kooalla Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Kultury które posiadam zawierają między innymi Lactobacillus sakei i ich min. temp. to 15 stopni.Myślę że 18 stopni to taka w miarę temp. czytałem że fermentowanie przebiega i w niższych, jak i wyższych temp.Jest to też najwyższa jaką mogę ustawić na lodówce bez kombinowania itp..Poniżej zdjęcie z charakterystyki producenta.Chcę je wykorzystać, gdyż nadają się również do kiełbas surowych i wędzonych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Salami podejscie 2. 1. KL1 850 g,2. Tłuszcz twardy 216g,3. 3g. glukozy,4. 2g. pieprz kolorowy (tłuczony grubo),5. 20g pistacje siekane grubo,6. 50ml Burbon (bardzo dobry, nie śmierdziuch),7. Kultura bakteryjna VBM-60. Mielenie na sitku 8mm, słonina zamrożona, mięso podmrożone, dodanie przypraw i wymieszanie, napełnienie w jelita proste. Zmierzenie PH, próbka do pomiaru włożona do tej samej lodówki w 18 stopni. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zmierzenie PH, próbka do pomiaru włożona do tej samej lodówki w 18 stopni. Czyli będziesz kontrolował zakwaszanie pH-metrem. Nie zapomnij o pionowym wbiciu elektrody. A wcześniej potraktowaniu wodą destylowaną.Przejście punktu izoelektrycznego (pH=5,2) możesz kontrolować palcem, naciskając próbkę.Bardzo wiarygodna metoda. Mięso tak radykalnie zmienia swoją strukturę, że trudno się pomylić Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Dodanie burbona nie jest dobrym pomysłem. Alkohol jest środkiem przeciwdrobnoustrojowym i wpływa na wzrost bakterii w kulturze starterowej. Jeśli chcesz uzyskać smak burbona, nie zawracaj sobie głowy dodawaniem kultury, lub zamiast tego użyj 50 ml wina. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Stycznia 2022 (edytowane) ok, zasugerowałem się wpisem StefanaS, ale faktycznie On nic nie pisał o kulturach. Ponieważ wzoruję się na Twoich Redzed przepisach to dodam wino, tak jak planowałem pierwotnie i jak jest w Twoim przepisie. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/ Dodatkowo na szybko zamówiłem sitko fi6mm i będzie mielone na sitku 6mm.Dzięki za słuszną uwagę. Edytowane 13 Stycznia 2022 przez kooalla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Francuzi często dodają alkohole wysokoprocentowe do swoich "saucisson sec", wykonane w tradycyjny sposób bez kultur starterowych. Włosi dodają wino i chociaż mniejsza ilość alkoholu może działać w pewnym stopniu jako środek przeciwdrobnoustrojowy, wydaje się, że nie wpływa to na fermentację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Alkohol jest środkiem przeciwdrobnoustrojowym i wpływa na wzrost bakterii w kulturze starterowej. Przyznam się, że nie rozumiem tej kolokacji. Czy nie chodziło o redukcję bakterii w kulturze starterowej lub utrudnienie namnażania? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Alkohol, szczególnie ten wysokoprocentowy działa bakteriobójczo i osuszająco, Stosują go głownie Rosjanie, u których większość wędlin, to wędliny suszone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Alkohol jest środkiem przeciwdrobnoustrojowym i wpływa na wzrost bakterii w kulturze starterowej.Przyznam się, że nie rozumiem tej kolokacji. Czy nie chodziło o redukcję bakterii w kulturze starterowej lub utrudnienie namnażania? Raczej "wpływa negatywnie na wzrost bakterii" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Polędwica Mini z Ligawy wołowej w Pomarańczach waga początkowa 177g, waga końcowa 114g 35% utraty wagi. Dziś rozkroiłem, z jednej strony jak by delikatnie mocniej podsuszona, miękka jak masło.Smak:zero posmaku od pomarańczy i burbona, zero posmaku pieprzu (Trzeba zwiększyć dawkę).Z pieczywem i masłem smaczna, lecz taka nijaka, delikatna.Dla Mnie przy słona, może się wyrówna w próżni. Dawkę peklosoli zmniejszę do 30g/ 1 kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Polędwica Mini z Ligawy wołowej w Pomarańczach Powinieneś używać bardzo ostrego noża lub dobrej krajalnicy.Zrobiłeś ten kawałek jakoś ekspresowo. Wilgotność wyrówna się w próżni; najlepiej po kilku miesiącach.Co do pomarańczy, powinna być stosowana specjalna odmiana ostra, kwaśna sycylijska.Zastępczo skórka otarta z pomarańczy ekologicznej, bez albedo + sok z cytryny odrobina) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Stycznia 2022 EAnno to był bardzo malutki i wąski kawałek, taki odpad.Myślę że mini średnica miała wpływ.Większe kawałki wolniej oddają wilgoć.Powędrowała do późni do lodówki, wilgotność jest równa, miękka soczysta, bardziej Mi chodziło o słoność. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Muszę sprostować to nie ligawa wołowa, tylko Polędwica Cygańska, fragment łopatki wołowej. Polędwica Mini z Ligawy wołowej w Pomarańczach waga początkowa 177g, waga końcowa 114g 35% utraty wagi. Dziś rozkroiłem, z jednej strony jak by delikatnie mocniej podsuszona, miękka jak masło.Smak:zero posmaku od pomarańczy i burbona, zero posmaku pieprzu (Trzeba zwiększyć dawkę).Z pieczywem i masłem smaczna, lecz taka nijaka, delikatna.Dla Mnie przy słona, może się wyrówna w próżni. Dawkę peklosoli zmniejszę do 30g/ 1 kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Stycznia 2022 to nie ligawa wołowa Inna struktura "marmurku " Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Salami próba druga: Dziś zgodnie z sztuką salami fermentowane na kulturze VBM-60. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 16 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Co tu dużo pisać, pozostało czekać.Ligawa 670g, szynka myszka 1170g, szynka myszka 1250g powędrowały do komory.Tym razem dodatkowa porcja pieprzu kolorowego i chilli pod osłonki,przed przyprawami wymoczyłem w winie czerwonym.Kupiłem sobie nakłuwacz i teraz nakłuwanie to przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-745098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 18 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 18 Stycznia 2022 4 dni temu popryskane pleśnią "rozmnożoną" i dziś już taki efekt: Mowa oczywiście o salami z orzechami pistacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-745414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Takie szybkie pytanie mam utratę 25% Boczku czyli zakładając że chudego będzie 60% to ok. 39%. Rozkrajać, czy jeszcze czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-747883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Marca 2022 Ligawa wołowa utrata wagi 40%, w próżni ok. 2 tyg., potrzeba jeszcze ok. 1 miesiąca.Już jest smacznie i wreszcie nie za słono, przyprawy wyczuwalne, aromat pieprzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-758730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Cóż były Św i trzeba było skosztować szynki myszki dojrzewającej.Ubytek wagi 38 - 40%, ważyłem już po zapakowaniu w kątnice.Peklowana solą morską 25g/1kg mięsa, przyprawy 2g pieprz kolorowy i 2g, chilli w płatkach. Aparat ciut rozjaśnił zdjęcie, w rzeczywistości szynka jest bardziej ciemna w kolorze wiśni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-764555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.