Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

rozbije miasteczko i będzie tam siedział z 5lat :laugh:

Czy wiesz ile wiedzy można posiąść przez ten czas, po 5 latach będziemy mieli nowego technologa :) Na miasteczko nie ma zgody :no:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711917
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Takie drobne spory powstają z braku wiedzy

Niemniej @MIKI się stara.

Już sam fakt, że robi klasyfikację (lepiej lub gorzej) dobrze o Nim świadczy. 

Również to, że wie/czuje jak rozdrabniać poszczególne klasy. Widać, że forum jest studiowane  :D

Nie wszystko jednak da się wyczytać i przełożyć na poprawne działanie. 

Może @MIKI przyjedzie do Napoleonowa i weźmie udział w letnim kursie Szkoły Domowego Masarstwa?

Deklaruję się osobiście przećwiczyć rozbiór łopatki wp. z podziałem na klasy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711928
Udostępnij na innych stronach

 

 

Deklaruję się osobiście przećwiczyć rozbiór łopatki wp. z podziałem na klasy.
:thumbsup: Jak by nie było łopatka akurat jest trudniejsza w rozbiorze - to świetny przykład , ale musiałby przyjechać  ;)  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711933
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niemniej @MIKI się stara. Już sam fakt, że robi klasyfikację (lepiej lub gorzej) dobrze o Nim świadczy.

Też tak sadzę :thumbsup:

 

 

 

Może @MIKI przyjedzie do Napoleonowa i weźmie udział w letnim kursie Szkoły Domowego Masarstwa?

To jest bardzo dobry pomysł :yes: 

 

 

 

Może @MIKI przyjedzie do Napoleonowa i weźmie udział w letnim kursie Szkoły Domowego Masarstwa? Deklaruję się osobiście przećwiczyć rozbiór łopatki wp. z podziałem na klasy.

Miki Ani się nie odmawia, zachowaj się jak facet i podnieś rękawicę, łopatka to dość pracochłonny i trudny w rozbiorze element półtuszy :)

 

 

 

ale musiałby przyjechać ;)

Trzymamy kciuki, że może się uda dojechać :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711942
Udostępnij na innych stronach

Chętnie bym pojechał, niemniej ze względu na moje obecne zajęcie raczej to się jeszcze przez czas jakiś nie uda.

Klasyfikację wymyślono dla zakładów masarskch produkujących stale takie same wyroby ale niekoniecznie z takich samych elementów tuszy. Ja nie mam takiej potrzeby, wręcz przeciwnie, staram się za każdym razem zrobić coś odmiennego. Przepisy sam sobie wymyślam. Mięso na kiełbasę kupuję w zapakowanych próżniowo paczkach, gdzie jest np cała szynka, łopatka czy karkówka. Wiedząc, że wszystko, co klasyfikuję tak czy siak znajdzie się w jednym wyrobie nie mam żadnej potrzeby dokładnego wycinania ścięgien, czyli czyszczenia ich z mięsa teoretycznie wyższej klasy. Istotne jest dla mnie oddzielenie jedynki do zmielenia na szarpaku. To, czy z reszty zrobię więcej dwójki czy trójki praktycznie nie ma znaczenia. Konia z rzędem temu, co w gotowej kiełbasie potrafi określić ile dokładnie było zmielone na dziesiątce, a ile na czwórce.

 

Gdybym chciał dokładnie odtworzyć przepis, wymagający dokładnej ilości poszczególnych klas, to bym się do klasyfikacji przyłożył. Jednak wolę improwizować :)

 

Ma rację Arkadiusz, twierdząc, że się do klasyfikacji niespecjalnie przykładam. Styl pominę milczeniem :)

 

A kiełbasa wyszła zajefajna :)

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711983
Udostępnij na innych stronach

 

 

przez czas jakiś nie uda
To druga połowa sierpnia - pogadaj z szefem - urlop na czwartek po południu piątek, sobotę i niedzielę do południa powinien Ci dać i dla chcącego nic trudnego :D  ;) . Gorzej jak sam jesteś szefem - to wtedy musisz sam ze sobą pogadać  czy chcesz zainwestować (drobne środki) w siebie czy nie  :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711988
Udostępnij na innych stronach

Nie w tym rzecz. Uwiązałem się do jednego miejsca, na klika godzin mogę się urwać. Na kilka dni nie.

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-711996
Udostępnij na innych stronach

 

 

Istotne jest dla mnie oddzielenie jedynki do zmielenia na szarpaku.

I w klasyfikacji między innymi chodzi o to żebyś III na tym szarpaku nie zmielił bo kiełbasa wyjdzie nie fajna. 

