Lenino Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Witam, Tak przeglądam forum i właśnie też chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe peklowanie metodą Szczepana więcej niż 6 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 czy jest możliwe peklowanie metodą Szczepana więcej niż 6 dni? A jaka to i która metoda Szczepana? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 A jaka to i która metoda Szczepana? Ta druga Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Tak metodą Szczepana, Czy jest możliwość peklowania 14 dniowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 14 dni ??????A po co tyle ???Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi.5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Ok. Dzięki. Generalnie chciałbym wsadzić mięso do beczki i zalać solanką. Czyli metodą Szczepana daje tyle wody ( solanki ) aby mięso było przykryte? I czy do peklowania 6 dni muszę robić nastrzyk? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Ja stosuje dawkę 80-85 dag na 10 litrów wody. Solanki 40% w stosunku do wagi mięsa. Mięso kompletnie zalane - dość wąskie pojemniki trzeba stosować jak mało mięsa. Drugiego dnia robię nastrzyk - jedna duża strzykawa na ok 1 kg szynkę czy też schab. Igła taka sprytna z otworami po bokach.Przy 6 dniach nie ma konieczności jak nie są bardzo duże kawałki. Przechowuję mięso w lodówce w garażu przy 6-8 stopniach sprawdzając codziennie jakość solanki oraz przewracając mięsa. Dla mnie nie za słone wychodzi i tak lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Według tabeli Szczepana powinieneś dać na 10 litrów wody na 10 kg mięsa, a Ty dajesz 4? Chyba , że peklujesz innym sposobem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Standardowym. A przynajmniej tak mi się wydaje. Każdy musi sobie opracować swoją metodę i swoją słoność.Żeby było śmiesznie zupełnie inaczej pekluje filety z kurczaka i indyka. Solanka 30g peklo + 30 g soli na 1 litr wody. Solanki tyle by mięso zalane było. Indyk z nastrzykiem 48 h a kurczak bez nastrzyku 24 h. Słoność nie za duża ale jak wspominałem nie lubię za mocno dosolonych wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Ja jestem amatorem w tym temacie dlatego dopytuje. Przeczytałem gdzieś na tym forum, że niektórzy robią w ten sposób : Robią ileś l solanki wlewają do przykrycia mięsa, niezalezienie ile tego mięsa jest. Słyszał ktoś o takiej metodzie i czy ta metoda jest dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 14 dni ?????? A po co tyle ??? Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę. Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę. Stek bz.... , lubię takie wiatry 3 i 5-cio dniowe, ale jeść te wyroby - nie bardzo..... 14 dni czy jest sens? Skoro trzy wystarcza....... niektórym .... Dla mnie nie za słone wychodzi i tak lubię. "Kożden" robi jak lubi, niech tak zostanie.... Ja jestem amatorem w tym temacie dlatego dopytuje. Przeczytałem gdzieś na tym forum, że niektórzy robią w ten sposób : Robią ileś l solanki wlewają do przykrycia mięsa, niezalezienie ile tego mięsa jest. Słyszał ktoś o takiej metodzie i czy ta metoda jest dobra? Pewnie dobra, nie zdarzyło mi się, by odmierzać solankę..... nigdy.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 14 dni ?????? A po co tyle ??? Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę. Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę. Stek bz.... , lubię takie wiatry 3 i 5-cio dniowe, ale jeść te wyroby - nie bardzo..... 14 dni czy jest sens? Skoro trzy wystarcza....... niektórym .... Dla mnie nie za słone wychodzi i tak lubię. "Kożden" robi jak lubi, niech tak zostanie.... Ja jestem amatorem w tym temacie dlatego dopytuje. Przeczytałem gdzieś na tym forum, że niektórzy robią w ten sposób : Robią ileś l solanki wlewają do przykrycia mięsa, niezalezienie ile tego mięsa jest. Słyszał ktoś o takiej metodzie i czy ta metoda jest dobra? Pewnie dobra, nie zdarzyło mi się, by odmierzać solankę..... nigdy.... A w jaki sposób robisz solankę? Ile dni peklowania? Mógłbyś się podzielić tą informacją? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Ja stosuje peklowanie wg Szczepana już od 4 lat.Możliwe ze mi się oberwie od niektórych, ale czasami jak wiem, że nie mogę wędzić np po 6 dniach, a mogę po np 10 to zmniejszam stężenie solanki.Jeżeli robisz metodą szczepana 6 dniowe peklowanie 7% solanką to jeden dzień za długo i wg mojej rodziny jest troszkę za słone.Wszystko zależy od upodobań smakowych.Co do peklowania mokrego sposobem Dziaka - robię to obowiązkowo przy wyrobach z szynkowaru - rewelacja. