Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Coś na ząb🙂

 

Grzesiu Ty nie wstawiaj takich zdjęć bo tylko smaka robisz, a mnie nerw bierze że nie mam dojrzewalni:D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-878817
Udostępnij na innych stronach

A co to tak Ci powysychało? Pewnie za szybko ukroiłeś. 🙂

Smaczny widok. 👏

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-878823
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

mnie nerw bierze że nie mam dojrzewalni:D

Koło ratunkowe 🙂karnisz. 

7 godzin temu, wróbel75 napisał(a):

A co to tak Ci powysychało?

Lubię takie sucharki 😋.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-878963
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, wróbel75 napisał(a):

A co to tak Ci powysychało

Następny sucharek, który leży w No Frost niezawakowany😋.

20231119_202524.thumb.jpg.113664661285f0f68ce98b9a4f02e7c7.jpg

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-878996
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Następny sucharek

Też lubię takie chipsy :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-879149
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj miałam więcej degustatorów, więc zrobiłam deskę przysmaków, którymi zostałam obdarowana od Grzesia.

Grzesiu,wyroby Twoje to wyższa półka.

Wszystkie wyroby wyśmienite, smaki niepowtarzalne i aromatyczne. Moja uwagę przykuła Salami z pistacjami..bardzo wyczuwalny i czujny smak przypraw. Podobnie z Chorizo ...fajnie pikantna.

Polska , Salcicca bardzo czujne, natomiast Węgierska specyficzny , nie umiem określić smaku ale bardzo pyszna.

Domownicy byli zachwyceni, nie potrafili wyróżnić która lepsza, wszystkie Im bardzo smakowały. 

Dziękuję Grzesiu, że po raz drugi moje kubki smakowe mogły doznać rozkoszy kulinarnej 😘😋

20231127_183859.jpg

20231127_183852.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-881794
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Wczoraj miałam więcej degustatorów, więc zrobiłam deskę przysmaków, którymi zostałam obdarowana od Grzesia.

Halinko bardzo mi miło, cała przyjemność po mojej stronie🙂.

14 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Domownicy byli zachwyceni, nie potrafili wyróżnić która lepsza, wszystkie Im bardzo smakowały. 

Bardzo się cieszymy, że wędliny smakowały degustatorom miło nam usłyszeć, że to co robimy ma sens:thumbsup:.

14 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Dziękuję Grzesiu, że po raz drugi moje kubki smakowe mogły doznać rozkoszy kulinarnej 😘😋

Również bardzo dziękuję za możliwość degustacji Twoich wyśmienitych wyrobów szczególnie Twoja Pistacjowa jest The Best😋.

P.S. Jak tylko koń osiągnięte swój wiek żeby mógł samodzielnie się poruszać to wyślę go do Ciebie😉(salmi niespodzianka).

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-881942
Udostępnij na innych stronach

Jakiś czas temu dotarła do mnie przesyłka od @Grzewlodz ośmioma próbkami różnych salami.

Wszystkie były bardzo dobre, jednak w różnych fazach dojrzałości.

Na prośbę Grzesia zrobiłam degustację, której wyniki przedstawię poniżej.

Starałam się wychwycić różnice dla wyrobów z różnych okresów oraz najbardziej charakterystyczne cechy, które subiektywnie odczułam.

 

Chorizo:

IMG_20231108_115702_edit_367268025031456.thumb.jpg.d5de6268ba07a4549624fc68ae1f6505.jpg

 

U góry chorizo z 19.10.2023:

  • na etapie nadmiernie wyeksponowanej kwaśności
  • ostre już w pierwszym smaku - dominuje
  • czuć lekko słoninę (niewskazane)
  • wygląd typowy ze wzgledu na paprykę, wyeksponowany ładnie tłuszcz, ładny kolor mięsa. 

Poniżej chorizo z 19.04.2022:

  • kwaśność korzystnie zredukowana, orzeźwiająca
  • ostrość dopiero w drugim smaku (tak powinno być!)
  • wygląd stosowny do dojrzałej wędliny - papryka dominuje
  • bogate aromaty dojrzałej wędliny wyeksponowane 

Bardzo ładnie uwidocznione zmiany cech wędliny w wyniku dojrzewania :thumbsup:

 

Fuetello:

- z 14.03.2022.

IMG_20231108_115717_edit_367251604348125.thumb.jpg.d7c98e82c64742f6a919a5022bc02c9e.jpg

 

Kol. Marek Z Bielska powiedziałby Petarda!!!

  • typ południowo-europejski
  • bogaty, złożony aromat
  • wspaniały smak 
  • Tłuszcz biały, dobrze wyeksponowany wizualnie, bez jakichkolwiek oznak zjełczenia 
  • bardzo ładny, głęboki kolor

Węgierska, Salsica, Polska z 23.10.2023:

IMG_20231108_115646_edit_367305078179367.thumb.jpg.fa5d822700ab051174b34a44d9369c54.jpg

 

Salami pistancjowe, polska z 1.04.2023, salami Milano:

IMG_20231108_115600_edit_367338910281445.thumb.jpg.37b4a376c1ae9196457e9c065f07e2df.jpg

 

Polska z 22.10.2023:

  • piękny kolor
  • tłuszcz dobrze wyeksponowany
  • aromat południowoeuropejski
  • ostrość w drugim smaku
  • delikatnie wybija się jakaś przyprawa: majeranek + kminek?

