Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych.

 

Do tej pory tyndylizowałem słoiki zalewając wodę pod nakrętki.

 

Teraz mam zlecenie na sporą ilość lunch meat i dylemat.

Nie mam takiego garnka żeby te słoiki na raz weszły, musiałbym na trzy razy podzielić proces.

 

Czy praktykowaliście tyndylizację zalewając wodą całe słoiki, ?

Żeby na raz zmieścić, ułożył bym w garze dwie warstwy tych słoików, ale były by całe zalane wodą.

Można tak ?
 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy praktykowaliście tyndylizację zalewając wodą całe słoiki, ? Żeby na raz zmieścić, ułożył bym w garze dwie warstwy tych słoików, ale były by całe zalane wodą.

Praktykowałem wielokrotnie nic się nie dziej, możesz tak zrobić :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757312
Udostępnij na innych stronach

 

Czy praktykowaliście tyndylizację zalewając wodą całe słoiki, ? Żeby na raz zmieścić, ułożył bym w garze dwie warstwy tych słoików, ale były by całe zalane wodą.

Praktykowałem wielokrotnie nic się nie dziej, możesz tak zrobić :thumbsup:

 

Dzięki wielkie.

 

Jeszcze co się tyczy czasów i temperatury bo różne opinie.

Zawsze robiłem 3 x po 45 mintut co  24 godziny w temp. około 90 stopni.

 

Teraz będę miał więcej słoików w garze to może wydłużyć czas do godziny ma to sens ?

 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757321
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze co się tyczy czasów i temperatury bo różne opinie. Zawsze robiłem 3 x po 45 mintut co  24 godziny w temp. około 90 stopni.

 

Czas liczy się od momentu zagotowania wody.

O czasie tyndalizacji decyduje pojemność słoików.

DZIADEK podał swego czasu rozpiskę:

 

 Tabela pasteryzacji wielokrotnej (tyndalizacji) konserw

mięsnych w słojach wg. Andrzeja Pisuli i Romana Dowierciała

Z ,,sami robimy wędliny’’

Pasteryzacja w temp. wrzenia wody co 1-2 dni

I gotowanie II got. III got

Wielkość słoi

1/2 L 60 minut 40minut 30 minut.

1 L 90 80 45

1, 1/ 2 L 120 80 60

Czas liczymy od momentu zagotowania się wody

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757325
Udostępnij na innych stronach

Hm rozumiem, ja zawsze robię w małych słoikach 350 ml takie "na raz"

To chyba przesadzałem z tym 45 minut w każdym etapie tyndalizacji.

Robiłem dlatego żeby było pewniejsze :)

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757338
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie w trakcie studzenia spuść wodę , żeby słoiki nie "zaciągnęły " do środka

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757384
Udostępnij na innych stronach

 

 

zalewając wodę pod nakrętki
Tyndalizuję w garze Lidlowskim (pasteryzator) jednorazowo 24 słoiki Zawsze zalane wodą. Temperatura 97-98 st I x 60 min /II/45min/III/30min.  Słoiki 350 lub 420 . Czas zawsze od osiągnięcia temperatury wody.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757446
Udostępnij na innych stronach

 

zalewając wodę pod nakrętki
Tyndalizuję w garze Lidlowskim (pasteryzator) jednorazowo 24 słoiki Zawsze zalane wodą. Temperatura 97-98 st I x 60 min /II/45min/III/30min.  Słoiki 350 lub 420 . Czas zawsze od osiągnięcia temperatury wody.

 

O to jest wskazówka! dzięki :heart: 

Może dojrzałem w końcu do kupna czegoś takiego. Teraz będę miał około 20 słoików 350 i zanosi się że będzie wiecej.

Do tej pory robiłem na własne potrzeby tak z  10 szt.  na gazie i po parę żeby tych pokrywek nie przykrywać . :hmm:

Jakiej pojemności jest ten Twój  tzn. na ile litrów.  

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757471
Udostępnij na innych stronach

O loboga!  toż właśnie na to patrzyłem 27 litr!  Jak Muski mieści 24 słoiki to i ja! je zmieszczę :D  kurde kupuje.

