TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Marca 2021 Nie zupełnie fermentować w znaczeniu psucie się, ale fermentacja zamierzona obniżająca pH.Spokojnie, tez się balem za pierwszym razem.Teraz to Ty to po prostu suszysz no, chyba że, tak chcesz, ale jak dalej tak pociągniesz, to raczej na biała pleśń tracisz szanse. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Marca 2021 Będę miał okazje wejść w posiadanie kawałka polędwicy z Dzika.Jakie dawki peklosoli oraz mieszanki przypraw dla takiego surowca użyć?W planie mam wykonać wyrób dojrzewający. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Marca 2021 W planie mam wykonać wyrób dojrzewający. A ja bym zapeklował na mokro solanką peklująca 8 % przez 8 dni .Uwędził w temp. 40-45 C do koloru i gotowe. Jeden nastrzyk tą solanką 5 % wagi mięsa na początku peklowania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Marca 2021 Jakie dawki peklosoli oraz mieszanki przypraw dla takiego surowca użyć? Polędwica z dzika ma sporo glikogenu, więc jej pH może sporo się obniżyć, a to wpływa na odczucie słoności.Dałabym do dojrzewającej 30g/kg i nie będzie to za dużo!Co do przypraw, to pieprz na pewno, czosnek suszony i jeszcze "coś" kierunkowego do wyboru.Może być: tymianek, kwiat muszkatołowy lub jałowiec.Inna metoda:peklowanie suche 25g/kg + przyprawy 2-3 tygodnie pack vac.wędzenie zimnemożna przechowywać w Vac. 3-4 miesiące lub w zamrażarceDlaczego aż 25g/kg?Właśnie z powodu tego glikogenu, który jest pożywką dla LAB, co w wyniku daje lekkie zakwaszenie obniżające odczucie słoności.Szczególnie uwidocznia się przy przechowywaniu poza zamrażarką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Marca 2021 Kawałek polędwicy z Dzika nie duży, bo 450g (na próbę w sam raz)Z racji tego, że na wędzenie będę miał czas za 3tyg, a że zawsze wędzę w temp. 45-50stC około 5h to posłużę się peklowaniem vacuum wg @EAnny, a wędzeniem wg @ArkadiuszaPrzyprawy – Peklosól 25g/kg; Pieprz 2,5g/kg; Czosnek granulowany 0,7g/Kg; Jałowiec 0,7g/Kg Wyroby po wędzeniu z reguły parze, Arku czy ten wyrób też parzyć?, jeżeli tak, to do jakiej temp.? P.S. EAnno, wg tego co napisałaś, że na dojrzewającą 30g/kg, a na wędzenie 25g/kg. Mój „chłopski rozum” ma mętlik. Przy dojrzewających dążymy do utraty wagi około 35%, czyli raczej więcej niż przy wędzeniu.Czy zatem mniej wagi końcowej przy wyższej dawce peklosoli nie powinna spowodować odczucia wyższej słoności? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Marca 2021 Arku czy ten wyrób też parzyć? Obowiązkowo nie parzyć .Spożywać na surowo po wędzeniu. Jak będziesz wędził to lepiej w 40º C i trzeba pilnować żeby miała kolor i nie powstała sucha skórka czyli nie za długo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Marca 2021 Czy zatem mniej wagi końcowej przy wyższej dawce peklosoli nie powinna spowodować odczucia wyższej słoności? To się nie przekłada wprost.Wędlinę dojrzewającą robi się długo, występują w niej procesy enzymatyczne, zmiany pH, następują zmiany w strukturach białek zależne od obecności soli. Mimo, że stężenie soli w wyrobie końcowym jest wysokie, pierwsze odczucie smaku dobrze wykonanego wyrobu to NIE słoność.Ta dodatkowa sól chroni również mięso przed rozwojem bakterii przejmując niejako funkcję ochronną wędzenia.Do wędlin dojrzewających i salami wp. stosuję 25g peklo/kg mięsa.Do dziczyzny dojrzewanej - z racji wysokiego glikogenu - preferuję 30g. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) Przyprawy – Peklosól 25g/kg;Jeśli będziesz wędził i nie dojrzewał to ta dawka może być za duża.18g-20g/kg wystarczy przy peklowaniu na sucho .Podane dawki przez E'Annę są dla wędlin dojrzewających. Edytowane 11 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Marca 2021 A Ja jak zwykle… Wczoraj wieczorem, rachu-ciachu i do „wora”…To może zrobię tak. Podzielę na 2 części. Pierwszą część - dodam peklosoli do 30g/kg wg @EAnny na dojrzewającą (bez wędzenia)Drugą cześć przeznaczoną na wędzenie? Nie wiemy ile peklosoli pobrało przez 24h?Chyba, że wagowo dodać wody do woreczka, tak by stężenie końcowe po wyrównaniu było 20g/kg? (kombinuję jak wybrnąć) To wtedy przy kawałku 200g z dawką 25g/kg czyli 5g p-soli jak dodam 50ml wody (200+50=250g) przy 5g p-soli da mi 20g/kg?Peklować będę 3tyg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Marca 2021 Ja bym już zostawił do dojrzewania Następną zrobisz wędzoną z mokrym peklowaniem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Marca 2021 Masz rację nie ma co za bardzo kombinować. zostawię tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Marca 2021 Wrócę zatem do dojrzewających Pierwsze 3 sztuki z poprzednich postów po 12dniach peklowania zapakowane w pończochę poszły do komory. (Jeszcze nie ma ognisk pleśni, tylko w niektórych miejscach lekkie przebarwienia w kierunku białego). Po 14 dniach strata wagi : #1 Polędwiczka 20% ; #2 Polędwica 16% ; #3 Polędwica15% (dobra utrata wagi, czy za szybka?/wolna?) Wczoraj po 15 dniach peklowania w woreczkach (jeszcze zwykłych, kolejne będą Vac-Pac) nowe nabytki powędrowały do komory już w osłonkach naturalnych. (przed powieszeniem przetarłem roztworem 2% soli) (nakłute igłą powietrze wyciśnięte) za 2 dni popryskam p. nalgiovense#4 Polędwiczka 334g 24.02.-11.03.2021, P-sól 25g/kg; Czosnek granulowany 0,35g/kg + inne przyprawy 0,4g/kg #5 Karczek 700g 24.02.-11.03.2021 P-sól 28g/kg; Czosnek granulowany 0,5g/kg + inne przyprawy 3,25g/kg#6.1 Boczek bez skóry 470g 24.02.-11.03.2021 P-sól 28g/kg; Czosnek granulowany 0,75g/kg, Ziele ang. 0,2g/kg, Liść laurowy 0,1g/kg, Jałowiec 0,2g/kg (po peklowaniu opłukany winem półsłodkim) (Rolowany)#6.2 Boczek bez skóry 750g 24.02.-11.03.2021 P-sól 28g/kg; Czosnek granulowany 0,75g/kg, Ziele ang. 0,2g/kg, Liść laurowy 0,1g/kg, Jałowiec 0,2g/kg (Rolowany) (Na zdjęciach widać, że polędwiczka #4 peklowana w woreczku ma bardziej wyrazisty kolor niż polędwiczka #1 peklowana w pojemniku (na początku tematu)) P.S. Oj… trzeba nabrać praktyki z jelitami, kątnicami o sznurowaniu już nawet nie mówię… , Mam nadzieję, że tragedii nie ma...?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-699748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Marca 2021 „Houston – mamy problem” Wczoraj podczas sprawdzenie komory na kawałku #3 pojawiło się ognisko zielonej pleśni na pończosze. Postanowiłem zatem wypakować i dać w jelito wołowe (bo już mam).Po wypakowaniu zważono 20% ubytku wagi, pierwsza warstwa pończochy prawie sucha, druga wilgotna, trzecia odczucie klejące, czwarta klejąca. Mięso kolor ładny, lecz klejący. Zapach nieokreślony (zepsute mięso inaczej pachnie, lecz też nie do końca przyjemny). Z ciekawości przekroiłem - wnętrze jak na zdjęciu. Odkroiłem plasterek i spróbowałem środek. Smak - w zasadzie bez jakiegoś wyraźnego smaku… (wiem, że jeszcze 15% wagi ma stracić).Przebieg#3 Polędwica 13.02.2021 (peklowanie w woreczku 12dni): Waga 498g Peklosól 28g/kg; Czosnek