markus383 Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2022 Witajcie Zapytałem na jednej z grup na FB o użycie alkoholu jako dodatku do mięsa przy robieniu kiełbasy i jedną z odpowiedzi było to, aby użyć octu owocowego. Niestety post kolegi, który to napisał zniknął.Czy macie doświadczenia z użyciem octu owocowego przy wyrobie wędlin? Czy taki ocet dawać do marynowania mięsa i później spłukiwać go przed wędzeniem, czy może dodawać go do mięsa, jak w przypadku alkoholu? Mam tu na myśli dodatek do zmielonego już mięsa. Jeśli używacie octu, to możecie napisać z jakich owoców? Zbliża się sezon owocowy, więc można nastawić winko w owoców, a następnie zaoctować je. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam,Mateusz. Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2022 Kiedyś kupiłem w sklepie gotowca, "Kiełbasę z Babcinej Spiżarni" z dodatkiem octu, produkcji Sokołowa, i co mogę o niej powiedzieć ??? Najzwyczajniej ohyda, podkreślam, tragedia smakowa !!! Ocet w kiełbasie może smakować chyba tylko smakowym Masochistom !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2022 użyciem octu owocowego przy wyrobie wędlin? W jakim celu ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2022 Dzięki.Właśnie sam nie wiem, jak ocet miałby zadziałać i jakie efekty dać. Nigdy nie używałem przy robieniu wędlin, więc pytam Was-większych praktyków niż ja ☺️ Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2022 Ja swój ocet jabłkowy stosuję do marynat - głównie do dziczyzny . Robię go głównie z jabłek z dodatkiem gruszek , pigwy , śliwek - mam 4 -letni i dwuletni .Ocet ścina białko więc może chodzi o efekt kruchości . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lutego 2022 jak ocet miałby zadziałać i jakie efekty dać. Jest taka metoda zakwaszania szybkiego salami, a w zasadzie chorizo przy użyciu octu.Kiedyś robiłam taki eksperyment i mimo kilku zawirowań i sporej nerwówki kiełbasa wyszła. Piszę o surowej. Przepis dał mi @ligawa a dostał go od Meksykanów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2022 Kiedyś robiłam taki eksperyment i mimo kilku zawirowań i sporej nerwówki kiełbasa wyszła. Aniu jakie to były zawirowania po dodaniu octu podczas testu jaki robiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2022 (edytowane) https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:160:0012:0018:PL:PDF Przeczytaj a będziesz wiedział.Ja jak chcę mieć kruchą kiełbasę to używam kwas mlekowy Edytowane 25 Lutego 2022 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2022 Przeczytaj a będziesz wiedział. Ja jak chcę mieć kruchą kiełbasę to używam kwas mlekowy Dziękuję za specyfikację , podobną mieszankę skruszającą stosuję do marynat, szczególnie do mięsa z dziczyzny. Natomiast zainteresował mnie wpis Ani mówiący o jakiś problemach podczas dodania octu do kiełbasy i chciałbym się dowiedzieć jakie występowały problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2022 chciałbym się dowiedzieć jakie występowały problemy. Farsz się dosłownie rozsypał mimo, że przed dodaniem octu był dobrze sklejony.W desperacji napełniłam tym farszem osłonki (naturalne) i dałam do dojrzewania po przyciśnięciu dechą.Nie było etapu fermentacji.O dziwo, stopniowo zmieniło się pH i kiełbasa znakomicie zżelowała. Jak odnajdę ten przepis to wrzucę go na forum.Lubię eksperymentować mimo, że czasami występują niespodzianki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2022 (edytowane) Farsz się dosłownie rozsypał mimo, że przed dodaniem octu był dobrze sklejony.Aniu dziękuję za cenną informację. Czy użyłaś 10% octu spirytusowego i może Masza wiedzę jakie było pH farszu przed dodaniem i po dodaniu octu? Ewentualnie jak była dawka w ml/kg farszu. Edytowane 25 Lutego 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2022 jak chcę mieć kruchą kiełbasę to używam kwas mlekowy Jak zawsze [Dodano: 25 lut 2022 - 16:14] jak była dawka w ml/kg farszu Jak potrzebujesz - dam Ci kwas mlekowy 80% Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2022 (edytowane) Przepisy na chorizo z octem są na stronie głównej:CHORIZOZnalazłam zapiski Jacka Wosia - @ligawa.Kiełbasę obciążyłam deską i dojrzewałam w ok. 11 st.C.Wyszła zaskakująco pyszna i zwięzła, w typie salami. Zdjęcie Jacka.Dodany był ocet jabłkowy domowy. Edytowane 25 Lutego 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.