Grzewlod Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 22 Czerwca 2021 rozbije miasteczko i będzie tam siedział z 5lat Czy wiesz ile wiedzy można posiąść przez ten czas, po 5 latach będziemy mieli nowego technologa Na miasteczko nie ma zgody . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Takie drobne spory powstają z braku wiedzy Niemniej @MIKI się stara.Już sam fakt, że robi klasyfikację (lepiej lub gorzej) dobrze o Nim świadczy. Również to, że wie/czuje jak rozdrabniać poszczególne klasy. Widać, że forum jest studiowane Nie wszystko jednak da się wyczytać i przełożyć na poprawne działanie. Może @MIKI przyjedzie do Napoleonowa i weźmie udział w letnim kursie Szkoły Domowego Masarstwa?Deklaruję się osobiście przećwiczyć rozbiór łopatki wp. z podziałem na klasy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Deklaruję się osobiście przećwiczyć rozbiór łopatki wp. z podziałem na klasy. Jak by nie było łopatka akurat jest trudniejsza w rozbiorze - to świetny przykład , ale musiałby przyjechać Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Niemniej @MIKI się stara. Już sam fakt, że robi klasyfikację (lepiej lub gorzej) dobrze o Nim świadczy. Też tak sadzę Może @MIKI przyjedzie do Napoleonowa i weźmie udział w letnim kursie Szkoły Domowego Masarstwa? To jest bardzo dobry pomysł Może @MIKI przyjedzie do Napoleonowa i weźmie udział w letnim kursie Szkoły Domowego Masarstwa? Deklaruję się osobiście przećwiczyć rozbiór łopatki wp. z podziałem na klasy. Miki Ani się nie odmawia, zachowaj się jak facet i podnieś rękawicę, łopatka to dość pracochłonny i trudny w rozbiorze element półtuszy ale musiałby przyjechać Trzymamy kciuki, że może się uda dojechać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Chętnie bym pojechał, niemniej ze względu na moje obecne zajęcie raczej to się jeszcze przez czas jakiś nie uda.Klasyfikację wymyślono dla zakładów masarskch produkujących stale takie same wyroby ale niekoniecznie z takich samych elementów tuszy. Ja nie mam takiej potrzeby, wręcz przeciwnie, staram się za każdym razem zrobić coś odmiennego. Przepisy sam sobie wymyślam. Mięso na kiełbasę kupuję w zapakowanych próżniowo paczkach, gdzie jest np cała szynka, łopatka czy karkówka. Wiedząc, że wszystko, co klasyfikuję tak czy siak znajdzie się w jednym wyrobie nie mam żadnej potrzeby dokładnego wycinania ścięgien, czyli czyszczenia ich z mięsa teoretycznie wyższej klasy. Istotne jest dla mnie oddzielenie jedynki do zmielenia na szarpaku. To, czy z reszty zrobię więcej dwójki czy trójki praktycznie nie ma znaczenia. Konia z rzędem temu, co w gotowej kiełbasie potrafi określić ile dokładnie było zmielone na dziesiątce, a ile na czwórce. Gdybym chciał dokładnie odtworzyć przepis, wymagający dokładnej ilości poszczególnych klas, to bym się do klasyfikacji przyłożył. Jednak wolę improwizować Ma rację Arkadiusz, twierdząc, że się do klasyfikacji niespecjalnie przykładam. Styl pominę milczeniem A kiełbasa wyszła zajefajna Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 23 Czerwca 2021 przez czas jakiś nie uda To druga połowa sierpnia - pogadaj z szefem - urlop na czwartek po południu piątek, sobotę i niedzielę do południa powinien Ci dać i dla chcącego nic trudnego . Gorzej jak sam jesteś szefem - to wtedy musisz sam ze sobą pogadać czy chcesz zainwestować (drobne środki) w siebie czy nie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Nie w tym rzecz. Uwiązałem się do jednego miejsca, na klika godzin mogę się urwać. Na kilka dni nie. Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Istotne jest dla mnie oddzielenie jedynki do zmielenia na szarpaku. I w klasyfikacji między innymi chodzi o to żebyś III na tym szarpaku nie zmielił bo kiełbasa wyjdzie nie fajna. Ma rację Arkadiusz, twierdząc, że się do klasyfikacji niespecjalnie przykładam. Styl pominę milczeniem Nie chciałem Ciebie obrazić. Jeśli tak to odebrałeś to przepraszam. Jestem mocno asertywny i piszę to co myślę prosto z mostu. Zwróciłem Ci uwagę w dobrej wierze i myślałem ,że podyskutujemy na ten temat, ale broniłeś swojej tezy jak Częstochowy nie mając racji. Nie traktuj uwag jak atak na Twoją osobę bo tak nie jest. Chodzi też o to ,że jak ktoś będzie chciał powielić Twój przepis nie powielał błędów w nim zawartych. A na kurs polecam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 23 Czerwca 2021 na klika godzin mogę się urwać. Jest jeszcze trochę czasu, zawsze możesz poprosić kogoś o zastępstwo. Drugi raz może już nie być okazji na rozbiór łopatki z Anią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 23 Czerwca 2021 To druga połowa sierpnia - pogadaj z szefem - urlop na czwartek po południu piątek, sobotę i niedzielę do południa powinien Ci dać Prezes go nie puści bo kto będzie w tym czasie Sejmu pilnował ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Klasyfikację wymyślono dla zakładów masarskch produkujących stale takie same wyroby ale niekoniecznie z takich samych elementów tuszy Wiedząc, że wszystko, co klasyfikuję tak czy siak znajdzie się w jednym wyrobie nie mam żadnej potrzeby dokładnego wycinania ścięgien, czyli czyszczenia ich z mięsa teoretycznie wyższej klasy.Jesteś tego pewien? Po poczytaj jeszcze trochę o klasyfikacji.Nie chodzi o to czy już te nieszczęsne ścięgna puścisz na szarpaku (masz zęby to pogryziesz) tylko o TECHNOLOGIĘ PRODUKCJI. Źle sklasyfikujesz i za drobno zmielisz tłuszcz = podcieki/smalec w kiełbasie. Ścięgna, błony, skórki czy golonka zmielona na dużych oczkach nie zabije cię ale nie da też pożądanego/potrzebnego kleju który złączy Ci te ładne kawałki w jedna całość.To nie ma nic wspólnego z wielkimi masarniami. Zarówno Goliat jak i Dawid muszą zachować podstawy. Inna bajka że czasem się zastanawiam nad sensem "szkolenia -klasyfikacji". Bo tak naprawdę Dziadek czy Bagno nauczą mnie klasyfikacji, a zaraz potem ktoś inny zakwestionuje że robię to źle. Mało tu na forum polemiki czy np. warkocz schabu to II czy III? Sam schab to już czarna magia czy jest schabem czy polędwicą Co do kursu/spotkań to SIB-y mają absolutną rację i sam gdy tylko będę mógł to z kursu skorzystam, a na spotkaniach chętnie się spotkam w realu.Rozumiem też Ciebie, bo pewnie jak znikniesz na trochę to służby porządkowe zaraz posprzątają plac Edytowane 23 Czerwca 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Ścięgna, błony, skórk to najgorsza rzecz jaka moze byc w kielbasie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 23 Czerwca 2021 @wróbel75 - Wyobraź sobie, że poczytałem. I wyciągnąłem wnioski. Dlatego dokładnie oczyszczone ze ścięgien i tłuszczu chude mięso zmieliłem na szarpaku, tłuste bez ścięgien na dziesiątce, a ścięgniste chude na czwórce. Z tego ostatniego mógłbym jeszcze sporo uznać za chudą dwójkę, ale nie widziałem takiej konieczności. Kiełbasie to nie zaszkodziło. Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Nie chodzi o to czy już te nieszczęsne ścięgna puścisz na szarpaku Ścięgien na pewno nie puści, bo je widzi, ale III. wp to nie ścięgna a rodzaj mięśni, które na oko mogą wyglądać jak I. i mogą - ale nie muszą - zawierać ścięgna. Generalnie: twarde ścięgna powinno sie wyrzucać lub ew. wygotowywać w zupie I w klasyfikacji między innymi chodzi o to żebyś III na tym szarpaku nie zmielił Czasami się zdarza, że trzeba poklasyfikować pomieszane kawałki mięs typu gulaszowego. Z tłustawymi i poprzerastanymi nie ma problemu.Jak jednak odróżnić piękne, jednorodne na przekroju kawałki I i III? