Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa z łopatki

post-72431-0-73773000-1639395837_thumb.jpgpost-72431-0-81972900-1639395842_thumb.jpgpost-72431-0-11543100-1639395847_thumb.jpgpost-72431-0-41787600-1639395851_thumb.jpgpost-72431-0-74538300-1639395859_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
- łopatka 7 kg
-podgardle 1 kg - 8 mm maszynka nr.8
Po klasyfikacji łopatki uzyskałem :
1 kl- 3,5 kg - krojona nożem na około 1,5-2 cm kostkę
2 kl-2 kg - 8 mm maszynka nr.8
3 kl- 1,5 kg -2,5 mm maszynka nr.8
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 19 g/kg
-pieprz czarny 3 g/kg
-zioła prowansalskie 10 g do całości
-czosnek zgnieciony w prasce 5 g/kg
-jelita wieprzowe
-użyłem też białkowych 55-60 mm dla ciekawości. Wyszło ok (dwa ostatnie zdjęcia)
-woda 500 ml
 
WYKONANIE 
Po klasyfikacji peklujemy w osobnych pojemnikach 48 godz. Następnie rozdrabniamy mięso. Później każdy rodzaj dokładnie wyrabiamy do kleistości dodając wodę. Teraz łączymy mięso i przyprawiamy dokładnie mieszamy, wyrabiamy, masa mięsna ma się dobrze kleić. Napełniamy jelita i wieszamy do osadzenia na 1-2 godz. w pokojowej temp. Następna czynność to osuszanie w wędzarni w temp. 40 stopni osuszamy do momentu ,aż powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła. Wędzimy 3-3,5 godz. w temp. 55-60 st. następnie podpiekamy w temp.80-90 st do momentu osiągnięcia w środku kiełbaski temp 70 stopni. Odwieszamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki.
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Smacznie wygląda :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737382
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajnie to wygląda. Przymierzam się do takiej kiełbasy, mam 8kg łopatki - bardzo ładnej, chudej i 2 kg boczku. Chcę jeszcze dokupić ze 2 kg karkówki. Myślisz, że podgardle można zastąpić tym boczkiem? Chcę wędzić w sobotę, czyli z rana będę mielił i nadziewał czyli zacząć peklować muszę koło środy wieczora. Jak peklowałeś?

Edytowane przez RafalQ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737427
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam 8kg łopatki -

 

 

dokupić ze 2 kg karkówki.

Jak mawiał kiedyś pewien klasyk. Nie idź tą drogą.!!!!

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737497
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przymierzam się do takiej kiełbasy, mam 8kg łopatki - bardzo ładnej, chudej i 2 kg boczku. Chcę jeszcze dokupić ze 2 kg karkówki. Myślisz, że podgardle można zastąpić tym boczkiem?
 

Daj boczek ja nie masz podgardla kiełbaska wyjdzie ok 


[Dodano: 13 gru 2021 - 19:06]

A następnym razem może taka z samej karkówki też fajna https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17690-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737506
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak mawiał kiedyś pewien klasyk. Nie idź tą drogą.!!!!
w sensie nie mieszać? zostawic jak jest?

 

A następnym razem może taka z samej karkówki też fajna https://wedlinydomow...asa-z-karkówki/
następnym razem tak zrobię, akurat trafiła się piękna łopatka. Podpowiedzcie jak to dobrze zapeklować
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737605
Udostępnij na innych stronach

w sensie nie mieszać? zostawic jak jest?

Dawno ,dawno temu pojechałem do masarni po mięso. Kupowałem łopatkę na kiełbasę , ale pewien stary masarz powiedział żebym na  kiełbasę wziął mięso z szynki nie z łopatki .To będzie najlepsza kiełbasa. I miał rację. Od tamtej pory łopatkę traktuję jako  dodatek mięso kl, III. Łopatka to mięsień mocno pracujący i mięso jest twarde i ścięgniste o dużej ilości ścięgien. Na pewno swojej łopatki nie klasyfikujesz a to błąd . Łopatkę można potraktować jako  III wp., ale nie główny surowiec. Z łopatki kiełbasy są zwarte i gumowate. Z szynki miękkie i kruche. Jeśli już robisz z łopatki to przynajmniej  nie mieszaj za mocno bo będziesz miał sztywną pałę.

