Skocz do zawartości

Na grzyby


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czy zna ktoś sposób jak je najlepiej przechować?
Z kani można robić tzw flaczki a a na zimę półprodukt czyli kanie pocięte podduszone bez jakichkolwiek przypraw no i do słoika zawekować można też mrozić, a potem co się chce . Ten sposób dostałem od koleżanki która mieszka w kaniowym zagłębiu. Można też suszyć jak już pisano, ja po ususzeniu potraktowałem część blenderem na pyłek a dalej wiadomo, smacznego życzę

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521633
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wojtuś, w jajeczko od domowej kurki i na patelnię. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521660
Udostępnij na innych stronach

Radku , zapewne deszczyk pomógł . ! Będą jeszcze grzybki .....chyba .

 

 

Andrzejku, na pewno :D .

 

Rybki już są , tylko małe :D :D

 

 

Na razie nici z rybek, bo pogoda nie rozpieszcza :rolleyes: . Nawet jak już przestanie padać, to z drzew leci za kołnierz. Taką mam miejscówkę ;) .

 

Radku przeciez rzeka blisko.

 

 

Karolku, rzut beretem ;) .

 

Co prawda gdzież moim grzybkom do urody grzybków szanownego Radka mnie jednak cieszą. a to fotaka zrobiona zaraz po powrocie z lasu.

 

 

Baco :D . Grzybki SUPER !!!!

A to dzisiejsze podgrzybki. Pomału, pomału... I już trochę jest :) .

post-42246-0-47308400-1476110316_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521663
Udostępnij na innych stronach

Mozez sparzyć, odcedzić i zamrozić.  Drugi sposób (tak robimy kurki), lekko podsmażamy w patelni na sucho aż grzyby puszczą wodę, odlewamy, pakujemy na próżno i zamrażamy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521664
Udostępnij na innych stronach

 

 

moje dzisiejsze zbiory.

Kanie przerób szybko, bo robaczywieją.

Wytnij te twarde czuby a resztę na masło klarowane + sól + pieprz.

"flaczki" są niskokaloryczne, przepyszne i szybkie w robocie :D

Po rozmrożeniu tak zrobionej porcji zaciągasz wszystko śmietaną  30% (creme fraiche), dodajesz natki i masz luksusowy sos.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521665
Udostępnij na innych stronach

Wojtku, serdeczne pozdrowienia dla Magdusi. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521666
Udostępnij na innych stronach

A już miałem nadzieję ze podacie miejsca gdzie można nazbierać  :D 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521667
Udostępnij na innych stronach

Kwadrat A7, 6B. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521669
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zrobione tak jak być powinno. Panierka z jajkiem od własnej kurki i smażone na maśle klarowanym. Smak jeszcze się kręci w ustach.

Dzisiaj będzie wszystko przerobione.


Kwadrat A7, 6B. ;)

Pudło, A7 i A9 nic nie było. Wszystko znalezione w A8.

WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521671
Udostępnij na innych stronach

Kwadrat A7, 6B. ;)

:D :D :D :D

 

 

Wszystko znalezione w A8.

  :D :D :D :D

to w końcu gdzie  

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521673
Udostępnij na innych stronach

Ja mrożę przekładane folią spożywczą bez zadnego sparzania. Delikatnie ułożone tylko po trzy w warstwie.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521675
Udostępnij na innych stronach

Mamy zamrożone kilka torebek prawdziwków krojonych z zeszłego roku. Wyglądają, jakby dopiero zostały zerwane.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521680
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko kapelusiki małych prawdziwków mrożę na surowo .

Inne grzyby obgotowuję w dobrze słonej wodzie ,odcedzam i do torebek foliowych [pakuję próżniowo]-doskonałe na pierogi.

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521730
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie mrożone przemysłowo grzyby, w tym malutkie prawdziwki, są przed mrożeniem blanszowane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521731
Udostępnij na innych stronach

Ja made kapelusze prawdziwkow marynuje , natomiast wieksze mroze ale nie obgotowuje ,po rozmrozeniu wygladaja jak swieze.

Blanszuje natomiast te grzyby ktore maja byc na duszenie.Kurki wrzucam na patelnie i paruje we wlasnym sosie i zamrazam mozna blanszowac ale wedlog mnie traca na smaku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521802
Udostępnij na innych stronach

Rewelacji nie ma, ale i tak jesteśmy zadowoleni :) . Parę torebek z gąskami, kurkami i maślakami w zamrażarce.

 

post-42246-0-18571400-1476258219_thumb.jpg

post-42246-0-13980200-1476258275_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521920
Udostępnij na innych stronach

A jak Ci coś nie pasuje to ja chętnie Twoje śliczności przytulę :D

 

 

:D;)

 

Mania dzisiaj ma chyba dość zbierania grzybków ;) .

post-42246-0-95637800-1476278291_thumb.jpg

post-42246-0-76739300-1476278416_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521952
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mania dzisiaj ma chyba dość zbierania grzybków ;)

 

 

Albo partnera wyczuła i tylko myśli , oczywiście pilnując grzybków :D 

 

 

 Pozdrawiam serdecznie Was i ....... Manię też :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/9/#findComment-521956
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.