Pepuś Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Renia , Wojtas dzięki Można prosić o przepis... Chleb inspirowany przepisem Piotra Kucharskiego " Chleb domowa piekarnia" zmieniony sposób pieczenia i trochę skład .aczyn Zaczyn:200g mąki pszennej ( u mnie mąka chlebowa typ 650 z młyna Dzierzgówek)200ml wody (letniej)2g drożdży (świeżych)Przygotowujemy dzień wcześniej mieszając wszystkie składniki.Odstawiamy na 12-16 godz. w temp. pokojowej do fermentacji . Ciasto właściwe: 5g drożdży ( świeżych)200ml. wody ( letniej)400g mąki pszennej ( u mnie 300g pszennej jw. i 100g żytniej typ 580 z tego samego młyna)20g soli Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu. Wyrabiam robotem uzbrojonym w hak 7-10 min do uzyskania gładkiego ciasta. Przy wyrabianiu ręcznym trzeba lekko podsypywać mąką. Formuję kulę, obsypuję lekko mąką i do miski. Na miskę naciągam folie , odstawiam na ok 2 godz. do wyrośnięcia . W połowie czasu wyrastania można dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Chleb będzie bardziej puszysty. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na podsypany mąką blat rozciągam i składam formując bochenek. Pozostawiam na blacie na 30-40 min. przykryte ściereczką. Rozgrzewam piekarnik z naczyniem żaroodpornym do 220 stopni. Po 30-40 min garowania , '' cechuję''(nie trzeba nacinać, ale ja lubię jak ma mój wzór) chleb ,przekładam go gorącego naczynia, przykrywam i piekę 30 min w temp 220 stopni. Po tym czasie zdejmuję pokrywę , zmniejszam temp. do 200 stopni i piekę ok. 30 min. Czas można wydłużyć w zależności od tego jak ma być wypieczona skóra. Upieczony chleb wyjmuję na kratkę do wystudzenia. Po przestudzeniu zawijam w lnianą ściereczkę. I już Porcja ciasta pasuje idealnie do naczynia 3,5l.Naczynia nie smarujemy i niczym nie wysypujemy Jak mam chęć to do ciasta dodaję łyżeczkę kminku lub czarnuszki. Wierzch możemy posypać po ostatnim wyrabianiu np.makiem. Edytowane 29 Listopada 2020 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-685950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Listopada 2020 Chlebuś górna półka, ślinka po brodzie cieknie na tę piękną skórkę, choć miękiszu też pogratulować, cudeńko !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-685957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Listopada 2020 Chlebuś górna półka, ślinka po brodzie cieknie na tę piękną skórkę, choć miękiszu też pogratulować, cudeńko !!! Dzięki Jarek za słowa uznania . Domowe pieczywo piekę już z 6 lat. Ostatnio zaparłem się i już od ponad roku nie kupiłem chleba w sklepie. Na dodatek mam mały regionalny młyn "pod nosem" . Mąka z niego jest naprawdę dobra. W sobotę było pieczone drożdżowe Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-685989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Listopada 2020 u mnie mąka chlebowa typ 650 z młyna Dzierzgówek) Dostałam kiedyś od siostry mąkę luksusową z Dzierzgówka i potwierdzam...pierwsza klasa.Chlebuś a w szczególności przekrój wygląda obłędnie.Miąższ taki sprężysty, cudowny. Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Mięso się pekluje . Nie ma co wędzić , to sobie piekę . Dziś na obiad barszcz czerwony to "uwinąłem" trochę pasztecików z kapustą , pieczarkami i mięsem. Paszteciki w rozmiarze XL Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Grudnia 2020 ale bym zjadla! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Mięso się pekluje . Nie ma co wędzić , to sobie piekę . Dziś na obiad barszcz czerwony to "uwinąłem" trochę pasztecików z kapustą , pieczarkami i mięsem. Paszteciki w rozmiarze XL Drożdżowe czy krucho drożdżowe?Apetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Grudnia 2020 ale bym zjadla! Wyszło 30 szt . jeszcze zostało zapraszam Drożdżowe czy krucho drożdżowe? Alinko drożdżowe , cienko wałkowane. Pytałem p. Młynarzową ponoć w Sochaczewie nie dostaniesz ich mąki. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Dziś na obiad barszcz czerwony to "uwinąłem" trochę pasztecików z kapustą , pieczarkami i mięsem. Bardzo apetycznie wyglądają i pewnie tak smakują . Chlebki też super . