jacekw21 Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lutego 2021 Kiełbasa niedźwiedzia Przepis autorski:SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie przeprowadzałem na maszynce nr 8.-schab b/k 5 kg 2,5 kg w kostkę około 1,5 cm2,5 kg szarpak -boczek bez skóry 5 kg10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 19 g/kg-czosnek niedźwiedzi 3-4 g/kg-gorczyca biała ziarno 4 g/kg-pieprz czarny grubo mielony 3-4 g/kg-majeranek 1 g/kg-gałka muszkatołowa 1g/kg-woda 12%-czosnek świeży rozdrobniony praską 3g/kg-jelita wieprzowe 28/30 WYKONANIESchab b/k poddajemy klasyfikacji, odcinamy mizdrę i warkocz. Mizdrę dajemy pieskowi jak ktoś ma ????.Natomiast warkocz dodajemy do boczku który będzie w późniejszym etapie rozdrabniany na sitku nr.10 mm. Schab b/k i boczek tniemy w kostkę około 4 cm, pamiętajmy o tym ,że 50% polędwicy tniemy w drobną kostkę około 1,5cm . Całość peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie surowiec rozdrabniamy, dodajemy wodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy połączyły się równomiernie i masa mięsna była dobrze klejąca. Napełniamy jelita ściśle i odwieszamy do osadzenia i częściowego osuszenia w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Wędzimy w temperaturze 55-65 stopni do koloru jaki nas zadowala. Parzymy w wodzie o temp. 75-80 st. do uzyskania w wewnątrz kiełbaski 68 stopni. Po parzeniu natychmiast schładzamy w zimnej wodzie około 20 min, później odwieszamy na kije, aby kiełbaska osuszyła się z wody w której ją hartowaliśmy, Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce temp. 4 stopnie. SMACZNEGO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lutego 2021 Zapisane w prywatnym archiwum do odtworzenia. Wgląda fajnie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lutego 2021 Warkocz to III wp.Rozdrabnianie na 10 mm to moim zdaniem trochę grubo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lutego 2021 Warkocz to III wp.Rozdrabnianie na 10 mm to moim zdaniem trochę grubo. Tak wiem że to 3 kl. i książkowo powinno być inaczej rozdrobnione, ale ja celowo dałem na 10 mm , Kiedyś robiłem kiełbasę z warkoczy i okazało się że fajnie wyszła i takie rozdrobnienie jest jak najbardziej właściwe dla warkocza na maszynce 8 , nie musi to być na 2mm i nie musi to być tylko masa wiążąca z warkoczy , a może to być główny składnik kiełbasy. No ale nie namawiam każdy robi jak uważa ,osobiście robiłem i mi pasowało. [Dodano: 08 lut 2021 - 15:33] Wgląda fajnie Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lutego 2021 Wygląda fajnie ???? Tylko szukałem i szukałem i nie mogłem znaleźć tego mięsa z niedźwiedzia w składzie. Przeczytałem tytuł jeszcze raz i to nie jest Kiełbasa Z Niedźwiedzia ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lutego 2021 Świetny przepis!Co do warkocza, kiedyś robiłam kabanosy z sarniny, to były obrzynki z licznymi, drobnymi ścięgienkami, bardzo zbliżone budową do warkocza.Poszły przez "8" wilka i wyszły bez zarzutu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Lutego 2021 to nie jest Kiełbasa Z Niedźwiedzia No niestety minęły te czasy jak w puszczy Białowieskiej były niedźwiadki, a do gór mam za daleko [Dodano: 08 lut 2021 - 15:52] Świetny przepis! Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Lutego 2021 Super kiełbasa, ląduje w moich przepisach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Lutego 2021 Kiełbasa ze schabu i boczku to jest to . Na pewno uwinę parę kilo z Twojego przepisu Mizdrę dajemy pieskowi jak ktoś ma Tego raczej nie popieram . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lutego 2021 Super kiełbasa Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Lutego 2021 Rozdrabnianie na 10 mm to moim zdaniem trochę grubo i takie rozdrobnienie jest jak najbardziej właściwe dla warkocza na maszynce 8 Na maszynce 5 lub osiem można i na 10mm, na przekroju tego nie widać, co innego u Ciebie Arkadiuszu, duża maszyna, ostre sitka i noże i wyszła by kicha, nie niedźwiedzia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lutego 2021 co innego u Ciebie Arkadiuszu, duża maszyna, ostre sitka i noże i wyszła by kicha, nie niedźwiedzia. Fakt .Pisałem jak to mówią pod siebie i przed tym jak Jacek napisał na czym mielił. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.