Sochi Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Witam. W piątek zapeklowalem miesko( boczki szynki i polędwiczki wieprzowe)Wedzil będę w sobotę z rana, zatem będą się peklowac 7 dni. 10 kg mięsa 5 litrów wody i 400 gram peklosoli. Czy dla poledwiczek wieprzowych nie będzie to za długi okres peklowania?Obawiam się ze mogą być trochę za słone. Dzięki z góry za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Na polędwiczki 40 gramów na kilogram jest Ok. Na szynkę wg mnie trochę za mało. No i to tak nie działa, że im dlużej peklujesz to bardziej słone. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Obawiam się ze mogą być trochę za słone. Dzięki z góry za odpowiedz. Wszystko zależy jaki macie próg słoności.Solanka zrobiłeś ok.8 % .Polędwiczki będziesz parzył czy nie bo jak nie to będą akurat. Ponieważ jak mniemam szynki i boczki będziesz parzył może być mało słona .Do szynek i boczków zrobiłbym 10% -tową solankę z nastrzykiem w szynki w ilości 5% ich wagi na początku peklowania.Peklowanie 8 -10 dni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sochi Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Tak polędwiczki będą parzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Tak polędwiczki będą parzone. Szkoda , ale w związku z tym mogą być mało słone .Moc solanki trzeba dobrać doświadczalnie do własnego progu słoności.Innej metody jak metod prób i błędów nie ma. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Nie będą. Ale czemu parzysz? To najdelikatniejsze mięso z prosiaczka.... Po wędzeniu zapakuj w próżnie na kilka dni a potem rarytas.... U mnie żona i córka pożerają je Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Po wędzeniu zapakuj w próżnie na kilka dni a potem rarytas. bez pieczenia? Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Ani parzyć ani piec,ani pakować do próżni i czekać.Delektować się zaraz po wędzeniu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Polędwiczka i pieczenie? Polędwiczka i parzenie? Toż to profanacja szkoda że na komórce zdjęć z przekrojów nie mam. U mnie to rarytas i znajomi zamówili tego w cholerę....właśnie pekluje się 36 polędwiczek Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2020 No to pięknie u mnie cały tuzin mniej???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-687970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2020 A oprócz tego jeszcze wiele wiele innego. Ciekawe czy zapakuje na raz..... Hehe Ale powinno mi wejść na 3 poziomy z 50-60 kg Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Grudnia 2020 .Delektować się zaraz po wędzeniu Jeszcze raz dopytam -wędzić w 50 st do koloru i na talerz ? Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Ależ oczywiście, że tak. Ale ja wolę po wędzeniu zapakować je w próżnię na kilka dni i potem są jeszcze lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Jeszcze raz dopytam -wędzić w 50 st do koloru i na talerz ? Wędzić 40-45 C i jak ostygnie to na talerz, ale trzeba pilnować żeby nie zrobiła się za sucha skórka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Jeszcze raz dopytam -wędzić w 50 st do koloru i na talerz ? Wędzić 40-45 C i jak ostygnie to na talerz, ale trzeba pilnować żeby nie zrobiła się za sucha skórka. To może lepiej nie wygrzewać wędzarni, aby pozostała w niej wilgoć? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Wędzisz normalnie i nic się nie stanie. A jeżeli nawet to 2 dni w próżni i nie ma suchej skórki. Albo miseczka z wodą na dno wędzarni tak jak się robi czasem przy dopiekaniu.Ja nigdy nie miałem z tym problemów wędząc nawet i w 55C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) To może lepiej nie wygrzewać wędzarni, aby pozostała w niej wilgoć? Nie kombinuj i wędź jak napisałem.W tej temp.do złapania koloru skórki nie powinno być a jak się pojawi to do próżni i do lodówki na kilka dni i skórka zniknie. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Kolego Arkadiusz ,a w przypadku jak ktoś nie toleruje surowego to w jakiej temperaturze wody i do ile w środku , polecasz parzyć polędwiczki. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Ja ostatnio zrobiłem test - woda do "parzenia" 60 stopni i wyciągnąłem jak wewnątrz było 45.Zostawiłem na talerzu do wystygnięcia - były ścięte, ale nie parzone - bardziej mięso zmieniło kolor.Jak sparzysz do 58-60 w środku to czar polędwiczki pryśnie - lepiej wtedy polędwice parzoną (schab) zrobić.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Kolego Arkadiusz ,a w przypadku jak ktoś nie toleruje surowego to w jakiej temperaturze wody i do ile w środku , polecasz parzyć polędwiczki.Taka polędwiczka nie jest surowa.... Struktura się zmienia. Zrób to zobaczysz. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Grudnia 2020 To może lepiej nie wygrzewać wędzarni, aby pozostała w niej wilgoć? ....i zamiast wędzenia zaserwować polędwiczkom osmalanie??? Coś, a'la wczesny Zbój Madej??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Grudnia 2020 .Jeszcze miski z wodą w środku komory brakuje,mokrego drewna i będzie komplet. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Grudnia 2020 .Jeszcze miski z wodą w środku komory brakuje,mokrego drewna i będzie komplet. To było tylko moje pytanie, czy można tak uniknąć tej suchej skórki Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) No wiem.Przeciez żartowałem. Sądzę ,że powinieneś już wiedzieć ,że wędzonki wymagaja obsuszenia, przed wędzeniem bo inaczej wszystko będzie czarne . Edytowane 14 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Dobrze że Tomek wstawił fotki, bo pisaliście taki pieszczotliwie że myślałem że chodzi o ten kawałek: https://rybyswiata.pl/inne/poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-rybnym/#gref(to nie kryptoreklama, nie znam tego przepisu, zaczerpnięte z Google) Potwierdzam Wszystko co przedmówcy napisali odnośnie polędwicy "surowej". Dodam tylko że idealnie rozpływa się w ustach gdy jest krojona w baaardzo cienkie plasterki. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17878-poledwiczka-wieprzowa-peklowanie/#findComment-688327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.