piotrasta Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2022 WitajcieZakupiłem automat do chleba i mam pytanie czy ktoś użytkuje taki automat? Czy tradycyjne przepisy nadadzą się do takiego automatu (wiem wiem najlepiej to mieć piec chlebowy ale niestety brak miejsca)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2022 najlepiej to mieć piec chlebowy Małgo piecze znakomite w piekarniku co kilka dni - jej zdaniem nie potrzeba pieca Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zakupiłem automat do chleba i mam pytanie czy ktoś użytkuje taki automat? Według mnie do chleba na zaczynie się nie nadaje . Ja w automacie mieszałam ciasto na pizzę i piekłam bułkę drożdżową . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Ja w automacie mieszałam ciasto na pizzę Ciasto grube czy cienkie ? Jak cienkie to możesz podać przepis. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Ciasto grube czy cienkie ? Jak cienkie to możesz podać przepis. Hmmm ja robiłam średniej grubości pizzę a przepisu jakiegoś szczególnego nie mam - tylko ,ze w automacie najpierw składniki mokre a drożdże dawałam suche . Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Ja robię z takich proporcji: mąka: 500g (wolę mąkę o dużej zawartości białka)woda: 380 mlsól: 12gdrożdże suche: 8goliwa: 15 ml Zagniatam robotem a potem 2 godziny w kuchni i min. 10h w lodówce (w misce przykrytej folią). Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce . Prawdziwa włoska klasyka. Mąka tylko 00, (inna się nie nadaje), a następnie na noc do lodówki (ciasto dojrzewające) i to jest prawdziwa włoska pizza, a nie jakiś placek drożdżowy w stylu amerykańskim, brawo Olgo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Prawdziwa włoska klasyka. Mąka tylko 00, (inna się nie nadaje), a następnie na noc do lodówki (ciasto dojrzewające) i to jest prawdziwa włoska pizza, A ja i tak najlepiej lubie ta nasza szwedzka z ananasem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Stycznia 2022 W czasach kiedy jeszcze jadałem takie "węglowe bomby" (czytaj min. pizzę) będąc we Włoszech zapragnąłem poznać smak prawdziwej włoskiej pizzy i ....... ........ byłem zaskoczony - to nie moje smaki . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Len Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Chętnie podepnę się pod temat aby wykorzystać jakiś sprawdzony i "działający" przepis.My w domu pieczemy sami chleb od jakiś dwóch lat i preferujemy ciemne pieczywo z nasionami.Mam takie "cudo" ale... próbowaliśmy wielu przepisów i żaden nam nie smakował. Przepisy mieliśmy dołączone do urządzenia a potem testowaliśmy z netu. Za każdym razem chleb miał efekt smakowy bułki a nie chleba. Obecnie używamy go tylko do wypieków ciasta drożdżowego a chleb żona piecze w piekarniku.[Dodano: 09 sty 2022 - 17:17] Hmmm ja robiłam średniej grubości pizzę a przepisu jakiegoś szczególnego nie mam - tylko ,ze w automacie najpierw składniki mokre a drożdże dawałam suche . Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówceA to muszę przetestować z tą lodówką, bo ja robie:Dwie szklanki mąki 0 , szklanka ciepłej wody, drożdże 25g z łyżeczką cukru, dwie łyżeczki soli i daje ciastu urosnąć. potem rozciągam na blasze (regulując grubość ciasta), dodatki i piekarnik. Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Jacek Len Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki .Jest tak jak mówi Olga . https://roadtripbus.pl/ciasto-na-pizze-wloska/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Len Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki . Czyli wniosek mam, że takie ciasto potem to cienkie ciasto. Ja zawsze robię z 25g drożdży (nie w proszku) a grubość ustalam kładąc ciasto na blasze. Lubie na grubym cieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) https://roadtripbus....a-pizze-wloska/ Dobry przepis na "placek neapolitański" warto z niego skorzystać . Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.