Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem dopisać przyprawy do ostatnich wyrobów, dla potomnych i do ewentualnej oceny 😉 Przyprawy inspirowane własnym skromnym doświadczeniem, wyrobami forumowiczów oraz zimowym kursem w SDM.

 

Pasztet w słoikach:

pieprz czarny - 2,5g/kg;

gałka - 1g/kg;

imbir mielony - 0,3g/kg;

majeranek - 0,5g/kg;

liść laurowy - 0,3g/kg;

jałowiec - 1g/kg;

ziele angielskie - 0,5g/kg;

cebula surowa - 30g/kg;

cukier - 3g/kg;

sól - do smaku.

 

Kiełbasa dzik:

7,7kg I klasa dzik - szarpak;

0,5kg IIA dzik - fi12;

3kg IIB dzik - fi8;

5kg podgardle wp - fi8;

4,3kg III dzik - fi2,5;

 

pieprz czarny - 3g/kg;

czosnek 3g/kg;

gałka - 0,5g/kg;

jałowiec - 0,8g/kg;

gorczyca żółta - 1,5g/kg;

peklosól - 20g/kg.

 

Kiełbasa wp + dzik resztkowa

3,8kg I wp - szarpak;

4,2kg IIb dzik - fi8;

0,5kg IIB wp - fi8;

0,67kg podgardle wp - fi8;

1,85kg III wp - fi2,5.

 

pieprz czarny 3g/kg;

czosnek 2g/kg;

jałowiec 1g/kg;

gorczyca żółta 1g/kg;

gorczyca czarna 1kg/kg.

 

Kabanosy dzik/wp

1kg I dzik - fi8

0,5kg IIA dzik - fi8

0,5kg IIB dzik -fi8

0,5kg podgardle wp - fi8

 

pieprz czarny - 3g/kg

czosnek - 1g/kg

kminek - 0,5g/kg

gałka - 0,5g/kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-856504
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzikiej przygody ciąg dalszy. Tym razem bielenie i rozbiór u kolegi na hali, trybowanie i klasyfikacja już w domu. Loszka 55kg wagi w skórze. Większość sklasyfikowana na dalsze wyroby, pozostawiłem tylko boczek na roladę. Pochwalę się gotowymi wyrobami 😁

20231029_104143.thumb.jpg.9881a34d512160c5087dd66c83b30c1e.jpg

Edytowane przez pdywicki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-873341
Udostępnij na innych stronach

Tak można pracować 👍

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-873347
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kontynuacja dzikiej przygody. Tym razem obróbka u siebie na działce. Loszka około 80kg wagi w skórze. Bielenie i rozbiór wykonany na wisząco, dalsze prace już w domu na stole. Uzyskałem łącznie 40kg mięs różnych klas, część mięśni zostawiłem w całości do zastosowań kulinarnych. Do tego doszło 8,5kg tłuszczu, choć spodziewałem się grubszej słoniny 😉 ponieważ u nas nic się nie marnuje, na kościach powstał bulion jako baza do zup, który trafi w słoikach do autoklawu, a z mięsa od kości też się coś przygotuje 😁

Na przyszłość planuję przygotować sobie stanowisko z wyciągarką, póki co udało się ją we dwójkę podwiesić pod daszek, a ja wspomogłem się trochę drabiną na początku bielenia. 

20240128_114750.thumb.jpg.be4615685655e51b900a7b4bbdc191c9.jpg20240128_115938.thumb.jpg.50eb4623405a2ee2e5e67c2978334d83.jpg20240128_123204.thumb.jpg.f7d84656e70433b1b400b1a3a8f0ca15.jpg20240128_131920.thumb.jpg.44318476293d49505266838686829b43.jpg20240128_131836.thumb.jpg.3df3219a484eb7b86b0146418feeb9e9.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-898127
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, pdywicki napisał(a):

Kontynuacja dzikiej przygody.

Też lubię takie przygody :thumbsup:.

 

19 minut temu, pdywicki napisał(a):

z mięsa od kości też się coś przygotuje

Można pasztet lub farsz pierogowy itd.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-898135
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Można pasztet lub farsz pierogowy itd.

 

 

Pasztetu mam zapas jeszcze z dwóch poprzednich sztuk, więc raczej pójdę w pierogi/krokiety, czyli bardziej kulinarne zastosowanie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-898147
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić Wątrobiankę podwędzaną.

Wątrobianka

Surowiec:
1. 1,5 kg mięsa z obgotowanych kości z dzika ,sarny ,jelenia.
2. 1,5 kg podgardla wp.
3. 1,2 kg wątroby z dzika , sarny, jelenia lub wieprzowej.
4. 20 dkg skórek wieprzowych

Przyprawy:
1. sól - 17- 18g/kg
2. pieprz -0,5g/kg
3. cebula suszona - 3g/kg
4. majeranek - 2g/kg

5.rosół z gotowanych kości do rozrzedzenia farszu do konsystencji śmietany.