Były na tym forum przepisy dla Zosi właśnie z łopatki , ale po dłuższej dyskusji Maxell te przepisy usunął uznając ,że są nie technologiczne. Dziwi mnie ,że teraz jest jak najbardziej za. Czyżby mięso się zmieniło? A może wykonawca ma jakieś nieokreślone przywileje, że jego przepisy na kiełbasę z łopatki wiszą sobie spokojnie na tej stronie. Trzeba być konsekwentnym i przywrócić przepisy dla Zosi , albo usunąć te które swój skład opierają w głównej mierze na mięsie z  łopatki.

Oczywiście mój wpis zaraz zostanie usunięty bo będzie niewygodny, ale co tam. Zawsze ktoś przeczyta i coś się nauczy. Ja tego co mnie tu nauczył Dziadek i Andrzej Bagno nie zdradzę w imię partykularnych interesów. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737651
Udostępnij na innych stronach

Wyraziłeś swoje zdanie i ok. Teraz pozwól ludziom działać. Zobaczymy jakie będą efekty. Temat dotyczy konkretnego wyrobu, zatem nie zakłóca czyjegoś tematu.

A jeśli chodzi o niewygodność Twoich postów, to wiesz jakie mam na ten temat zdanie. Po prostu musisz ograniczyć swój mentorski styl. Pozwól ludiom poeksperymentować. Ot, i tyle.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737652
Udostępnij na innych stronach

Pozwól ludiom poeksperymentować. Ot, i tyle.

Eksperymentować można tylko trzeba znać przynajmniej podstawy. Masz przykład z kwaśną kiełbasą . Jak się ich nie zna a tak było w tym przypadku to z eksperymentu wyjdzie g.......Po drugie eksperyment też ma swoje ograniczenia i przed tym ostrzegam. Przecież nie trzeba mniei słuchać .Ja tego jadł nie będę , ale też nie mogę siedzieć cicho jak wiem co z tego wyjdzie

Co do mojego tonu wypowiedzi to znalazłeś sobie konika i na nim jedziesz. Jedni mają mentorski a inni służalczy. Widać ten drugi bardziej Ci odpowiada. Piszę tak od lat i w wieku 65 lat nie mama zamiaru nic tu zmieniać. Jednym odpowiada innym nie .Nic na to nie poradzę.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737668
Udostępnij na innych stronach

Tak zostanie, bez względu na Twoją opinię. Co do tematu "konika", mam inne ciekawsze zajęcia. Jeśli nie będziesz stosował do naszych koleżeńskich zasad, to się po prostu pożegnamy.

Wystarczy już tych dywagacji, bo zaśmiecamy Kolegom temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737671
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli nie będziesz stosował do naszych koleżeńskich zasad, to się po prostu pożegnamy.

Nie strasz bo ja się nie boję. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737672
Udostępnij na innych stronach

Ani mi w głowie straszenie. Po prostu stwierdzam fakt.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737673
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem powinniśmy przestrzegać technologii. Ale niekiedy jest tak że nie mamy możliwości np. wyboru mięsa. Pani smiechem by mnie zabiła jak bym powiedział. Poproszę 2 kg I z szynki, 1 kg I z łopatki itd. Więc często przy małej produkcji robimy z tego co jest dostępne. Często to mięso kupowane w markecie typu np "szynka bez kuli" itd.

I teraz pytanie nie mam surowca jaki chcem, siąść i płakać i mówić jaki świat zły czy robić z tego do czego mam dostęp z poszanowaniem technologii (klasyfikacja, higiena, temperatury).Jak chcem mieć swój wyrób może nie idealny ale i tak o niebo lepszy od sklepowego. Arkadiusz masz dostęp do surowca jaki potrzebujesz, i chwała i trochę zazdrość zbiera. Ja co mogę kupić I z takiego robię.Staram się aby był najbardziej zbliżony do przepisu. Ale niekiedy jest to pobożne życzenie.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737675
Udostępnij na innych stronach

Poczekajmy, co wyjdzie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737679
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze może moderator przeniesie tą rozmowę do nowego tematu. Broń Boże nie usuwać "niewygodne" posty bo takie nie są (ja np. się dzisiaj nauczyłem skąd brać "nową III" bo dotychczas jadę albo na golonkach albo na wołowinie. Szkoda tylko Jackowi zaśmiecać.

