Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa niedźwiedzia

post-72431-0-42188600-1612791082_thumb.jpgpost-72431-0-05965200-1612791088_thumb.jpgpost-72431-0-54318000-1612791092_thumb.jpgpost-72431-0-27512400-1612791097_thumb.jpg

 

Przepis autorski:

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
Rozdrabnianie przeprowadzałem na maszynce nr 8.
-schab b/k 5 kg 
2,5 kg w kostkę około 1,5 cm
2,5 kg szarpak
 
-boczek bez skóry 5 kg
10 mm
 
PRZYPRAWY  I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 19 g/kg
-czosnek niedźwiedzi 3-4 g/kg
-gorczyca biała ziarno 4 g/kg
-pieprz czarny grubo mielony 3-4 g/kg
-majeranek 1 g/kg
-gałka muszkatołowa 1g/kg
-woda 12%
-czosnek świeży rozdrobniony praską 3g/kg
-jelita wieprzowe 28/30
 
WYKONANIE
Schab b/k poddajemy klasyfikacji, odcinamy mizdrę i warkocz. Mizdrę dajemy pieskowi jak ktoś ma ????.Natomiast warkocz dodajemy do boczku który będzie w późniejszym etapie rozdrabniany na sitku nr.10 mm. Schab b/k i boczek  tniemy w kostkę około 4 cm, pamiętajmy o tym ,że 50% polędwicy tniemy w drobną  kostkę około 1,5cm . Całość peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie surowiec rozdrabniamy, dodajemy wodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy połączyły się równomiernie i masa mięsna była dobrze klejąca. Napełniamy jelita ściśle i odwieszamy do osadzenia i częściowego osuszenia w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Wędzimy w temperaturze 55-65 stopni do koloru jaki nas zadowala. Parzymy w wodzie o temp. 75-80 st. do uzyskania w wewnątrz kiełbaski 68 stopni. Po parzeniu natychmiast schładzamy w zimnej wodzie około 20 min, później odwieszamy na kije, aby kiełbaska osuszyła się z wody w której ją hartowaliśmy,  Dalsze wychładzanie  przeprowadzamy w lodówce temp. 4 stopnie. 
SMACZNEGO.
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/
Udostępnij na innych stronach

Zapisane w prywatnym archiwum do odtworzenia. Wgląda fajnie :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695817
Udostępnij na innych stronach

Warkocz to III wp.Rozdrabnianie na 10 mm to moim zdaniem trochę grubo.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695820
Udostępnij na innych stronach

 

 

Warkocz to III wp.Rozdrabnianie na 10 mm to moim zdaniem trochę grubo.
 

Tak wiem że to 3 kl. i książkowo powinno być inaczej rozdrobnione, ale ja  celowo dałem na 10 mm , Kiedyś robiłem kiełbasę z warkoczy i okazało się że fajnie wyszła i takie rozdrobnienie jest jak najbardziej właściwe dla warkocza na maszynce 8 , nie musi to być na 2mm i nie musi to być tylko masa wiążąca z warkoczy , a może to być główny składnik kiełbasy. No ale nie namawiam każdy robi jak uważa ,osobiście robiłem i mi pasowało. 


[Dodano: 08 lut 2021 - 15:33]

 

 

Wgląda fajnie
 

Dzięki  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695823
Udostępnij na innych stronach

Wygląda fajnie ????

 

Tylko szukałem i szukałem i nie mogłem znaleźć tego mięsa z niedźwiedzia w składzie.

 

Przeczytałem tytuł jeszcze raz i to nie jest Kiełbasa Z Niedźwiedzia ????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695824
Udostępnij na innych stronach

Świetny przepis!

Co do warkocza, kiedyś robiłam kabanosy z sarniny, to były obrzynki z licznymi, drobnymi ścięgienkami, bardzo zbliżone budową do warkocza.

Poszły przez "8" wilka i wyszły bez zarzutu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695825
Udostępnij na innych stronach

 

 

to nie jest Kiełbasa Z Niedźwiedzia

No niestety minęły te czasy jak w puszczy Białowieskiej były niedźwiadki, a do gór mam za daleko  ;)  


[Dodano: 08 lut 2021 - 15:52]

 

 

Świetny przepis!
 

Dziękuje :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695826
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa ze schabu i boczku to jest to  :thumbsup: . Na pewno uwinę parę kilo z Twojego przepisu :)

 

 

Mizdrę dajemy pieskowi jak ktoś ma

Tego raczej nie popieram . 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695833
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozdrabnianie na 10 mm to moim zdaniem trochę grubo

 

 

 

i takie rozdrobnienie jest jak najbardziej właściwe dla warkocza na maszynce 8

 

Na maszynce 5 lub osiem można i na 10mm, na przekroju tego nie widać, co innego u Ciebie Arkadiuszu, duża maszyna, ostre sitka i noże i wyszła by kicha, nie niedźwiedzia. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695940
Udostępnij na innych stronach

 

 

co innego u Ciebie Arkadiuszu, duża maszyna, ostre sitka i noże i wyszła by kicha, nie niedźwiedzia.  

Fakt .Pisałem jak to mówią pod siebie  :facepalm:  :D  i przed tym jak Jacek napisał na czym mielił. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18138-kie%C5%82basa-nied%C5%BAwiedzia/#findComment-695975
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.