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 23 Czerwca 2021 a ścięgniste chude na czwórce. Ile razy? chudą dwójkę, Jeśli chude to kl. I Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Aniu. Jeśli mojej małżonce mogę zrobić misz masz i oddzieli co do kawalka I wp. od III wp. to aż taki problem to chyba nie jest.Inny kolor III (ciemniejszy) + przerost błonami i ścięgnami widać gołym Natomiast przy rozbiorze dobrze jest znać budowę anatomiczną zwierzęcia Wtedy to już zupelnie nie ma problemu.Grzesiu nie każde chude to kl.I. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Jak jednak odróżnić piękne, jednorodne na przekroju kawałki I i III? Np w łopatce jest taka niespodzianka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 23 Czerwca 2021 wróbel75, dnia 23 Cze 2021 - 10:39, napisał: Ścięgna, błony, skórk to najgorsza rzecz jaka moze byc w kielbasie Ja akurat odkładam to do kaszanki (bez ścięgien). Ale co widzisz np. złego w skórkach? Przecież robi się z nich fantastyczną emulsję/klej. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 23 Czerwca 2021 ścięgniste chude Miki Napisaliśmy specjalnie książkę , Są zrobione filmy, są rewelacyjne kursy WB - nie pisz proszę o chudych ścięgnach Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 23 Czerwca 2021 aż taki problem to chyba nie jest.Inny kolor III (ciemniejszy) + przerost błonami i ścięgnami widać gołym Pytanie potraktowałam edukacyjnie i zawęziłam do kawałków, które nie są przerośnięte błonami i ścięgnami.Pytanie z myślą o @MIKI'm.Pierwszą wskazówkę już mamy: inny, ciemniejszy kolor III., w porównaniu do I z tej samej sztuki.Jednak nie sprawdza się to w przy porównaniu kilku mięśni szynki (bez golonki), gdzie występuje I. w różnych kolorach. (co uwzględnia się w recepturach niektórych kiełbas).Czym się jeszcze kierować? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Czym się jeszcze kierować?Kleistością mięsa .To czuć pod ręką. [Dodano: 23 cze 2021 - 14:15] Np w łopatce jest taka niespodzianka W kulce też znajdziemy niespodziankę. A tak ładnie wygląda po wykrojeniu z szynki. Jedynka jak się patrzy, ale jednak można się oszukać. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Napisaliśmy specjalnie książkę ,Już nieraz pisałem i polecałem Waszą książkę użytkownikom forum tylko po to, żeby pozyskali podstawową wiedze która jest w niej zawarta. Niestety łatwiej jest zapytać niech ktoś podpowie, wyjaśni niż zainwestować w siebie jak jest taka możliwość . Grzesiu nie każde chude to kl.I. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 24 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 24 Czerwca 2021 ścięgniste chude Miki Napisaliśmy specjalnie książkę , Są zrobione filmy, są rewelacyjne kursy WB - nie pisz proszę o chudych ścięgnach Dogmatów nie uznaję z zasady. Nie napisałem o chudych ścięgnach, tylko o mięsie ścięgnistym chudym. Ścięgna mi w kiełbasie nie przeszkadzają, mielę je na czwórce, a wycinam razem z mięsem, bo wtedy zupełnie są niewyczuwalne w gotowym wyrobie. Nie widzę żadnego powodu, żeby je dokładnie oddzielać, żeby potem do mielenia na czwórce dokładać to, co od nich wcześniej oddzieliłem. Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Nie widzę żadnego powodu, żeby je dokładnie oddzielać, żeby potem do mielenia na czwórce dokładać to, co od nich wcześniej oddzieliłem Jak by tu Cie nie urazić - powiem oględnie - nie tak to zupełnie nie rozumiesz podstaw . Kiełbę można zrobić nawet na szarpaku-wszystko , Ale mu tutaj propagujemy prawidłowość wykonanie i technologii. (bez obrazy) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zwróciłem Ci uwagę w dobrej wierze i myślałem ,że podyskutujemy na ten temat, ale broniłeś swojej tezy jak Częstochowy nie mając racji. Jak by tu Cie nie urazić - powiem oględnie - nie tak to zupełnie nie rozumiesz podstaw Muski nie ma co się denerwować szkoda zdrowia, wszystko w temacie napisał już Arkadiusz Skoro Miki nie rozumie i nawet nie stara się zrozumieć to już nic z tym nie zrobisz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.