Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W sobote zamierzam pierwszy raz zrobić "oscypka".

Będę miał świeże mleczko "prosto od krowy" a podpuszczka z alledrogo już czeka.

Szukałem lupką jak zrobić solankę ale jest tyle postów że nie uda mi się chyba wszystkiego przeczytać.

Czy mógłbym prosić was o konkretne proporcje z jakich korzystacie żeby zrobić solankę?

 

Dziękuję za info.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/
Udostępnij na innych stronach

Wsyp tyle soli do wody aby serki unosiły się na powierzchni. Niektórzy na forum podają jakieś procentowe obliczenia, jednak uważam, że prostych rzeczy nie należy komplikować. Słoność serków opanujesz z biegiem czasu. Sól nie jest znowu taka droga, aby odmierzać np. 354g na 789ml wody :P

 

Jeśli chcę mieć słone to moczę 24h, jeśli nie to skracam czas i tyle. Powtarzalność smaku doskonała.

[you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-39765
Udostępnij na innych stronach

Wsyp tyle soli do wody aby serki unosiły się na powierzchni.

Raczej pod powierzchnią. :lol: Powinny sie nieco unieść, czyli oderwać od dna naczynia

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-39782
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Witam

Jeszcze jedno ważne pytanie odnośnie solanki.

Robicie ją z przegotowanej wody czy z surowej?

Ja zawsze robię solankę z wody kranowej. Tak do serów jak i do mięs oraz ryb. Nigdy nie robiłem z przegotowanej.

Wodę biorę z własnej studni 20m. Nigdy nie było problemów z soleniem i peklowaniem.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74736
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze robię solankę z wody kranowej.

Wodę biorę z własnej studni 20m.

 

Niby z kranu , a jednak nie kranówka :wink:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74746
Udostępnij na innych stronach

EAnna,

podpowiedz, proszę, z Twego przebogatego doświadczenia:

jeśli robimy solankę nie wg wagi, ale na "pływający serek", ale tak, aby był on zanurzony, to czy w trakcie zasalania nie wypłynie on nam na wierzch, gdy będą się tworzyć wewnątrz niego pęcherzyki gazu? Czy w ogóle taki proces zachodzi? A jeśli tak, to rozumiem, że należy go wtedy delikatnie czymś dociążyć, aby go przytopić. Mam rację ? :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74749
Udostępnij na innych stronach

czy w trakcie zasalania nie wypłynie on nam na wierzch, gdy będą się tworzyć wewnątrz niego pęcherzyki gazu?

Solenie serków trwa u mnie nie dłużej niż 8-12h. Wkładam je do solanki na noc i do lodówki. Soli dodaję tyle, by oderwały się od dna ale nie wypłynęly. Jeżeli tak się dzieje, należy dolać wody tak, aby ciężąr właściwy solanki nieco się zmniejszył i serki były przykryte wodą. Ponieważ serki zawsze robię ze świeżego mleka nie mam problemu z fermentacją na etapie solenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74761
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze robię solankę z wody kranowej.

Wodę biorę z własnej studni 20m.

 

Niby z kranu , a jednak nie kranówka :wink:

 

 

Pozdrawiam

He, bo mam kran podłączony do własnej studni głębinowej :wink:

 

a serki tak samo solę jak EAnna

tyle soli aby w wodzie swobodnie pływały bez przygniatania ich. Nigdy nie gazowały.

Też robię z mleka od chłopa, tzn. od jego krowy. :lol:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74780
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam.

Zawracam głowę prostym tematem, ale trochę padnięty jestem, a muszę solankę 12,5% policzyć.

Gdzieś na forum był sposób wyliczania....możecie podrzucić? Nie mogę się za cholerę doszukać.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88284
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zawracam głowę prostym tematem, ale trochę padnięty jestem, a muszę solankę 12,5% policzyć.

Gdzieś na forum był sposób wyliczania....możecie podrzucić? Nie mogę się za cholerę doszukać.

 

Pozdrawiam

Mówisz i masz "kalkulator"

http://www.wedlinydomowe.pl/download.php

Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88285
Udostępnij na innych stronach

Kalkulator niby jest :)

Ale ja robię ser...do tego z danych mam 1,5 litra wody z której ma mi wyjść solanka i jej stężenie 12,5%.

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88299
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=180

A tak logicznie to jest takie trudne

na 1l wody 12,5 dkg mieszanki

na 0,5l wody połowę co na 1l

Dodać te ilości mieszanki i wiesz ile . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88320
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie:

ilość soli = woda x stężenie / (100-stężenie)

Woda i sól w tych samych jednostakch wagowych.

W tym przypadku: 1500 (g) x 12,5 (%) / (100-12,5) = 214 (g)

 

P.S. Ilość soli w roztworze musimy odnieść do sumy soli i rozpuszczalnika. Z tego robimy proporcją Mocium Panie :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88323
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem wzór na jakiejś stronie matematycznej,...jak już wspomniałem, 48 nieprzespane to słabo kontaktuję ale wyliczenia się zgodziły.

 

Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

Mam teraz 110% pewności :) .

 

Edit: DZIADEK właśnie o tej stronie myślałem do której linka podałeś, ale za cholerę nie mogłam odnaleźć...się forum tak rozbudowało.....Na świeżym umyśle żaden problem.

Na nieświeżym gorzej z logiką :))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88332
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.