Einshell Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 17 Lipca 2010 No dobra! A ja mam Szczawiową z ziemniaczkami ,jajkiem i śmietaną :shock: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 17 Lipca 2010 a przepisWrzucę wieczorem w nowym temacie. Zawartość torebki zalać wrzątkiem.Zupka nie jest z torebki :grin: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 17 Lipca 2010 A u mnie dziś obiad w terenie :grin: , golonka z kociołka (jak by ktoś przejeżdzał przez osowiec to polecam bar "wygoda") http://monki.us/~tier/wd/golonka2.jpg http://monki.us/~tier/wd/golonka.jpg :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 17 Lipca 2010 Chińska zupa pomidorowa Wygląda mi na zupkę Amino :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 17 Lipca 2010 Dzisiaj wokół nas kupa krzyżków wieć zaprosiłem jednego na obiad :wink: Pssst...U nas dzisiaj na obiad kurek krzyżak :grin: według receptury https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=140704#140704 krzyżak jeszcze dumny ciasto a tu już wie o co chodzi wesele pakowanie frytki po suwałsku(swojskie) paczka łupanie i po nim :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 17 Lipca 2010 Pssst...U nas dzisiaj na obiad kurek krzyżak :grin:Bardzo fajny sposób na ''kuraka w płaszczyku'', ciekawa jestem jak smakuje . Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 17 Lipca 2010 halusiu :grin: po prostu krzyżacko (tylko kości zostały) :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 17 Lipca 2010 po prostu krzyżackoDarino czyli rodzina podeszła bardzo walecznie ... biedny ''kurak'' " :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 17 Lipca 2010 biedny krzyżak tak,ale na kuraka wzorowy... się poświęcił,he,hepozdrawiam gorąco :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 17 Lipca 2010 Na PKP dziś na obiadek było 5 pieczonych skrzydełek kurzeńczych na zimno do tego pomidorek bez skórki, sól, pieprz :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 18 Lipca 2010 Kotlet schabowy ala Schwajcar pochodzi z kuchni mojej teściowej Wiesi :grin: "ten jest z serem" (teściowa dawała tylko masło jako farsz) po 10 minutach Jako dostawaka makaron prażony kotlety udane wtedy kiedy masełko wypłynie :thumbsup: Smacznego PS http://smakowity.pl/przepis/142/szwajcar/ http://student-gotuje.pl/przepisy/miesa-dania-miesne/kotlet-ala-szwajcar/152 Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 18 Lipca 2010 Ja jak student, zupa chmielowa i pizza.Te upały nie napawają mnie ochotą na gotowanie.A tak przy okazji obiadu to czy ktoś wie jak się robi winersznycla ? ( pisownia zapewne nie poprawna, ale po niemiecku nie wiem jak się to pisze ). Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 18 Lipca 2010 Ja jak student, zupa chmielowa i pizza. Te upały nie napawają mnie ochotą na gotowanie. A tak przy okazji obiadu to czy ktoś wie jak się robi winersznycla ? ( pisownia zapewne nie poprawna, ale po niemiecku nie wiem jak się to pisze ). Może to pomoże: http://www.nawidelcu.pl/to-ci-historia/historia-potraw/sznycel-po-wiedensku,1,1,1039 U nas spotykam raczej w wersji z jajem i muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych wariacji schabowego :thumbsup: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 18 Lipca 2010 Paprykarz to nie to.Jadłem Winer Schnizel w Austri a dokładnie w Bad Weslau.To był kawał "naszego" kotleta wielkości całego talerza z tym że ich jest cienki a panierka miejscami jest napuchnięta jak bąbel powietrza.Do tego podawano "sałatkę" z zimnych ziemniaków i obowiązkowo sznaps.Miód w gębie, ale jak to zrobili nie wiem do dziś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 18 Lipca 2010 A mój dzisiejszy obiadek tak wyglądał. I zostało po nim tylko wspomnienie. zamiast zrobić Łososia na grilu zrobiłem eksperyment i uwędziłem go na gorąco Zostały tylko ości i skórka. Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 18 Lipca 2010 Wiesz co jakoś nigdy nie próbowałem. Z cytrynką czy bez ? Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 18 Lipca 2010 Paprykarz to nie to. Jadłem Winer Schnizel w Austri a dokładnie w Bad Weslau. To był kawał "naszego" kotleta wielkości całego talerza z tym że ich jest cienki a panierka miejscami jest napuchnięta jak bąbel powietrza. Do tego podawano "sałatkę" z zimnych ziemniaków i obowiązkowo sznaps. Miód w gębie, ale jak to zrobili nie wiem do dziś. Może zmyliło cie zdjecie w tym linku bo niezbyt oodpowiada opisowi, pewnie jadłeś coś bliższego temu: A nasze schabowe są grube ? Chyba te domowe tylko :grin: W knajpach, przeważnie rozbite aż za cienko, jak dla mnie, ale to robi "ilość" bo rośnie średnica. Panierka odstająca z bąblami super wychodziła mojej mamie tak sama z siebie, ale to było dawno, teraz już nawet jej się zbytnio nie udaje i sama nie jest w stanie powiedzieć dlaczego, chyba "klimat" już po prostu nie ten co kiedyś :devil: Może ktoś ma jakiś patent na to? Mi osobiście się wydaje że chodzi o ilość tłuszczu w jakiej się smaży, kiedyś dawało się smalec i to w dużej ilości, a dziś na oleju i jak najmniej, żeby było "dietetycznie". Sam temu ulegam, bo smalcu moja lodówka to z rok nie widziała, więc i eksperymentować trudno. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 18 Lipca 2010 Na zdjęciu- to schaby czy filety z kura? :shock: Sznycel wiedeński, po naszemu schabowy z cielęciny :tongue: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 18 Lipca 2010 Paprykarz teraz to bliżej niż dalej.Co do panierki to o ile dobrze gdzieś wyczytałem dodaje się wodę gazowaną do jajka.Zastanawiało mnie jak robią tak duże wręcz ogromne wielkością schabowe, ale skoro piszesz że z cielęciny to jestem prawie w domu. :grin: Dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 18 Lipca 2010 Paprykarz teraz to bliżej niż dalej. Co do panierki to o ile dobrze gdzieś wyczytałem dodaje się wodę gazowaną do jajka. Zastanawiało mnie jak robią tak duże wręcz ogromne wielkością schabowe, ale skoro piszesz że z cielęciny to jestem prawie w domu. :grin: Dzięki. Hmm to niby dość prosty sposób, następnym razem z wodą spróbuje, bo też lubię taką "karpatkę" z panierki. A wielkość to tylko od rozmiarów patelni zależy :tongue: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 19 Lipca 2010 Zastanawiało mnie jak robią tak duże wręcz ogromne wielkością schabowe- Jeżeli jest duży z natury schab to kroi się grubszy kawałek i rozbija. - Przy mniejszym schabie dwa, nie do końca przecięte kawałki rozkłada się (wyglada to jak liść) i również wyklepuje, co daje podwójną powierzchnię. Sznycel po wiedeńsku to tylko z cielęciny i to ze zrazowej górnej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 19 Lipca 2010 Może ktoś ma jakiś patent na to? Widziałem na Węgrzech jak takie kotlety robili w głębokim tłuszczu we frytkownicy,i zawsze ta panierka była taka "karpatkowa" :wink: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 19 Lipca 2010 Zastanawiało mnie jak robią tak duże wręcz ogromne wielkością schabowe- Jeżeli jest duży z natury schab to kroi się grubszy kawałek i rozbija. - Przy mniejszym schabie dwa, nie do końca przecięte kawałki rozkłada się (wyglada to jak liść) i również wyklepuje, co daje podwójną powierzchnię. Sznycel po wiedeńsku to tylko z cielęciny i to ze zrazowej górnej.Witam. Nie tylko z cielęciny. W tym wątku https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5475&postdays=0&postorder=asc&start=15 znajdziesz opublikowaną przeze mnie broszurkę Schweinefleisch (wieprzowina), w której na str. 24-25 jest dokładnie pokazany i opisany tradycyjny Wiener Schnitzel, taki, jaki dostaniesz po zamówieniu w każdym wiedeńskim lokalu, a także prawie w całej Austrii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 19 Lipca 2010 Nie tylko z cielęciny.Tradycyjnie jak najbardziej z cielęciny. Chociaż do dzisiaj walczą Austryjacy i Włosi o pierwszego sznycla :grin: Wienerschnitzel vs. Costoletta alla Milanese Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 19 Lipca 2010 Nie tylko z cielęciny.Tradycyjnie jak najbardziej z cielęciny. Chociasz do dzisiaj walczą Austryjacy i Włosi o pierwszego sznycla :grin: Wienerschnitzel vs. Costoletta alla Milanese No niestety, ale jak jak u nas zamówisz "Wiener" dostaniesz na 100% wieprzowy. Aby dostać cielęcy, musisz zamówić "Kalbsschnitzel". Cielęcinę stosują chyba tylko wyłącznie w Tyrolu i Niemczech. Costoletta alla Milanese: jak sama nazwa wskazuje... NB. Parówki, to u nas Frankfurter, a w Niemczech "Wiener Würstchen". Co kraj to inna nazwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/39/#findComment-117868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.