Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mamy teraz, oprócz innych owoców, również sezon na orzechy włoskie i laskowe. W związku z tym mam pytanie - czy ktoś zna sposób aby w warunkach domowych tak łuskać orzechy włoskie aby wyglądały jak te chińskie, czyli ładne połówki a nie jakieś okruchy. Do ciasta to i owszem mogą być okruchy, ale żeby postawić na stole to ładniej wyglądają połóweczki.

Używałem różnych dziadków do orzechów łącznie z imadłem i młotkiem i efekt zawsze jest taki sam. Całych połówek brak.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/
Udostępnij na innych stronach

zetes, a już pomyślałem czytając początek, że będziesz pytał się czy można wędzić orzechy :lol:

może spróbuj nożykiem wpierw rozpołowić, a później usunąć przegrodę pomiędzy ćwiartkami ? i wydłubać całość połówki ale to powolna praca.

chyba można uzyskać połówki lekko zgniatając od strony biegunów orzecha ale to i tak nie z wszystkich.

W tym roku fakt orzechów włoskich jest moc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43581
Udostępnij na innych stronach

Witam

Musisz mieć dobry gatunek orzechów ( duże i cienka łupina). W tym roku orzechy są małe( susza) i ciężko wyjąć po rozłupaniu.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43584
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Musisz mieć dobry gatunek orzechów ( duże i cienka łupina).

Myślę że kolega ma rację żeby po wyłuskaniu były całe połóweczki orzecha to zapewne są specjalne odmiany . Ja pamiętam , kiedyś dostałem takie orzechy że praktycznie żeby wyjąć z łupiny to należało całą łupinę pobić i orzechy po maleńkich kawałeczkach wyciągać . Było to bardzo pracochłonne i pamiętam że łupina była bardzo gruba i bardzo twarda .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43625
Udostępnij na innych stronach

Było to bardzo pracochłonne i pamiętam że łupina była bardzo gruba i bardzo twarda .

Nowe odmiany orzechów charakteryzują się wymienionymi właściwościami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43635
Udostępnij na innych stronach

zetes-musisz opiłować pilniczkiem twardą skorupkę,

...i otrzymasz to co sobie życzysz :grin:

pozdrawiam

p.s.jest to b.pracochłonne

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43637
Udostępnij na innych stronach

Orzechy muszą być dobrze przesuszone.

Zgniataj delikatnie po obwodzie (czyli tam gdzie łączą się dwie połówki skorupy orzecha), zaczynając od największej przekontnej, musisz zgniatać z "ogranicznikiem" czyli tak, żeby nie zgnieść zawartości podczas pękania skorupki - ma tylko peknąć i obracasz i znow lekko zgniatasz - tylko po obwodzie!.

Ja zgniatam cęgami do rury z takim roztawieniem żeby nie było możliwości zgniecenia po peknieciu.

Prawie polowa wychodzi cala.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43638
Udostępnij na innych stronach

łuskać orzechy włoskie aby wyglądały jak te chińskie,

.......należy złapać kilku Chińczyków...niech obierają :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43666
Udostępnij na innych stronach

łuskać orzechy włoskie aby wyglądały jak te chińskie,

.......należy złapać kilku Chińczyków...niech obierają :wink:

Fentel "wrócił" HURA :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43674
Udostępnij na innych stronach

Orzechy muszą być dobrze przesuszone.

dokładnie cały pic na tym polega,babcia zawsze orzechy suszyła nawet

dość długo i dopiero potem łupała skorupy takim ściskaczem cos jak

kombinierki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43695
Udostępnij na innych stronach

Orzechy muszą być dobrze przesuszone

Pozwolę sobie zaprezentować odmienną opinię, oczywiście z uzasadnieniem. :grin:

Jesteśmy właścicielami ogromnego, ponad 20 letniego orzecha włoskiego. W latach przeciętnego urodzaju uzyskujemy nieco ponad 10kg wyłuskanych "serków" orzechowych.

Wyłuskujemy orzechy po zebraniu spod drzewa tak szybko, jak się da. Posługujemy się kluczem, tzw. żabką, z regulowanym rozstawem szczęk. Naciska się każdy orzech dwa razy: pierwszy nacisk na szwie orzeszka, aż do pękniecia, drugi nacisk prostopadły do pierwszwgo. Nie ma żadnych problemów z wyłuskiwaniem całych połówek. Jednak po przesuszeniu orzechów w łupinkach zawartość traci elastyczność i przy wyciąganiu kruszy się. Już po tygodniowym przesuszaniu orzechy trudniej się wyłuskują.

Są jednak gatunki, w których wewnętrzna skórka jest również zdrewniała. W takim wypadku należy wyciąć całego orzecha, ponieważ wyłuskiwanie, a w zasadzie wydziubywanie kawałeczków może przyprawić o harcerską chorobę :lol: .

