Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego jeśli Ty skręcasz w kierunku E (choć w tym przypadku to tylko kwasek) to chyba pogubiłeś się na forach.

Podaj mi proszę jeden powód po co dodawać takie różności do wędliny skoro taką samą można wtedy kupić w sklepie?

Chcesz przedłużyć ważność wyrobu? Zrób go z sercem a zapewniam Cię, że za 3 dni ... będziesz robił nową  ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18916-przepis-na-prosta-i-smaczna-kie%C5%82bask%C4%99/page/2/#findComment-750228
Udostępnij na innych stronach

Skup się na wędlinach/wędzonkach a na sztuczne dodatki nawet nie spojrzysz ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18916-przepis-na-prosta-i-smaczna-kie%C5%82bask%C4%99/page/2/#findComment-750230
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak

Wobec tego życzę udanych lotów i miękkiego lądowania :facepalm:.  Właśnie dziś pojawił się jeden przepis z YT na naszej stronie :facepalm:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18916-przepis-na-prosta-i-smaczna-kie%C5%82bask%C4%99/page/2/#findComment-750320
Udostępnij na innych stronach

Dajcie się koledze potknąć.

Dziecko nie nauczy się chodzić, zanim parę razy się nie przewróci.

Kolega pokombinuje, pokombinuje i sam dojdzie do tego że nie ma co kombinować. :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18916-przepis-na-prosta-i-smaczna-kie%C5%82bask%C4%99/page/2/#findComment-750325
Udostępnij na innych stronach

Ech. Nie idź drogą FB, YT .

Tutaj masz przepisy od zwykłych ludziów. Praktyków którzy wstawiają to co sami tworzą. Podpierają się technologią a nie wróżeniem z fusów.

Jak poczytasz to zobaczysz że zaczynając od smalcu a kończąc na pieczonym prosiaku masz tu wszystko rozłożone niemal na czynniki pierwsze.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18916-przepis-na-prosta-i-smaczna-kie%C5%82bask%C4%99/page/2/#findComment-750333
Udostępnij na innych stronach

:facepalm: Jak dziecko we mgle :D :D :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18916-przepis-na-prosta-i-smaczna-kie%C5%82bask%C4%99/page/2/#findComment-750336
Udostępnij na innych stronach

To w takim razie zostaje mi spisywać przepisy i lecieć pokolei :)

Nie trzeba spisywać, tylko korzystać:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10528-receptury/

 

No i najważniejsze, pytaj przed kupnem mięsa i robotą.

 

Zaopatrz się w peklosól, różne jelita i inne akcesoria, porządny termometr do wędzenia i parzenia itd.

 

https://swojskiwyrob.pl/

 

Zacznij trenować klasyfikację, wtedy będziesz mógł kiełbasy powtarzać z dobrym skutkiem:

 

https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

 

Zerknij też tutaj:

https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2018/02/mieso-wstep.html

 

https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2017/12/nazewnictwo.html

 

https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2018/01/klasyfikacja-miesa-informacje-podstawowe.html

 

https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2018/01/przygotowanie-masy-wiazacej-do-kiebas.html

 

Oczywiście jest też cała masa filmów na forum, do których koledzy link już podali.

 

Jeśli chodzi o przechowywanie, to pakowane prózniowo wędzonki i kiełbasy spokojnie leżą bez mrożenia po 2-3 miesiące. Polską robię raz w roku i musi wytrzymać do kolejnej produkcji.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18916-przepis-na-prosta-i-smaczna-kie%C5%82bask%C4%99/page/2/#findComment-750349
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze jaka nadziewarkę na początek budżetową polecili byście ?

A chcesz nadziewać ile kilogramów na raz?

Ja nadziewam Zelmerkiem i dla takiego amatora, jak ja np. na jednorazowe 10 kg kiełbasy - wystarcza  :D

Tylko kilka sitek i nożyków musiałem dokupić, bo w komplecie - mizerota  :(

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18916-przepis-na-prosta-i-smaczna-kie%C5%82bask%C4%99/page/2/#findComment-750378
Udostępnij na innych stronach

Mam maszynkę do mielenia zelmer 586.5 muszę dokupić jakieś sitka jakie rozmiary będą najpraktyczniejsze ?

Niezbędny zestaw,to (jak dla mnie) sitka z otworami:

- fi 2 do fi 3 mm - do mielenia klasy III (mięso chude ścięgniste na "klej")

- fi 8 mm - do klasy II 

- fi 13 mm - do klasy I

Przynajmniej ja takie na początku używałem. 

Po jakimś czasie dokupiłem jeszcze sitka "6" i szarpak ("4" już było z maszynką)..

Do sitka najdrobniejszego zakupiłem obustronny nożyk, który używam tylko w tym zestawie. 

Do pozostałych sitek- oddzielny nożyk lub kilka (jeśli kieszeń pozwoli) :D

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18916-przepis-na-prosta-i-smaczna-kie%C5%82bask%C4%99/page/2/#findComment-750383
Udostępnij na innych stronach

Ja zaczynałem od ręcznej maszyny nr 8. Posiłkowałem się maszynką domowa nr 5. I to moim zdaniem na początek wystarczy. Nie zadawaj tyle pytań tylko zrób coś. ????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18916-przepis-na-prosta-i-smaczna-kie%C5%82bask%C4%99/page/2/#findComment-750472
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.