Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Dawno nie wędziłem

Jednak nie zapomniałeś jak się to robi :D:frantics:

  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-874714
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, roman1957 napisał(a):

No nie. Tylko olszyna

:hug::thumbsup: ale pożartować zawsze można 🤣

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-874816
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Muski napisał(a):

Ile dałeś koncentratu dymu na 1 litr wody ? 10% ? czy 20%

Tyle co jest napisane w przepisie🤫 🤣:facepalm:.

 

Siedzuń bardzo smaczny😋.

20231103_161029.thumb.jpg.91f02a2eb24489b47c660436ce5fd40a.jpg

20231104_193946.thumb.jpg.8600185f4510da1506045466ee2f6e8d.jpg20231104_194339.thumb.jpg.ea9eb3664927f27da681b74c7d6d7353.jpg20231104_195034.thumb.jpg.96ee13480194c56802bdc45640352c30.jpg

20231104_195146.thumb.jpg.08dd0a7fcc1fda690b4dc08fc3a8ecec.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-874818
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, Zofintal napisał(a):

Ja chyba w niedzielę poproszę Waldka żeby mnie podrzucił do Ciebie. 

:thumbsup:

20231105_090943.thumb.jpg.cec5476c32d317436e4bddac005b0d33.jpg

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-874919
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Zofintal napisał(a):

poproszę Waldka żeby mnie podrzucił do Ciebie

Wszystko da się zrobić, nawet tą deskę robiłem własnoręcznie 🤣

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-874974
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Trochę dobroci 

 

Grzesiu, jak zwykle u Ciebie apetycznie,

a nakryty stół zachęca by usiąść i skosztować :tongue:

 

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-875001
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Grzesiu pięknie,

 

5 godzin temu, pm napisał(a):

Miodzio. Widać wiedzę i doświadczenie. Kolorek bardzo smakowity

 

Dziękuję bardzo :).

2 godziny temu, ReniaS napisał(a):

Grzesiu, jak zwykle u Ciebie apetycznie,

a nakryty stół zachęca by usiąść i skosztować :tongue:

4 godziny temu, Muski napisał(a):

nawet tą deskę robiłem własnoręcznie 🤣

Reniu bardzo dziękuję, wczoraj jakoś tak spontanicznie wyszło nasze przyjacielskie  spotkanie. Test deski😉, weszło tyle wędlin, że nie do przejedzenia🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-875051
Udostępnij na innych stronach

W dniu 27.10.2023 o 22:22, Grzewlod napisał(a):

Sezon na wędliny dojrzewające całomięśniowe rozpoczęty. Surowiec przygotowany rano peklowanie itd.

20231027_183012.thumb.jpg.8bcae6c86c2f3e3f2c730404d8e2e4c7.jpg20231027_183159.thumb.jpg.3101bb5d5aa8c20c0269c15c6ee2753c.jpg20231027_191128.thumb.jpg.e8727adb981d2c2f8f902d82b3229b92.jpg20231027_184647.thumb.jpg.434d94f02214021e45872fb0124f8c2f.jpg20231027_185115.thumb.jpg.c793cd70e7648cbe93f43f3cc1f4d39b.jpg20231027_213601.thumb.jpg.20c5c91c8f7dc1279d1d606517027ef9.jpg20231027_213739.thumb.jpg.7cfc7ed3351496e1fe653c15e42532e2.jpg20231027_213959.thumb.jpg.84ec462d66817327cc4dea27170f946e.jpg

 

Witam. Czy nie za chude i wygolone te szynki? Widziałem oryginalne filmy jak robią culatello to przerosty tłuszczu po 2-3cm mają. Nie za szybko obeschnie , gdy nie ma takiej grubej okrywy tłuszczu?

Ja po pół roku znalazłem dostęp do WP z takimi przerostami.

Edytowane przez lyha
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-876437
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, lyha napisał(a):

Czy nie za chude i wygolone te szynki? Widziałem oryginalne filmy jak robią culatello to przerosty tłuszczu po 2-3cm mają. Nie za szybko obeschnie , gdy nie ma takiej grubej okrywy tłuszczu?

Niestety Złotnicka jest poza zasięgiem więc kupiłem taki surowiec jaki jest obecnie na rynku. Nie obawiam się tego, że szynki za szybko wyschną. Dam radę a przynajmniej postaram się aby szynki wyszły przyzwoicie. Musisz wiedzieć, że wystarczy cienka warstwa okrywy tłuszczowej i w tym miejscu nie ma oznak przesuszenia, gorzej jest jak nie ma wcale tluszczu wtedy trzeba zadziałać odpowiednio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-876487
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Niestety Złotnicka jest poza zasięgiem więc kupiłem taki surowiec jaki jest obecnie na rynku. Nie obawiam się tego, że szynki za szybko wyschną. Dam radę a przynajmniej postaram się aby szynki wyszły przyzwoicie. Musisz wiedzieć, że wystarczy cienka warstwa okrywy tłuszczowej i w tym miejscu nie ma oznak przesuszenia, gorzej jest jak nie ma wcale tluszczu wtedy trzeba zadziałać odpowiednio.

Rozumiem, pokrycie sugną wystarcza w miejscach gdzie tego tłuszczu brak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-876576
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.11.2023 o 23:24, lyha napisał(a):

Rozumiem, pokrycie sugną wystarcza w miejscach gdzie tego tłuszczu brak.

:thumbsup:

 

Zespół działa, pierwsze całomięśniowe w tym roku ubrane w skarpetki ;) poszły do fermentacji 😷.

20231114_190546.thumb.jpg.e71fc20485f1e6965582d0afce191d3d.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-877586
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Zespół działa, pierwsze całomięśniowe w tym roku ubrane w skarpetki ;)

Praca wre :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/38/#findComment-877774
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.