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Możliwe ze mi się oberwie od niektórych, Dlaczego masz oberwać . Ja w zasadzie dopasowuję peklowanie do wędzenia tak żeby te 10 dni peklowania było . Jeżeli będzie czternaście i jeszcze dzień dłużej to komin w gorzelni się nie zawali :D Pozdrawiam Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 1 Maja 2016 witam.to w koncu ile tej peklosoli na jeden litr?i ile dni najlepiej peklowac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Ja robie 1 litr wody 60 G soli, 10 G peklosoli na 1 kg mięsa.Peklowania 6 dniowe.Temperatura peklowania nie wyższa niż 6 stopni. Edytowane 1 Maja 2016 przez Misiekk85 Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 1 Maja 2016 ile tej peklosoli na jeden litr?i ile dni najlepiej peklowac?Ja np. daję 60 g/l czystej peklosoli z uwagi na małe stężenie solanki, nastrzyk "do oporu" i ilość solanki nie limituję. Czas to minimum 6-7 dni (14 też nie zaszkodzi), temperatura max. 5-6 *C i co ważne - kontrolować codziennie. Potem lekkie powierzchowne opłukanie, ociekanie i w dym. Parzę w wodzie delikatnie osolonej. Taką słoność doświadczalnie dobrałem jako najbardziej nam odpowiadającą. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 1 Maja 2016 1 litr wody 60 G soli, 10 G peklosoli na 1 kg mięsa. Czy przy takiej ilości peklosoli spełni ona swoje "zadanie" ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 1 Maja 2016 14 dni ?????? A po co tyle ??? Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę. Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę. Stek bz.... , lubię takie wiatry 3 i 5-cio dniowe, ale jeść te wyroby - nie bardzo..... 14 dni czy jest sens? Skoro trzy wystarcza....... niektórym .... Dla mnie nie za słone wychodzi i tak lubię. "Kożden" robi jak lubi, niech tak zostanie.... Ja jestem amatorem w tym temacie dlatego dopytuje. Przeczytałem gdzieś na tym forum, że niektórzy robią w ten sposób : Robią ileś l solanki wlewają do przykrycia mięsa, niezalezienie ile tego mięsa jest. Słyszał ktoś o takiej metodzie i czy ta metoda jest dobra? Pewnie dobra, nie zdarzyło mi się, by odmierzać solankę..... nigdy.... Ale nikt Ci tych wyrobów nie da do jedzenia. A czy stek bzdur to już zupełnie zabawne jest. 5 dni w zupelnosci wystarcza. Czy Ci sie to podoba czy nie. 10 dniowki tez robilem i roznicy nie widze. Ty rob po swojemu a ja po swojemu i kazdy bedzie zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 2 Maja 2016 1 litr wody 60 G soli, 10 G peklosoli na 1 kg mięsa. Czy przy takiej ilości peklosoli spełni ona swoje "zadanie" ?Tak oczywiscie. Zawsze wędzonki sa różowe, mięso soczyste.Próbowałem rożnych kombinacji ale takie proporcje sa dla mnie odpowiednie.I tak najważniejsza jest sól w peklowaniu. Peklosol ma mi tylko dac azotynyNastrzyk wykonuje w pierwszym dniu ta solankę ilości 150 ml na kilogram. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 2 Maja 2016 Tak oczywiscie. Zawsze wędzonki sa różowe, mięso soczyste. Z tego wynika, że nie do końca wiesz co jest "głównym" celem peklowania. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Na święta skorzystałem z tej metody i jest świetna, choć dokonałem pewnej modyfikacji. Szynki (mięso wyższe) nastrzykiwałem na początku. Z drugiego nastrzyku zrezygnowałem. Mięsa niskie (boczki i niskie schaby) pozostawiłem bez nastrzyku. Do kompletu dodałem odrobinę łopatki jeleniej, która mi została po kiełbasie i wyszła nieco zbyt słona. Najpewniej z przyczyny delikatności mięsa i podatności na zalewę. W zalewie mięsko było dni sześć, siódmego wisiało sobie i schło. Mięsa nie płukałem. Gdy następnym razem będę robił cokolwiek z jeleniny to na bank skrócę o dzień czas peklowania. Świetny przepis. Dzięki Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez Capricorn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-594607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Z metody Szczepana korzystam tylko w zimie, jednak to spora ilość solanki którą mogę pomieścić w beczce i wystawić na balkonW ciepłe dni tradycyjnie 0.5 L na kilo bo mniejsze pojemniki, ale lepsze wydaje mi się w smaku, jak bardziej luzem pływają mięsa w solanceniż upakowane... Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-594663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbe Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 9 Lipca 2019 PEKLOWANIE SZYNEK NA MOKRO PEKLOWANIE 6 DNI / 144hWskazana temperatura 4-8stC1 kg mięsa1 litr solanki o st 7 % (0,07kg peklosoli)1nastrzyk w pierwszej fazie peklowania 10%Szanowni,proszę podpowiedzcie, te 10% przy nastrzyku tyczy się czego? Stężenia nastrzyku, ilości wstrzykniętej solanki 7% w stosunku do mięsa? Dziękuję i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-634613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 9 Lipca 2019 te 10% przy nastrzyku tyczy się czego? Stężenia nastrzyku, ilości wstrzykniętej solanki 7% w stosunku do mięsa? Dziękuję i pozdrawiam, Z 7% solanki odbieramy 10% (czyli 100ml z każdego litra) i tym nastrzykuje się szynkę.Czyli każdy 1 kg mięsa zostanie nastrzyknięty 100ml solanki 7%. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-634615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.