Grzewlod Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 5 Listopada 2023 (edytowane) 45 minut temu, Zofintal napisał(a): Ja chyba w niedzielę poproszę Waldka żeby mnie podrzucił do Ciebie. Edytowane 5 Listopada 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-874919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 5 Listopada 2023 Jak dla mnie "w punkt" 1 Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-874940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pm Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 5 Listopada 2023 Miodzio. Widać wiedzę i doświadczenie. Kolorek bardzo smakowity 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-874952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 5 Listopada 2023 2 godziny temu, Zofintal napisał(a): poproszę Waldka żeby mnie podrzucił do Ciebie Wszystko da się zrobić, nawet tą deskę robiłem własnoręcznie 🤣 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-874974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 5 Listopada 2023 15 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Trochę dobroci Grzesiu, jak zwykle u Ciebie apetycznie, a nakryty stół zachęca by usiąść i skosztować 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-875001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 5 Listopada 2023 6 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Grzesiu pięknie, 5 godzin temu, pm napisał(a): Miodzio. Widać wiedzę i doświadczenie. Kolorek bardzo smakowity Dziękuję bardzo . 2 godziny temu, ReniaS napisał(a): Grzesiu, jak zwykle u Ciebie apetycznie, a nakryty stół zachęca by usiąść i skosztować 4 godziny temu, Muski napisał(a): nawet tą deskę robiłem własnoręcznie 🤣 Reniu bardzo dziękuję, wczoraj jakoś tak spontanicznie wyszło nasze przyjacielskie spotkanie. Test deski😉, weszło tyle wędlin, że nie do przejedzenia🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-875051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 10 Listopada 2023 (edytowane) W dniu 27.10.2023 o 22:22, Grzewlod napisał(a): Sezon na wędliny dojrzewające całomięśniowe rozpoczęty. Surowiec przygotowany rano peklowanie itd. Witam. Czy nie za chude i wygolone te szynki? Widziałem oryginalne filmy jak robią culatello to przerosty tłuszczu po 2-3cm mają. Nie za szybko obeschnie , gdy nie ma takiej grubej okrywy tłuszczu? Ja po pół roku znalazłem dostęp do WP z takimi przerostami. Edytowane 10 Listopada 2023 przez lyha Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-876437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 10 Listopada 2023 2 godziny temu, lyha napisał(a): Czy nie za chude i wygolone te szynki? Widziałem oryginalne filmy jak robią culatello to przerosty tłuszczu po 2-3cm mają. Nie za szybko obeschnie , gdy nie ma takiej grubej okrywy tłuszczu? Niestety Złotnicka jest poza zasięgiem więc kupiłem taki surowiec jaki jest obecnie na rynku. Nie obawiam się tego, że szynki za szybko wyschną. Dam radę a przynajmniej postaram się aby szynki wyszły przyzwoicie. Musisz wiedzieć, że wystarczy cienka warstwa okrywy tłuszczowej i w tym miejscu nie ma oznak przesuszenia, gorzej jest jak nie ma wcale tluszczu wtedy trzeba zadziałać odpowiednio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-876487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 10 Listopada 2023 6 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Niestety Złotnicka jest poza zasięgiem więc kupiłem taki surowiec jaki jest obecnie na rynku. Nie obawiam się tego, że szynki za szybko wyschną. Dam radę a przynajmniej postaram się aby szynki wyszły przyzwoicie. Musisz wiedzieć, że wystarczy cienka warstwa okrywy tłuszczowej i w tym miejscu nie ma oznak przesuszenia, gorzej jest jak nie ma wcale tluszczu wtedy trzeba zadziałać odpowiednio. Rozumiem, pokrycie sugną wystarcza w miejscach gdzie tego tłuszczu brak. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-876576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 14 Listopada 2023 W dniu 10.11.2023 o 23:24, lyha napisał(a): Rozumiem, pokrycie sugną wystarcza w miejscach gdzie tego tłuszczu brak. Zespół działa, pierwsze całomięśniowe w tym roku ubrane w skarpetki poszły do fermentacji 😷. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-877586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 15 Listopada 2023 17 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Zespół działa, pierwsze całomięśniowe w tym roku ubrane w skarpetki Praca wre Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-877774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 15 Listopada 2023 Na bogato, już nie mogę doczekać się degustacji 😋 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-877873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 18 Listopada 2023 W dniu 15.11.2023 o 14:39, Radek. napisał(a): Praca wre Pełną parą dziękuję Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-878738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 18 Listopada 2023 Coś na ząb🙂. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-878739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 19 Listopada 2023 A co to tak Ci powysychało? Pewnie za szybko ukroiłeś. 🙂 Smaczny widok. 👏 Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-878823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 19 Listopada 2023 7 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): mnie nerw bierze że nie mam dojrzewalni Koło ratunkowe 🙂karnisz. 7 godzin temu, wróbel75 napisał(a): A co to tak Ci powysychało? Lubię takie sucharki 😋. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-878963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) 9 godzin temu, wróbel75 napisał(a): A co to tak Ci powysychało Następny sucharek, który leży w No Frost niezawakowany😋. Edytowane 19 Listopada 2023 przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-878996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 20 Listopada 2023 15 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Następny sucharek Też lubię takie chipsy Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-879149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 27 Listopada 2023 Wczoraj miałam więcej degustatorów, więc zrobiłam deskę przysmaków, którymi zostałam obdarowana od Grzesia. Grzesiu,wyroby Twoje to wyższa półka. Wszystkie wyroby wyśmienite, smaki niepowtarzalne i aromatyczne. Moja uwagę przykuła Salami z pistacjami..bardzo wyczuwalny i czujny smak przypraw. Podobnie z Chorizo ...fajnie pikantna. Polska , Salcicca bardzo czujne, natomiast Węgierska specyficzny , nie umiem określić smaku ale bardzo pyszna. Domownicy byli zachwyceni, nie potrafili wyróżnić która lepsza, wszystkie Im bardzo smakowały. Dziękuję Grzesiu, że po raz drugi moje kubki smakowe mogły doznać rozkoszy kulinarnej 😘😋 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-881794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 28 Listopada 2023 (edytowane) 14 godzin temu, @halusia@ napisał(a): Wczoraj miałam więcej degustatorów, więc zrobiłam deskę przysmaków, którymi zostałam obdarowana od Grzesia. Halinko bardzo mi miło, cała przyjemność po mojej stronie🙂. 14 godzin temu, @halusia@ napisał(a): Domownicy byli zachwyceni, nie potrafili wyróżnić która lepsza, wszystkie Im bardzo smakowały. Bardzo się cieszymy, że wędliny smakowały degustatorom miło nam usłyszeć, że to co robimy ma sens. 14 godzin temu, @halusia@ napisał(a): Dziękuję Grzesiu, że po raz drugi moje kubki smakowe mogły doznać rozkoszy kulinarnej 😘😋 Również bardzo dziękuję za możliwość degustacji Twoich wyśmienitych wyrobów szczególnie Twoja Pistacjowa jest The Best😋. P.S. Jak tylko koń osiągnięte swój wiek żeby mógł samodzielnie się poruszać to wyślę go do Ciebie😉(salmi niespodzianka). Edytowane 28 Listopada 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-881942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Jakiś czas temu dotarła do mnie przesyłka od @Grzewlodz ośmioma próbkami różnych salami. Wszystkie były bardzo dobre, jednak w różnych fazach dojrzałości. Na prośbę Grzesia zrobiłam degustację, której wyniki przedstawię poniżej. Starałam się wychwycić różnice dla wyrobów z różnych okresów oraz najbardziej charakterystyczne cechy, które subiektywnie odczułam. Chorizo: U góry chorizo z 19.10.2023: na etapie nadmiernie wyeksponowanej kwaśności ostre już w pierwszym smaku - dominuje czuć lekko słoninę (niewskazane) wygląd typowy ze wzgledu na paprykę, wyeksponowany ładnie tłuszcz, ładny kolor mięsa. Poniżej chorizo z 19.04.2022: kwaśność korzystnie zredukowana, orzeźwiająca ostrość dopiero w drugim smaku (tak powinno być!) wygląd stosowny do