Todek Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Lutego 2022 Ale tatara czy steka zjadasz praktycznie po przyzadzeniu, Ale wiesz ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? I bez grama soli. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Lutego 2022 Ale wiesz ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? I bez grama soli. https://www.nawidelcu.pl/produkty/dojrzewanie-miesa-o-co-w-tym-chodzi/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Lutego 2022 ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? Spotkałem 20 tygodniowe - ale może są i dłużej dojrzewające Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Przepis rzeczywiście nie jest bezpieczny, ale wydaje się, że po kilku poprawkach może być ciekawy. Skupmy się na tym wątku. Kolega mieszka w Rosji gdzie ma bezpośredni kontaktu z mieszkańcami terenów z których pochodzi przepis. Wspólnymi siłami i wiedzą może wyjść coś fajnego. Przy dojrzewania wołowiny nie zapomnijmy że dojrzewa czy powinna w pewnych określonych warunkach. Na stronie jest trochę przepisów które nie przystają do obecnego poziomu wiedzy. Ale czy ktoś z nas dajmy na to 20 lat temu marzył o komorze dojrzewalniczej , vacum . Pewnie nikt albo nie wielu .-A dziś ma wielu. Świat idzie z postepem Edytowane 10 Lutego 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Lutego 2022 Ale wiesz ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? I bez grama soli. nie wiem ..ale wiem ze takie steki nie za bardzo akurat mi smakuja , wole takie ze swiezej pledwicy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbull Opublikowano 14 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Marca 2022 Mięso szynki trzy małe kawałki, razem 1,5 kg. Natarte peklosolą 180 g na 1 kg, potem całość zasypane 1 kg zwykłej soli. Peklowane 7 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-757110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbull Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Marca 2022 Po opłukaniu z soli, mięso moczyłem 4 godziny, 4 razy zmieniałem wodę. Zawijamy w jednorazowy ręcznik i pod prasę na dobę do lodówki. Dwa kawałki pokryłem przyprawami które pozostały mi po basturmie, jeden kawałek obtoczony w słodkiej papryce i czarnym pieprzu.suszyłem 5 dni. Wyszło rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-757788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Listopada 2022 Nooo, i otrzymałem dzisiaj nareszcie 1 kg. ziaren kozieradki, część już zmełłem w młynku, ziarenka mają bardzo ładny aromat . Po niedzieli będę chciał wykonać tą "Basturmę" Dziadka Erwanda wg. instrukcji kolegi Blackbull,a. Chcę ją wykonać z takiego kawałka młodej wołowiny jak na rysunku. Tu w Szwecji nazywa się to "Fransyska", nie wiem jak ta część młodego udźca wołowego nazywa się w Polsce ? oraz czy jest to odpowiedni kawałek nadający się na Basturmę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Listopada 2022 jak ta część młodego udźca wołowego nazywa się w Polsce Skrzydło Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) Czyli jak konkretnie po polsku Waldku, "Skrzydło wołowe" ? No jak to widzisz na tego rodzaju mięsiwko ?Już znalazłem, dzięki za info, i przepraszam za kłopot . https://kiszeczka.pl/produkt/mieso/wolowina/skrzydlo-wolowe/ Edytowane 10 Listopada 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Listopada 2022 Jarek , czy ty chcesz natrzeć wołowinę ilością 180g na kg , tak jak to opisał w poście #32 blackbull ? . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Listopada 2022 (edytowane) Nigdy nie robiłem Basturmy wcześniej, ale obejrzałem sporo rożnych filmów na jej temat, i wszędzie wskazują że warstwa plastycznej mieszanki przypraw jaką powinno być pokryte mięsiwko powinna wynosić ok. 2 mm grubości, i myślę to jest istotne Wojtku ? Chyba lepiej dać jej nieco więcej niż warstwa miała by być zbyt cienka ? Może Blackbull się w tej sprawie wypowie, jednak tam w swoim przepisie podaje On ilości łyżek, a na filmie jest napis, że jeżeli mięska będzie tylko ok. 1 kg. to wtedy należy użyć tylko połowy ilości zalecanych przypraw . Te przyprawy przecież już nie zawierają w sobie żadnej soli, więc tu gramatura nie jest chyba tak istotna ? Edytowane 12 Listopada 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Listopada 2022 Przepraszam Wojtku że nie zwróciłem uwagi na numer postu (nr32) w Twym zapytaniu . Myślę że chyba przegapiłeś to że Blackbull pisze tam nie o Basturmie, a o trzech małych kawałkach szynki, oraz resztce użytych przypraw które pozostałych mu po przygotowaniu właściwej Basturmy. Ja zrobię dokładnie wg. receptury takiej jaką Blackbull przedstawia w swym filmie na samym początku tematu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.