Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A dali byście już spokój :lol:

U mnie salceson ozorkowy na zimno, kaszanka na zimno, wątrobianka na zimno i troszkę kiełbasy. Wszystko z chlebkiem i pomidor :lol:

Tak to jest jak się ma dwa mieszkania :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42111
Udostępnij na innych stronach

Tak się dopytuję o gulaszową bo podobno oryginalna z mielonego.Ale u mnie też to ulubiona potrawa.Ja ją na kociec traktuję kleksem słodkiej śmietanki i podaję z chrupiącą bagietka.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42134
Udostępnij na innych stronach

:question: :question: :question:

to nie taka gęsta pomidorowa ?

Dodatek koncentratu pomidorowego był niewielki, jedna łyżka. Ciekawie zmienia smak flaków.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42140
Udostępnij na innych stronach

Dodatek koncentratu pomidorowego był niewielki, jedna łyżka. Ciekawie zmienia smak flaków.

jest taka ciekawa potrawa - nazywa się "Flaki po Madrycku" - to właśnie coś gotowane na nóżkach i z dodatkiem sofrito czyli sosu pomidorowego smażonego na patelni,

smak ostry (chili, czosnek), lepiący - ogólnie super

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42153
Udostępnij na innych stronach

Nasz niedzielny obiad

Rosół z pomidorami

Do gotowego rosołu (od wczoraj) dodajemy ćwiartki pomidorów obranych ze skórki (po uprzednim sparzeniu) i krótko gotujemy. Gdy pomidory lekko zmiękna, doprawić należy bazylią, czosnkiem i wydawać. Na jeden talerz zupy daję jednego pomidora. Podaje się z makaronem. Zupa ta jest wykwintna a jej jakość zależy od rosołu i pomidorów. Najlepsze są odmiany z małą zawartością pestek, na przykład oryginalna malinówka. Zupa musi być czysta, zawierać jedynie kawałki pomidorów oraz makaron.

Drugie danie:

- udziec z indyka w sosie rozmarynowym

- ziemniaki z wody z koperkiem

- kalafior z orzechami włoskimi

- miniaturowe buraczki w sosie balsamiczno/czosnkowym

Deser:

- kawa espresso

- gałka bitej śmietany z dodatkiem serka po "farmaceutce" i kawałkiem brzoskwini

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42352
Udostępnij na innych stronach

Zupa pokrzywowa na drugie ziemniaczki i salceson włoski na gorąco + surówka z kapusty . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42438
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie

A ja dziś na obiadek miałem naleśniki bretońskie, różne różniste na słono z szynką, jajkiem, serem tartym, a także na słodko z konfiturami różnego rodzaju - brzoskwiniowym, czereśniowym i z zielonych pomidorów - wszystko bardzo smaczne bo wykonane przez moja żone prawdziwą bretonke , a do popicia oczywiscie cidre.

 

Dla osób zainteresowanych przesyłam film poglądowy http://img532.imageshack.us/my.php?image=magcrepesib2.flv

i klika słów http://www.kuron.com.pl/forum/viewtopic.php?t=411&highlight=nalesniki ostatni post

 

 

Pozdrawiam serdecznie z Bretanii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42524
Udostępnij na innych stronach

Alik piękny ten filmik spróbuje zrobić na płytkiej patelni specjalnej do naleśników , chyba wyjdą :rolleyes: przepis do wypróbowania jak najszybciej taki ten naleśnik smakowity :tongue:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42525
Udostępnij na innych stronach

antozar, pozwól że wykrzyknę Twojej przeuroczej małżonce: Brawo!

A naleśnik zaskakująco długo wytrzymał i nie przypalił się podczas nakładania farszu.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42534
Udostępnij na innych stronach

antozar, pozwól że wykrzyknę Twojej przeuroczej małżonce: Brawo!

A naleśnik zaskakująco długo wytrzymał i nie przypalił się podczas nakładania farszu.

1. BRAWO, BRAWO, BRAWO. Posiadanie samej patelni to jeszcze nie wszystko, bo założę się, że ja bym to spalił 3 razy, albo rozdarł

2. Co do nie przypalenia to też to zauważyłem, i albo sekret tkwi w cieście, albo w teflonie patelni. Jest jeszcze jedna rzecz, na którą zwróciłem uwagę: żonka nie oszczędza na masełku :grin: , które zapewne przenika przez strukturę ciasta i to też może mieć wpływ, że na styku naleśnik-płyta jest zawsze ciniutka warstwa tłuszczu.

3. Po wybiciu jajka, cały czas czekałem kiedy "rozsmaruje" żółtko po naleśniku, a tymczasem wylądowało w całości na środku i jest hiciorem ze względu na orginalność

4. Myślę, że takie filmiki ( niemalże ze wszystkiego co ma znaczenie i o czym się mówi )mogłyby być kręcone przez nas. To zapewne urozmaiciło by stronę, no i dało większy pogląd nowicjuszom "jak to się robi".

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42553
Udostępnij na innych stronach

A byłem przekonany, że Pani położy na naleśnik żabki! :) :) :) :)

A tak na poważnie to brakowało mi na końcu te słynne "włala" Filmików takich więcej!

Jaka to mogła być średnica tej patelni? 30cm? a numer z żółtkiem fajowy jak mówią dzieciaki.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42566
Udostępnij na innych stronach

witam

Filmik ten nakręcony był rok temu i niestety nie pomyśleliśmy żeby przybrać je żabkami a mogło to być smakowite albo chociażby ślimakami. My w Bretanii wolimy tak bardziej klasycznie - jak było widać na filmie ale można do tego dodać sos z pomidorów, albo grzybki w śmietanie albo zrobić z miksturką z owoców morza itd itp jak kto woli i lubi, moja córka na przykład uwielbia z tartym serem i czekoladą.

Tak do rzeczy to temperatura smażenia to 220°C a średnica to 38 cm (są większe i mniejsze) ta to taki standard. Wiem ze można zjeść takie naleśniki w Polsce.

Jeśli chodzi o ciasto to powinno być wykonane co najmniej 6 godzin przed smażeniem żeby mogło sobie "odlezec i odpocząć"

 

Jeśli będą inne pytania chętnie odpowiem.

Pozdrawiam z Bretanii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42602
Udostępnij na innych stronach

majchal a poczytaj dobrze wcześniej ANTOZAR podał linka do forum Kuronia gdzie podał dokładnie przepis na naleśniki :grin: tylko trzeba dobrze pojechać na forum Kuronia w dół i tam jest post ANTOZARA o naleśnikach bretońskich

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/8/#findComment-42606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.