Kolejna sprawa to nikt nie bierze pod uwagę hmm, jak to nazwać, -odpadu/ niepotrzebnego surowca?! Jak to wtedy zagospodarować? Zbierać, zbierać, zbierać i... zamrażalnik pełen a nie ma gdzie zużyć bo technologia nie przewidziała. Robiąc np. 100kg polędwic miesięcznie i 20kg wędliny za chiny nie zużyjemy warkoczy, I co wtedy? Robić kiełbasę "warkoczowa" (chyba pomysłu Halusi), dodawać z 10-15% jako III (jak radzi Arkadiusz) czy w ogóle wypieprzyć do kosza jak zamrażalnik już pełen?!

I po trzecie, jak będziemy tak krytyczni, to zaraz się okaże że ludzie boją się pisać/chwalić produktem bo go zgnoją za nietrzymanie się technologii.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737687
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że już nie będzie zbędnych dyskusji i będziemy oczekiwać na wyniki pracy Kolegi. Będę pilnował porządku na forum tak, by nowi ludzie nie czuli się w jakikolwiek sposób zagrożeni. Teraz czekajmy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737696
Udostępnij na innych stronach

 

 

by nowi ludzie nie czuli się w jakikolwiek sposób zagrożeni.

 

 O jakim zagrożeniu tu piszesz. Zagrożeniem dla nowych ludzi na technologicznej stronie  jest przepis jak dla Zosi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737708
Udostępnij na innych stronach

O Tobie. Ostatnie wyjaśnienie dla Ciebie i proszę już tutaj nie ciągnąć dyskusji - przepisy dla Zosi, to był chaotyczny zbiór najróżniejszych porad i recept nie mających nic wspólnego z technologią. Tutaj jest jeden przepis, w dodatku już przerobiony, gdzie mięso przechodzi wszystkie etapy technologiczne. Poczekamy i zobaczymy co wyjdzie Koledze.

Nie chcę zamykać tematu, zatem jeszcze raz proszę o zamknięcie dyskusji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737710
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa z łopatki
 

 

Bardzo ładny wyrób z zachowaniem klasyfikacji  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-738098
Udostępnij na innych stronach

Panowie po klasyfikacji uzyskałem takie wagi:

kl I - 2,9kg

kl IIa - 4,4 (ale praktycznie bardzo chuda, jak I)

kl IIb - 4,3

kl III - 1kg

Mięso zapeklowałem odstawiłem do chłodnego pomieszczenia. Jak myślicie czy kiełbasa nie będzie za tłusta? Wychodzi coś koło 40% tłustego, dobrze liczę? Klasa III to praktycznie sam boczek. Może dokupić jeszcze kilogram chudego? Nadziewanie mam zaplanowane na piątek wieczór, wędzenie będę robił w sobotę, wtedy tez będę wędził moje szynki i boczki. Po operacji podzielę się zdjęciami efektów

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-738143
Udostępnij na innych stronach

 

 

Klasa III to praktycznie sam boczek.

To jakieś nieporozumienie z tą Twoją klasyfikacją  :facepalm: 

W boczku praktycznie jest zero klasy trzeciej  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-738147
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jakieś nieporozumienie z tą Twoją klasyfikacją
bardzo możliwe, to do której kategorii go przyporządkować? Klasyfikowałem w sumie według ilości tłuszczu, no i w III mam ścięgna i błony. I i II klasy jestem w miarę pewny resztę dałem jako III. Boczek jest dość tłusty. wzorowałem się tu:https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-738166
Udostępnij na innych stronach

Wieprzowina kl. III - mięso ścięgniste, ścięgna i błony dopuszczalna ilość tłuszczu do 25%

Mięsa tłuste kwalifikujemy do kl. II. W zależności od jego ilości, jest to kl. II a lub II b.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-738168
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.