w miesiące Czysty, prawidłowo wytopiony Smalec z dzika kończyłam jeść po 1,5 roku - był w lodówce. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Września 2020 1.5tyg tak stoi w miseczce czyli bez obaw można, jeść. Robiony podgardle, słonina wtopiona, kiełbaska, czosnek, cebula zeszkliwiina i majeranek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Września 2020 Robiony podgardle, słonina wtopiona, kiełbaska, czosnek, cebula zeszkliwiina i majeranek Takie mieszanki dość szybko pleśnieją. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Września 2020 EAnna w takim razie kosz? Jaki polecasz zatem na przyszłości podrzuć linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Września 2020 A co powiesz o dodatku suszonego czosnku ? To chyba rozwiąże problem wody. Czosnek suszony jest słabo aromatyczny, natomiast większy dodatek powoduje u niektórych osób dyskomfort. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) EAnna w takim razie kosz?Jaki polecasz zatem na przyszłości podrzuć linkaNie od razu kosz Zarówno @Arkadiusz jak i ja podaliśmy dla smalcu bardzo długi okres przydatności do spożycia.Smalec, to jest czysty tłuszcz odwodniony i odbiałczony.Dodatki, jakie masz w swoim smalcu, robią z niego smarowidło o stosunkowo krótkim terminie przydatności.Myślę, że dwa, do trzech tygodni powinien wytrzymać. Zależy od stopnia wysmażenia i temperatury przechowywania.Nie pisz "lodówka", bo rozrzut temperatur od zera do 8 st.C robi ogromną różnicę. Edytowane 20 Września 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Września 2020 Ja do smalcu dodaje zawsze pod koniec, (praktycznie na chwile przed wyłączam grzanie) starte na miazgę cebule i trochę jabłka,Odparowanie wody jest natychmiastowe i stygniecie szybszeCzosnek to to na wierzch kanapki surowy. Ale masz racje ze czosnek to dodatek "rodzinny", wszyscy domownicy albo nikt Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Września 2020 Tutaj masz całą wiedzę technologiczną dotyczącą wytopu smalcuSMALECZ czystego smalcu możesz zrobić świeże smarowidło nawet po kilku miesiącach.Nadaje się również wspaniale do smażenia, w tym tzw. głębokiego (pączki), jako podkład do wyrobu maści leczniczych i nawet kremów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Września 2020 Tutaj masz Miało być nigdy - ale dobre serce masz Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Września 2020 EAnna w takim razie kosz?Jaki polecasz zatem na przyszłości podrzuć linkaJa polecam pierwszą wersję . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14794-smalec-wghenia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.