Skocz do zawartości

Problem ze smalcem


GrzywaczYeti

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jak w tytule mam problem ze smalcem, a dokładniej po zawekowaniu smalec rozwarstwia się po jakiś 5 dniach(nie każdy słoik) a jest trzymamy w lodówce. Wygląda to jak by wytwarzały się gazy w środku słoika. Smalec jest robiony tak aby był najsmaczniejszy jak tylko się da więc ma cebule, czosnek, jabłka i sporo mięsa. Jak mogę to usunąć bez zmieniania przepisu.

Aktualnie jestem na wakacjach i mogę późno odpisywać

 

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiąc smalec w większej ilości nie zostawiam w nim cebuli -cebulę mocno nakrawam ,wrzucam na gorący tłuszcz i po krótkim czasie wyjmuję z gara.Jak robię do bezpośredniego użycia cebula posiekana zostaje w smalcu. Na koniec dodaje trochę magi ,czasami dolewam mleka.

Robie też taki z dodatkiem pokrojonej w kostkę papryki i śliwek suszonych. Zawsze też jest dużo mięska.Jabłek nie dokładam do smalcu,ale muszę kiedyś spróbować :)

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cebule, czosnek, jabłka

Smalec z takimi dodatkami jest produktem nietrwałym i wymaga tyndalizacji.

Wszystkie te dodatki zawierają cukry, które są pożywką dla bakterii zaś krótka pasteryzacja nie  zniszczy przetrwalników bakterii a może i samych bakterii. Ważna jest też obróbka termiczna tej całej mieszanki.

Opisz dokładniej jak to wekowanie przebiegało.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

      Jeśli dodajesz mięso do smalcu to powinno być konfitowane a na końcu kawałki mięsa powinny zawierać jak najmniej  wody.

Cebula powinna być również wysmażona do koloru rumianego a na dnie patelni powinna być warstwa tłuszczu a nie woda z tłuszczem.

Jabłko moim zdaniem tez powinno być wysmażone jak najmniej wody.

Czosnek, tutaj jest troch problem, gdyż wysmażenie powoduje powstanie gorzkiego smaku. Moim zdaniem należy krótko obrabiać termicznie. Tutaj dopuszczam pozostałość wody.

Po wymieszaniu i przestudzeniu przekładamy do słoików i bez pasteryzacji wkładamy do lodówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dodajesz mięso do smalcu to powinno być konfitowane a na końcu kawałki mięsa powinny zawierać jak najmniej wody.

Cebula powinna być również wysmażona do koloru rumianego a na dnie patelni powinna być warstwa tłuszczu a nie woda z tłuszczem.

Jabłko moim zdaniem tez powinno być wysmażone jak najmniej wody.

Czosnek, tutaj jest troch problem, gdyż wysmażenie powoduje powstanie gorzkiego smaku. Moim zdaniem należy krótko obrabiać termicznie. Tutaj dopuszczam pozostałość wody.

Po wymieszaniu i przestudzeniu przekładamy do słoików i bez pasteryzacji wkładamy do lodówki.

Okej czyli maksymalnie zmniejszyć ilość wody, a co z pasteryzacją? Tyndalizować czy zostawić bez pasteryzacji? A i smalec był konfitowany a nie gotowany

 

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Wcale czasu po zrobieniu może smalec być przechowywanych w lodowce na maseczce aby był zdstny do spożycia?

Proszę przeformatować to zdanie ponieważ jest nieczytelne ! 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czosnek, tutaj jest troch problem, gdyż wysmażenie powoduje powstanie gorzkiego smaku. Moim zdaniem należy krótko obrabiać termicznie. Tutaj dopuszczam pozostałość wody.
 

A co powiesz o dodatku suszonego czosnku ? To chyba rozwiąże problem wody.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile czasu po zrobieniu może smalec być przechowywany w lodówce w misce aby był zdatny do spożycia?

Długo.Możesz liczyć w miesiące .Część mojego stoi w piwnicy i tez przez długi czas jest zdatny do spożycia 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Długo.Możesz liczyć w miesiące

Czysty, prawidłowo wytopiony  :thumbsup: 

Smalec z dzika kończyłam jeść po 1,5 roku - był w lodówce. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robiony podgardle, słonina wtopiona, kiełbaska, czosnek, cebula zeszkliwiina i majeranek

Takie mieszanki dość szybko pleśnieją. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co powiesz o dodatku suszonego czosnku ? To chyba rozwiąże problem wody.
Czosnek suszony jest słabo aromatyczny, natomiast większy dodatek powoduje u niektórych osób dyskomfort.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna w takim razie kosz?

Jaki polecasz zatem na przyszłości podrzuć linka

Nie od razu kosz  :laugh:

Zarówno @Arkadiusz jak i ja podaliśmy dla smalcu bardzo długi okres przydatności do spożycia.

Smalec, to jest czysty tłuszcz odwodniony i odbiałczony.

Dodatki, jakie masz w swoim smalcu, robią z niego smarowidło o stosunkowo krótkim terminie przydatności.

Myślę, że dwa, do trzech tygodni powinien wytrzymać. Zależy od stopnia wysmażenia i temperatury przechowywania.

Nie pisz "lodówka", bo rozrzut temperatur od zera do 8 st.C robi ogromną różnicę.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do smalcu dodaje zawsze pod koniec, (praktycznie na chwile przed wyłączam grzanie) starte na miazgę cebule i trochę jabłka,

Odparowanie wody jest natychmiastowe i stygniecie szybsze

Czosnek to to na wierzch kanapki surowy.

 

Ale masz racje ze czosnek to dodatek "rodzinny", wszyscy domownicy albo nikt  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj masz całą wiedzę technologiczną dotyczącą wytopu smalcu

SMALEC

Z czystego smalcu możesz zrobić świeże smarowidło nawet po kilku miesiącach.

Nadaje się również wspaniale do smażenia, w tym tzw. głębokiego (pączki), jako podkład do wyrobu maści leczniczych i nawet kremów.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tutaj masz
Miało być nigdy - ale dobre serce masz :thumbsup:  :clap:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.