Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A u nas dziś pierogi w dwóch odsłonach. Ruskie i z pokrzywami. Te drugie na zamieszczonym zdjęciu.

post-73631-0-38134700-1523450827_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595121
Udostępnij na innych stronach

A u nas dziś pierogi w dwóch odsłonach. Ruskie i z pokrzywami. Te drugie na zamieszczonym zdjęciu.

attachicon.gif100_0185.JPG

Zdradzisz składniki farszu tych z pokrzywą?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595400
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdradzisz składniki farszu tych z pokrzywą?
Standardowo jak do ruskich, plus blanszowana i zahartowana zimną wodą pokrzywa, pokrojona i podsmażona na maśle wraz z czosnkiem. Na okrasę proponuję skwarki, podobnie jak na zamieszczonym wyżej zdjęciu :) 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595405
Udostępnij na innych stronach

 

Zdradzisz składniki farszu tych z pokrzywą?

Standardowo jak do ruskich, plus blanszowana i zahartowana zimną wodą pokrzywa, pokrojona i podsmażona na maśle wraz z czosnkiem. Na okrasę proponuję skwarki, podobnie jak na zamieszczonym wyżej zdjęciu :)

Dzięki :)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595406
Udostępnij na innych stronach

 

 

z gulaszem
No tak się złożyło ,że u nas też dzisiaj gulasz -na życzenie córki (wydłubałem z zamrażarki trochę dzikiego)-oczywiście dojrzewał od wczoraj -w dniu następnym jest wg mojego smaku - lepszy  :D  wszystko przechodzi wzajemnie i harmonia smaków :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595792
Udostępnij na innych stronach

Ja tez uwazam ze gulasz lepszy na drugi dzien, z dziczyzny zapewne tez , ja robie glownie z wolowiny oczywiscie z czerwonym winem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595795
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie zawsze dobry ;) A najlepiej smakuje końcówka :D Pani Żona dziś wyczarowała mięsno pieczarkowy  :thumbsup: Na jutro też zostało pyszności :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595796
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie tez gulasz zkasza bylna obiad

Wczoraj  :frantics: 

A jakie masz plany na dzisiaj/dla nas jutro? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595841
Udostępnij na innych stronach

Dzis mam bardzo duzo pieczenia,wiec robie  rosol, ktory bedie rozsiewal ciepy zapach po mieszkaniu.

Ranki mamy zimne, dni odrobine cieplejsze, a rosol jest dobry na kazdy dzien. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595845
Udostępnij na innych stronach

U nas byl rosol wczoraj , bo kupilam 3 kuraki zeby zrobic drobiowej wedlinki no i zostaly resztki dolozylam troche wolowinki i mam caly gar rosolu. Z miesa ,czytamy( resztek :)  ) chyba zrobie jakis farsz moze do pierogow albo krokietow 

A rosolek byl z domowym makaronem ,  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595908
Udostępnij na innych stronach

Raki (amerykańskie) złapane podczas zajęć. Oczyszczone i wypłukane. Uśpione w zamrażarce. Ugotowane 20 min w mocno osolonym wrzątku z dodatkiem kopru, pieprzu, cytryny, lemonki i wina. Polane masłem. Bardzo dobre.

post-41759-0-16752200-1524142246_thumb.jpg

post-41759-0-86097100-1524142255_thumb.jpg

post-41759-0-50692600-1524142274_thumb.jpg

post-41759-0-74652800-1524142281_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595921
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano dziś, 13:54 Raki (amerykańskie) złapane podczas zajęć. Oczyszczone i wypłukane. Uśpione w zamrażarce. Ugotowane 20 min w mocno osolonym wrzątku z dodatkiem kopru, pieprzu, cytryny, lemonki i wina. Polane masłem. Bardzo dobre.

 

Przypomnialy mi sie wakacje na Dlugim, jeszcze jak bylam po tamtej stronie. Wieczorem szlo sie z latarka i lapalismy raki. Ja specjalnie zrobilam sobie siatke na widelkach z galazki, bo balam sie lapac raki reka. I moja siadka wiecej nalapalam niz ci co recznie . Rozmarzylam sie  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-595952
Udostępnij na innych stronach

A u nas dziś pozostałości po wczorajszym, urodzinowym grillowędzeniu :D Różności wszelakie, wykonane w swojski, tradycyjny sposób, wchodziły jak słowo boże, popychane równie swojskimi napitkami  :thumbsup: Kto uczestniczył w tej łechtającej wzrok, węch, podniebienia i kubki smakowe uczcie, ten wie ;) Udało mi się dziś cyknąć spontaniczną fotkę, tego co leżało jeszcze na grillu i ostało się przed ostateczną konsumpcją :D

post-73631-0-27503200-1524507652_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-596338
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś na obiad miałem gołąbki z kiszonej kapusty. Swego czasu wybrałem ładną główkę kapusty, wydrążyłem głąba, wsadziłem do wiaderka takiego 3l po chyba śledziach. nasypałem soli do dziury po głąbie i zalałem wodą. Wiaderko zamknąłem dekielkiem i stało trochę na stole. Przeszkadzało więc wyniosłem na "pole" pod wiatę. Jak pamiętam to było to w lutym. Nawet zamarzło. Jakoś tak kilka dni temu zauważyłem wiaderko i patrzę a ono spuchnięte. Nawet nie przypuszczałem, że wiaderko jest TAK szczelne! Zakupiłem ryż i mięso i poprosiłem o zrobienie gołąbków. Żona jak zawijała to stwierdziła, że łatwiej się zawija, liście są miększe niż parzone liście kapusty nie kiszonej. Gotowanie jak zwykle, ale ten wywar ma fajny smak i zapach dobrego kapuśniaku. Nie robiłem sosu pomidorowego tylko okrasiłem je na talerzu boczkiem z cebulką, Smak gołąbków wyborny, moja najlepsza żona już kazała mi kupić kapustę i kisić, A kapustę zakisiłem tylko dla soku po kiszeniu - mówią, że jest bardzo zdrowy. Mam trochę soku i wyśmienite gołąbki.  No i dzięki forum mam sprawdzony następny smaczny przepis. Jak twierdzi teraz żona, następnym razem będzie je gotować w sosie grzybowym.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-597501
Udostępnij na innych stronach

 

 

następnym razem będzie je gotować w sosie grzybowym.

To jest bardzo dobry pomysł. Już czuję ten smak  :tongue:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-597504
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przypomnialy mi sie wakacje na Dlugim, jeszcze jak bylam po tamtej stronie. Wieczorem szlo sie z latarka i lapalismy raki. Ja specjalnie zrobilam sobie siatke na widelkach z galazki, bo balam sie lapac raki reka. I moja siadka wiecej nalapalam niz ci co recznie . Rozmarzylam sie

 

Z Ostródy specjalnie jeżdziłem łowić raki szlachetne nad jez. Długie, ale to było bardzo dawno temu. Szwagier smażył na maśle pancerz  robiąc tzw. masło rakowe. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-597507
Udostępnij na innych stronach

 

 

czas przypomnieć sobie o rakach

Dla mnie to abstrakcja, produkt znany z opowiadań rodziców. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-597677
Udostępnij na innych stronach

EAnno, u nas teraz sa nawet na nowo w sprzedazy. Tutaj bedac na wakacjach kiedys z dziewczetami, nastawiaam siadki do lapania rakow. Gospodarze dali nam te siadki i pokazalai gdzie lapac( jedna z atrakcji wakacyjnych wynajmu u nich).Mielismy uczte.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-597681
Udostępnij na innych stronach

U nas raki tez mozna kupic caly rok ..ja jednak zawsze czekam do sierpnia kiedy jest tradycja jedzenia rakow jak i kiszonego sledzia ...Szwecja co roku importuje ok 2500 ton rakow, miedzy innymi z Turcji, Hiszpanii i Chin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-597701
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla mnie to abstrakcja, produkt znany z opowiadań rodziców.
 

Ja  za młodzieńca kilka razy  próbowałem, ale szczerze  :rolleyes:  d....y mi nie urywało - wtedy wolałem bułę i pęto  kiełbasy w garści.

Co  prawda do dzisiaj nie przepadam również za  "owocami morza" - takie  wysublimowane  smaki nie dla mojej  :tongue:  "swojskiej mordeczki".

Ale kto wie - może  ;)  "na starość"  gusta mi się  "wygładzą"  :D .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-597709
Udostępnij na innych stronach

Mam to samo . Raz uczestniczyłem w połowach raków i polegało to na zrobieniu ok 20 wędek z witek i kawałka dratwy . Jako przynęta to  ćwiartka żaby . Rozkładało się to nad stawem chodziliśmy dookoła i podbieraliśmy delikatnie . Rak się trzymał żaby i trzeba było go jeszcze w wodzie zdjąć . W ok.trzy godziny złapaliśmy 102 raki . Następnie kąpiel ich w wannie i w miedzyczasie gotowanie osolonej wody z koperkiem i za pomocą durszlaka wrzucało się je do wrzątku . Jednego mi obrano i zjadłem ale bez satysfakcji. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/203/#findComment-597710
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.