Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę ze w dobry dziale pisze. Nie mam pojęcia co zrobić ,musiałem usunąć 2 duże jałowce z działki . Jak je przechowywać ile dodawać do wędzenia ,z korą czy bez . Słyszałem ze igliwie tez dodają do wędzenia a tego mam sporo bo drzewo średnica 60 cm a drugie 35. Proszę o pomoc bo w piecu trochę szkoda to chyba puścić z dymem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/
Udostępnij na innych stronach

Szkoda tego też puscu z dymem w wedzarni. Chyba że drobne gałęzie. Kłody bym przetarł. Czy jesteś pewien że to jałowiec bo przekroje imponujące
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699078
Udostępnij na innych stronach

Czy jesteś pewien że to jałowiec bo przekroje imponujące

 

Nie wiem czy takie drzewo wo-gule można wycinać, po rozmiarach to już pomnik przody :)

 

Zwyzywawszy na to ze takiego drewna dodaje się okolu 0,1 do 0,5 % (max 1% ale to już będzie Jałowcowa +++) starczy Ci tego na okolu 1579 lat ciągłego wędzenia  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699080
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to na pewno jest drewno z jałowca, to zrób po prostu próbę. Wykonaj kiełbasę jałowcową wg receptur zaczerpniętych z przepisów branżowych i ostatni etap, czyli ok. 30 minutowe podpiekanie, wykonaj przy użyciu drewna jałowca. Być może, iż efekt Cię pozytywnie zaskoczy, gdyż nie wiadomo jak aromatyczne jest to drewno, które rosło szybko, w sprzyjających warunkach ogrodowych, no i oczywiście jak na to zareagują Twoje kubki smakowe. Może następnym razem, będziesz tym drewnem przeprowadzał nawet cały proces wędzenia tej kiełbasy, łącznie z podpiekaniem. Proponuję na początek, zmniejszyć o połowę ilość ziaren jałowca dodawanych do farszu w ramach przypraw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699088
Udostępnij na innych stronach

Proponuję na początek, zmniejszyć o połowę ilość ziaren jałowca dodawanych do farszu w ramach przypraw.

Z własnego doświadczenia wiem ,a też mam jałowiec w ogrodzie ,że jeśli nie dodasz do kiełbasy odpowiedniej ilości (w moim przypadku 3,5g/kg) jałowca do farszu to żadne wędzenie czy pieczenie z użyciem drewna i gałęzi jałowca nie da pożądanych rezultatów a jałowcowy smak i zapach gotowej kiełbasy będzie mało odczuwalny.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699094
Udostępnij na innych stronach

Można też wykonać prawidła do ściskania batonów salami.

 

 

Piszesz o takim czymś?

 

post-40314-0-97484600-1615126891_thumb.jpg

 

post-40314-0-07700500-1615126923_thumb.jpg

 

post-40314-0-44315100-1615126944_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699100
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Piszesz o takim czymś?

 

 

Tak, dokładnie tak.

Przemyślana konstrukcja ze sprężynami, gwarantuje stałą siłę docisku.

Kiedyś w przygranicznym Ahlbeck kupiłem salami z dołączoną deseczką do krojenia właśnie z jałowca.

Nieco dalej, jak się niedawno dowiedziałem jakieś 30 km w kierunku na Peneemunde jest sklep z bogata ofertą galanterii kuchennej

wykonanej z drewna oliwkowego. Będę musiał się tam przejechać.

Myślę, że kolega @Otton rozważy przetarcie no i może jakąś sprzedaż deseczek dla forumowiczów

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699104
Udostępnij na innych stronach

Ziarna jalowca to jedna,a zapach dymu z tego drewna to druga rzecz.

Dym jalowca ma bardzo znikomy wplyw na smak (aromat ) wedlin.

Kiedyś zawsze na koniec wędzenia dodawałem do paleniska kilka gałązek świeżego jałowca. Potwierdzam że efekt był niezbyt spektakularny a co najważniejsze aromat był nie tyle jałowcowy co iglasty. Jednakże wart spróbowania.

Może komuś przypasować

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699134
Udostępnij na innych stronach

Dysgrafie mamy . :). Teraz do dobrego tonu należy mieć jakąś chorobę .  :D  :D  :D 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699145
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie jest możliwe by pień jalowca miał takie rozmiary , kolega pewnie ,,chwycił ,,średnicę krzewu , a nie pnia .

 

Co do posmaku jalowca użytego do palenia w wędzarni to raczej nie ma sensu , jedynie owoce jałowca zmielone i dodane do farszu dają aromat .

 

Podobnie modne jest dodawanie pod siatkę wędzonek liścia laurowego , bo to takie ,,swojskie ,,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699157
Udostępnij na innych stronach

PS.Łodygi jalowca ususzone wraz z igliwiem są dobre do rozpalania wędzarni jako podpałka .

 

PS 2. Jest sporo odmian jalowca który można kupić do ogrodu i może mieć inny zapach niż dziko rosnacych w lasach i ten leśny jest trudny do przesadzenia bo ma rozłożyste korzenie i trzeba zaznaczyć wstążka północ i tak samo posadzić w nowym miejscu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699159
Udostępnij na innych stronach

ten leśny jest trudny do przesadzenia

 

Jałowiec  jest  :tongue:  (przy wkurzeniu przede wszystkim Kaszubów)  pod ochroną od 2018 r.

https://kartuzy.info/artykul/uwaga-jalowce-pod-ochrona/821465

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699307
Udostępnij na innych stronach

 

ten leśny jest trudny do przesadzenia

Jałowiec jest :tongue: (przy wkurzeniu przede wszystkim Kaszubów) pod ochroną od 2018 r.

https://kartuzy.info/artykul/uwaga-jalowce-pod-ochrona/821465

A to pewnie dlatego że u nas(Kaszuby) używa się go również w Wielkanoc do "dygowania" jako alternatywę do polewania wodą"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699344
Udostępnij na innych stronach

 

ten leśny jest trudny do przesadzenia

 

Jałowiec  jest  :tongue:  (przy wkurzeniu przede wszystkim Kaszubów)  pod ochroną od 2018 r.

https://kartuzy.info/artykul/uwaga-jalowce-pod-ochrona/821465

 

Kolega tak serio o tej ochronie jałowca ?

Z wyrazami szacunku

 

Stanisław Leszczyński

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699346
Udostępnij na innych stronach

Wirus to może nie :D  ale ustawodawca już tak ;):rolleyes::D 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699349
Udostępnij na innych stronach

Wirus to może nie :D  ale ustawodawca już tak ;):rolleyes::D

 

Ha, ha !   O ustawodawcy wprawdzie mam jak najgorsze zdanie ale .....w Polsce jałowiec pospolity nigdy nie został objęty ochroną gatunkową !  Ten tekst na: kartuzy.info to pierwszokwietniowa wrzutka (cytowana gdzieniegdzie)

Z wyrazami szacunku

 

Stanisław Leszczyński

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699357
Udostępnij na innych stronach

Kiedy Kaszubi wycinali najdłuższą deskę to konsumpcja piwa przez pilarzy wyniosła /nie pamiętam dokładnie/ około 100 litrów na metr cięcia.

Stosowne certyfikaty można zobaczyć w Centrum Kultury Kaszubskiej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18187-drewno-z-ja%C5%82owca/#findComment-699396
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.