Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A u mnie dziś obiad w terenie :grin: , golonka z kociołka (jak by ktoś przejeżdzał przez osowiec to polecam bar "wygoda")

 

 

http://monki.us/~tier/wd/golonka2.jpg

http://monki.us/~tier/wd/golonka.jpg

 

:thumbsup: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117710
Udostępnij na innych stronach

Chińska zupa pomidorowa

Wygląda mi na zupkę Amino :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117711
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wokół nas kupa krzyżków wieć zaprosiłem jednego na obiad :wink:

Pssst...U nas dzisiaj na obiad

kurek krzyżak :grin:

według receptury

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=140704#140704

krzyżak jeszcze dumny

ciasto

a tu już wie o co chodzi

wesele

pakowanie

frytki po suwałsku(swojskie)

paczka

łupanie

i po nim

:thumbsup:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117716
Udostępnij na innych stronach

Pssst...U nas dzisiaj na obiad

kurek krzyżak :grin:

Bardzo fajny sposób na ''kuraka w płaszczyku'', ciekawa jestem jak smakuje .

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117717
Udostępnij na innych stronach

halusiu :grin:

po prostu krzyżacko (tylko kości zostały)

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117719
Udostępnij na innych stronach

po prostu krzyżacko

Darino czyli rodzina podeszła bardzo walecznie ... biedny ''kurak'' " :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117720
Udostępnij na innych stronach

biedny krzyżak tak,

ale na kuraka wzorowy... się poświęcił,he,he

pozdrawiam gorąco

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117721
Udostępnij na innych stronach

Na PKP dziś na obiadek było 5 pieczonych skrzydełek kurzeńczych na zimno do tego pomidorek bez skórki, sól, pieprz :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117736
Udostępnij na innych stronach

Kotlet schabowy ala Schwajcar

pochodzi z kuchni mojej teściowej Wiesi :grin:

"ten jest z serem" (teściowa dawała tylko masło jako farsz)

 

 

po 10 minutach

Jako dostawaka makaron prażony

kotlety udane wtedy kiedy masełko wypłynie

:thumbsup:

Smacznego

 

PS

http://smakowity.pl/przepis/142/szwajcar/

http://student-gotuje.pl/przepisy/miesa-dania-miesne/kotlet-ala-szwajcar/152

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117819
Udostępnij na innych stronach

Ja jak student, zupa chmielowa i pizza.

Te upały nie napawają mnie ochotą na gotowanie.

A tak przy okazji obiadu to czy ktoś wie jak się robi winersznycla ? ( pisownia zapewne nie poprawna, ale po niemiecku nie wiem jak się to pisze ).

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117829
Udostępnij na innych stronach

Ja jak student, zupa chmielowa i pizza.

Te upały nie napawają mnie ochotą na gotowanie.

A tak przy okazji obiadu to czy ktoś wie jak się robi winersznycla ? ( pisownia zapewne nie poprawna, ale po niemiecku nie wiem jak się to pisze ).

Może to pomoże:

 

http://www.nawidelcu.pl/to-ci-historia/historia-potraw/sznycel-po-wiedensku,1,1,1039

 

U nas spotykam raczej w wersji z jajem i muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych wariacji schabowego :thumbsup:

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117830
Udostępnij na innych stronach

Paprykarz to nie to.

Jadłem Winer Schnizel w Austri a dokładnie w Bad Weslau.

To był kawał "naszego" kotleta wielkości całego talerza z tym że ich jest cienki a panierka miejscami jest napuchnięta jak bąbel powietrza.

Do tego podawano "sałatkę" z zimnych ziemniaków i obowiązkowo sznaps.

Miód w gębie, ale jak to zrobili nie wiem do dziś.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117832
Udostępnij na innych stronach

A mój dzisiejszy obiadek tak wyglądał. I zostało po nim tylko wspomnienie.

zamiast zrobić Łososia na grilu zrobiłem eksperyment i uwędziłem go na gorąco

Zostały tylko ości i skórka.

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117833
Udostępnij na innych stronach

Paprykarz to nie to.

Jadłem Winer Schnizel w Austri a dokładnie w Bad Weslau.

To był kawał "naszego" kotleta wielkości całego talerza z tym że ich jest cienki a panierka miejscami jest napuchnięta jak bąbel powietrza.

Do tego podawano "sałatkę" z zimnych ziemniaków i obowiązkowo sznaps.

Miód w gębie, ale jak to zrobili nie wiem do dziś.