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Dziś na obiad kapuśniak z prażokami . Nie robiłem tego dania już z rok . Nie koniecznie zdrowe , bo dość tłuste . Ale za to smaczne . No i "hurtem" pieczony mój codzienny chleb. Na zakwasie żytnim , wspomagany małą ilością drożdży , 1/3 mąki pszennej chlebowej , 1/3 mąki żytniej 580 , 1/3 mąki żytniej 2000. Dziś zamówiłem ryby i będę wędził w przyszłym tygodniu karpia i jesiotra . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Piotrze upiecz kiedyś dwie identyczne wersję tego chleba. Jedna na samym zakwasie, drugą na samych drożdżach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Piotrze upiecz kiedyś dwie identyczne wersję tego chleba. Jedna na samym zakwasie, drugą na samych drożdżach Alinko piekłem . Wiem , wiem drożdże w tym chlebie to samo zło . Ale ja pozostanę jednak przy 8g. suszonych drożdży na 1650 g maki. Dla mnie ta konsystencja miąższu jest lepsza Zakwas traktuję bardziej jako "dodatek smakowy" a drożdże skracają czas wyrastania o 3/4 . Edytowane 7 Grudnia 2020 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Jak apetycznie i swojsko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Nie koniecznie zdrowe , bo dość tłuste Tłuszcz nie kopie ale nadmiar i węglowodany już tak . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-686976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Wracając do mojego "druciarstwa" - odprowadzenie dymu z Borniaka poza kotłownię zrobione . Kopci się tylko przy otwieraniu drzwi od wędzarni , ale do wiosny tak zostanie . Z czasem pomyślę nad jakimś okapem .Po wędziłem w ten sposób trochę mięsa z szynki i dwa boczki . Boczek był jeszcze podpiekany . Do wędzenia pomieszałem zrębki buku , olchy i śliwy. Aaaa no i mały kawałek słoniny na jajecznicę . Słonina jak kartka z zeszytu ,coraz cieńsze to "białe złoto" Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Pepuś, odbiegając od tematu, napisz jak Ci się sprawuje sprzęcior do mielenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Po wędziłem w ten sposób trochę mięsa z szynki i dwa boczki Efekty super . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Druciarstwo ale najważniejsze że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Pepuś, odbiegając od tematu, napisz jak Ci się sprawuje sprzęcior do mielenia. Wilk Hendi to naprawdę "kawał sprzętu". Przy produkcji np. 7 kg kiełbasy, to tak jak bym kombajnem wjeżdżał na 300 metrowy trawnik . Mój poziom przetwórstwa, przy tym urządzeniu, na poziomie miękiszona . Ale kto wie co będzie za czas jakiś , jak się rozkręcę Efekty super . Dzięki , nieustannie trenuję na miarę możliwości . Druciarstwo ale najważniejsze że działa. Szybko zmontowane na próbę , a zostanie na dłużej Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Ale kto wie co będzie za czas jakiś , jak się rozkręcę Będzie w sam raz . Wyroby . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Szybko zmontowane na próbę , a zostanie na dłużej Tak to zawsze bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Dziś debiut przy wędzeniu ryb. Na warsztat poszły 3 jesiotry ( 3kg-szt.) i kilka dzwonków z karpia. Ryby pozyskałem prosto z hodowli Oprawione i do solanki. 1litr na kilo ryby, o stężeniu 8%i na 20 godz. na strych.Osuszanie pochłonęło blisko 6 godzin w tym 2 godz. w Borniaku z wentylatorem w 30*. Wędzenie 4.5 godz w temp. 55* mieszanką olchy, buku i śliwy. Podpiekanie 50 min 90*. Ryby na Wigilię , ale jeden dzwonek karpia musiał być skonsumowany po całym dniu dreptania przy nich. Był mega smaczny. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Dziś debiut przy wędzeniu ryb. Na warsztat poszły 3 jesiotry Jesiotr pyszny, wcześniej miałam okazję próbować na zlocie Mazurskim chyba, Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Grudnia 2020 miałam okazję próbować na zlocie Mazurskim Nawet je patroszyłem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Grudnia 2020 @halusia@, dnia 19 Gru 2020 - 19:44, napisał: miałam okazję próbować na zlocie Mazurskim Nawet je patroszyłem Tak, pamiętam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/page/2/#findComment-688973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.