mamuśka Opublikowano 2 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1576 Opublikowano 2 Sierpnia 19 minut temu, Grzewlod napisał(a): Nie szlej kto by podczas nieobecności Agi mi gotował 😉😀. Przez parę tygodni byś oblizywał telewizor albo monitor 😜😉 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1027100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1577 Opublikowano 2 Sierpnia Nauka nie pójdzie w las. Masz tyle możliwości na forum. Jak przypalić wodę? Znajdziesz pomocną dłoń . ,😀 Kto często pyta ten częściej błądzi.😁🍯😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1027105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1578 Opublikowano 3 Sierpnia 7 godzin temu, quadro555 napisał(a): Masz tyle możliwości na forum. Jak przypalić wodę? Znalazłem 👍możliwość. Ten kto zgłaszał ten chodzi głodny. Mamuśka przyjeżdża do mnie Zbyszek oblizuje telewizor😁. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1027121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1579 Opublikowano 3 Sierpnia 4 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Mamuśka przyjeżdża do mnie Zjesz tyle chleba? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1027139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1580 Opublikowano 3 Sierpnia 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): Zjesz tyle chleba? Mamuśka pokaże jak jest asertywna bo ja nie jem chleba. Na chleb trzeba zapracować😉. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1027151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1581 Opublikowano 3 Sierpnia Grzesiu mój chlebek jest mniam , mniam.😚 idę go przerobić i do foremek, a przed chwilą poszło 35 słoiczków z mięskiem do końcowego chłodzenia, po pierwszej zabawie z autoklawem. Ps. nowy temat sobie u siebie zacznę, Grzesiu damy radę jak będzie potrzeba. Trzymajcie się kochani. Idę robić chlebek. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1027195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1582 Opublikowano 15 Sierpnia (edytowane) Dawno zapomniany kurczak 😋. Edytowane 15 Sierpnia przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1029146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1583 Opublikowano 25 Sierpnia (edytowane) Degustatorów było wielu😋😊. Edytowane 25 Sierpnia przez Grzewlod 4 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1584 Opublikowano 25 Sierpnia Nowy sezon idzie trzeba wyjadać starocie...😋Jak zawsze piękna prezentacja... 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1585 Opublikowano 26 Sierpnia Twoja produkcja Grzegorz to jak zawsze top. Ale co to jest to czarne w środku na drugim zdjęciu? 1 TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1586 Opublikowano 26 Sierpnia 3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): Ale co to jest to czarne w środku na drugim zdjęciu? Pewnie czarny salceson..... a wyroby jak zwykle na 5 z dużym plusem 👌 1 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1587 Opublikowano 26 Sierpnia 1 minutę temu, MariuszB napisał(a): Pewnie czarny salceson Salami czarne Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1588 Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Po remoncie, modernizacji i przeprowadzonych testach dojrzewalni zespół Muski&Grzewlod rozpocząl pierwszy z zaplanowanych projektów na ten rok pod nazwą "Stekowa Uczta"😋. Do sezonowania trafił Antrykot z kością w okrywie tłuszczowej i mięsień Obły rasy Limousine. Zodnie z naszymi wytycznymi masarnia przygotowała surowiec natomiast w związku z dlugoścìą antrykotu zmuszeni byliśmy przeciąć go na dwa elementy. Pomimo dwukrotnej dezynfekcji grzybobójczej komory mięso zostało zawinięte w folię dry aging celem ochrony przed niepożądanym samozaszczepem penicilium. Po zakończonym proceaie wyciągniemy wnioski i zadecydujemy jakie steki zostaną wycięte🥃. Surowiec Edytowane 27 Sierpnia przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1589 Opublikowano 27 Sierpnia W dniu 25.08.2025 o 22:56, szrekPL napisał(a): Nowy sezon idzie trzeba wyjadać starocie...