Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Raki łapałem na siatki uplecione ze starego drutu nawojowego na kręgach z drutu fi ok 6mm i średnicy ok 40cm. Żabę bez skóry upinało się pośrodku siatki. Przy dobrym braniu wyciągaliśmy nawet 10 szt.Wiadro raków przy trzech takich siatkach w ciągu pół godziny.Tak dużych raków już nigdy więcej nie widziałem. Było to w latach 60/70.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-597712
Udostępnij na innych stronach

Dzis obiad letni...salatka z tunczykiem 86d4a54c26f46261adb93eaf4114a725.jpg

 

Skickat från min SM-J320FN via Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-597713
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzis

 

A propo jaja to połówkę jednego gdzieś "wcięło" ;)  U mnie jutro tylko szczawiowa z kompletem jajek , na boczku wędzonym i osobno młode  ziemniaczki . Już mnie  sśie na samą myśl  . :facepalm:  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-597715
Udostępnij na innych stronach

Heniu jedna polowka jaja trafila na moj talerz ☺

 

Skickat från min SM-J320FN via Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-597716
Udostępnij na innych stronach

Sezon na szparagi.

Kupić, wypłukać w wodzie żeby pozbyć się piasku, odciąć twarde końce. Ja obieram także zielone szparagi. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru 6-8 min. Polać zrumienionym masłem, posolić i popieprzyć.

Jajka poszetowane.

Zagotować ok, 3 l wody, dodać solli i trochę octu. Jajka wbić do osobnych miseczek. Zamieszać wrzątek, aby powstał wir. Wlewać pojedynczo jajka. dotować 2:40 - 3 min. Wyciągnąć, położyć na ręczniku kuchennym do odsączenia wody. Przełożyć na szparagi, posolić, popieprzyć i posypać zieleniną.

Dla entuzjastów można polać sosem aioli.

post-41759-0-15269000-1525897159_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-597726
Udostępnij na innych stronach

Co do wielkich raków to amerykańskie i tępić trzeba tą zaraze. Są nosicielem grzyba który zabija nasze rodzinne nie odporne. Co do szparagów to polecam jajecznice. 3 szparagi pokrojone w kawałki na patelnię z spora ilością wody. Czekamy aż się wygotuje, wtedy wrzucamy tłuszcz i jajka. Ja będąc fit smażę na oleju w sprayu Oil Oil, zamiast całych jajek, jedno całe i trzy białka. Mieszany i smacznego. Polecam też warzywa duszono-smażone z szparagami i kawałkami kurczaka. Do tego kawaleczek kostki rosołowej i przyprawa do grilla.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez michal278
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-597736
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja będąc fit smażę na oleju w sprayu Oil Oil, zamiast całych jajek, jedno całe i trzy białka.

To na Podlasiu tak chudo jedzą?

U mnie jajecznica to cztery żółtka i jedno białko na łyżce smalcu lub masła. :D

Mogę zagospodarować Twoje żółtka :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-597746
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie jajecznica bez miesnej wkladki to nie jajecznica☺ale ja nie jestem z tych fit

 

Skickat från min SM-J320FN via Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-597754
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Żółtka to piesek je. Ja jem dużo tłuszczy, wręcz czuje że mało kto tyle tutaj je... Olej lniany, olej kokosowy..

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-599398
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja jem dużo tłuszczy, wręcz czuje że mało kto tyle tutaj je...

To trochę węch Cię zawodzi :D

Żółtka to też tłuszcz dlatego nie piesek powinien je dostawać. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-599400
Udostępnij na innych stronach

A ziemniaczki w tej pychotce to już młode, tegoroczne Heniu :D ?

 

Też wczoraj miałem podobnie, pyszniutkie skwareczki jajeczko sadzone i mleczko zsiadłe, a młodych tegorocznych, prosto od "svenskiego bonde", czyli "chłopa", i zupełnie niedrogo, bo w przeliczeniu na nasze, po 4,50 zł. za 1 kg. jeszcze na dziś troszkę zostało do odgrzania, lub na zimno ze świeżym mleczkiem :D .

post-49725-0-37389000-1528180840_thumb.jpg

post-49725-0-00688900-1528180852_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-599461
Udostępnij na innych stronach

EANNA ale ja jem głównie tłuszcze roślinne, w tym olej lniany, rzepakowy, konopny. Przy takiej ilości jajek co jem codziennie to raczej wolę psu z części dać. Część żółtek też jem, najlepsze źródło choliny wszak jest.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-599692
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

A u mnie smażony filecik drobiowy , młode ziemniaki + groszek z marchewką i oczywiście piwko !

Gdyby był schabowy zamiast filecika, to byłoby to, typowe danie z PRL-u, ale to nic złego. Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/204/#findComment-601098
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.