yacek13 Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Września 2021 Chcę zrobić szynkę na zwykłej soli, bo nie mogę używać peklosoli ze względu na nerki (fosfor). 1. Czy stężenie solanki i czas peklowania ma być takie samo jak przy peklosoli?2. Czy dodawać cukru (niektórzy twierdzą, że to poprawi wygląd).3. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Września 2021 (edytowane) Peklosól dajemy dla konserwacji mięsa i przemian w nim (uzyskujemy smak peklowniczy) a nie tylko słoności. Sól nie zastąpi peklosoli. Innymi słowy jeżeli nie możesz jej używać (peklosoli). To zrezygnował bym z tradycyjnie wędzonych szynek. Ryzyko zepsucia mięsa jest bardzo duże. Jezeli chodzi o ten aromat dymu wędzonki to może koncentrat dymu (trochę jest na stronie w tym temacie, może takie pieczenie na drewnie ala amerykańskie barbeciu.) Te moje propozycje to bardziej domysły niż wiedza w temacie więc musisz to sprawdzić Edytowane 28 Września 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Września 2021 Chcę zrobić szynkę na zwykłej soli, bo nie mogę używać peklosoli ze względu na nerki (fosfor). Możesz rozwinąć o co chodzi z tym fosforem? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacek13 Opublikowano 28 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Września 2021 Chcę zrobić szynkę na zwykłej soli, bo nie mogę używać peklosoli ze względu na nerki (fosfor). Możesz rozwinąć o co chodzi z tym fosforem? Chodzi o to, że mam schyłkową niewydolność nerek i lekarz nakazał jeść produkty z jak najniższą zawartością potasu i fosforanów. A produkty peklowane peklosolą mają dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Września 2021 (edytowane) Prawdopodobnie lekarz mówił o produktach przemysłowych, które oprócz peklosoli (mieszaniny soli z nitrytem - wzór chemiczny NaNO2) zawierają również wielofosforany (związki fosforu) i stąd to ostrzeżenie. Co prawda sama sól zawiera mikroelementy (wapń, potas, magnez, mangan, sód, nikiel, fosfor, selen czy żelazo), ale peklosól jest mieszaniną nitrytu z solą warzonką, która zawiera co najmniej 99,9% chlorku sodu więc raczej nie stanowi zagrożenie w kwestii zawartości fosforu. Niestety w tym przypadku ("mam schyłkową niewydolność nerek") jest wskazane ograniczenie spożycia soli, gdyż zawarty w niej sód ma duży wpływ na wzrost ciśnienia krwi u osób z chorobą nerek.Tutaj dosyć przystępnie napisano min. o diecie :https://www.mp.pl/pacjent/nefrologia/choroby/chorobyudoroslych/51919,przewlekla-niewydolnosc-nerek https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/163300,dieta-w-przewleklej-niewydolnosci-nerek Edytowane 28 Września 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacek13 Opublikowano 28 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Września 2021 Wiem o tym, na szczęście ciśnienie mam wzorowe... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Września 2021 Jeśli chodzi o fosfor to polecam (min. o dodatkach fosforanowych w przemyśla spożywczym):https://journals.viamedica.pl/forum_nefrologiczne/article/download/58146/43817 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian1121 Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Października 2021 Można peklować bez saletry i soli peklowej. Tylko w samej soli. Proporcje tesame co w przypadku peklosoli. przy peklowaniu mokrym 8,5 dkg soli niejodowanej1 litr wody na 2,5 kg mięsa. zalewa musi pokryć mięso całkowicie. Do zalewymożesz dodać przyprawy jakie lubisz. pieprz, czosnek, ziele, liść i innePrzy peklowaniu suchym 2 dkg soli na 1 kg mięsa.Mięso nie będzie czerwone i tak trwałe jak przy peklowaniu peklosolą czy saletrąale będzie równie smaczne.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Października 2021 (edytowane) Można peklować bez saletry i soli peklowej. Tylko w samej soli. Mięso nie będzie czerwone i tak trwałe jak przy peklowaniu peklosolą czy saletrą ale będzie równie smaczne. A Ty chociaż wiesz jaką rolę w peklowaniu spełnia saletra lub nitryt w soli peklującej.? Edytowane 10 Października 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Października 2021 Można peklować bez saletry i soli peklowej. Tylko w samej soli. Proporcje tesame co w przypadku peklosoli. przy peklowaniu mokrym 8,5 dkg soli niejodowanej1 litr wody na 2,5 kg mięsa. zalewa musi pokryć mięso całkowicie. Do zalewymożesz dodać przyprawy jakie lubisz. pieprz, czosnek, ziele, liść i innePrzy peklowaniu suchym 2 dkg soli na 1 kg mięsa.Mięso nie będzie czerwone i tak trwałe jak przy peklowaniu peklosolą czy saletrąale będzie równie smaczne.pozdrawiamProponuję jednak zdecydować się czy chcemy peklować czy solić - gdyż jak już napisał Ci Arkadiusz bez poznania zasad i sensu peklowania Twoje rady są o kant nie powiem czego rozbić warte . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Października 2021 Można peklować bez saletry i soli peklowej. Tylko w samej soli. Proporcje te same co w przypadku peklosoli. przy peklowaniu mokrym 8,5 dkg soli niejodowanej 1 litr wody na 2,5 kg mięsa. zalewa musi pokryć mięso całkowicie. Do zalewy możesz dodać przyprawy jakie lubisz. pieprz, czosnek, ziele, liść i inne Przy peklowaniu suchym 2 dkg soli na 1 kg mięsa. Mięso nie będzie czerwone i tak trwałe jak przy peklowaniu peklosolą czy saletrą ale będzie równie smaczne. pozdrawiam Gdyby to było takie proste, jak piszesz, to pewnie otrzymałbyś coś w charakterze nagrody Nobla. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacek13 Opublikowano 13 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Października 2021 Zrobiłem solankę 8%, i dodałem cukru 10% tego, co soli. Mięso trzymałem tydzień. Potem wędzenie 4 godz. w dymie ok 60 st. i parzenie do 72 st. Szynka wyszła nadspodziewanie smaczna. Nie wiem jak z trwałością, bo jeszcze za wcześnie mówić ale smak i wygląd jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Października 2021 No obyś do swoich problemów z nerkami nie dołączył żołądkowych. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Października 2021 i wygląd jest ok Prześlij proszę foto przekroju Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Października 2021 Yacek13 po co dałeś cukier? Tak się zastanawiam czy on miał może służyć jako pożywka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Października 2021 Chcę zrobić szynkę na zwykłej soli, bo nie mogę używać peklosoli ze względu na nerki (fosfor). 1. Czy stężenie solanki i czas peklowania ma być takie samo jak przy peklosoli?2. Czy dodawać cukru (niektórzy twierdzą, że to poprawi wygląd).3. Na co jeszcze zwrócić uwagę?Na samej soli. 220 na 0.4l,czas 7 dni ale z przyczyn innych leżało 13 dni i poszlo w dym. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 23 paź 2021 - 13:14] Chcę zrobić szynkę na zwykłej soli, bo nie mogę używać peklosoli ze względu na nerki (fosfor). 1. Czy stężenie solanki i czas peklowania ma być takie samo jak przy peklosoli?2. Czy dodawać cukru (niektórzy twierdzą, że to poprawi wygląd).3. Na co jeszcze zwrócić uwagę?Na samej soli. 220 na 0.4l,czas 7 dni ale z przyczyn innych leżało 13 dni i poszlo w dym. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu TapatalkaTen maly kawalek z prawej jest z poczatku tygodnia Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-728178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.