😋 Jeszcze pełnoletnich nie mamy 😉. W dniu 25.08.2025 o 22:56, szrekPL napisał(a): Jak zawsze piękna prezentacja... W dniu 26.08.2025 o 10:57, MariuszB napisał(a): wyroby jak zwykle na 5 z dużym plusem 👌 Dziękujemy za miłe słowa. W dniu 26.08.2025 o 07:06, BazylWidzew napisał(a): Twoja produkcja Grzegorz to jak zawsze top. Zespołowa👍 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1590 Opublikowano 27 Sierpnia Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): zespół Muski&Grzewlod rozpocząl pierwszy z zaplanowanych projektów Brawa dla zespołu, piękne mięsko trafiło w odpowiednie ręce...Cudowny rok się zapowiada, gratulacje nie wrzucajcie fotek proszę... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1591 Opublikowano 27 Sierpnia Poprostu klasa, wyrażam chęć przyjazdu na pierwszą degustację 😋 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1592 Opublikowano 27 Sierpnia Degustowałem wyroby na zlocie, pychota Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1593 Opublikowano 28 Sierpnia Bardzo ciekawy projekt! Na moje oko mięsień obły rasy Limousine pochodzi z innej sztuki – widać to po kolorze tłuszczu. Ciekawi mnie, czy wpłynie to na czas sezonowania i końcową kruchość mięsa ? Mam też kilka pytań z czystej ciekawości Dlaczego wybór padł właśnie na Limousine? Jaki okres sezonowania przewidujecie dla antrykotu i mięśnia obłego? I jeszcze jedno – po kolorze tłuszczu widać, że antrykot z kością pochodzi z byka. Czy według Was będzie to miało wyraźny wpływ na smak finalnych steków?Pozdrawiam. „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1594 Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) 10 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a): Dlaczego wybór padł właśnie na Limousine? Głównie dlatego, że w masarni w której się zaopatrujmy tylko tą rasę mają w ofercie. Jak chcielibyśmy Angusa to musielibyśmy wziąć przynajmniej ćwierć tuszy. Angusa nie sprowadza ponieważ mięso jest bardziej poprzerastane tłuszczem i mu na sklepach się nie sprzedaje. Już robiliśmy steki z byka Limousine i są bardzo smaczne dlatego taka zapadła decyzja. 10 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a): Jaki okres sezonowania przewidujecie dla antrykotu i mięśnia obłego? Myślę, że w miarę czasu sezonowania na podstawie obserwacji będą podejmowane decyzje co i kiedy leci na ruszt. Pierwszy test prawdopodobnie będzie po 14-21 dniach dla mięśnia Obłego. Antrykot sobie troszkę posiedzi w dojrzewalni. 10 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a): Czy według Was będzie to miało wyraźny wpływ na smak finalnych steków? Antrykotu jeszcze nie robiliśmy więc się okaże. W przypadku innych mięśni które do tej pory robiliśmy płeć nie miała wpływu na finalny smak. Sezonowanie i przemiany enzymatyczne mają największy wpływ na kruchość i smak. Edytowane 28 Sierpnia przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1595 Opublikowano 28 Sierpnia 33 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Antrykotu jeszcze nie robiliśmy więc się okaże. W przypadku innych mięśni które do tej pory robiliśmy płeć nie miała wpływu na finalny smak. Sezonowanie i przemiany enzymatyczne mają największy wpływ na kruchość i smak. Moim zdaniem antrykot w tym wydaniu jest najlepszy, ale to oczywiście kwestia gustu. Jeśli jednak chcielibyście pozyskiwać surowiec prosto z ubojni, mogę w tym pomóc – znam właściciela bardzo dużej ubojni bydła. W tej ubojni funkcjonuje również nowoczesny, zaawansowany proces technologiczny sezonowania mięsa. „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1596 Opublikowano 28 Sierpnia 3 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): Jeśli jednak chcielibyście pozyskiwać surowiec prosto z ubojni, mogę w tym pomóc – znam właściciela bardzo dużej ubojni bydła. Dziękujemy być może skorzystamy ale na ten moment trzeba będzie zjeść tą furę mięsa 😉. 