Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za link.

Dobrze, że problem niechcianej pleśni został praktycznie przećwiczony. Na pewno posłuży.

U mnie dodatkowo coś stało się z przyprawami (chyba zafermentowały przez wilgoć) i to one są powodem właśnie nietypowego zapachu.

Wypakowałem wszystkie pierwsze trzy kawałki #1, #2, #3  (kawałki #2 i #3 metoda wg @Arkadiusza)

– Kawałek #1 Polędwiczka (28% straty wagi) mimo, że nie było ognisk zielonej pleśni, przypadłość ta sama (zapach). Postanowiłem odkroić skórkę, zastosować Wino, Brie, i powiesić bez osłonki. (najmniejszy kawałek – został poświęcony jako doświadczalny)

post-104136-0-40751400-1615967807_thumb.jpg

post-104136-0-26374500-1615967813_thumb.jpg

post-104136-0-82888100-1615967820_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-700272
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

U mnie dodatkowo coś stało się z przyprawami (chyba zafermentowały przez wilgoć) i to one są powodem właśnie nietypowego zapachu.

Wędliny dojrzewające nie pachną fiołkami tylko mają swoisty zapach.

Przedmiotowe #1, #2, #3 mają za sobą 2 tygodnie dojrzewania więc są bardzo młode i w dodatku jeszcze na etapie aktywności wody.

Radykalne zabiegi, które zastosowałeś, nie wydają mi się uzasadnione ani szczęśliwe.

No cóż, nabierzesz doświadczenia i odwagi w uprawianiu tej sztuki, a ostatecznie taką okrojoną (lub nie) polędwiczkę jak Twoja, mogłabym bez mrugnięcia, od razu skonsumować :laugh: .

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-700278
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłem odkroić skórkę, zastosować Wino, Brie, i powiesić bez osłonki. (najmniejszy kawałek – został poświęcony jako doświadczalny)

:facepalm:

Do wędlin dojrzewających trzeba mieć  cierpliwość ,cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Zawsze pisałem ,że capi mocno, ale smak to wszystko wynagrodzi. Durian też capi a się nim zajadają.

 

Radykalne zabiegi, które zastosowałeś, nie wydają mi się uzasadnione ani szczęśliwe

 

:thumbsup:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-700281
Udostępnij na innych stronach

Jak widać, pokory i cierpliwości jeszcze się muszę nauczyć... :blush: 

Na pozostałe kawałki, które są w kątnicach nie tykam, mam "szlaban", aż będą gotowe...

 

P.S. Dziękuję za cierpliwość do mnie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-700284
Udostępnij na innych stronach

Adi-k, życzę Tobie powodzenia, ale efekt jest już teraz przewidywalny.

Mam tylko nadzieje ze nakładający szlaban, pokryje koszta za stracone mięso, energię elektryczną, Twój czas i co najważniejsze odszkodowanie za rozczarowanie.

Po raz kolejny udowodnił że nie wie o czym pisze i nakazuje się trzymać tej chorej technologii, robiąc Tobie wodę z mózgu i płonne nadzieje  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-700285
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

dziś z mojej pseudo - dojrzewalni wyciąłem dwa kawałki

Z lewej - polędwica peklowana w woreczku próżniowym dawka peklosoli 25g/kg 14dni + przyprawy 0,6g/kg czosnek granulowany, sok z pomarańczy 2%wagi.

Po peklowaniu waga 536g  zapakowane w jelita wołowe i siatkę, wisiało w dojrzewalni 60dni waga końcowa 310g czyli - 42%

 

z prawej - polędwica peklowana w woreczku próżniowym dawka peklosoli 25g/kg 14dni + przyprawy 1g/kg pieprz, przyprawa "kamis" suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (czosknu przypadło 2,4g/kg)

Po peklowaniu waga 526g zapakowane w jelita wołowe i siatkę, wisiało w dojrzewalni 60dni waga końcowa 290g czyli -45%

 

Parametry w dojrzewalni wahały się (bo prowizorka) temp 13-17st, wilgotność około 85-92% - ciężko utrzymać mi było, szczególnie jak teraz było cieplej lub jak dużo deszczu spadło.

Pryskałem też P..Naglovense

 

Wiem, że ciężko oceniać na podstawie zdjęć, ale fachowe oko może coś podpowie. :)

 

Po wypakowaniu kawałki mają zapach Pleśniowy/stęchły? (żona mówi, że jej "śmierdzi" :facepalm: ) Nie wiem, czy tak ma być?

 

Zapakowałem kawałki do woreczków próżniowych i do lodówki. Na jak długo?

 

Nie jadłem nigdy prawdziwej dojrzewającej i nie wiem, czy to jest ok?

 

 

post-104136-0-95421600-1621101093_thumb.jpg

post-104136-0-52590500-1621101107_thumb.jpg

post-104136-0-67135700-1621101123_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-707822
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.