Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić szynkę na zwykłej soli, bo nie mogę używać peklosoli ze względu na nerki (fosfor). 

1. Czy stężenie solanki i czas peklowania ma być takie samo jak przy peklosoli?

2. Czy dodawać cukru (niektórzy twierdzą, że to poprawi wygląd).

3. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/
Udostępnij na innych stronach

Peklosól dajemy dla konserwacji mięsa i przemian w nim (uzyskujemy smak peklowniczy) a nie tylko słoności. Sól nie zastąpi peklosoli. Innymi słowy jeżeli nie możesz jej używać (peklosoli). To zrezygnował bym z tradycyjnie wędzonych szynek. Ryzyko zepsucia mięsa jest bardzo duże.

Jezeli chodzi o ten aromat dymu wędzonki to może koncentrat dymu (trochę jest na stronie w tym temacie, może takie pieczenie na drewnie ala amerykańskie barbeciu.) Te moje propozycje to bardziej domysły niż wiedza w temacie więc musisz to sprawdzić

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724270
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcę zrobić szynkę na zwykłej soli, bo nie mogę używać peklosoli ze względu na nerki (fosfor). 

Możesz rozwinąć o co chodzi z tym fosforem? 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724326
Udostępnij na innych stronach

 

Chcę zrobić szynkę na zwykłej soli, bo nie mogę używać peklosoli ze względu na nerki (fosfor). 

Możesz rozwinąć o co chodzi z tym fosforem? 

 

Chodzi o to, że mam schyłkową niewydolność nerek i lekarz nakazał jeść produkty z jak najniższą zawartością potasu i fosforanów. A produkty peklowane peklosolą mają dużo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724335
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie lekarz mówił o produktach przemysłowych, które oprócz peklosoli (mieszaniny soli z nitrytem - wzór chemiczny NaNO2) zawierają również wielofosforany (związki fosforu) i stąd to ostrzeżenie.

 

Co prawda sama sól zawiera mikroelementy (wapń, potas, magnez, mangan, sód, nikiel, fosfor, selen czy żelazo), ale peklosól jest mieszaniną nitrytu z solą warzonką, która zawiera  co najmniej 99,9% chlorku sodu więc raczej nie stanowi zagrożenie w kwestii zawartości fosforu.

 

Niestety w tym przypadku ("mam schyłkową niewydolność nerek")  jest wskazane ograniczenie spożycia soli, gdyż zawarty w niej sód ma duży wpływ na wzrost ciśnienia krwi u osób z chorobą nerek.

Tutaj dosyć przystępnie napisano min. o diecie :


 


Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724340
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o fosfor to polecam (min. o dodatkach fosforanowych w przemyśla spożywczym):

https://journals.viamedica.pl/forum_nefrologiczne/article/download/58146/43817

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-724369
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Można peklować bez saletry i soli peklowej. Tylko w samej soli. Proporcje te
same co w przypadku peklosoli. przy peklowaniu mokrym 8,5 dkg soli niejodowanej
1 litr wody na 2,5 kg mięsa. zalewa musi pokryć mięso całkowicie. Do zalewy
możesz dodać przyprawy jakie lubisz. pieprz, czosnek, ziele, liść i inne
Przy peklowaniu suchym 2 dkg soli na 1 kg mięsa.
Mięso nie będzie czerwone i tak trwałe jak przy peklowaniu peklosolą czy saletrą
ale będzie równie smaczne.
pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726131
Udostępnij na innych stronach

Można peklować bez saletry i soli peklowej. Tylko w samej soli.

 

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  

 

 

 

Mięso nie będzie czerwone i tak trwałe jak przy peklowaniu peklosolą czy saletrą ale będzie równie smaczne.
 

A Ty chociaż wiesz jaką rolę w peklowaniu spełnia saletra lub nitryt w soli peklującej.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726132
Udostępnij na innych stronach

Można peklować bez saletry i soli peklowej. Tylko w samej soli. Proporcje te

same co w przypadku peklosoli. przy peklowaniu mokrym 8,5 dkg soli niejodowanej

1 litr wody na 2,5 kg mięsa. zalewa musi pokryć mięso całkowicie. Do zalewy

możesz dodać przyprawy jakie lubisz. pieprz, czosnek, ziele, liść i inne

Przy peklowaniu suchym 2 dkg soli na 1 kg mięsa.

Mięso nie będzie czerwone i tak trwałe jak przy peklowaniu peklosolą czy saletrą

ale będzie równie smaczne.

pozdrawiam

Proponuję jednak zdecydować się czy chcemy peklować czy solić - gdyż jak już napisał Ci Arkadiusz bez poznania zasad i sensu peklowania Twoje rady są o kant nie powiem czego rozbić warte  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726137
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można peklować bez saletry i soli peklowej. Tylko w samej soli. Proporcje te same co w przypadku peklosoli. przy peklowaniu mokrym 8,5 dkg soli niejodowanej 1 litr wody na 2,5 kg mięsa. zalewa musi pokryć mięso całkowicie. Do zalewy możesz dodać przyprawy jakie lubisz. pieprz, czosnek, ziele, liść i inne Przy peklowaniu suchym 2 dkg soli na 1 kg mięsa. Mięso nie będzie czerwone i tak trwałe jak przy peklowaniu peklosolą czy saletrą ale będzie równie smaczne. pozdrawiam

Gdyby to było takie proste, jak piszesz, to pewnie otrzymałbyś coś w charakterze nagrody Nobla.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726150
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem solankę 8%, i dodałem cukru 10% tego, co soli. Mięso trzymałem tydzień. Potem wędzenie 4 godz. w dymie ok 60 st. i parzenie do 72 st. Szynka wyszła nadspodziewanie smaczna. Nie wiem jak z trwałością, bo jeszcze za wcześnie mówić ale smak i wygląd jest ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726712
Udostępnij na innych stronach

No obyś do swoich problemów z nerkami nie dołączył żołądkowych.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-726714
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Chcę zrobić szynkę na zwykłej soli, bo nie mogę używać peklosoli ze względu na nerki (fosfor).

1. Czy stężenie solanki i czas peklowania ma być takie samo jak przy peklosoli?

2. Czy dodawać cukru (niektórzy twierdzą, że to poprawi wygląd).

3. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Na samej soli. 220 na 0.4l,czas 7 dni ale z przyczyn innych leżało 13 dni i poszlo w dym.

 

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 23 paź 2021 - 13:14]

 

Chcę zrobić szynkę na zwykłej soli, bo nie mogę używać peklosoli ze względu na nerki (fosfor).

1. Czy stężenie solanki i czas peklowania ma być takie samo jak przy peklosoli?

2. Czy dodawać cukru (niektórzy twierdzą, że to poprawi wygląd).

3. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Na samej soli. 220 na 0.4l,czas 7 dni ale z przyczyn innych leżało 13 dni i poszlo w dym.

 

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Ten maly kawalek z prawej jest z poczatku tygodnia 71420d1a08479c3f46df6bb38426017c.jpgd6a48189bd0a2ec94b11103ddb76dbbc.jpg

 

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18537-szynka-bez-peklosoli/#findComment-728178
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.