pdywicki Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Miałem dopisać przyprawy do ostatnich wyrobów, dla potomnych i do ewentualnej oceny 😉 Przyprawy inspirowane własnym skromnym doświadczeniem, wyrobami forumowiczów oraz zimowym kursem w SDM. Pasztet w słoikach: pieprz czarny - 2,5g/kg; gałka - 1g/kg; imbir mielony - 0,3g/kg; majeranek - 0,5g/kg; liść laurowy - 0,3g/kg; jałowiec - 1g/kg; ziele angielskie - 0,5g/kg; cebula surowa - 30g/kg; cukier - 3g/kg; sól - do smaku. Kiełbasa dzik: 7,7kg I klasa dzik - szarpak; 0,5kg IIA dzik - fi12; 3kg IIB dzik - fi8; 5kg podgardle wp - fi8; 4,3kg III dzik - fi2,5; pieprz czarny - 3g/kg; czosnek 3g/kg; gałka - 0,5g/kg; jałowiec - 0,8g/kg; gorczyca żółta - 1,5g/kg; peklosól - 20g/kg. Kiełbasa wp + dzik resztkowa 3,8kg I wp - szarpak; 4,2kg IIb dzik - fi8; 0,5kg IIB wp - fi8; 0,67kg podgardle wp - fi8; 1,85kg III wp - fi2,5. pieprz czarny 3g/kg; czosnek 2g/kg; jałowiec 1g/kg; gorczyca żółta 1g/kg; gorczyca czarna 1kg/kg. Kabanosy dzik/wp 1kg I dzik - fi8 0,5kg IIA dzik - fi8 0,5kg IIB dzik -fi8 0,5kg podgardle wp - fi8 pieprz czarny - 3g/kg czosnek - 1g/kg kminek - 0,5g/kg gałka - 0,5g/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-856504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 30 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 30 Października 2023 (edytowane) Dzikiej przygody ciąg dalszy. Tym razem bielenie i rozbiór u kolegi na hali, trybowanie i klasyfikacja już w domu. Loszka 55kg wagi w skórze. Większość sklasyfikowana na dalsze wyroby, pozostawiłem tylko boczek na roladę. Pochwalę się gotowymi wyrobami 😁 Edytowane 30 Października 2023 przez pdywicki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-873341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 30 Października 2023 Tak można pracować 👍 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-873347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 30 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Kontynuacja dzikiej przygody. Tym razem obróbka u siebie na działce. Loszka około 80kg wagi w skórze. Bielenie i rozbiór wykonany na wisząco, dalsze prace już w domu na stole. Uzyskałem łącznie 40kg mięs różnych klas, część mięśni zostawiłem w całości do zastosowań kulinarnych. Do tego doszło 8,5kg tłuszczu, choć spodziewałem się grubszej słoniny 😉 ponieważ u nas nic się nie marnuje, na kościach powstał bulion jako baza do zup, który trafi w słoikach do autoklawu, a z mięsa od kości też się coś przygotuje 😁 Na przyszłość planuję przygotować sobie stanowisko z wyciągarką, póki co udało się ją we dwójkę podwiesić pod daszek, a ja wspomogłem się trochę drabiną na początku bielenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-898127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Stycznia 2024 18 minut temu, pdywicki napisał(a): Kontynuacja dzikiej przygody. Też lubię takie przygody . 19 minut temu, pdywicki napisał(a): z mięsa od kości też się coś przygotuje Można pasztet lub farsz pierogowy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-898135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 30 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Stycznia 2024 27 minut temu, Grzewlod napisał(a): Można pasztet lub farsz pierogowy itd. Pasztetu mam zapas jeszcze z dwóch poprzednich sztuk, więc raczej pójdę w pierogi/krokiety, czyli bardziej kulinarne zastosowanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-898147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Stycznia 2024 (edytowane) Możesz zrobić Wątrobiankę podwędzaną. Wątrobianka Surowiec: 1. 1,5 kg mięsa z obgotowanych kości z dzika ,sarny ,jelenia. 2. 1,5 kg podgardla wp. 3. 1,2 kg wątroby z dzika , sarny, jelenia lub wieprzowej. 4. 20 dkg skórek wieprzowych Przyprawy: 1. sól - 17- 18g/kg 2. pieprz -0,5g/kg 3. cebula suszona - 3g/kg 4. majeranek - 2g/kg 5.rosół z gotowanych kości do rozrzedzenia farszu do konsystencji śmietany. 5.susz grzybowy - opcjonalnie do smaku. U mnie 3g/kg Podgardle parzone na pół miękko. Wątroba surowa odżyłowana. Skórki parzone do miękkości. Wszystko zmielone na sitku 2 mm x 2 i blendowane. Wątroba surowa mielona raz oddzielnie na sitku 2 mm i również blendowana. Nabijamy w jelita wp. grube odcinki proste i parzymy przez 50 min w wodzie o temp. 80C i następnego dnia po wystudzeniu i obsuszeniu podwędzamy dymem 35-40 C do koloru przez ok.8 h Jakby co to pytaj na PW. Edytowane 30 Stycznia 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-898188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 31 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 31 Stycznia 2024 22 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Możesz zrobić Wątrobiankę podwędzaną. Dzięki za inspiracje i przepis, właśnie chodzi za mną wątrobianka od jakiegoś czasu. Jako ciekawostkę powiem, że wątroby i ogólnie podrobów z dzika w moich stronach jeszcze długo nie zje się. Przepisy obowiązujące w związku z ASF nakazują przekazanie do utylizacji całych paprochów, a nawet patroszyć powinno się w specjalnie do tego przystosowanym stanowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-898428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 13 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Lutego 2024 Wspomnienie "tłustej soboty", w tygodniu zabrakło czasu 😅 Nadziane swoją marmoladą różaną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Lutego 2024 Na kaszubach w czwartek żarło się pączki. Stąd tłusty czwartek. O tłustej sobocie nie słyszałem. Coś straciłem? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 13 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Lutego 2024 Godzinę temu, dyzio napisał(a): Na kaszubach w czwartek żarło się pączki. Stąd tłusty czwartek. O tłustej sobocie nie słyszałem. Coś straciłem? Absolutnie, stąd nazwa ujęta w cudzysłów. Nie miałem czasu robić w czwartek, to robiłem i jadłem w sobotę 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Lutego 2024 Paweł. Patrząc na pączki wyglądają smakowicie. Dobrze, że jestem po kolacji. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Lutego 2024 3 godziny temu, pdywicki napisał(a): Wspomnienie "tłustej soboty", w tygodniu zabrakło czasu Ale giganty. 😋 Jeśli chodzi o pączki to ja często smażę w ciągu roku. Wszystko zależy od zapotrzebowaniu rodziny. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Lutego 2024 Pączki robimy wtedy kiedy mamy na nie ochotę, a mamy dość często 😋 .... nie czekamy na tłusty czwartek, noooo.... chyba że co tydzień będzie ten tłusty czwartek 😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Lutego 2024 Są to pączki dla prawdziwego mężczyzny 😉. Bardzo apetycznie wyglądające 😋. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 13 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Lutego 2024 Macie rację, pączki można smażyć cały rok i też to robię, w cieplejszych miesiącach uruchamiam działkową smażalnie 😁 bardzo wygodnie smaży się je w woku na taborecie gazowym. Naważka ciasta na jednego pączka to u mnie 85g, ale rosną bardzo duże 😅 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Lutego 2024 29 minut temu, pdywicki napisał(a): 85g, ale rosną bardzo duże Moje ostatnie po 80g. Może podzielisz się swoim przepisem bo do tej pory korzystam z przepisu Abrarka. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masarzysta Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Lutego 2024 14 godzin temu, dyzio napisał(a): O tłustej sobocie nie słyszałem. Coś straciłem? W tłusty czwartek przeczytałem, że jest jeszcze tłusta Środa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 14 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Lutego 2024 10 godzin temu, @halusia@ napisał(a): Może podzielisz się swoim przepisem bo do tej pory korzystam z przepisu Abrarka. 550g mąki typ 500 40g cukru duża szczypta soli 12g drożdży świeżych 70g bardzo miękkiego masła 6-8 żółtek (w zależności od wielkości jaj) 250ml mleka 25ml rumu lub spirytusu. Składniki mokre dolewam do miski z suchymi składnikami. Składniki oprócz masła wyciągam z lodówki bezpośrednio przed wyrabianiem. Ciasto wyrabiam ręcznie lub mikserem z hakami. Uwaga, z tego przepisu ciasto przy wyrabianiu jest baaardzo luźne i miękkie, nie ma szans by dało się je zagniatać na blacie, a wyrabianie polega na dobrym połączeniu wszystkich składników w gładką masę, na tym etapie nie da się uformować go w kulę. Skrobką zgarniam ciasto z boków miski i wkładam na noc do lodówki. W lodówce ciasto zwykle podwaja objętość. Mocno schłodzone ciasto dzielę na kęsy po 85g, formuję kulki i kładę na natłuszczone olejem kawałki papieru do pieczenia. Uformowane pączki również smaruję olejem i przykrywam folią do wyrastania. Dzięki temu nic się nie przykleja, a olej po smażeniu pozostaje czysty, gdyż nie przypala się w nim żadna mąka. Ciasto musi być na etapie formowania zimne, wtedy bez problemu daje się je uformować. Pozostawiam do mocnego wyrośnięcia aż pączki prawie potroją objętość. Z natłuczonego oleju z łatwością przenosi się pączki na łopatkę, z której lądują w oleju. Smażę w temperaturze 175-180 stopni, około 2,5-3 minuty na stronę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Lutego 2024 Dziękuję, na pewno wyprobuje Twój przepis. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Lutego 2024 Dzięki za przepis na te przepiękne paczusie Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Lutego 2024 To ja też pozwolę sobie zapisać przepis i Dziękuję bardzo.🥰 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdywicki Opublikowano 14 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Lutego 2024 Dajcie koniecznie znać jak wypróbujecie 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.