pawelgdynia Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Września 2008 Witam.W sobote zamierzam pierwszy raz zrobić "oscypka".Będę miał świeże mleczko "prosto od krowy" a podpuszczka z alledrogo już czeka.Szukałem lupką jak zrobić solankę ale jest tyle postów że nie uda mi się chyba wszystkiego przeczytać.Czy mógłbym prosić was o konkretne proporcje z jakich korzystacie żeby zrobić solankę? Dziękuję za info. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaadam Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2008 Wsyp tyle soli do wody aby serki unosiły się na powierzchni. Niektórzy na forum podają jakieś procentowe obliczenia, jednak uważam, że prostych rzeczy nie należy komplikować. Słoność serków opanujesz z biegiem czasu. Sól nie jest znowu taka droga, aby odmierzać np. 354g na 789ml wody :P Jeśli chcę mieć słone to moczę 24h, jeśli nie to skracam czas i tyle. Powtarzalność smaku doskonała. Cytuj [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-39765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Września 2008 Wsyp tyle soli do wody aby serki unosiły się na powierzchni.Raczej pod powierzchnią. :lol: Powinny sie nieco unieść, czyli oderwać od dna naczynia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-39782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaadam Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2008 Fakt, złapałaś mnie za słówko Cytuj [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-39801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lipca 2009 Jeszcze jedno ważne pytanie odnośnie solanki.Robicie ją z przegotowanej wody czy z surowej? Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Lipca 2009 Witam.Przegotowanej i wystudzonej, chyba że masz filtry pozakładane albo swoją studnię ze źródlaną wodą. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Lipca 2009 Ja robię z surowej i z tego co wiem większość też robi z surowej (była już dyskusja na ten temat). No chyba, że używasz wody z niepewnej studni. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Lipca 2009 Witam Jeszcze jedno ważne pytanie odnośnie solanki. Robicie ją z przegotowanej wody czy z surowej? Ja zawsze robię solankę z wody kranowej. Tak do serów jak i do mięs oraz ryb. Nigdy nie robiłem z przegotowanej. Wodę biorę z własnej studni 20m. Nigdy nie było problemów z soleniem i peklowaniem. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Lipca 2009 Ja zawsze robię solankę z wody kranowej. Wodę biorę z własnej studni 20m. Niby z kranu , a jednak nie kranówka :wink: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Lipca 2009 EAnna, podpowiedz, proszę, z Twego przebogatego doświadczenia: jeśli robimy solankę nie wg wagi, ale na "pływający serek", ale tak, aby był on zanurzony, to czy w trakcie zasalania nie wypłynie on nam na wierzch, gdy będą się tworzyć wewnątrz niego pęcherzyki gazu? Czy w ogóle taki proces zachodzi? A jeśli tak, to rozumiem, że należy go wtedy delikatnie czymś dociążyć, aby go przytopić. Mam rację ? :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lipca 2009 czy w trakcie zasalania nie wypłynie on nam na wierzch, gdy będą się tworzyć wewnątrz niego pęcherzyki gazu?Solenie serków trwa u mnie nie dłużej niż 8-12h. Wkładam je do solanki na noc i do lodówki. Soli dodaję tyle, by oderwały się od dna ale nie wypłynęly. Jeżeli tak się dzieje, należy dolać wody tak, aby ciężąr właściwy solanki nieco się zmniejszył i serki były przykryte wodą. Ponieważ serki zawsze robię ze świeżego mleka nie mam problemu z fermentacją na etapie solenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lipca 2009 Ja zawsze robię solankę z wody kranowej. Wodę biorę z własnej studni 20m. Niby z kranu , a jednak nie kranówka :wink: Pozdrawiam He, bo mam kran podłączony do własnej studni głębinowej :wink: a serki tak samo solę jak EAnna tyle soli aby w wodzie swobodnie pływały bez przygniatania ich. Nigdy nie gazowały. Też robię z mleka od chłopa, tzn. od jego krowy. :lol: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Lipca 2009 EAnna, dzięki wielkie :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-74795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam.Zawracam głowę prostym tematem, ale trochę padnięty jestem, a muszę solankę 12,5% policzyć.Gdzieś na forum był sposób wyliczania....możecie podrzucić? Nie mogę się za cholerę doszukać. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam. Zawracam głowę prostym tematem, ale trochę padnięty jestem, a muszę solankę 12,5% policzyć. Gdzieś na forum był sposób wyliczania....możecie podrzucić? Nie mogę się za cholerę doszukać. Pozdrawiam Mówisz i masz "kalkulator" http://www.wedlinydomowe.pl/download.php Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Listopada 2009 Kalkulator niby jest Ale ja robię ser...do tego z danych mam 1,5 litra wody z której ma mi wyjść solanka i jej stężenie 12,5%. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Listopada 2009 Poczytajhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=180A tak logicznie to jest takie trudne na 1l wody 12,5 dkg mieszanki na 0,5l wody połowę co na 1l Dodać te ilości mieszanki i wiesz ile . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Listopada 2009 Dokładnie:ilość soli = woda x stężenie / (100-stężenie) Woda i sól w tych samych jednostakch wagowych.W tym przypadku: 1500 (g) x 12,5 (%) / (100-12,5) = 214 (g) P.S. Ilość soli w roztworze musimy odnieść do sumy soli i rozpuszczalnika. Z tego robimy proporcją Mocium Panie :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Listopada 2009 Znalazłem wzór na jakiejś stronie matematycznej,...jak już wspomniałem, 48 nieprzespane to słabo kontaktuję ale wyliczenia się zgodziły. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.Mam teraz 110% pewności . Edit: DZIADEK właśnie o tej stronie myślałem do której linka podałeś, ale za cholerę nie mogłam odnaleźć...się forum tak rozbudowało.....Na świeżym umyśle żaden problem.Na nieświeżym gorzej z logiką ))) Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1762-solanka/#findComment-88332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.