Skocz do zawartości

Wędzonki w folii celulozowej i w siatce wędliniarskiej - pończosze


Rekomendowane odpowiedzi

Moja żona zażyczyła żeby wędzonki były soczyste , żeby były uwędzone ale za mocno nie pachniały dymem, do tego żeby powierzchnia wędzonek była miękka nie podsuszona a tym samym twarda. Spełniając życzenie małżonki od dłuższego czasu wędzonki owijam folią celulozową przepuszczającą dym i wkładam w siatkę wędliniarską - pończochę. W normalnych siatkach widoczne były wszystkie oczka co nie podobało się żonie. Wędzenie i parzenie według przyjętych zasad,

post-39869-0-26551300-1608474505_thumb.jpg

post-39869-0-87751800-1608474517_thumb.jpg

post-39869-0-78210700-1608474524_thumb.jpg

post-39869-0-14020800-1608474536_thumb.jpg

post-39869-0-06055700-1608474546_thumb.jpg

post-39869-0-74126900-1608474568_thumb.jpg

post-39869-0-94211100-1608474601_thumb.jpg

post-39869-0-33693500-1608474610_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17942-w%C4%99dzonki-w-folii-celulozowej-i-w-siatce-w%C4%99dliniarskiej-po%C5%84czosze/
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, Babcia, jak widać, jest wymagająca.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Moja żona zażyczyła żeby..., żeby..... ale za mocno nie ......, do tego żeby ......... była ..., nie.... a tym..... Spełniając życzenie małżonki .....
 

DZIADKU, nie chwaliłeś się wprost, że masz nową żonę  :frantics:

Niemniej mobilizacja odmładza człowieka  :laugh:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Janie Ty jak prawdziwy Mikołaj spełniasz widzę życzenia i te racjonejne i te ajajajajaj

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Mam dwa pytania dotyczace folii celulozowej. Czy folia celulozowa o ktorej tu mowa to potoczny celofan? Czy kupujac folie celulozowa trzeba szukac specjalnej folii do kontaktu z zywnoscia?

To potoczny celofan. Poszukaj rękawa do pieczenia. Pierwszy z brzegu: https://allegro.pl/oferta/rekaw-do-pieczenia-50-m-8251411578

Powinien mieć atest do kontaktu z żywnością. Taki z kwiaciarni może nie mieć.

--

Romii

 

 

Poszukaj rękawa do pieczenia.

Wydaje mi się, że rękaw do pieczenia to zupełnie co innego.

Wiele razy wędziłem kurczaka w folii celulozowej pozyskanej z rękawa do pieczenia :-).

Mnie łatwiej w rękaw zawinąć zawartość - poźniej w siatkę i do wędzarni - podobnie jak wyżej opisał DZIADEK.

Oczka z siatki też nie przeszkadzają jedzącym - zwykle po kilku dniach pozostaje wspomnienie.

--

Romii

Jezu Romii ktoś Ty ????

Nie nie wierzę, ja wiem ze święta ale sorry

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Rękaw do pieczenia to nie to samo. Folia celulozowa do kupienia np u Miro. Żeby nie Babcia to by Dziadkowi nikt się nie postawił

 

 

Jezu Romii ktoś Ty ???? Nie nie wierzę, ja wiem ze święta ale sorry

Kosmita? 

Przynajmniej poczułem się przywołany do porządku.

 

Folia celulozowa - wędliniarska  "u Mira" ma grubość 20-25 mikronów - i wg wszyskich nadaje się do wędzenia.

Folia celulozowa używana do produkcji "rękawa do pieczenia" ma grubość 12-15 mikronów - jest cieńsza od tej "u Mira" nie grubsza.

Oczywiście że to nie to samo. 

Według mnie tak samo obie folie nadają się do zawinięcia w nie kilku piersi z kurczaka i uwędzenia. Sprawdziłem osobiście.

 

Można śmiać się dalej.

Wesołych świąt i cieszę się że komuś humor poprawiłem w tych smutnych czasach.

--

Romii

OPIS PRODUKTU: Folia celulozowa jest ekologicznym materiałem, wykonana z naturalnego składnika CELULOZY dzięki czemu w środowisku naturalnym szybko ulega rozkładowi. PRZEZNACZENIE: Folia celulozowa nadaje się do pakowania wszystkich produktów spożywczych.

 

Czy rękaw do pieczenia jest toksyczny? Materiał, z którego wykonana jest folia, jest przeznaczony do stosowania w wysokich temperaturach. Naukowo nazywa się to długookresowym – zmodyfikowanym żaroodpornym tereftalanem polietylenu, a po podgrzaniu jest w stanie emitować tylko wodę i dwutlenek węgla.