Panowie jesteście bigwebeściaki :heart:

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757498
Udostępnij na innych stronach

 

 

27l nie wiem jak mogłem sie bez tego gara obywać ?

 

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:


[Dodano: 15 mar 2022 - 22:08]

 

 

Słoiki 350

 

Ja te słoiki robię w systemie 40 - 25 - 20 w odstepach 24 h.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757500
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK podał swego czasu rozpiskę:

 

DZIADEK podał tę tabelę dla konserwy: Kotlety schabowe w sosie grzybowym.

 

Tu DZIADEK poświecił sporo czasu, jak robić konserwy i ja się trzymam tych czasów:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8477-konserwy-dziadka-w-s%C5%82ojach-pasteryzowane-sposobem-domowym/

 

A co do parzenia to oczywiście można zalać, nawet 3 piętra w dużym garze robiłem:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10560-pawła-wyroby-z-praski-osłonek-barierowych-konserwy/?p=466123

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757503
Udostępnij na innych stronach

Zamówiłem, ale nie wiem czy dostanę do piątku,

Dziś zapeklowałem 8 kg. mięsa na lunch meat.
W piątek wg. receptury powinienem ładować w słoiki i tyndylizować
a jak nie przyjdzie garcek do piątku...  
co będzie jak przetrzymam do poniedziałku to będzie 6 dni peklowania :(
 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757504
Udostępnij na innych stronach

No mam i ja  :)  dziś przyszedł z Lidla.
Startuję dziś z Luncheon i wszystkie na raz do gara

I chyba tak jak robił Muski  97 stopni  60 /45/30min.
 

Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi  :heart:

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757790
Udostępnij na innych stronach

Nigdy tego nie stosowałem ale znienacka mam w sobotę wyjazd i nie upłynie 24 godziny miedzy drugim a trzecim etapem.
Bedzie jakieś 14 godzin będzie to problem ?

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757900
Udostępnij na innych stronach

Nie

No,...nie miałabym odwagi tak napisać.

To już lepiej przeczekać 2 doby  :)  

Jak nie ma wyjścia to należy opakowania oznakować  2x pasteryzowane jako mniej pewne.

Po prostu (chyba) nie ma badań dla efektywności takiego postepowania.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757915
Udostępnij na innych stronach

 

Nie

No,...nie miałabym odwagi tak napisać.

To już lepiej przeczekać 2 doby  :)  

Jak nie ma wyjścia to należy opakowania oznakować  2x pasteryzowane jako mniej pewne.

Po prostu (chyba) nie ma badań dla efektywności takiego postepowania.

 

Dziś będzie drugi raz, jutro wyjeżdżam i niedziele były trzeci

ale nie wiem czy to dobrze by było to przeczekanie.

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757942
Udostępnij na innych stronach

Lepiej przeczekać niż zrobić to przed upływem 24 godzin.... poczytaj dlaczego tak robimy przy tyndalizacji....

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-757977
Udostępnij na innych stronach

Ok Aniu napisałem to z własnego doswiadczenia.Takie zdarzenie spotkało mnie kiedyś .Ale faktycznie nie pomyślalem o przemianach technologicznych zachodzących w danym czasie.W każdym razie moje puszki i słoiki przetrwały ponad rok. Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-758182
Udostępnij na innych stronach

Zapalenie oskrzeli znienacka mnie dopadło, ale już lepiej, dlatego dopiero teraz już chciałem podziękować za poradę.
Tak, zrobiłem trzecią pasteryzację z przerwą jednodniową po drugiej, wszystkie pokrywki extra wklęsły.

No mam nadzieję, że wszelkie nawet żeberka bakterii zostały ukatrupione. :)

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-759110
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Kochani, mam jedno dziwne pytanie.

Czy jest jakieś przeciwwskazanie aby zakupić warnik/pasteryzator o większej pojemności niż 27-28L?

 

Pytam, bo nie spotkałem się tutaj na forum z pasteryzatorami 40,50 czy 60L

 

Zastanawiam się czy to jest powodowane np. Waszymi aktualnymi potrzebami, czy może są jakieś przeciwwskazania aby kupować większe (nie wiem, źle pasteryzują słoiki/puszki bo jest ich za dużo, bezwładność cieplna itp)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19004-tyndylizacja-warstwy/#findComment-795226
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.