Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Zapytałem na jednej z grup na FB o użycie alkoholu jako dodatku do mięsa przy robieniu kiełbasy i jedną z odpowiedzi było to, aby użyć octu owocowego. Niestety post kolegi, który to napisał zniknął.

Czy macie doświadczenia z użyciem octu owocowego przy wyrobie wędlin? Czy taki ocet dawać do marynowania mięsa i później spłukiwać go przed wędzeniem, czy może dodawać go do mięsa, jak w przypadku alkoholu? Mam tu na myśli dodatek do zmielonego już mięsa. 

Jeśli używacie octu, to możecie napisać z jakich owoców? Zbliża się sezon owocowy, więc można nastawić winko w owoców, a następnie zaoctować je. 

 

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam,

Mateusz.

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś kupiłem w sklepie gotowca, "Kiełbasę z Babcinej Spiżarni" z dodatkiem octu, produkcji Sokołowa, i co mogę o niej powiedzieć ??? Najzwyczajniej ohyda, podkreślam, tragedia smakowa !!! Ocet w kiełbasie może smakować chyba tylko smakowym Masochistom :facepalm: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753747
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

Właśnie sam nie wiem, jak ocet miałby zadziałać i jakie efekty dać. Nigdy nie używałem przy robieniu wędlin, więc pytam Was-większych praktyków niż ja ☺️

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753754
Udostępnij na innych stronach

Ja swój ocet jabłkowy stosuję do marynat - głównie do dziczyzny . Robię go głównie z jabłek  z dodatkiem gruszek , pigwy , śliwek - mam 4 -letni i dwuletni .

Ocet ścina białko więc może chodzi o efekt kruchości .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753760
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak ocet miałby zadziałać i jakie efekty dać.

Jest taka metoda zakwaszania szybkiego salami, a w zasadzie chorizo przy użyciu octu.

Kiedyś robiłam taki eksperyment i mimo kilku zawirowań i sporej nerwówki kiełbasa wyszła. 

Piszę o surowej. Przepis dał mi @ligawa a dostał go od Meksykanów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753806
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś robiłam taki eksperyment i mimo kilku zawirowań i sporej nerwówki kiełbasa wyszła.

Aniu jakie to były zawirowania po dodaniu octu podczas testu jaki robiłaś?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753843
Udostępnij na innych stronach

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:160:0012:0018:PL:PDF

 Przeczytaj a będziesz wiedział.

Ja jak chcę mieć kruchą kiełbasę to używam kwas mlekowy

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753844
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przeczytaj a będziesz wiedział. Ja jak chcę mieć kruchą kiełbasę to używam kwas mlekowy

Dziękuję za specyfikację :thumbsup:, podobną mieszankę skruszającą stosuję do marynat, szczególnie do mięsa z dziczyzny. Natomiast zainteresował mnie wpis Ani mówiący o jakiś problemach podczas dodania octu do kiełbasy i chciałbym się dowiedzieć jakie występowały problemy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753851
Udostępnij na innych stronach

 

 

chciałbym się dowiedzieć jakie występowały problemy.

Farsz się dosłownie rozsypał mimo, że przed dodaniem octu był dobrze sklejony.

W desperacji napełniłam tym farszem osłonki (naturalne) i dałam do dojrzewania po przyciśnięciu dechą.

Nie było etapu fermentacji.

O dziwo, stopniowo zmieniło się pH i kiełbasa znakomicie zżelowała. 

Jak odnajdę ten przepis to wrzucę go na forum.

Lubię eksperymentować mimo, że czasami występują niespodzianki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753854
Udostępnij na innych stronach

Farsz się dosłownie rozsypał mimo, że przed dodaniem octu był dobrze sklejony.

Aniu dziękuję za cenną informację. Czy użyłaś 10% octu spirytusowego i może Masza wiedzę jakie było pH farszu przed dodaniem i po dodaniu octu? 

Ewentualnie jak była dawka w ml/kg farszu.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753857
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak chcę mieć kruchą kiełbasę to używam kwas mlekowy
:thumbsup: Jak zawsze :clap:  
[Dodano: 25 lut 2022 - 16:14]

 

 

jak była dawka w ml/kg farszu
Jak potrzebujesz - dam Ci kwas mlekowy 80%

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753870
Udostępnij na innych stronach

Przepisy na chorizo z octem są na stronie głównej:

CHORIZO

Znalazłam zapiski Jacka Wosia - @ligawa.

Kiełbasę obciążyłam deską i dojrzewałam w ok. 11 st.C.

Wyszła zaskakująco pyszna i zwięzła, w typie salami.

post-40040-0-52956400-1645813082_thumb.jpg  post-40040-0-62509400-1645813092_thumb.jpg

 

post-40040-0-10105600-1645813103_thumb.jpg

 

Zdjęcie Jacka.

Dodany był ocet jabłkowy domowy.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18968-ocet-w-kie%C5%82basie/#findComment-753896
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.