Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W mojej ocenie przy wołowinie nie obejdzie się bez parzenia. A to już bedzie całkiem inny wyrób. Może proces parzenia można by było pominąć, ale musiałbyś ciąć bardzo cienko. Ale to mój domysł.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-698140
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

lek.P wypróbuj przepis :) wtedy wymienimy poglądy na dany temat.Pozdrawiam

 

 

Kolego Szczepanie do minie Twój przepis przemówił w 100%, właśnie jestem po dymieniu, szyneczka wygląda tak jak na załączonej fotce można sobie ocenić wygląd.

 

P.S. Jutro szynka idzie w próżnię do świąt, wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć o smaku :)

post-84535-0-86460800-1616947091_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-701819
Udostępnij na innych stronach

Wyglada zachęcająco.

 

 

Równie dobrze smakuje. Wczoraj wieczorem jak pakowałem w próżnię nie mogłem się oprzeć żeby nie posmakować.

W smaku jest wyczuwalna nuta wina, przez którą przebija się smak pieprzu, konsystencja mięsa podobna do konsystencji polędwicy łososiowej. Po ukrojeniu nożem dość szerokiego kawałka nie było problemu z ciągliwością produktu. Jak poleży w próżni to smak się wyrówna i mięso nieco skruszeje. Należy zaznaczyć, że nie jest to produkt z półki wędlin dojrzewających. Polecam wykonanie jeżeli ktoś lubi takie wędliny na pewno będzie miło zaskoczony. :)

post-84535-0-13373200-1617001261_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-701892
Udostępnij na innych stronach

 

 

dodajemy resztę przypraw

O jakich przyprawach mówisz? Nie wymieniasz ich.


[Dodano: 05 kwi 2021 - 11:04]

 

 

Dodaję kiełbasę z tej samej rodziny. Przygotowana bez wędzenia, tylko i wyłącznie przypalana.

A jakiś dokładniejszy opis możesz dać? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-702792
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Kolego mam pytanie, ile dawałeś wina na 1 kg mięsa i użyłeś górnej zrazowej wieprzowej zgodnie z przepisem?

 

Bo Szczepan to jakoś dziwnie napisał.

Według Mnie 350g peklosoli i 0,5l wina, 20g pieprzu to na 10 kg mięsa.

Choć w komentarzach pisze o 1 kg mięsa :D

Przepis fajny i mam zamiar wykonać na Święta.

 

 

Wyglada zachęcająco.

 

 

Równie dobrze smakuje. Wczoraj wieczorem jak pakowałem w próżnię nie mogłem się oprzeć żeby nie posmakować.

W smaku jest wyczuwalna nuta wina, przez którą przebija się smak pieprzu, konsystencja mięsa podobna do konsystencji polędwicy łososiowej. Po ukrojeniu nożem dość szerokiego kawałka nie było problemu z ciągliwością produktu. Jak poleży w próżni to smak się wyrówna i mięso nieco skruszeje. Należy zaznaczyć, że nie jest to produkt z półki wędlin dojrzewających. Polecam wykonanie jeżeli ktoś lubi takie wędliny na pewno będzie miło zaskoczony. :)

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-732627
Udostępnij na innych stronach

Kolego mam pytanie, ile dawałeś wina na 1 kg mięsa i użyłeś górnej zrazowej wieprzowej zgodnie z przepisem?

Tak.

 

 

Według Mnie 350g peklosoli i 0,5l wina, 20g pieprzu to na 10 kg mięsa. Choć w komentarzach pisze o 1 kg mięsa :D Przepis fajny i mam zamiar wykonać na Święta.

 

Przyprawy:

Peklosól 35g/1kg

Pieprz 2g/1kg. - (cztery pory roku),

50ml wina/1kg  - półsłodkiego czerwonego.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-732628
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodaję kiełbasę z tej samej rodziny. Przygotowana bez wędzenia, tylko i wyłącznie przypalana.

 

Chciałbym zrobić tą kiełbasę,jak możesz to podaj więcej szczegółów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-732637
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Chciałbym zrobić tą kiełbasę,jak możesz to podaj więcej szczegółów.

Też się przyłączam do prośby kolegi. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-733961
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

 

Chciałbym zrobić tą kiełbasę,jak możesz to podaj więcej szczegółów.

Też się przyłączam do prośby kolegi. :)

 

Szczepan i co tam? Jest szansa na ten przepis?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-798247
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
W dniu 19.11.2022 o 22:32, Todek napisał(a):

Szczepan i co tam? Jest szansa na ten przepis?

To ja podbiję temat, Szczepan jest szansa na ten przepis na tą kiełbasę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-864447
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.