Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ale tatara czy steka zjadasz praktycznie po przyzadzeniu,

Ale wiesz ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? :) I bez grama soli. :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750567
Udostępnij na innych stronach

 

Ale wiesz ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? :) I bez grama soli. :)

 

 

https://www.nawidelcu.pl/produkty/dojrzewanie-miesa-o-co-w-tym-chodzi/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750573
Udostępnij na innych stronach

 

 

ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek?
Spotkałem 20 tygodniowe - ale może są i dłużej dojrzewające   :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750574
Udostępnij na innych stronach

Przepis rzeczywiście nie jest bezpieczny, ale wydaje się, że po kilku poprawkach może być ciekawy.

 

Skupmy się na tym wątku. Kolega mieszka w Rosji gdzie ma bezpośredni kontaktu z mieszkańcami terenów z których pochodzi przepis. Wspólnymi siłami i wiedzą może wyjść coś fajnego.

Przy dojrzewania wołowiny nie zapomnijmy że dojrzewa czy powinna w pewnych określonych warunkach.

Na stronie jest trochę przepisów które nie przystają do obecnego poziomu wiedzy. Ale czy ktoś z nas dajmy na to 20 lat temu marzył o komorze dojrzewalniczej , vacum . Pewnie nikt albo nie wielu .-A dziś ma wielu. Świat idzie z postepem

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750580
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale wiesz ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? I bez grama soli.  
nie wiem ..ale wiem ze takie steki nie za bardzo akurat mi smakuja , wole takie ze swiezej pledwicy  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750586
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mięso szynki trzy małe kawałki, razem 1,5 kg. Natarte peklosolą 180 g na 1 kg, potem całość zasypane 1 kg zwykłej soli. Peklowane 7 dni.post-95117-0-69629000-1647259718_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-757110
Udostępnij na innych stronach

Po  opłukaniu z soli, mięso moczyłem 4 godziny, 4 razy zmieniałem wodę. Zawijamy w jednorazowy ręcznik i pod prasę na dobę do lodówki. Dwa kawałki pokryłem przyprawami które pozostały mi po basturmie, jeden kawałek obtoczony w słodkiej papryce i czarnym pieprzu.suszyłem 5 dni. Wyszło rewelacyjnie.  

post-95117-0-32632000-1647510591_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-757788
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Nooo, i otrzymałem dzisiaj nareszcie 1 kg. ziaren kozieradki, część już zmełłem w młynku, ziarenka mają bardzo ładny aromat :thumbsup:. Po niedzieli będę chciał wykonać tą "Basturmę" Dziadka Erwanda wg. instrukcji kolegi Blackbull,a. Chcę ją wykonać z takiego kawałka młodej wołowiny jak na rysunku. Tu w Szwecji nazywa się to "Fransyska", nie wiem jak ta część młodego udźca wołowego nazywa się w Polsce ? oraz czy jest to odpowiedni kawałek nadający się na  Basturmę :hmm: ?

 

kottskola_fransyska_525px_01.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796611
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak konkretnie po polsku Waldku, "Skrzydło wołowe" ? No jak to widzisz na tego rodzaju mięsiwko :D ?

Już znalazłem, dzięki za info, i przepraszam za kłopot :facepalm: . https://kiszeczka.pl/produkt/mieso/wolowina/skrzydlo-wolowe/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796613
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie robiłem Basturmy wcześniej, ale obejrzałem sporo rożnych filmów na jej temat, i wszędzie wskazują że warstwa plastycznej mieszanki przypraw jaką powinno być pokryte mięsiwko powinna wynosić ok. 2 mm grubości, i myślę to jest istotne Wojtku  :D ? Chyba lepiej dać jej nieco więcej niż warstwa miała by być zbyt cienka :cool: ? Może Blackbull się w tej sprawie wypowie, jednak tam w swoim przepisie podaje On ilości łyżek, a na filmie jest napis, że jeżeli mięska będzie tylko ok. 1 kg. to wtedy należy użyć tylko połowy ilości zalecanych przypraw . Te przyprawy przecież już nie zawierają w sobie żadnej soli, więc tu gramatura nie jest chyba tak istotna ?

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796824
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam Wojtku że nie zwróciłem uwagi na numer postu (nr32) w Twym zapytaniu :D. Myślę że chyba przegapiłeś to że Blackbull pisze tam nie o Basturmie, a o trzech małych kawałkach  szynki, oraz resztce użytych przypraw które pozostałych mu po przygotowaniu właściwej Basturmy. Ja zrobię dokładnie wg. receptury takiej jaką Blackbull przedstawia w swym filmie na samym początku tematu :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796849
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.