3 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): W tej ubojni funkcjonuje również nowoczesny, zaawansowany proces technologiczny sezonowania mięsa. Czy to jest proces poubojowego sezonowania zanim mięso trafi do obrotu czy proces sezonowania celem wycięcia elementów kulinarnych taki jak my prowadzimy? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1597 Opublikowano 28 Sierpnia Dojrzewanie na mokro (Wet Aging) 1. Założenia procesu Pakowanie: tusze lub elementy wołowe (najczęściej antrykot, rostbef, polędwica) pakuje się próżniowo w folie barierowe (najczęściej polietylen + poliamid). Atmosfera beztlenowa: brak tlenu ogranicza rozwój bakterii tlenowych i utlenianie barwników mięśniowych (mioglobiny). Temperatura: 0–2 °C (czasem do 4 °C). Czas: zwykle 14–28 dni, przy czym 21 dni uznaje się za optimum pomiędzy kruchością a utrzymaniem świeżości. 2. Procesy biochemiczne Autoliza enzymatyczna: Aktywność endogennych enzymów proteolitycznych (m.in. katepsyny, kalpainy) prowadzi do rozkładu białek mięśniowych. Włókna mięśniowe stają się krótsze i mniej zwarte → zwiększona kruchość. Rozpad tkanki łącznej: Częściowa degradacja kolagenu poprawia soczystość. Zmiany smakowo-zapachowe: W warunkach beztlenowych zachodzi mniej intensywnych przemian lipidów niż przy dry aging. Smak jest łagodniejszy, mniej „orzechowo-serowy”, bardziej „świeżo-mięsny”. 3. Aspekty mikrobiologiczne Ograniczenie flory tlenowej: pakowanie próżniowe hamuje rozwój bakterii psujących (Pseudomonas spp.). Rozwój bakterii beztlenowych fakultatywnych: np. Lactobacillus, Leuconostoc, które mogą odpowiadać za lekko kwaskowy posmak. Bezpieczeństwo: proces wymaga utrzymania nieprzerwanego łańcucha chłodniczego i higieny, bo warunki beztlenowe sprzyjają również potencjalnemu rozwojowi bakterii niebezpiecznych (np. Clostridium botulinum – choć ryzyko minimalizuje niska temp. i krótki czas). 1 „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1598 Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) 4 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): Dojrzewanie na mokro (Wet Aging) Dzięki za informację, znam ten proces jest on łatwiejszy w prowadeniu niż na sucho i zdecydowanie ekonomiczniejszy dla przemysłu ze wzgledu na minimalną utratę masy surowca. Dla nas w warunkach domowych proces dojrzewania na mokro jest nie osiągalny ze względu na bardzo zaawansowany i drogi sprzęt dlatego sezonujemy na sucho licząc się z dużym ubytkiem (osuszka). Jeśli lubisz steki a pewnie tak jest to mogę polecić producenta bardzo dobrej jakości steków sezonowanych na sucho u którego sam kupuję jest to firma Tomaszny. Edytowane 28 Sierpnia przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1599 Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) Zespół działa następny zaplanowany na ten rok projekt został rozpoczęty👍. Edytowane 28 Sierpnia przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1600 Opublikowano 28 Sierpnia Widzę, że Waldek korzysta z bardzo dokładnej wagi – to jeden z najważniejszych przyrządów w branży spożywczej. Dzięki temu mamy gwarancję powtarzalności, a ta jest kluczowa dla jakości naszych produktów. Mam też nadzieję, że na linii produkcyjnej wisi odpowiedni prekursor, bo to dodatkowy krok w stronę jeszcze lepszej kontroli procesu.🤣 2 „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/64/#findComment-1031657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi