Skocz do zawartości

Automat do chleba, a tradycyjne przepisy


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

najlepiej to mieć piec chlebowy
Małgo piecze znakomite w piekarniku co kilka dni - jej zdaniem nie potrzeba pieca  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zakupiłem automat do chleba i mam pytanie czy ktoś użytkuje taki automat?

 

Według mnie do chleba na zaczynie się nie nadaje . Ja w automacie mieszałam ciasto na pizzę  i piekłam bułkę drożdżową . 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja w automacie mieszałam ciasto na pizzę

Ciasto grube czy cienkie ? Jak cienkie to możesz podać przepis. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciasto grube czy cienkie ? Jak cienkie to możesz podać przepis.

 

Hmmm ja robiłam średniej grubości pizzę a  przepisu jakiegoś szczególnego nie mam - tylko ,ze w automacie najpierw składniki mokre a drożdże dawałam suche . Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce .

 

 

Prawdziwa włoska klasyka. Mąka tylko 00, (inna się nie nadaje), a następnie na noc do lodówki (ciasto dojrzewające) i to jest prawdziwa włoska pizza, a nie jakiś placek drożdżowy w stylu amerykańskim, brawo Olgo :D:thumbsup::clap:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prawdziwa włoska klasyka. Mąka tylko 00, (inna się nie nadaje), a następnie na noc do lodówki (ciasto dojrzewające) i to jest prawdziwa włoska pizza,

A ja i tak najlepiej lubie ta nasza szwedzka z ananasem :tongue:  :)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chętnie podepnę się pod temat aby wykorzystać jakiś sprawdzony i "działający" przepis.
My w domu pieczemy sami chleb od jakiś dwóch lat i preferujemy ciemne pieczywo z nasionami.
Mam takie "cudo" ale... próbowaliśmy wielu przepisów i żaden nam nie smakował. Przepisy mieliśmy dołączone do urządzenia a potem testowaliśmy z netu. Za każdym razem chleb miał efekt smakowy bułki a nie chleba. Obecnie używamy go tylko do wypieków ciasta drożdżowego a chleb żona piecze w piekarniku.


[Dodano: 09 sty 2022 - 17:17]

 

 

Hmmm ja robiłam średniej grubości pizzę a przepisu jakiegoś szczególnego nie mam - tylko ,ze w automacie najpierw składniki mokre a drożdże dawałam suche . Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce


A to muszę przetestować z tą lodówką, bo ja robie:
Dwie szklanki mąki 0 , szklanka ciepłej wody, drożdże 25g z łyżeczką cukru, dwie łyżeczki soli i daje ciastu urosnąć. potem rozciągam na blasze (regulując grubość ciasta), dodatki i piekarnik.
 

post-110195-0-91228200-1641744420_thumb.jpg

Edytowane przez Jacek Len
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki .

Czyli wniosek mam, że takie ciasto potem to cienkie ciasto. Ja zawsze robię z 25g drożdży (nie w proszku) a grubość ustalam kładąc ciasto na blasze. Lubie na grubym cieście :cool::thumbsup::devil:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.