 

Folia celulozowa „schodzi” z linii produkcyjnej niepowlekana lakierem. Ma dobrą naturalną barierę na przenikanie tlenu. Nie stanowi jednak bariery na przenikanie wilgoci, nie jest też termozgrzewalna.
Po to, aby taka folia była zgrzewalna musi zostać powleczona lakierem. Powleczenie folii lakierem, oprócz umożliwienia jej zgrzewania daje dodatkowo możliwość wprowadzenia bariery na przenikania wilgoci. Dodawanie różnych dodatków do lakierów pozwala na regulowanie poziomu tej barierowości. Te różnice w barierowościach na tlen i wilgoć (parę wodną) można bardzo łatwo prześledzić w kolumnie „Permeability to” w spisach asortymentów obu tych grup folii (celofan, NatureFlex).
Folia celulozowa składa się w 75% z celulozy (pochodzącej z masy celulozowej, otrzymywanej ze ścieru drzewnego), w 7% z wody i w 18 % z substancji chemicznych, które są „wchłaniane” przez folię podczas procesu produkcyjnego. Taką folię nazywamy często „przezroczystym papierem”

 

Zalety i zastosowanie: folia celulozowa bezbarwna stosowana jest do produkcji wędzonek i innych produktów wędliniarskich. jest folią spożywczą przeznaczoną do stosowania jako jednorazowe opakowanie i może podlegać takim procesom jak: wędzenie, parzenie czy pieczenie.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Romii nikt się nie śmieje... Zanim coś komuś doradzisz wypadałoby wiedzieć czy rada jest prawidłowa

Trzymaj się zdrowo i bez urazy... do kosmity masz kawałek

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Poza folią celulozową można stosować folie kolagenowe.

 

Folia kolagenowa przeznaczona jest do użytku w procesie produkcyjnym różnego rodzaju wyrobów wędliniarskich. Wysoka jakość oraz elastyczność folii kolagenowej umożliwiają produkcję wyrobów wędliniarskich

o wysokim standardzie.

W trakcie obróbki termicznej, folia kolagenowa łączy się z mięsem, dzięki czemu występują mniejsze ubytki wagowe, a wygląd produktu jest bardziej estetyczny. Zastosowanie folii w połączeniu z siatką wędliniarską daje możliwość łatwego usunięcia siatki z produktu finalnego.

Jadalną folię kolagenową używamy w kombinacji z siatkami wędliniarskimi do produkcji różnorodnych wyrobów mięsnych: wędzonek (takich jak: szynka, baleron, schab), produktów wędliniarskich o różnym stopniu rozdrobnienia (wędzonych i parzonych), produktów suszonych (typu: krakowska, żywiecka), wyrobów szynkowych i szynkopodobnych w formie batonów lub bloków oraz produktów gotowych przeznaczonych do plasterkowania (zarówno wieprzowych jak i drobiowych).

  • 1 miesiąc temu...

SiB-y, czy ta folia : https://www.wyroby-domowe.pl/folia-celulozowa-rolka-p-559.htmlto jest ta sama co używacie do wędzenia np. baleronów?

Pytam, bo w tym sklepie jest napisane "Folia przeznaczona do parzenia w szynkowarach/praskach."

 

I dobrze rozumuję że te "praktyczne" rękawy są szkodliwe  ?

 

 

Po to, aby taka folia była zgrzewalna musi zostać powleczona lakierem. Powleczenie folii lakierem, oprócz umożliwienia jej zgrzewania daje dodatkowo możliwość wprowadzenia bariery na przenikania wilgoci. Dodawanie różnych dodatków do lakierów pozwala na regulowanie poziomu tej barierowości. Te różnice w barierowościach na tlen i wilgoć (parę wodną) można bardzo łatwo prześledzić w kolumnie „Permeability to” w spisach asortymentów obu tych grup folii (celofan, NatureFlex).

 

Wolę się upewnić :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

To jest folia do wędzenia i parzenia ,ale pamiętaj,że wyrób zapakowany w tą folię musisz dłużej wędzić bo mimo ,że folia przepuszcza dym to zawsze jest to pewnego rodzaju utrudnienie dla przenikania dymu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 1 rok później...

Dzień dobry Państwu, to (chyba) mój pierwszy wpis, choć podczytuję forum od czasu do czasu już z 8 lat :)

 

Chciałbym zadać pytanie dot. folii celulozowej: czy owinięcie w tę folię produktu PO wędzeniu może spowodować lepsze dojrzewanie bez szybkiego wysychania, albo przynajmniej spowolnienie wysychania? Dobrze myślę?

 

Pozdrawiam :)

 

 

czy owinięcie w tę folię produktu PO wędzeniu może spowodować lepsze dojrzewanie bez szybkiego wysychania, albo przynajmniej spowolnienie wysychania? Dobrze myślę?

Teoretycznie tak, bo spowolni wysychanie.

Jednak miedzy folią a osłonką/powierzchnią będą:

  • kieszenie powietrzne 
  • podniesiona wilgotność
  • dostęp tlenu

Są to idealne warunki do zapleśnienia powierzchni.

Cel, jaki chcesz osiągnąć da zapakowanie próżniowe wyrobu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.