Adi-k Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Marca 2021 Dzięki za link.Dobrze, że problem niechcianej pleśni został praktycznie przećwiczony. Na pewno posłuży.U mnie dodatkowo coś stało się z przyprawami (chyba zafermentowały przez wilgoć) i to one są powodem właśnie nietypowego zapachu.Wypakowałem wszystkie pierwsze trzy kawałki #1, #2, #3 (kawałki #2 i #3 metoda wg @Arkadiusza)– Kawałek #1 Polędwiczka (28% straty wagi) mimo, że nie było ognisk zielonej pleśni, przypadłość ta sama (zapach). Postanowiłem odkroić skórkę, zastosować Wino, Brie, i powiesić bez osłonki. (najmniejszy kawałek – został poświęcony jako doświadczalny) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-700272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) U mnie dodatkowo coś stało się z przyprawami (chyba zafermentowały przez wilgoć) i to one są powodem właśnie nietypowego zapachu.Wędliny dojrzewające nie pachną fiołkami tylko mają swoisty zapach.Przedmiotowe #1, #2, #3 mają za sobą 2 tygodnie dojrzewania więc są bardzo młode i w dodatku jeszcze na etapie aktywności wody.Radykalne zabiegi, które zastosowałeś, nie wydają mi się uzasadnione ani szczęśliwe.No cóż, nabierzesz doświadczenia i odwagi w uprawianiu tej sztuki, a ostatecznie taką okrojoną (lub nie) polędwiczkę jak Twoja, mogłabym bez mrugnięcia, od razu skonsumować . Edytowane 17 Marca 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-700278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) Postanowiłem odkroić skórkę, zastosować Wino, Brie, i powiesić bez osłonki. (najmniejszy kawałek – został poświęcony jako doświadczalny) Do wędlin dojrzewających trzeba mieć cierpliwość ,cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Zawsze pisałem ,że capi mocno, ale smak to wszystko wynagrodzi. Durian też capi a się nim zajadają. Radykalne zabiegi, które zastosowałeś, nie wydają mi się uzasadnione ani szczęśliwe Edytowane 17 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-700281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Marca 2021 Jak widać, pokory i cierpliwości jeszcze się muszę nauczyć... Na pozostałe kawałki, które są w kątnicach nie tykam, mam "szlaban", aż będą gotowe... P.S. Dziękuję za cierpliwość do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-700284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) Adi-k, życzę Tobie powodzenia, ale efekt jest już teraz przewidywalny.Mam tylko nadzieje ze nakładający szlaban, pokryje koszta za stracone mięso, energię elektryczną, Twój czas i co najważniejsze odszkodowanie za rozczarowanie.Po raz kolejny udowodnił że nie wie o czym pisze i nakazuje się trzymać tej chorej technologii, robiąc Tobie wodę z mózgu i płonne nadzieje Edytowane 17 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-700285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 15 Maja 2021 Witam,dziś z mojej pseudo - dojrzewalni wyciąłem dwa kawałkiZ lewej - polędwica peklowana w woreczku próżniowym dawka peklosoli 25g/kg 14dni + przyprawy 0,6g/kg czosnek granulowany, sok z pomarańczy 2%wagi.Po peklowaniu waga 536g zapakowane w jelita wołowe i siatkę, wisiało w dojrzewalni 60dni waga końcowa 310g czyli - 42% z prawej - polędwica peklowana w woreczku próżniowym dawka peklosoli 25g/kg 14dni + przyprawy 1g/kg pieprz, przyprawa "kamis" suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (czosknu przypadło 2,4g/kg)Po peklowaniu waga 526g zapakowane w jelita wołowe i siatkę, wisiało w dojrzewalni 60dni waga końcowa 290g czyli -45% Parametry w dojrzewalni wahały się (bo prowizorka) temp 13-17st, wilgotność około 85-92% - ciężko utrzymać mi było, szczególnie jak teraz było cieplej lub jak dużo deszczu spadło.Pryskałem też P..Naglovense Wiem, że ciężko oceniać na podstawie zdjęć, ale fachowe oko może coś podpowie. Po wypakowaniu kawałki mają zapach Pleśniowy/stęchły? (żona mówi, że jej "śmierdzi" ) Nie wiem, czy tak ma być? Zapakowałem kawałki do woreczków próżniowych i do lodówki. Na jak długo? Nie jadłem nigdy prawdziwej dojrzewającej i nie wiem, czy to jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18153-adi-k-pierwsze-podej%C5%9Bcie-do-dojrzewaj%C4%85cych/page/3/#findComment-707822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.