granulowany 1g/kg; Pieprz 2,5g/kg; Ziele angielskie 0,2g/kg; Liść laurowy 0,1g/kg; Oregano 0,05g/kg; Majeranek 0,03g/kg; Tymianek 0,02g/kgTemperatura dojrzewania 13,5-15 st. C, Wilgotność 82-86%, lekki przewiew od wentylatora, 17dni w komorze Proszę o diagnozę i poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) mamy problem” pojawiło się ognisko zielonej pleśni na pończosze. A pisalem, że masz wypakować, podnieść temperature i wilgotnośćKomora to nie karnisz Postanowiłem zatem wypakować i dać w jelito wołowe Nie wiem na ile się to zda, zarodniki są już w mięsie i w komorze. W najlepszym przypadku zmieni się tylko zapach lub smak, w najgorszym skaziłeś obcą pleśnią komorę i masz problem, bo nie wiesz czy jadalna czy nie, Dalsze dojrzewanie w takim środowisku ???? Edytowane 15 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Marca 2021 Ta zielona kropeczka miała rozmiar około 2mm. z białą otoczką (wyglądało to aniby „P. Naglovense” miało ją zjeść/zarosnąć) Biała pleśń jest i powoli się rozrasta, liczę na siłę „P. Naglovense” i że wyprzedzi inne. (przy okazji dodania nowych kawałków popsikałem jeszcze raz komorę) Martwi mnie mięso…, że w dotyku jest klejące i ma nieznajomy/dziwny zapach (nie konieczne popsuty). Miał ktoś takie coś w swojej karierze?, bo szukam ewentualnego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) A obmyłeś to minimum pekolosolanką, i ponownie zaszczepiłeś?Czy takie klejące w osłonkę i liczysz na cud samoosdrowienia ? Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Po rozpakowaniu i ogarnięciu rozpaczy dałem do lodówki, by zasięgnąć rady co dalej z tym fantem zrobić.Jak mocnego roztworu z peklosoli użyć? Zastanawiam się nad przyczyną... Edytowane 15 Marca 2021 przez Adi-k Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Wyjmij z osłonki ,obmyj czerwonym winem wytrawnym ,obsusz ręcznikiem,zapakuj w osłonkę i na suchą osłonkę zaszczep ponownie pleśń.Możesz też dodatkowo kupić serek z plesnią ( brie) i wysmarować nim polędwicę po obmyciu winem i obsuszeniu ręcznikiem i w osłonkę.Dalej jak wyżej .Tak radzi Bagno.To ,że Ci weszła zielona pleśń to moim zdaniem nie jest wina złych parametrów a braku szczepienia.Weszła Ci pleśń ,która u Ciebie bytuje.Dodatkowo odkaził bym komorę 2 %- towym roztworem sorbinianu potasu zanim ponownie ją zaszczepisz. Edytowane 15 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Marca 2021 Tak zrobię jak piszecie.Jak wy wyciągacie z osłonek, to wyroby są Suche, czy też klejące? Zastanawiam się czy to czasem nie z przypraw.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Nie bierz żadnego serka skoro masz normalne kultury do szczepienia.Na serek przyjdzie czas, a nie teraz na klejące mięso.Osobiście bym wywalił, bo lepiej stracić 1 kawałek , a jeżeli wszystko w komorze.Twoja decyzja.Jeżeli zdecydujesz się ratować - tylko i wyłącznie na Twoją odpowiedzialność !!!! -To obmyj to 12 % roztworem woda przygotowana / ostudzona + peklosól.Jeżeli chcesz to robić w osłonce (osobiście odradzam) to wymocz ją już w przygotowanej i odtudzonej wodzie + trochę peklosoli + kultury. W temp. Max 20 - 21 stC.Nie dotykaj juz więcej gołymi rękoma@ mięsa ani osłonki!Powieś to w ciemnym pojemniku w temperaturze 22 stC na dnie woda lub nawilżacz. Wilgotność 95%.Tabele do przepalania/wypalania mięsa, czyli na tym Forum ten proces nazywany jest fermentacją Znajdziesz u mnie e temacie.U mnie pleśń pojawia się +/- 72 h 《》 84 h.Albo rób jak uważasz PSJeżeli teraz odkazisz chrmicznie komorę zabijesz ją na min 3- 4 dniMasz coś w zastępstwie?Jeżeli nie masz to tylko ozonowanie + lampa UV uratuje Ci tyłek. Praktycznie po mocnym wietrzeniu możesz wieszać mięso po 3 godzibach.Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Marca 2021 Jak wy wyciągacie z osłonek, to wyroby są Suche, czy też klejące? Tak wyglądają moje pierwsze wyroby dojrzewające, po wyjęciu z osłonek suche i pachnące.Wykonanie wędlin tego typu wymaga cierpliwości a Ty ( i jak większość zaczynających), chciałbyś szybko cieszyć się ich smakiem .Przeczytaj jak to robią Mistrzowie tego Forum, nie wymieniam ich z nicka aby kogoś przypadkiem nie pominąć.Wszystkie informacje znajdziesz o odpowiednich działach Forum.To jest moim, "żółtodzioba" zdaniem jedyna właściwa droga. Pozdrawiam i cierpliwości życzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Jestem właśnie na etapie z jednym z kolegów na stosowaniu metody opisanej przeze mnie.Objawy miał te same co Ty, ale zielonej pleśni więcej.Jeden kawałek mięsa niestety poszedł do kosza bo był bardzo mocno zaifekowany.Pozostały dwa ,które jak na razie idą w dobrą strone.Porada z serkiem mimo posiadania pleśni pochodzi od naszego głównego technologa i moim zdaniem ma sens bo powierzchniowo może szybko powstrzymać powstawanie nieporzadanej pleśni na powierzchni wyrobu.Przemycie winem to już klasyka.Masz wybór.Albo słuchać fachowców ,albo amatorów ,którzy nigdy nie mieli z czymś takim do czynienia.Powodzenia. Edytowane 15 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Marca 2021 Poniżej zdjęcie kawałków w komorze na żadnym nie ma zielonej pleśni poza kawałkiem #2 też taka mała kropka jak na wczorajszym kawałku #3. Zapach kawałka #2 przez pończochę jest inny niż kawałka wczorajszego nr #3 w odczuciu "lepszy".Myślę że też go owinę w jelito. (po odwinięciu będę mógł porównać kawałki) Obydwa miały te same przyprawy, tylko #2 był peklowany w pojemniku, a #3 w woreczku. Myślę ze na ten moment odczekam z odkażaniem całej komory. Będę obserwował co się dzieje. Zastanawiam się, czy nie odkroić "klejącą skórkę" wtedy skorzystam z wina i Brie, bo mam w lodówce. W każdym razie idę moczyć jelita... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Zastanawiam się, czy nie odkroić "klejącą skórkę" wtedy skorzystam z wina i Brie, bo mam w lodówce.Nic nie krój. Obmyj winem, osusz ręcznikiem i natrzyj brie. Jeżeli teraz odkazisz chrmicznie komorę zabijesz ją na min 3- 4 dniI o to chodzi. Po tym czasie na nowo zaszczepi komorę dobrą pleśnią bo tego nie zrobił od razu a w między czasie może powiesić swoje wyroby w tej samej komorze i poczekać. Nic im się nie stanie. Jak wy wyciągacie z osłonek, to wyroby są Suche, czy też klejące?Rozpakowujesz w połowie okresu i się dziwisz ,że masz wilgotne. A jakie ma być .? Przecież pozbywa się wody przez swoją powierzchnię. Gorzej by było jakby było oślizłe po dojrzewaniu. Tak wyglądają moje pierwsze wyroby dojrzewające, po wyjęciu z osłonek suche i pachnąceAle to jest na końcu procesu a nie w połowie. Jakbyś miał tak w połowie to znaczy ,że masz suchy pierścień i z dalszego dojrzewania nici. Edytowane 15 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Marca 2021 Adi-k , może coś Ci pomoże to co napisałem tu;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18212-dojrzewaj%C4%85ce-piurko/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/2/#findComment-700162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.