Może zmyliło cie zdjecie w tym linku bo niezbyt oodpowiada opisowi, pewnie jadłeś coś bliższego temu:

 

 

A nasze schabowe są grube ? Chyba te domowe tylko :grin:

W knajpach, przeważnie rozbite aż za cienko, jak dla mnie, ale to robi "ilość" bo rośnie średnica.

Panierka odstająca z bąblami super wychodziła mojej mamie tak sama z siebie, ale to było dawno, teraz już nawet jej się zbytnio nie udaje i sama nie jest w stanie powiedzieć dlaczego, chyba "klimat" już po prostu nie ten co kiedyś :devil:

Może ktoś ma jakiś patent na to?

Mi osobiście się wydaje że chodzi o ilość tłuszczu w jakiej się smaży, kiedyś dawało się smalec i to w dużej ilości, a dziś na oleju i jak najmniej, żeby było "dietetycznie". Sam temu ulegam, bo smalcu moja lodówka to z rok nie widziała, więc i eksperymentować trudno.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117837
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu- to schaby czy filety z kura? :shock:

Sznycel wiedeński, po naszemu schabowy z cielęciny :tongue:

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117840
Udostępnij na innych stronach

Paprykarz teraz to bliżej niż dalej.

Co do panierki to o ile dobrze gdzieś wyczytałem dodaje się wodę gazowaną do jajka.

Zastanawiało mnie jak robią tak duże wręcz ogromne wielkością schabowe, ale skoro piszesz że z cielęciny to jestem prawie w domu. :grin: Dzięki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117842
Udostępnij na innych stronach

Paprykarz teraz to bliżej niż dalej.

Co do panierki to o ile dobrze gdzieś wyczytałem dodaje się wodę gazowaną do jajka.

Zastanawiało mnie jak robią tak duże wręcz ogromne wielkością schabowe, ale skoro piszesz że z cielęciny to jestem prawie w domu. :grin: Dzięki.

Hmm to niby dość prosty sposób, następnym razem z wodą spróbuje, bo też lubię taką

"karpatkę" z panierki.

A wielkość to tylko od rozmiarów patelni zależy :tongue:

 

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117843
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiało mnie jak robią tak duże wręcz ogromne wielkością schabowe

- Jeżeli jest duży z natury schab to kroi się grubszy kawałek i rozbija.

- Przy mniejszym schabie dwa, nie do końca przecięte kawałki rozkłada się (wyglada to jak liść) i również wyklepuje, co daje podwójną powierzchnię.

Sznycel po wiedeńsku to tylko z cielęciny i to ze zrazowej górnej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117856
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś ma jakiś patent na to?

Widziałem na Węgrzech jak takie kotlety robili w głębokim tłuszczu we frytkownicy,i zawsze ta panierka była taka "karpatkowa" :wink: :lol:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117858
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Zastanawiało mnie jak robią tak duże wręcz ogromne wielkością schabowe

- Jeżeli jest duży z natury schab to kroi się grubszy kawałek i rozbija.

- Przy mniejszym schabie dwa, nie do końca przecięte kawałki rozkłada się (wyglada to jak liść) i również wyklepuje, co daje podwójną powierzchnię.

Sznycel po wiedeńsku to tylko z cielęciny i to ze zrazowej górnej.

Witam.

Nie tylko z cielęciny.

W tym wątku https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5475&postdays=0&postorder=asc&start=15 znajdziesz opublikowaną przeze mnie broszurkę Schweinefleisch (wieprzowina), w której na str. 24-25 jest dokładnie pokazany i opisany tradycyjny Wiener Schnitzel, taki, jaki dostaniesz po zamówieniu w każdym wiedeńskim lokalu, a także prawie w całej Austrii.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117861
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko z cielęciny.

Tradycyjnie jak najbardziej z cielęciny.

Chociaż do dzisiaj walczą Austryjacy i Włosi o pierwszego sznycla :grin:

Wienerschnitzel vs. Costoletta alla Milanese

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117867
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Nie tylko z cielęciny.

Tradycyjnie jak najbardziej z cielęciny.

Chociasz do dzisiaj walczą Austryjacy i Włosi o pierwszego sznycla :grin:

Wienerschnitzel vs. Costoletta alla Milanese

No niestety, ale jak jak u nas zamówisz "Wiener" dostaniesz na 100% wieprzowy. Aby dostać cielęcy, musisz zamówić "Kalbsschnitzel".

Cielęcinę stosują chyba tylko wyłącznie w Tyrolu i Niemczech.

Costoletta alla Milanese: jak sama nazwa wskazuje...

 

NB. Parówki, to u nas Frankfurter, a w Niemczech "Wiener Würstchen". Co kraj to inna nazwa :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117868
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.