Polska wersja "a"  z 1.04.2023:

  • dośc tłusta
  • kolor czerwono-brązowy
  • ostrość w drugim smaku
  • ciekawy aromat - Grzybowy?
  • bardzo smaczna

Obie "polskie" obok siebie, na kromce chleba:

IMG_20231120_120434.thumb.jpg.9d9a4b7f38250f7971435ac402e14c29.jpg

 

Salsicca 22.10.2023

  • Piękna, apetyczna czerwień mięsa
  • wyeksponowane plamy białego tłuszczu
  • ostrość w drugim smaku
  • bukiet aromatu i smaku w stylu południowo-europejskim, bardzo dobrze zharmonizowane.

 

 

Salami węgierskie 1.04.2023

  • duże kawałki białego tłuszczu
  • mięso w intensywnym, czerwono-brązowym kolorze
  • w zapachu czuć lekko słoninę 
  • styl południowo-europejski

 

Salami Milano 14.03. 2023

  • drobno rozdrobniony tłuszcz - nie rozmazany- prawidłowo wyeksponowany, biały
  • mięso w ładnym, czerwonym kolorze
  • plasterki miękkie i delikatne, dobrze związane
  • styl smakowo/zapachowy południowo-europejski
  • wspaniały zapach z delikatnie zaznaczoną, wyważoną kompozycją przypraw
  • dość słona 

 

Salami pistancjowe z 18.10. 1023

  • na przekroju wybijające się orzeszki pistancjowe
  • piękny, czerwony kolor mięsa typowy dla młodych dojrzewających
  • nieliczne wtrącenia białego tłuszczu
  • w aromacie wyraźnie wyczuwalna korzenna nuta
  • styl południowo-europejski

 

 

Podsumowanie:

wspaniałe wędliny o zróżnicowanych cechach  wykonane z dużą znajomością kunsztu, wystawiajające świadectwo MISTRZA ich twórcy !!!

 

Na koniec niespodzianka, podarunek od Grzegorza:

IMG_20231107_165300_edit_333218827501756.thumb.jpg.f110c13d4349cd83f70bebd470211d02.jpg

Aktualnie przyjmuję zapisy chętnych do degustacji członków rodziny. Myślę, że grudniowy, rodzinny zjazd bedzie do tego dobrą okazją :D

Dziękuję Grzesiu za tę sfermentowaną  niespodziankę:laugh: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-883233
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 1.12.2023 o 23:06, EAnna napisał(a):

Na prośbę Grzesia zrobiłam degustację, której wyniki przedstawię poniżej.

Bardzo dziękujemy Aniu.

W dniu 1.12.2023 o 23:06, EAnna napisał(a):

Podsumowanie:

wspaniałe wędliny o zróżnicowanych cechach  wykonane z dużą znajomością kunsztu, wystawiajające świadectwo MISTRZA ich twórcy !!!

W imieniu Swoim i Waldka bardzo dziękujemy za Twoją pracę włożoną celem wydania opinii, która jest ważną wskazówka w dalszej naszej pracy. Czas szybko leci już od kilku lat razem z Waldkiem tak sobie "eksperymentujemy" z wędlinami dojrzewającymi postępując zgodnie z technologią.  Staramy się tworzyć bardzo różne a nawet powiedziałbym "dziwne" smaki. Nie zawsze jest kolorowo bywa tak, że nad dopracowaniem receptury powtarzamy wykonanie wyrobu do osiągnięcia założonego celu (smaku, tekstury itd...).

W dniu 1.12.2023 o 23:06, EAnna napisał(a):

Dziękuję Grzesiu za tę sfermentowaną  niespodziankę:laugh:

Bardzo proszę, natomiast nie wiem czy nie popełnię faux-pas życząc smacznego🤔.

Ponoć są koneserzy tego specyficznego wyrobu (do odważnych świat należy). Ja z otwarciem puszki poczekam do chwili kiedy wpadnę na pomysł z jakim dodatkiem i w jaki sposób zaserwować śledzika🤔.

P.S.

Widząc kiedyś Todka jak jadł śledzika, to aż tak źle nie było (prawdziwy koneser)😉.

 

 

 

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-887437
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.12.2023 o 20:03, Muski napisał(a):
W dniu 17.12.2023 o 13:31, Grzewlod napisał(a):

 

Nie za wcześnie ?

Jest ok utrata masy 40% są to cienkie polędwice. Jestem pozytywnie zaskoczony smakiem, który występuje po czasie w wędlinach dopiero jak zajdą przemiany enzymatyczne. Polędwica ma właśnie taki smak😳.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-887550
Udostępnij na innych stronach

Na forum pada śnieg na dworze również u mnie Ala Polską zasypało 😋.

Pozostało odśnieżyć i gotowa do jedzenia:).

20231222_175720.thumb.jpg.4bd6357579cb4c30b0f30f7b28124a90.jpg

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888619
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Sarna z dzikiem

No nie powiesz chyba ,że wieprzowinki tam nie ma,😉

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888665
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

No nie powiesz chyba ,że wieprzowinki tam nie ma,😉

Jest mały dodatek tłuszczu był problem z zakupem podgardla wymiotło bo święta to tłusty boczek dodałem.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888697
Udostępnij na innych stronach

No to teraz mogę wyrób pochwalić bo pasztet bez tłuszczu to nie pasztet.☺️

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888753
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

No to teraz mogę wyrób pochwalić

Dziękuję.

4 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

pasztet bez tłuszczu to nie pasztet.☺️

Też tak uważam :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888800
Udostępnij na innych stronach

Aga się wzięła za dojrzewki, ciasto ponad cztery tygodnie dojrzewało w lodówce zanim mnie "opierniczyła" za podjadanie 😋.20231221_190941.thumb.jpg.08c64270a83b4219c78e18821c15d53d.jpg

 

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-888815
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, MIRKON napisał(a):

Oj.

I tu nic nie da się napisać 

Dziękuję Mirku, pozdrowienia dla całej rodzinki ucałuj od nas Beatkę 😉🙂.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/39/#findComment-889236
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.