Skocz do zawartości

Poledwiczka wieprzowa peklowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W piątek zapeklowalem miesko( boczki szynki i polędwiczki wieprzowe)Wedzil będę w sobotę z rana, zatem będą się peklowac 7 dni. 10 kg mięsa 5 litrów wody i 400 gram peklosoli. Czy dla poledwiczek wieprzowych nie będzie to za długi okres peklowania?Obawiam się ze mogą być trochę za słone. Dzięki z góry za odpowiedz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

Na polędwiczki 40 gramów na kilogram jest Ok. Na szynkę wg mnie trochę za mało. No i to tak nie działa, że im dlużej peklujesz to bardziej słone. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687881
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obawiam się ze mogą być trochę za słone. Dzięki z góry za odpowiedz.

Wszystko zależy jaki macie próg słoności.Solanka zrobiłeś ok.8 % .Polędwiczki będziesz parzył czy nie bo jak nie to będą akurat. Ponieważ jak mniemam szynki i boczki  będziesz parzył może być mało słona .Do szynek i boczków zrobiłbym 10% -tową solankę z nastrzykiem w szynki w ilości  5%  ich wagi na początku peklowania.Peklowanie 8 -10 dni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687891
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak polędwiczki będą parzone.

 

Szkoda :( , ale w związku z tym mogą być mało słone .Moc solanki trzeba dobrać doświadczalnie do własnego progu słoności.Innej metody jak metod prób i błędów nie ma.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687907
Udostępnij na innych stronach

Nie będą. Ale czemu parzysz? To najdelikatniejsze mięso z prosiaczka.... Po wędzeniu zapakuj w próżnie na kilka dni a potem rarytas.... U mnie żona i córka pożerają je :)

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687921
Udostępnij na innych stronach

Ani parzyć ani piec,ani pakować do próżni i czekać.Delektować się zaraz po wędzeniu

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687937
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczka i pieczenie? Polędwiczka i parzenie? Toż to profanacja :) szkoda że na komórce zdjęć z przekrojów nie mam. U mnie to rarytas i znajomi zamówili tego w cholerę....właśnie pekluje się 36 polędwiczek :)

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687945
Udostępnij na innych stronach

A oprócz tego jeszcze wiele wiele innego. Ciekawe czy zapakuje na raz..... Hehe Ale powinno mi wejść na 3 poziomy z 50-60 kg :)

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688019
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze raz dopytam -wędzić w 50 st do koloru i na talerz ?
 

 

Wędzić 40-45 C i jak ostygnie to na talerz, ale trzeba pilnować żeby nie zrobiła się za sucha skórka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688063
Udostępnij na innych stronach

 

Jeszcze raz dopytam -wędzić w 50 st do koloru i na talerz ?
 

 

Wędzić 40-45 C i jak ostygnie to na talerz, ale trzeba pilnować żeby nie zrobiła się za sucha skórka.

 

To może lepiej nie wygrzewać wędzarni, aby pozostała w niej wilgoć?  :hmm:  

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688076
Udostępnij na innych stronach

Wędzisz normalnie i nic się nie stanie. A jeżeli nawet to 2 dni w próżni i nie ma suchej skórki. Albo miseczka z wodą na dno wędzarni tak jak się robi czasem przy dopiekaniu.

Ja nigdy nie miałem z tym problemów wędząc nawet i w 55C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688082
Udostępnij na innych stronach

To może lepiej nie wygrzewać wędzarni, aby pozostała w niej wilgoć?    

 

Nie kombinuj i wędź jak napisałem.W tej temp.do złapania koloru skórki nie powinno być  

a jak się pojawi to do próżni i do lodówki na kilka dni i skórka zniknie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688103
Udostępnij na innych stronach

Kolego Arkadiusz ,a w przypadku jak ktoś nie toleruje surowego to w jakiej temperaturze wody i do ile w środku , polecasz parzyć polędwiczki.

Edytowane przez tytan58
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688136
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio zrobiłem test - woda do "parzenia" 60 stopni i wyciągnąłem jak wewnątrz było 45.

Zostawiłem na talerzu do wystygnięcia - były ścięte, ale nie parzone - bardziej mięso zmieniło kolor.

Jak sparzysz do 58-60 w środku to czar polędwiczki pryśnie - lepiej wtedy polędwice parzoną (schab) zrobić.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688138
Udostępnij na innych stronach

Kolego Arkadiusz ,a w przypadku jak ktoś nie toleruje surowego to w jakiej temperaturze wody i do ile w środku , polecasz parzyć polędwiczki.

Taka polędwiczka nie jest surowa.... Struktura się zmienia. Zrób to zobaczysz.

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688139
Udostępnij na innych stronach

 

 

To może lepiej nie wygrzewać wędzarni, aby pozostała w niej wilgoć?    

....i zamiast wędzenia zaserwować polędwiczkom osmalanie??? 

Coś, a'la wczesny Zbój Madej??? :rolleyes:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688148
Udostępnij na innych stronach

:D  :D  :D .Jeszcze miski z wodą w środku komory brakuje,mokrego drewna i będzie komplet. :laugh:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688149
Udostępnij na innych stronach

:D  :D  :D .Jeszcze miski z wodą w środku komory brakuje,mokrego drewna i będzie komplet. :laugh:

To było tylko moje pytanie, czy można tak uniknąć tej suchej skórki  ;)

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688150
Udostępnij na innych stronach

No wiem.Przeciez żartowałem. :D Sądzę ,że powinieneś już wiedzieć ,że wędzonki wymagaja obsuszenia, przed wędzeniem  bo inaczej wszystko będzie czarne .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688220
Udostępnij na innych stronach

Dobrze że Tomek wstawił fotki, bo pisaliście taki pieszczotliwie że myślałem że chodzi o ten kawałek: https://rybyswiata.pl/inne/poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-rybnym/#gref(to nie kryptoreklama, nie znam tego przepisu, zaczerpnięte z Google)

 

Potwierdzam Wszystko co przedmówcy napisali odnośnie polędwicy "surowej". Dodam tylko że idealnie rozpływa się w ustach gdy jest krojona w baaardzo cienkie plasterki. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688327
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.