dojrzałej wędliny - papryka dominuje bogate aromaty dojrzałej wędliny wyeksponowane Bardzo ładnie uwidocznione zmiany cech wędliny w wyniku dojrzewania Fuetello: - z 14.03.2022. Kol. Marek Z Bielska powiedziałby Petarda!!! typ południowo-europejski bogaty, złożony aromat wspaniały smak Tłuszcz biały, dobrze wyeksponowany wizualnie, bez jakichkolwiek oznak zjełczenia bardzo ładny, głęboki kolor Węgierska, Salsica, Polska z 23.10.2023: Salami pistancjowe, polska z 1.04.2023, salami Milano: Polska z 22.10.2023: piękny kolor tłuszcz dobrze wyeksponowany aromat południowoeuropejski ostrość w drugim smaku delikatnie wybija się jakaś przyprawa: majeranek + kminek? Polska wersja "a" z 1.04.2023: dośc tłusta kolor czerwono-brązowy ostrość w drugim smaku ciekawy aromat - Grzybowy? bardzo smaczna Obie "polskie" obok siebie, na kromce chleba: Salsicca 22.10.2023 Piękna, apetyczna czerwień mięsa wyeksponowane plamy białego tłuszczu ostrość w drugim smaku bukiet aromatu i smaku w stylu południowo-europejskim, bardzo dobrze zharmonizowane. Salami węgierskie 1.04.2023 duże kawałki białego tłuszczu mięso w intensywnym, czerwono-brązowym kolorze w zapachu czuć lekko słoninę styl południowo-europejski Salami Milano 14.03. 2023 drobno rozdrobniony tłuszcz - nie rozmazany- prawidłowo wyeksponowany, biały mięso w ładnym, czerwonym kolorze plasterki miękkie i delikatne, dobrze związane styl smakowo/zapachowy południowo-europejski wspaniały zapach z delikatnie zaznaczoną, wyważoną kompozycją przypraw dość słona Salami pistancjowe z 18.10. 1023 na przekroju wybijające się orzeszki pistancjowe piękny, czerwony kolor mięsa typowy dla młodych dojrzewających nieliczne wtrącenia białego tłuszczu w aromacie wyraźnie wyczuwalna korzenna nuta styl południowo-europejski Podsumowanie: wspaniałe wędliny o zróżnicowanych cechach wykonane z dużą znajomością kunsztu, wystawiajające świadectwo MISTRZA ich twórcy !!! Na koniec niespodzianka, podarunek od Grzegorza: Aktualnie przyjmuję zapisy chętnych do degustacji członków rodziny. Myślę, że grudniowy, rodzinny zjazd bedzie do tego dobrą okazją Dziękuję Grzesiu za tę sfermentowaną niespodziankę . Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-883233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 17 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 1.12.2023 o 23:06, EAnna napisał(a): Na prośbę Grzesia zrobiłam degustację, której wyniki przedstawię poniżej. Bardzo dziękujemy Aniu. W dniu 1.12.2023 o 23:06, EAnna napisał(a): Podsumowanie: wspaniałe wędliny o zróżnicowanych cechach wykonane z dużą znajomością kunsztu, wystawiajające świadectwo MISTRZA ich twórcy !!! W imieniu Swoim i Waldka bardzo dziękujemy za Twoją pracę włożoną celem wydania opinii, która jest ważną wskazówka w dalszej naszej pracy. Czas szybko leci już od kilku lat razem z Waldkiem tak sobie "eksperymentujemy" z wędlinami dojrzewającymi postępując zgodnie z technologią. Staramy się tworzyć bardzo różne a nawet powiedziałbym "dziwne" smaki. Nie zawsze jest kolorowo bywa tak, że nad dopracowaniem receptury powtarzamy wykonanie wyrobu do osiągnięcia założonego celu (smaku, tekstury itd...). W dniu 1.12.2023 o 23:06, EAnna napisał(a): Dziękuję Grzesiu za tę sfermentowaną niespodziankę Bardzo proszę, natomiast nie wiem czy nie popełnię faux-pas życząc smacznego🤔. Ponoć są koneserzy tego specyficznego wyrobu (do odważnych świat należy). Ja z otwarciem puszki poczekam do chwili kiedy wpadnę na pomysł z jakim dodatkiem i w jaki sposób zaserwować śledzika🤔. P.S. Widząc kiedyś Todka jak jadł śledzika, to aż tak źle nie było (prawdziwy koneser)😉. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-887437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Pierwsze w tym roku ściągnięte skarpetki😋. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez Grzewlod 2 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-887438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Oj szarpałbym jak Reksio 😋 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-887518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 17 Grudnia 2023 6 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Pierwsze w tym roku ściągnięte skarpetki Nie za wcześnie ? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-887545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi