Skocz do zawartości

Peklowanie sposobem Szczepana


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

czy jest możliwe peklowanie metodą Szczepana więcej niż 6 dni?

 

A jaka to i która metoda Szczepana?  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494009
Udostępnij na innych stronach

14 dni ??????

A po co tyle ???

Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i  cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi.

5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494195
Udostępnij na innych stronach

Ok. Dzięki.

 

Generalnie chciałbym  wsadzić mięso do beczki i zalać solanką. Czyli metodą Szczepana daje tyle wody ( solanki ) aby mięso było przykryte? I czy do peklowania 6 dni muszę robić nastrzyk?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494204
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuje dawkę 80-85 dag na 10 litrów wody. Solanki 40% w stosunku do wagi mięsa. Mięso kompletnie zalane - dość wąskie pojemniki trzeba stosować jak mało mięsa. Drugiego dnia robię nastrzyk - jedna duża strzykawa na ok 1 kg szynkę czy też schab. Igła taka sprytna z otworami po bokach.

Przy 6 dniach nie ma konieczności jak nie są bardzo duże kawałki. Przechowuję mięso w lodówce w garażu przy 6-8 stopniach sprawdzając codziennie jakość solanki oraz przewracając mięsa. Dla mnie nie za słone wychodzi i tak lubię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494208
Udostępnij na innych stronach

Standardowym. A przynajmniej tak mi się wydaje. Każdy musi sobie opracować swoją metodę i swoją słoność.


Żeby było śmiesznie zupełnie inaczej pekluje filety z kurczaka i indyka. Solanka 30g peklo + 30 g soli na 1 litr wody. Solanki tyle by mięso zalane było. Indyk z nastrzykiem 48 h a kurczak bez nastrzyku 24 h. Słoność nie za duża ale jak wspominałem nie lubię za mocno dosolonych wędlin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494220
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem amatorem w tym temacie dlatego dopytuje. Przeczytałem gdzieś na tym forum, że niektórzy robią w ten sposób : Robią ileś  l solanki wlewają do przykrycia mięsa, niezalezienie ile tego  mięsa jest. Słyszał ktoś o takiej metodzie i czy ta metoda jest dobra?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494222
Udostępnij na innych stronach

 

 

14 dni ?????? A po co tyle ??? Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę.

 

 

 

Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę.

 

Stek bz.... , lubię takie wiatry 3 i 5-cio dniowe, ale jeść te wyroby - nie bardzo.....   14 dni czy jest sens?   Skoro trzy wystarcza.......  :cool:  niektórym  ....

 

 

 

Dla mnie nie za słone wychodzi i tak lubię.

 

"Kożden" robi jak lubi, niech tak zostanie....  :cool: 


Ja jestem amatorem w tym temacie dlatego dopytuje. Przeczytałem gdzieś na tym forum, że niektórzy robią w ten sposób : Robią ileś  l solanki wlewają do przykrycia mięsa, niezalezienie ile tego  mięsa jest. Słyszał ktoś o takiej metodzie i czy ta metoda jest dobra?

 

 

Pewnie dobra, nie zdarzyło mi się, by odmierzać solankę.....  nigdy....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494223
Udostępnij na innych stronach

 

14 dni ?????? A po co tyle ??? Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę.

 

 

 

Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę.

 

Stek bz.... , lubię takie wiatry 3 i 5-cio dniowe, ale jeść te wyroby - nie bardzo.....   14 dni czy jest sens?   Skoro trzy wystarcza.......  :cool:  niektórym  ....

 

 

 

Dla mnie nie za słone wychodzi i tak lubię.

 

"Kożden" robi jak lubi, niech tak zostanie....  :cool:

Ja jestem amatorem w tym temacie dlatego dopytuje. Przeczytałem gdzieś na tym forum, że niektórzy robią w ten sposób : Robią ileś  l solanki wlewają do przykrycia mięsa, niezalezienie ile tego  mięsa jest. Słyszał ktoś o takiej metodzie i czy ta metoda jest dobra?

 

 

Pewnie dobra, nie zdarzyło mi się, by odmierzać solankę.....  nigdy....  :cool:

 

 

 

A w jaki sposób robisz solankę? Ile dni peklowania? Mógłbyś się podzielić tą informacją?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494225
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuje peklowanie wg Szczepana już od 4 lat.

Możliwe ze mi się oberwie od niektórych, ale czasami jak wiem, że nie mogę wędzić np po 6 dniach, a mogę po np 10 to zmniejszam stężenie solanki.

Jeżeli robisz metodą szczepana 6 dniowe peklowanie 7% solanką to jeden dzień za długo i wg mojej rodziny jest troszkę za słone.

Wszystko zależy od upodobań smakowych.

Co do peklowania mokrego sposobem Dziaka - robię to obowiązkowo przy wyrobach z szynkowaru - rewelacja.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494441
Udostępnij na innych stronach

Możliwe ze mi się oberwie od niektórych,

 

 

Dlaczego masz oberwać .  Ja w zasadzie dopasowuję peklowanie do wędzenia tak żeby te 10 dni peklowania  było . Jeżeli będzie czternaście i jeszcze dzień dłużej to komin w gorzelni się nie zawali :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494455
Udostępnij na innych stronach

Ja robie 1 litr wody 60 G soli, 10 G peklosoli na 1 kg mięsa.

Peklowania 6 dniowe.

Temperatura peklowania nie wyższa niż 6 stopni.

Edytowane przez Misiekk85

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494501
Udostępnij na innych stronach

ile tej peklosoli na jeden litr?i ile dni najlepiej peklowac?

Ja np. daję 60 g/l czystej peklosoli z uwagi na małe stężenie solanki, nastrzyk "do oporu" i ilość solanki nie limituję. Czas to minimum 6-7 dni (14 też nie zaszkodzi), temperatura max. 5-6 *C i co ważne  - kontrolować codziennie. Potem lekkie powierzchowne opłukanie, ociekanie i w dym. Parzę w wodzie delikatnie osolonej. Taką słoność doświadczalnie dobrałem jako najbardziej nam odpowiadającą.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494511
Udostępnij na innych stronach

 

14 dni ?????? A po co tyle ??? Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę.

 

 

Przy dobrych wiatrach z nastrzykiem po 3 dniach można wędzić i cała wędlina w przekroju ładnie wychodzi. 5 dni jest idealnie ale jak ktoś chce to może i 10. Ale 14 to już z deczko za długo i sensu w tym nie widzę.

 

 

Stek bz.... , lubię takie wiatry 3 i 5-cio dniowe, ale jeść te wyroby - nie bardzo.....   14 dni czy jest sens?   Skoro trzy wystarcza.......  :cool:  niektórym  ....

 

Dla mnie nie za słone wychodzi i tak lubię.

 

 

"Kożden" robi jak lubi, niech tak zostanie....  :cool: 

Ja jestem amatorem w tym temacie dlatego dopytuje. Przeczytałem gdzieś na tym forum, że niektórzy robią w ten sposób : Robią ileś  l solanki wlewają do przykrycia mięsa, niezalezienie ile tego  mięsa jest. Słyszał ktoś o takiej metodzie i czy ta metoda jest dobra?

 

 

 

Pewnie dobra, nie zdarzyło mi się, by odmierzać solankę.....  nigdy....  :cool:

Ale nikt Ci tych wyrobów nie da do jedzenia. A czy stek bzdur to już zupełnie zabawne jest. 5 dni w zupelnosci wystarcza. Czy Ci sie to podoba czy nie. 10 dniowki tez robilem i roznicy nie widze. Ty rob po swojemu a ja po swojemu i kazdy bedzie zadowolony.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494550
Udostępnij na innych stronach

 

1 litr wody 60 G soli, 10 G peklosoli na 1 kg mięsa.

 

Czy przy takiej ilości peklosoli spełni ona swoje "zadanie" ?

Tak oczywiscie. Zawsze wędzonki sa różowe, mięso soczyste.

Próbowałem rożnych kombinacji ale takie proporcje sa dla mnie odpowiednie.

I tak najważniejsza jest sól w peklowaniu. Peklosol ma mi tylko dac azotyny

Nastrzyk wykonuje w pierwszym dniu ta solankę ilości 150 ml na kilogram.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494717
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak oczywiscie. Zawsze wędzonki sa różowe, mięso soczyste.
 

 

Z tego wynika, że nie do końca  wiesz  co jest  "głównym"  celem peklowania.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-494726
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Na święta skorzystałem z tej metody i jest świetna, choć dokonałem pewnej modyfikacji. Szynki (mięso wyższe) nastrzykiwałem na początku. Z drugiego nastrzyku zrezygnowałem. Mięsa niskie (boczki i niskie schaby) pozostawiłem bez nastrzyku. Do kompletu dodałem odrobinę łopatki jeleniej, która mi została po kiełbasie i wyszła nieco zbyt słona. Najpewniej z przyczyny delikatności mięsa i podatności na zalewę. W zalewie mięsko było dni sześć, siódmego wisiało sobie i schło. Mięsa nie płukałem. Gdy następnym razem będę robił cokolwiek z jeleniny to na bank skrócę o dzień czas peklowania. Świetny przepis. Dzięki :)

Edytowane przez Capricorn
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-594607
Udostępnij na innych stronach

Z metody Szczepana korzystam tylko w zimie, jednak to spora ilość solanki którą mogę pomieścić w beczce i wystawić na balkon
W ciepłe dni tradycyjnie 0.5 L na kilo bo mniejsze pojemniki, ale lepsze wydaje mi się w smaku, jak bardziej luzem pływają mięsa w solance

niż upakowane...

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-594663
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

PEKLOWANIE SZYNEK NA MOKRO

 

PEKLOWANIE 6 DNI / 144h

Wskazana temperatura 4-8stC

1 kg mięsa

1 litr solanki o st 7 % (0,07kg peklosoli)

1nastrzyk w pierwszej fazie peklowania 10%

Szanowni,

proszę podpowiedzcie, te 10% przy nastrzyku tyczy się czego? Stężenia nastrzyku, ilości wstrzykniętej solanki 7% w stosunku do mięsa? 

Dziękuję i pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-634613
Udostępnij na innych stronach

 

 

te 10% przy nastrzyku tyczy się czego? Stężenia nastrzyku, ilości wstrzykniętej solanki 7% w stosunku do mięsa?  Dziękuję i pozdrawiam,

Z 7% solanki odbieramy 10% (czyli 100ml z każdego litra) i tym nastrzykuje się szynkę.

Czyli każdy 1 kg mięsa zostanie nastrzyknięty  100ml solanki 7%.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/9/#findComment-634615
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.