Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Koziołek

Ile ten cały udziec ważył? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-722981
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam Karol.

Dziękuję na wzajem.

[Dodano: 17 wrz 2021 - 22:35]

 

 

Ile ten cały udziec ważył?

2,2kg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-722982
Udostępnij na innych stronach

Czekam na efekt.

Karol zaczynam jeszcze ok 3h i jakiś efekt będzie bo szwagier ma z buteleczką wpaść ;)

Jeżyk gotowy :)

post-84535-0-93097300-1631964306_thumb.jpg

post-84535-0-01034700-1631964334_thumb.jpg

post-84535-0-07815300-1631968315_thumb.jpg

post-84535-0-38275100-1631970761_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-723030
Udostępnij na innych stronach

Powodzenia!

 

Dzięki ,powiodło się :) buteleczka pękła i koziołek smakował :tongue:

post-84535-0-33384400-1631981514_thumb.jpg

post-84535-0-79511800-1631980917_thumb.jpg

Tyle zostało dla Maxa :)

post-84535-0-32354900-1631980980_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-723067
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie zaśmiecać wątku fantomka który poświęcony jest zimnemu wędzeniu łososia zamieszczę kilka fotek z wędzenia łososia i tęczaka łososiowego w dwóch fazach cieplnych. Podczas pierwszej fazy ryby wędzone były w temp. 22-25C dymem rzadkim ok 6h, po tym czasie podniosłem temp. do 34C i wędziłem dymem gęstym przez ok 40-60 min. Jak widać na zdjęciach podniesienie temp, powyżej granicznej temp. stosowanej w wędzeniu zimnym skutkowało niedużą cieplną koagulacją białek, takie było moje założenie żeby ryby nie były całkiem surowe. 

post-84535-0-60589800-1632045037_thumb.jpg

post-84535-0-12514300-1632045073_thumb.jpg

Odpad

post-84535-0-15255300-1632045215_thumb.jpg

Porcjowanie

post-84535-0-65611500-1632045092_thumb.jpg

 

P.S.

Arkadiusz żyła o której rozmawialiśmy nazywa się skrzeczeniem.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-723147
Udostępnij na innych stronach

Dostałem od przyjaciela świetny surowiec Pigwę, na smaczne co nie co :)

post-84535-0-10958300-1632854626_thumb.jpg

post-84535-0-99498300-1632854666_thumb.jpg

Na Zelmerka można zawsze liczyć jak widać nie tylko przy kiełbasach :thumbsup:

post-84535-0-01714800-1632854698_thumb.jpg

Wystartowało :)

post-84535-0-08134200-1632854733_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-724356
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na Zelmerka można zawsze liczyć jak widać nie tylko przy kiełbasach
 

 

O Mamo... ja nigdy nie wpadłam na to by poszatkować owoc.

Może się jeszcze skuszę na nalewkę , widziała owoce pigwowca na targowisku. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-724469
Udostępnij na innych stronach

O Mamo... ja nigdy nie wpadłam na to by poszatkować owoc.

 

Pigwa i Pigwowiec Japoński mają twarde owoce i na prasie nie wyciśniesz soku jedyny sposób to zrobić miazgę lub dobra skowirówka. Wino z Pigwy nastawiłem na miazdze nie odciągając soku natomiast dziś nastawiłem wino z Pigwowca z którego zrobiłem miazgę zasypałem cukrem i po tygodniu sok odcisnąłem który użyję do dokarmiania drożdży podczas procesu fermentacji. Powinno zostać mi trochę soku to zrobię z niego cydr. 

 

Może się jeszcze skuszę na nalewkę , widziała owoce pigwowca na targowisku.

 

Pigwę dostałem od naszego wspólnego przyjaciele a pigwowca ma swojego dlatego mam pewność, że owoce nie są niczym pryskane, jak będziesz kupować to zwróć uwagę na wygląd owoców. Halinko jeśli chcesz zrobić nalewkę to lepszy jest Pigwowiec.

post-84535-0-21178400-1632941088_thumb.jpg

post-84535-0-45265500-1632941111_thumb.jpg

post-84535-0-75609900-1632941144_thumb.jpg

post-84535-0-82102200-1632941190_thumb.jpg

Plan fermentacji wykonany w 100% na ten rok. 

post-84535-0-31856600-1632941366_thumb.jpg

Pokarm

post-84535-0-13777900-1632941571_thumb.jpg

P.S. Jak będziesz kupowała to weź trochę więcej i zrób sok, do herbaty jak znalazł zawartość witaminy C ok. 2x więcej od cytryny. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-724499
Udostępnij na innych stronach

Małe wędzonko kilku rybek :)

 

Śledzie

post-84535-0-98772200-1633175742_thumb.jpg

Królewski w dzwonkach

post-84535-0-80211600-1633175770_thumb.jpg

Makrela

post-84535-0-72515600-1633175800_thumb.jpg

Królewski orzeł

post-84535-0-99160800-1633175839_thumb.jpg

post-84535-0-30744400-1633181224_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-724901
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z uprzejmości przyjaciół dzisiejszy dzień był wędkarskim dniem spędzonym w miłej atmosferze i wyborowym  towarzystwie :) . Z rana współpracowały pasiaki natomiast około południa ruszyły się zębate i kilka szt. udało nam się połowić.

post-84535-0-89101100-1633278222_thumb.jpgpost-84535-0-35717100-1633278243_thumb.jpg

post-84535-0-57735100-1633278268_thumb.jpgpost-84535-0-95906300-1633278312_thumb.jpg

post-84535-0-36349000-1633278399_thumb.jpgpost-84535-0-46037200-1633278440_thumb.jpg

Szczupły w cebuli kruszeje na dzisiejszą kolację, kawałek fileta wygospodarowałem i zrobię w oleju. Łebki i kręgosłupy zapewne wykorzystam do wywaru na zupę.

post-84535-0-97947000-1633278604_thumb.jpg

:tongue:

post-84535-0-81536300-1633288430_thumb.jpg

Szczupły trafił do oleju za 2-3 dni powinien być już dobry.

post-84535-0-91547900-1633371078_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-725038
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

[Dodano: 17 paź 2021 - 09:17]

Według którego przepisu zrobiłeś paprykarz?

Autorskiego przyjaciela. Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/10/#findComment-727177
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.