arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 21 Grudnia 2023 4 minuty temu, wkladzik napisał(a): Natomiast udziec pływał sobie luźno w pojemniku, a też się nie zapeklował Chciałeś mieć udziec tego koloru jak mięso wieprzowe.?Już Ci pisałem ,że tak nie będzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-888461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 21 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 21 Grudnia 2023 (edytowane) Myślę, że nie ma co już rozmyślać. Temperatura była dobra, nastrzyk też co potwierdzają rozerwane tkanki. Stężenie peklosoli nie za wysokie ale stosuje je od dawna no i nastrzyk był duży. Mięso średnio upchane. Podejrzewam winną peklosól lub faktycznie pomyłka w warzeniu peklosoli. 1/3 baleronu zjedzona , za dwa dni nie będzie po nim śladu. Reszta jest zamrożona w kawałkach po 300g. Arku nie myślałem że będzie tak jak wieprzowina , ale też nie myślałem że będzie miało taki kolor. Dzięki za chęć pomocy w rozwiązaniu tej zagadki 😀 Edytowane 21 Grudnia 2023 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-888463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 21 Grudnia 2023 (edytowane) 8 minut temu, wkladzik napisał(a): Podejrzewam winną peklosól. Na to wygląda, przy następnym peklowaniu zrób na próbę jeden kawałek mięsa w ten sam sposób będzie wtedy wiadomo czy to wina peklosoli. Edytowane 21 Grudnia 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-888465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 22 Grudnia 2023 17 godzin temu, wkladzik napisał(a): Podejrzewam winną peklosól lub faktycznie pomyłka w warzeniu peklosoli. Kup sobie solomierz i po zrobieniu solanki na wagę dla pewności zmierz czy jest wszystko ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-888574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 21 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 21 Stycznia 2024 (edytowane) Wczoraj ponownie dymiłem. Zrobiłem szynkę, polędwicę, krakowska, żywiecką i jak zawsze kosci schabowe do barszczu. Zauważyłem, że najbardziej mi smakuje polędwica która jest wedzona około dwie godziny, nie przechodzi aż tak bardzo dymem, czuć smak miesa. Szynki również mi się nie przewedziły bo dymione były tylko trzy godziny. Krakowska kostka jak zwykle sztos. Szynkowa robiona również według kostka, ale zrobiłem zmianę w przepisie. Przez ślimak przepuściłem cała klase 1 i to przez maszynke nr8 i użyłem osłonki fi80. Dodatkowo pierwszy raz zapeklowalem schab w woreczku próżniowo w ilości 20g/kg peklował się 10 dni, słoność średnia , następnym razem zwiększę dawkę do 21g- schab był parzony. Edytowane 21 Stycznia 2024 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-896004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 21 Stycznia 2024 39 minut temu, wkladzik napisał(a): Przez ślimak przepuściłem cała klase 1 i to przez maszynke nr8 Zamiast kostki wyszły grube plastry.😁 Też mam ręczną ósemkę i w ten sposób uplastyczniam jedynkę do krakowskiej. Co do słoności polędwicy to też zależy od obróbki cieplnej po wędzeniu. Pieczona raczej byłaby bardziej słona. Polędwicę wędzoną i surową pekluje na większy procent soli. Wtedy ma w moim odczuciu lepszy smak. Ale to już kwestie indywidualnych smaków. W każdym razie gratuluję udanych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-896018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 21 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 21 Stycznia 2024 (edytowane) Jeden baton krakowskiej chciałbym podsuszyć. Mam do wyboru: A) Lodówkę z No frost. B) Poddasze w bloku, jest przewiew, temperatura większą o 2stopnie od tej panującej na dworze. C) Kuchnia gdzie jest ciepło bo 23-24 stopnie. Ja bym wybrał poddasze, ale prosiłbym o opinię jakiegoś fachowca 😉 Edytowane 21 Stycznia 2024 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-896041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 21 Stycznia 2024 2 godziny temu, wkladzik napisał(a): Jeden baton krakowskiej chciałbym podsuszyć. Mam do wyboru: A) Lodówkę z No frost. B) Poddasze w bloku, jest przewiew, temperatura większą o 2stopnie od tej panującej na dworze. C) Kuchnia gdzie jest ciepło bo 23-24 stopnie. Ja bym wybrał poddasze, ale prosiłbym o opinię jakiegoś fachowca 😉 Fachowiec ze mnie żaden ale ja krakowską zawsze obsuszam w lodówce dlatego że innej opcji nie posiadam, wychodzi super obracam ją tylko co kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-896070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 21 Stycznia 2024 2 godziny temu, wkladzik napisał(a): Ja bym wybrał poddasze, ale prosiłbym o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-896071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 21 Stycznia 2024 (edytowane) Chłodziarka daje stałe warunki, na poddaszu raz chłodniej raz ciepłej. Najlepiej weź na próbę dwie kiełbasy i porównaj. To z no frost To chłodna piwnica Edytowane 21 Stycznia 2024 przez quadro555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-896077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 21 Stycznia 2024 1 godzinę temu, quadro555 napisał(a): Chłodziarka daje stałe warunki, na poddaszu raz chłodniej raz ciepłej. Najlepiej weź na próbę dwie kiełbasy i porównaj. U mnie do tego grasują gryzonie, więc raczej nie widzę takiej opcji... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-896101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 21 Stycznia 2024 3 godziny temu, quadro555 napisał(a): Chłodziarka daje stałe warunki, na poddaszu raz chłodniej raz ciepłej. Zdania są podzielone. Chłodziarka domowa temp. ma stałą lecz występuje problem z cyrkulacją powietrza i siedliskiem różnych drobnoustrojów pochodzących z przechowywanych produktów żywienia. Na poddaszach w garażach i drewutniach temp. są nieznacznie zmienne o tej porze roku, lecz nie na tyle aby miało to wpływ na końcowych efekt suszenia. Znika problem cyrkulacji a problem ze złymi bakteriami i pleśniami występuje teraz bardzo rzadko. 6 godzin temu, wkladzik napisał(a): A) Lodówkę z No frost. B) Poddasze w bloku, jest przewiew, temperatura większą o 2stopnie od tej panującej na dworze. Wybór należy do Ciebie, ja na jesieni i zimą preferuję poddasz itp. 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): U mnie do tego grasują gryzonie, więc raczej nie widzę takiej opcji... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-896138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻakiCzan Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 30 Marca 2024 @quadro555 mówiłeś żeby dać Ci znać jak smakuje kiełbasa po mieszance peklowej z browinu. Powiem Ci że jak na mój smak to tych przypraw jest nawet lekko za mało Generalnie tym razem to moje wędzenie to była katastrofa od samego początku. Najpierw brak peklosoli w sklepie i jakieś mieszanki. Potem podczas wędzenia jakieś dziwne nierówne wędzenie kolorystycznie tych kiełbas wychodziło. Wreszcie na koniec spróbowałem podpiekania zamiast parzenia. Skórka nie odchodzi od kielbasy jak w poprzednich moich wyrobach i taka lekka porażka ta kiełbasa, choć smak spoko. Skład to karczek - wołówka 3:1, wędzenie wiśnia, winogrono 5 godzin 50 stopni plus podpiekanie pół godziny 70 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-914030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyna Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Witaj. By jelito odchodziło dodaję cukru 1g na kg mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-914773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 6 minut temu, Jarzyna napisał(a): Witaj. By jelito odchodziło dodaję cukru 1g na kg mięsa Naprawdę w to wierzysz.? Cukier służy do zupełnie innych celów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-914774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 33 minuty temu, arkadiusz napisał(a): Naprawdę w to wierzysz.? Cukier służy do zupełnie innych celów. Do słodzenia herbaty🤣 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-914787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 21 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Do słodzenia herbaty🤣 Bazyl to coś wodnistego bulgoczące u Ciebie w gąsiorkach nazywa się teraz herbatą 🤔😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-914793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyna Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Naprawdę w to wierzysz.? Cukier służy do zupełnie innych celów. Tak mnie uczył mój tata i wójek, to było skuteczne Edytowane 2 Kwietnia 2024 przez Jarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-914798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 17 minut temu, Grzewlod napisał(a): Bazyl to coś wodnistego bulgoczące u Ciebie w gąsiorkach nazywa się teraz herbatą Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-914803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Godzinę temu, Jarzyna napisał(a): Tak mnie uczył mój tata i wójek, to było skuteczne U nas jest sporo technologicznego materiału o stosowaniu cukru.Polecam zapoznanie się z tym materiałem.Gdyby tak było jak piszesz to cukru nie powinno się dodawać w okresie letnim i wtedy jelito nie powinno odchodzić od farszu a tak nie jest.Wszystko sprowadza się od przyjętej technologii produkcji a nie od cukru.A Twój tata i wujek mieli jakieś przygotowanie merytoryczne w zakresie technologii produkcji wędlin.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-914827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyna Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Witam. Tata był samoukiem a wójek nie wiem ale mnóstwo świń przerobili. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-914829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 19 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 19 Marca (edytowane) Witam po przerwie, nadal co nie co robię. Muszę się pochwalić nowym nabytkiem Komfort wędzenia poprawił się nieporównanie, możliwość utrzymania stałej temperatury, zmiany mocy zadymienia, dla mnie coś wspaniałego. Na pierwsze wędzenie poszła krakowska i trochę miesiwa. Wszystko peklowane na sucho w ilości 18g peklosoli na 1kg mięsa. Peklowalo się 8 dni, wyszło sztos. Krakowska była podpiekana ostatni raz w piekarniku, następnym razem bedzie w wedzarni tylko termoobieg dołożę. Schab peklowany na sucho ma jakby dla mnie inna konsystencję - bardziej mi odpowiada. Co zauważyłem to, mięso peklowane na sucho oprócz tego że dużo szybciej się osusza, to łapie szybciej kolor od mięsa peklowanego tradycyjnie. Edytowane 19 Marca przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-1001324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 19 Marca Mięsa na kiełbasę także peklowałeś 8 dni? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-1001325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 19 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 19 Marca Nie 48 godzin jak w przepisie użyłem dużego skrótu pisemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-1001334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 19 Marca Następnym razem nie używaj skrótów, jeśli piszesz o technologii. Gdyby przeczytał to początkujący, domowy przetwórca, miałby niezłą zagwozdkę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/9/#findComment-1001342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.