Kisma Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 20 Października 2017 W tym roku grzybów jest bardzo wiele, tak naprawdę różnorodnych. Warto szukać takich miejsc, gdzie można bezpiecznie szukać i dobrze szukać. U nas czasem dzieci szybciej dostrzegają grzyby niż my sami. Cytuj https://sklep-nasiona.pl/akcesoria-wedzarnicze/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 21 Października 2017 Zielonki, zielonki i co dalej?http://tokis.pl/newsroom/zapamietaj-zielona-gaska-to-grzyb-silnie-trujacy/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 21 Października 2017 Dlatego najbezpieczniej jeść grzyby "bezblaszkowe" no ale ... Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 21 Października 2017 Ale zupka ziemniaczana ze śmietaną i grzybami z żadnymi innymi grzybami, żadnymi, powtórzę, nie ma tak pysznego, pełnego, intensywnego smaku, jak z gąską zieloną. Jadłem i jadł będę, bo żyję, a to jest pychota . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 21 Października 2017 Ja daję do zalewajki-specjajnie do niej kupuję na targu [bo nie mam obcykanych miejsc] i mrożę. Tez pychota Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 21 Października 2017 Dla "bojących" najpierw obgotować i wodę odlać ... potem gotować, smażyć octować etc ... Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 21 Października 2017 Ale zupka ziemniaczana ze śmietaną i grzybami z żadnymi innymi grzybami, żadnymi, powtórzę, nie ma tak pysznego, pełnego, intensywnego smaku, jak z gąską zieloną. A próbowałeś z muchomorami wiosennymi. Są podobno w smaku piorunujące.[Dodano: 21 paź 2017 - 20:59] Dla "bojących" najpierw obgotować i wodę odlać ... potem gotować, smażyć octować etc .. Roger, jesteś tutaj autorytetem, więc nie zaburzaj tej opinii. Na Kaszubach też był wypadek śmiertelny. Ja nie brałbym na siebie takiego ciężaru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 21 Października 2017 Hmmm powiem tak ... jedna jaskółka wiosny nie czyni ... przyznam że to pierwsza taka publikacja o grzybie którego spożywam od dobrych 40 lat fakt że w 95% przypadków w occie i po obgotowaniu. Będę śledził publikacje na ten temat i jak się te wieści potwierdzą to zweryfikuję podejście PSApropos muchomorów moja babcia miała sąsiadkę na którą mówiliśmy czarownica bo mieszkała w starym drewnianym domu z 20-oma kotami i ubierała się w jakieś szmaty ... zbierała czerwone muchomory i jadła po gotowaniu x-razy i odlewaniu wodu ... to widziałem na własne oczy i nigdy nie odważyłem się powtórzyć ... Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) No cóż Eugeniuszu, ja może autorytetem nie jestem, ale z racji tego że już siódmy krzyżyk dawno minął, a grzyby zbieram od małego dziecka, czego nauczyła mnie śp. pamięci moja mama która była zamiłowaną grzybiarką, to myślę że porady jakie piszesz są fajne ale dla ludzi o znajomości przedmiotu na Twoim poziomie, a tak w nawiasie to olszówki też kiszę i zajadam ten "trujący" kiszony rarytas, a z ruskimi nic wspólnego nie mam pychota. Pozdrawiam Edytowane 21 Października 2017 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 21 Października 2017 zbierała czerwone muchomory i jadła po gotowaniu x-razy i odlewaniu wodu ... to widziałem na własne oczy i nigdy nie odważyłem się powtórzyć .. Są muchomory jadalne i to właśnie te czerwone, ale trzeba dobrze się znać na tym.Sverige2, też już mam parę lat na karku i też bywało, że jadałem zielonki, ale to nie znaczy, że będę w tym trwał. Parę lat temu uważano, że kleszcze to takie małe pajączki, które nic nam zrobić nie mogą oprócz drobnego ukąszenia.