Wyłuskane orzechy należy przesuszyć trochę (ok. 2-3 dni), poporcjować do woreczków i do zamrażarki. Jest to najlepszy ze znanych mi sposobów przechowywania orzechów. Po pierwsze nie jełczeją, po drugie - chronione są przed szkodnikami. Można używać je nawet po roku od zbiorów i będą jak świeże. Przez cały czas zachowują niezmieniony kolor i smak.

babcia zawsze orzechy suszyła

Gdy nie ma możliwości wyłuskania orzechów prawie "on line", wtedy należy je doskonale i szybko przesuszyć w łupinach. Wtedy ich trwałość przedłuży się ale tylko w odniesieniu do przechowywania poza zamrażarką. Jednak w trakcie wyłuskiwania bedzie trudno zachować całe połówki.

Dodam jeszcze, że mój A. potrafi 90% orzechów wyłuskać w postaci dwóch, nierozerwanych połówek. Aby to osiągnąć wykręca wewnętrzną łuskę. Ja, niestety, nie mam tej siły w palcach i zadowalam się połóweczkami. Nasz orzech należy do przecietnych, to znaczy rodzi owoce średniej wielkości i o skorupkach średniej twardości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43715
Udostępnij na innych stronach

EAnna

Cangi do rury i żabki do rury - to, to samo :grin:

Twoja regulacja szczęk - pisałem że tzeba mieć zgniatać z ogranicznikiem :grin:

Czyli sam proces zgniatania jest bardzo podobny z różnicą że ja zgniatam po obwodzie :grin:

 

Co do suszenia czy nie - widocznie ja mam ta gorszą odmianę, którą trzeba suszyć, ale od lat dostaje 2 - 3 worki rocznie orzechów gratis więc "darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby" :grin:

Każdy sam sprawdzi czy "Jego" orzych łuskać świerze czy podsuszone :grin: :grin: :grin: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43721
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie najlepszym sposobem jest rozgniatanie w ręce, tak aby rozpadł się na dwie połówki i następnie każdą z połówek zgniatam, troszkę ręce bolą ale efekt jest. W przypadku b. twardych sztuk pomagam sobie nożem używając go jako ðźwigni do rozpoławiania na 2 części.

 

może przyprawić o harcerską chorobę

A jakaż to choroba bo nie czaje.
Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-43751
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Co to za szkodnik?

Jest bardzo dyskretny.

W komórce mam pociętą dębinę do kominka.

Okazało się, że na dnie sągu są setki rozpołowionych orzechów włoskich.

Obok rośnie duży orzech włoski.

Kto mi orzechy podkrada i jak się bronić w przyszłości?

Tym faktem złodziejstwa jestem zdegustowany,

Straciłem też dużo orzechów suszących się na metalowej siatce.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-64141
Udostępnij na innych stronach

Pedro! Serdeczne dzięki :grin: .

Wychowuję kuny domowe.

Na działce nie mam myszy, szczurów, wyniosły się dzikie koty.

Brak też wróbli i innych śpiewających, są tylko sroki.

Kuny warunki u mnie mają super, orzechami podzielę się z nimi.

Są bardzo czyste i dyskretne.

Eliza przypomniała, że ponad 30 lat temu mieliśmy rodzinę kun.

Załatwiły sąsiadowi jednorazowo kilkadziesiąt kurczaków.

Przypadkiem zniszczyłem gniazdo z całym miotem.

Wyniosły się, przyszła plaga szczurów od sąsiadów.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-64242
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Ale Pedro, kuny to drapieżcy, orzechów nie jedzą! U mnie szczur poczynił spustoszenie w zapasach orzechów suszących się w workach od cebuli zawieszonych pod dachem w stodole.

 

Batiar, jak mieszkasz pod lasem, gdzieś na południu, to może masz popielice? Jak na mój gust i wiedzę, to kuny, tchórze i łasice odpadają.

 

Pozdrawiam.

 

adwokat

Pozdrawiam. adwokat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-64249
Udostępnij na innych stronach

Serdeczne dzięki za pomoc.

Na pewno nie szczury, brak odchodów.

Kuny domowe mam, jak jest naprawdę postaram się sprawdzić.

Mieszkam bezpośrednio przy Rezewacie Kampinoskim.

Ja orzechy włoskie łuskam tak:

Biorę bokiem orzech pomiędzy kciuk i palec wskazujący na spoinach.

Drugą ręką - palcami - kciukiem i wskazującym uciskam orzech i palce.

Podsuszony orzech pęka na spoinach, siła obu rąk sumuje się.

Po napełnieniu porcji ( miska ) odchodzę tak daleko, aby nie słyszeć

gderania kończących łuskanie.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-64256
Udostępnij na innych stronach

Ale Pedro, kuny to drapieżcy, orzechów nie jedzą!

Też tak myślałem dopóki u mojego kolegi na strychu nie pożarła całego worka orzechów włoskich. Jednocześnie zrobiła wiele szkód w ociepleniu z wełny mineralnej, gdyż zbudowała z niej swoje legowisko. Co do menu kuny, to owszem jak jest mięsko to je zjada, ale jak przyjdą czasy chude (zimą) to nie pogardzi orzechami. Jeśli zaś idzie o myszy, szczury, wróble to kuna nie lubiąc konkurencji likwiduje wszystkie w swoim otoczeniu. Czyni też duże szkody w gołębnikach i kurnikach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1899-orzechy-w%C5%82oskie/#findComment-64257
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.