5.susz grzybowy - opcjonalnie do smaku. U mnie 3g/kg

Podgardle parzone na pół miękko. Wątroba surowa odżyłowana. Skórki parzone do  miękkości. Wszystko zmielone na sitku 2 mm x 2 i blendowane. Wątroba surowa mielona raz oddzielnie na sitku 2 mm i również blendowana.

Nabijamy w jelita wp. grube odcinki proste i parzymy przez 50 min w wodzie o temp. 80C  i następnego dnia   po wystudzeniu i obsuszeniu podwędzamy dymem 35-40 C do koloru  przez ok.8 h  

Jakby co to pytaj na PW.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-898188
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Możesz zrobić Wątrobiankę podwędzaną.

 

 

Dzięki za inspiracje i przepis, właśnie chodzi za mną wątrobianka od jakiegoś czasu. Jako ciekawostkę powiem, że wątroby i ogólnie podrobów z dzika w moich stronach jeszcze długo nie zje się. Przepisy obowiązujące w związku z ASF nakazują przekazanie do utylizacji całych paprochów, a nawet patroszyć powinno się w specjalnie do tego przystosowanym stanowisku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-898428
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na kaszubach w czwartek żarło się pączki. Stąd tłusty czwartek. O tłustej sobocie nie słyszałem. Coś straciłem?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902079
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, dyzio napisał(a):

Na kaszubach w czwartek żarło się pączki. Stąd tłusty czwartek. O tłustej sobocie nie słyszałem. Coś straciłem?

Absolutnie, stąd nazwa ujęta w cudzysłów. Nie miałem czasu robić w czwartek, to robiłem i jadłem w sobotę 😉

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902090
Udostępnij na innych stronach

Paweł.

Patrząc na pączki wyglądają smakowicie. Dobrze, że jestem po kolacji. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902108
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, pdywicki napisał(a):

Wspomnienie "tłustej soboty", w tygodniu zabrakło czasu

Ale giganty. 😋

Jeśli chodzi o pączki to ja często smażę w ciągu roku.  Wszystko zależy od zapotrzebowaniu rodziny.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902123
Udostępnij na innych stronach

Pączki robimy wtedy kiedy mamy na nie ochotę, a mamy dość często 😋 .... nie czekamy na tłusty czwartek, noooo.... chyba że co tydzień będzie ten tłusty czwartek 😁

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902136
Udostępnij na innych stronach

Macie rację, pączki można smażyć cały rok i też to robię, w cieplejszych miesiącach uruchamiam działkową smażalnie 😁 bardzo wygodnie smaży się je w woku na taborecie gazowym. Naważka ciasta na jednego pączka to u mnie 85g, ale rosną bardzo duże 😅received_887668732966926.thumb.jpeg.979ee0e428d32a93e0f53b891a288012.jpeg

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902159
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, pdywicki napisał(a):

85g, ale rosną bardzo duże

Moje ostatnie po 80g. 

Może podzielisz się swoim przepisem bo do tej pory korzystam z przepisu Abrarka. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902168
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Może podzielisz się swoim przepisem bo do tej pory korzystam z przepisu Abrarka. 

550g mąki typ 500

40g cukru

duża szczypta soli

12g drożdży świeżych

70g bardzo miękkiego masła

6-8 żółtek (w zależności od wielkości jaj)

250ml mleka

25ml rumu lub spirytusu.

 

Składniki mokre dolewam do miski z suchymi składnikami. Składniki oprócz masła wyciągam z lodówki bezpośrednio przed wyrabianiem. Ciasto wyrabiam ręcznie lub mikserem z hakami. Uwaga, z tego przepisu ciasto przy wyrabianiu jest baaardzo luźne i miękkie, nie ma szans by dało się je zagniatać na blacie, a wyrabianie polega na dobrym połączeniu wszystkich składników w gładką masę, na tym etapie nie da się uformować go w kulę. Skrobką zgarniam ciasto z boków miski i wkładam na noc do lodówki. W lodówce ciasto zwykle podwaja objętość.

 

Mocno schłodzone ciasto dzielę na kęsy po 85g, formuję kulki i kładę na natłuszczone olejem kawałki papieru do pieczenia. Uformowane pączki również smaruję olejem i przykrywam folią do wyrastania. Dzięki temu nic się nie przykleja, a olej po smażeniu pozostaje czysty, gdyż nie przypala się w nim żadna mąka. Ciasto musi być na etapie formowania zimne, wtedy bez problemu daje się je uformować.

 

Pozostawiam do mocnego wyrośnięcia aż pączki prawie potroją objętość. Z natłuczonego oleju z łatwością przenosi się pączki na łopatkę, z której lądują w oleju. Smażę w temperaturze 175-180 stopni, około 2,5-3 minuty na stronę.

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19387-paw%C5%82owe-wyroby/page/3/#findComment-902244
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.