[Dodano: 21 paź 2017 - 21:26] że porady jakie piszesz są fajne ale dla ludzi o znajomości przedmiotu na Twoim poziomie To zdanie świadczy o poziomie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) że porady jakie piszesz są fajne ale dla ludzi o znajomości przedmiotu na Twoim poziomieTo zdanie świadczy o poziomie! O twoim Gieniu z całą pewnością Edytowane 21 Października 2017 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 21 Października 2017 Sverige2, daj sobie spokój, nie miałem ochoty obrażać Ciebie. Korzystałem z Twoich rad przy budowie DG, ale z Zielonkami i Olszówkami, stanowczo się z Tobą nie zgadzam. Czterdzieści lat temu też jadłem Olszówki, ale teraz nawet do głowy mi nie przychodzi, żeby je zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) No to miło Eugeniuszu że jest jak jest, ale tak czy inaczej ja nadal uważam gąski zielone za jedne z najpyszniejszych grzybów do zupki ziemniaczanej, i wierz mi że bez obaw trzymam je w zamrażarce tak jak robi to Beata i mam na całą zimę spokój. Jeżeli już miałbym z którychś zrezygnować, to raczej z olszówki kiszonej, choć ta też nigdy ani mnie, ani nikomu ze znajomych nie zaszkodziła . Pozdrawiam . Edytowane 21 Października 2017 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 21 Października 2017 Woytas, dziękuję po stokroć za przepis na zalewę do kani https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page-21?do=findComment&comment=568024 Dzisiaj nawiedzili nas znajomi i po otwarciu słoika zachwytom nie było końca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 22 Października 2017 Woytas, dziękuję po stokroć za przepis na zalewę do kani https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page-21?do=findComment&comment=568024 Dzisiaj nawiedzili nas znajomi i po otwarciu słoika zachwytom nie było końca Nie ma za co, smacznego. zbierała czerwone muchomory i jadła po gotowaniu x-razy i odlewaniu wodu ... to widziałem na własne oczy i nigdy nie odważyłem się powtórzyć ..Są muchomory jadalne i to właśnie te czerwone, ale trzeba dobrze się znać na tym.Sverige2, też już mam parę lat na karku i też bywało, że jadałem zielonki, ale to nie znaczy, że będę w tym trwał. Parę lat temu uważano, że kleszcze to takie małe pajączki, które nic nam zrobić nie mogą oprócz drobnego ukąszenia.[Dodano: 21 paź 2017 - 21:26] że porady jakie piszesz są fajne ale dla ludzi o znajomości przedmiotu na Twoim poziomieTo zdanie świadczy o poziomieEugeniusz nie pisz głupot, jadalne są m. in. czerwieniejące, a nie czerwone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Co nieco o gąskach można znaleźć na stronach "Pyzy" : https://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/gaska-zielonka-prosnianka-zieleniatka.html Więc wyrobienie sobie zdania i podjęcie decyzji będzie może nieco bardziej proste. Ja tam zostaję ich zdeklarowanym fanem i smakoszem, ponieważ chociażby z racji wieku zwiotczenie czy rozpad mięśnia nie jest mi już tak straszny, czy nawet groźny, a już na pewno nie grozi rozwodem więc ??? Na grzyby, bo sezon w pełni, na grzyby koleżanki i koledzy . Edytowane 22 Października 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 22 Października 2017 Eugeniusz nie pisz głupot, jadalne są m. in. czerwieniejące, a nie czerwone. muchomor cesarski (Amanita caesarea)muchomor czerwonawy (Amanita rubescens)muchomor mglejarka (Amanita vaginata), (synonim: Amanitopsis vaginata)muchomor oliwkowy (Amanita battarae)muchomor rdzawobrązowy (Amanita fulva)muchomor szyszkowaty (Amanita strobiliformis)muchomor twardawy (Amanita spissa) Dla dociekliwych i dla Ciebie Woytas[Dodano: 22 paź 2017 - 10:29]Na Twoim miejscu Woytas, unikałbym stwierdzeń w formie obraźliwej - chyba, że jest to Twój sposób bycia i nie widzisz w tym nic złego. Każdy wyniósł z domu coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 22 Października 2017 Zielonka w zalewajce to klasyk, ale spróbujcie dodać do zalewajki lub kartoflanki - opieniek, dla mnie bardziej aromatyczne w zupie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 22 Października 2017 To również autentyczny, uwielbiany przeze mnie (tylko) rarytas, który zbieram na własnym trawniku, a na pewno nie ustępuje walorami smakowymi gąsce czy opieńce polecanej przez PePe, są przez niektórych nazywane "psiakami" https://pl.wikipedia.org/wiki/Twardzioszek_przydro%C5%BCny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Eugeniusz nie pisz głupot, jadalne są m. in. czerwieniejące, a nie czerwone. muchomor cesarski (Amanita caesarea)muchomor czerwonawy (Amanita rubescens)muchomor mglejarka (Amanita vaginata), (synonim: Amanitopsis vaginata)muchomor oliwkowy (Amanita battarae)muchomor rdzawobrązowy (Amanita fulva)muchomor szyszkowaty (Amanita strobiliformis)muchomor twardawy (Amanita spissa) Dla dociekliwych i dla Ciebie Woytas[Dodano: 22 paź 2017 - 10:29]Na Twoim miejscu Woytas, unikałbym stwierdzeń w formie obraźliwej - chyba, że jest to Twój sposób bycia i nie widzisz w tym nic złego. Każdy wyniósł z domu coś innego Co masz na mysli pisząc "formę obraźliwą"?. Powiedź jak inaczej nazwać to że na forum które czyta naprawdę sporo ludzi piszesz że muchomor czerwony jest jadalny?. Nie znasz mnie i mojej rodziny, więc proszę nie oceniaj tego jak mnie wychowano. Protekcjonalny ton zachowaj proszę dla siebie.Pozdrawiam i przepraszam za zaśmiecanie wątku. Dla mnie to koniec dyskusji na ten temat, wracam do wątku. Ps. Wiem jakie muchomory są jadalne. Edytowane 22 Października 2017 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 22 Października 2017 Jestem w posiadaniu znakomitego atlasu grzybów autorstwa Wiesława Kamińskiego, znakomitego grzybiarza i licencjonowanego grzyboznawcy. Polecam każdemu tą pozycję.Oto jego wzmianka na temat zielonki, dodam że jest umieszczona w kategorii trujące. Ja osobiście zbierałem zbieram i będę zbierał zielonki bo po prostu uwielbiam smażone na maśle czy dodane go gulaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 22 Października 2017 Fajny Atlas Woytas, ale ja powiem tak. Też będę zawsze podobnie jak ty, i wiele, wiele innych osób zbierał gąski zielone, ale jeżeli autor Atlasu pisze aby nie zbierać gąsek i innych blaszkowatych, ponieważ łatwo je pomylić, to ja bym absolutnie odradzał, a wręcz zabraniał zbierania jakichkolwiek grzybów ludziom o takim poziomie wiedzy w rzeczonym temacie, bo o borowiku szatańskim, czy też borowiku ceglastoporym nawet nie wspomnę Borowika ceglastoporego osobiście zbieram i konsumuję , bo to też pyszny grzybek, podsmażam, dodaję cebulkę, duszę dosyć długo, bo twardawy to on jest, a potem śmietana wiejska do tego, sól i pieprz, i niebo w gębie jak dla mnie oczywiści . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 22 Października 2017 Jest wiele roznych grzybow i zbierajmy rozne ale tylko takie ktore wiemy ze sa na 1oo % jadalne i nie mam na mysli tylko raz . U nas zbieraja rozne zalezy kto zbiera szwedzi inne , polacy inne z ludzie tajlandii tez inne .My gasek nie zbieramy ( chociaz znamy te grzyby z Polski ) ale tu wygladaja troche inaczej niz te polskie i nie zbieramy bo nie jestesmy na 100 % pewni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 22 Października 2017 Electro, ja zbieram gąskę zieloną i gąskę szarą, lub siwą jak kto woli, zbieram w okolicach Lund, gdzie występują w całkiem sporych ilościach i są dokładnie taki same jak w Otwockich lasach pod Warszawą, bo i te Skånskie lasy są bardzo podobne w swym charakterze, zapewniam Cię, borowika ceglastoporego też zbieram . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 22 Października 2017 Ja az tak grzybnieta nie jestem mam pod dostatkiem prawdziwkow i kurek , do tego opienki i turki , przeprznik trabkowy i lejkowce dete czasem tez sie trafi kozia broda czy rydze...wszystko w lesie w zasiegu 1 km od bloku ..zapas jest na kilka lat do przodu jak by nastal niedobor Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/21/#findComment-571972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.