 

 

Ma rację Arkadiusz, twierdząc, że się do klasyfikacji niespecjalnie przykładam. Styl pominę milczeniem

Nie chciałem Ciebie obrazić. Jeśli tak to odebrałeś to przepraszam. Jestem mocno asertywny i piszę to co myślę prosto z mostu. Zwróciłem Ci uwagę w dobrej wierze i myślałem ,że podyskutujemy na ten temat, ale broniłeś swojej tezy jak Częstochowy nie mając racji. Nie traktuj uwag jak atak na Twoją osobę bo tak nie jest. Chodzi też o to ,że jak ktoś będzie chciał powielić Twój przepis nie powielał błędów w nim zawartych. A na kurs polecam. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712003
Udostępnij na innych stronach

 

 

na klika godzin mogę się urwać.

Jest jeszcze trochę czasu, zawsze możesz poprosić kogoś o zastępstwo. Drugi raz może już nie być okazji na rozbiór łopatki z Anią.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712005
Udostępnij na innych stronach

 

 

To druga połowa sierpnia - pogadaj z szefem - urlop na czwartek po południu piątek, sobotę i niedzielę do południa powinien Ci dać

Prezes go nie puści bo kto będzie w tym czasie Sejmu pilnował ? :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712008
Udostępnij na innych stronach

Klasyfikację wymyślono dla zakładów masarskch produkujących stale takie same wyroby ale niekoniecznie z takich samych elementów tuszy

 

 

Wiedząc, że wszystko, co klasyfikuję tak czy siak znajdzie się w jednym wyrobie nie mam żadnej potrzeby dokładnego wycinania ścięgien, czyli czyszczenia ich z mięsa teoretycznie wyższej klasy.

Jesteś tego pewien? Po poczytaj jeszcze trochę o klasyfikacji.

Nie chodzi o to czy już te nieszczęsne ścięgna puścisz na szarpaku (masz zęby to pogryziesz) tylko o TECHNOLOGIĘ PRODUKCJI. Źle sklasyfikujesz i za drobno zmielisz tłuszcz = podcieki/smalec w kiełbasie. Ścięgna, błony, skórki czy golonka zmielona na dużych oczkach nie zabije cię ale nie da też pożądanego/potrzebnego kleju który złączy Ci te ładne kawałki w jedna całość.

To nie ma nic wspólnego z wielkimi masarniami. Zarówno Goliat jak i Dawid muszą zachować podstawy. ;)

 

Inna bajka że czasem się zastanawiam nad sensem "szkolenia -klasyfikacji". Bo tak naprawdę Dziadek czy Bagno nauczą mnie klasyfikacji, a zaraz potem ktoś inny zakwestionuje że robię to źle. Mało tu na forum polemiki czy np. warkocz schabu to II czy III? Sam schab to już czarna magia czy jest schabem czy polędwicą :D

 

 

Co do kursu/spotkań to SIB-y mają absolutną rację i sam gdy tylko będę mógł to z kursu skorzystam, a na spotkaniach chętnie się spotkam w realu.

Rozumiem też Ciebie, bo pewnie jak znikniesz na trochę to służby porządkowe zaraz posprzątają plac :D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712010
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ścięgna, błony, skórk
  to najgorsza rzecz jaka moze byc w kielbasie  :hmm:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712023
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75 - Wyobraź sobie, że poczytałem. I wyciągnąłem wnioski. Dlatego dokładnie oczyszczone ze ścięgien i tłuszczu chude mięso zmieliłem na szarpaku, tłuste bez ścięgien na dziesiątce, a ścięgniste chude na czwórce. Z tego ostatniego mógłbym jeszcze sporo uznać za chudą dwójkę, ale nie widziałem takiej konieczności. Kiełbasie to nie zaszkodziło.

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712024
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie chodzi o to czy już te nieszczęsne ścięgna puścisz na szarpaku

Ścięgien na pewno nie puści, bo je widzi, ale III. wp to nie ścięgna a rodzaj mięśni, które na oko mogą wyglądać jak I. i mogą - ale nie muszą -  zawierać ścięgna. 

Generalnie: twarde ścięgna powinno sie wyrzucać lub ew. wygotowywać w zupie :D 

 

 

I w klasyfikacji między innymi chodzi o to żebyś III na tym szarpaku nie zmielił

Czasami się zdarza, że trzeba poklasyfikować pomieszane kawałki mięs typu gulaszowego. Z tłustawymi i poprzerastanymi nie ma problemu.

Jak jednak odróżnić piękne, jednorodne na przekroju kawałki I i III?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712025
Udostępnij na innych stronach

Aniu. Jeśli mojej małżonce mogę zrobić misz masz i oddzieli co do kawalka I wp.  od III wp. to aż taki problem to chyba nie jest.Inny kolor III (ciemniejszy) + przerost błonami i ścięgnami widać gołym Natomiast przy rozbiorze dobrze jest znać budowę anatomiczną zwierzęcia Wtedy to już zupelnie nie ma problemu.

Grzesiu nie każde chude to kl.I. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712040
Udostępnij na innych stronach

 

 

wróbel75, dnia 23 Cze 2021 - 10:39, napisał: Ścięgna, błony, skórk to najgorsza rzecz jaka moze byc w kielbasie :hmm:

Ja akurat odkładam to do kaszanki (bez ścięgien). Ale co widzisz np. złego w skórkach? Przecież robi się z nich fantastyczną emulsję/klej.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712044
Udostępnij na innych stronach

 

 

ścięgniste chude
Miki  :facepalm:  :devil:  Napisaliśmy specjalnie książkę , Są zrobione filmy, są rewelacyjne kursy WB - nie pisz proszę o chudych ścięgnach  :no:   

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712045
Udostępnij na innych stronach

 

 

aż taki problem to chyba nie jest.Inny kolor III (ciemniejszy) + przerost błonami i ścięgnami widać gołym

Pytanie potraktowałam edukacyjnie  i  zawęziłam do kawałków, które nie są przerośnięte błonami i ścięgnami.

Pytanie z myślą o @MIKI'm.

Pierwszą wskazówkę już mamy: inny, ciemniejszy kolor III., w porównaniu do I z tej samej sztuki.

Jednak nie sprawdza się to w przy porównaniu kilku mięśni szynki (bez golonki), gdzie występuje I. w różnych kolorach. (co uwzględnia się w recepturach niektórych kiełbas).

Czym się jeszcze kierować?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712046
Udostępnij na innych stronach

Czym się jeszcze kierować?

Kleistością mięsa .To czuć pod ręką. 

[Dodano: 23 cze 2021 - 14:15]

 

 

Np w łopatce jest taka niespodzianka 

W kulce też znajdziemy niespodziankę. A tak ładnie wygląda po wykrojeniu z szynki. Jedynka jak się patrzy, ale jednak można się oszukać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712048
Udostępnij na innych stronach

Napisaliśmy specjalnie książkę ,

Już nieraz pisałem i polecałem Waszą książkę użytkownikom forum tylko po to, żeby pozyskali podstawową wiedze która jest w niej zawarta. Niestety łatwiej jest zapytać niech ktoś podpowie, wyjaśni niż zainwestować w siebie jak jest taka możliwość :facepalm:.    

 

 

Grzesiu nie każde chude to kl.I. :)

:thumbsup: 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712053
Udostępnij na innych stronach

 

ścięgniste chude

Miki :facepalm: Napisaliśmy specjalnie książkę , Są zrobione filmy, są rewelacyjne kursy WB - nie pisz proszę o chudych ścięgnach :no:
Dogmatów nie uznaję z zasady. Nie napisałem o chudych ścięgnach, tylko o mięsie ścięgnistym chudym. Ścięgna mi w kiełbasie nie przeszkadzają, mielę je na czwórce, a wycinam razem z mięsem, bo wtedy zupełnie są niewyczuwalne w gotowym wyrobie. Nie widzę żadnego powodu, żeby je dokładnie oddzielać, żeby potem do mielenia na czwórce dokładać to, co od nich wcześniej oddzieliłem.

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712173
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie widzę żadnego powodu, żeby je dokładnie oddzielać, żeby potem do mielenia na czwórce dokładać to, co od nich wcześniej oddzieliłem
Jak by tu Cie nie urazić - powiem oględnie - nie tak  :frantics: to zupełnie nie rozumiesz podstaw :no: . Kiełbę można zrobić nawet na szarpaku-wszystko , Ale mu tutaj propagujemy prawidłowość wykonanie i technologii. (bez obrazy)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712177
Udostępnij na innych stronach

Zwróciłem Ci uwagę w dobrej wierze i myślałem ,że podyskutujemy na ten temat, ale broniłeś swojej tezy jak Częstochowy nie mając racji.

:thumbsup:

 

Jak by tu Cie nie urazić - powiem oględnie - nie tak :frantics: to zupełnie nie rozumiesz podstaw :no:

 

Muski nie ma co się denerwować szkoda zdrowia, wszystko w temacie napisał już Arkadiusz :thumbsup: Skoro Miki nie rozumie i nawet nie stara się zrozumieć to już nic z tym nie zrobisz :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/6/#findComment-712183
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.