MariuszS Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2022 Witam.Znalazłem na forum przepisy na wyroby z kaczek, jagniąt, nawet bobra a co z koźliną? Czy nikt nie robi wędlin z kozy, toż to chyba najstarsze zwierzę hodowlane mięsno-mleczne??Pozdrawiam.P.S. może źle szukałem na forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2022 Kolego , wędziłem parę lat temu kiełbasę z koziny , która wyrobił podobno wyuczony masarz , niestety kiełbasa w całości miała podcieki nie nadawała się do parzenia , była niespójna .Sądzę ze winą jest to że mięso jest chude i w większości ścięgniste , więc bez dodatku mięsa klasy I i II nie nadaje się do wyrobu wędlin. Podejrzewam tez , ze specjalista , zrobił kiełbasę na zasadzie dodania 50 %słoniny co musiało gwarantować niepowodzenie .Dla sprawdzenia radziłbym poszukać w intrenecie. Zwróć się może o poradę do Dziadka lub Bagno , jako wysokiej klasy specjaliści może mają jakieś doświadczenie. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/#findComment-797108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2022 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18886-kiełbasa-z-koziny-autor-kolega-kurok-syn-jarka/?p=747970 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/#findComment-797110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2022 Electra , dzięki sam zapomniałem ,że mam ten przepis w swoim zbiorze .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/#findComment-797117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2022 Czy nikt nie robi wędlin z kozy Oczywiście jadłem, i nie byłem zachwycony. Koźlina trochę specyficzne mięso . Kielbasa z samej sarny ,też jest wg mnie nie ciekawa. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/#findComment-797221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/ i jeszcze :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mięso-z-kóz/?p=4281 Edytowane 14 Listopada 2022 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/#findComment-797222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2022 Oczywiście jadłem, i nie byłem zachwycony. Koźlina trochę specyficzne mięso . Kielbasa z samej sarny ,też jest wg mnie nie ciekawa. Waldku, nie poddawaj sie. Proponuje dalej probowac. Kozina jest bardzo smacznymmiesem, ale trzeba ja przypeawic. U nas w sklepach mozna kupic kozine ( w Melbourne) jadlam, gotowalam, robilam na grilu, polecam. Wydaje mi sie ,ze to duzo zalezy od osoby ktoa zabija zwierze. Tak samo z baranina. Jadlam wspanialosci z niej, ale rowniez jadlam, a wlasciwie sprobowalam jesc cos co nie moglam przelknac. A takie doswiadczenia potrafia czlowieka zrazic do dan . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/#findComment-797273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2022 http://kresowazagroda.blogspot.com/2016/03/tajemnice-kozleciny.html Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/#findComment-797277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Listopada 2022 Parę lat temu (może 5-6) moja ś.p. teściowa, która specjalnie "trzymała dla Pana doktora" 3 kozy, zaoferowała mi 2 koźlaki w wieku około 5-6 m-cy do przerobienia. Pan doktor wyjechał w swoje strony Tunezja, Maroko?. Mój szwagier- jej syn, ogłosił, że nie weżnie do ust. Przypadek sprawił, że odwiedził mnie w momencie, gdy koziołki były w wędzarni w formie kiełbasy. Wraz z towarzyszącymi mu dwoma kolegami "wrąbali" około 5Kg! popychając ją bardzo szlachetnym trunkiem., zachwalając gospodarza i wyrób. Po pewnym czasie (m-c lub dwa) poprosił by zrobić dla niego parę kilo kiełbasy takiej samej. Wyjaśniłem mu, że z uwagi na brak komponentów - koziny, temat jest nieaktualny. W pierwszym odruchu przewrócił oczami i powiedział " zastanawiałem się co matka zrobiła z tymi koźlakami" dodając były b. dobre. Niestety teściowa zmarła i koźlaków już nie było.Do wyrobu kiełbas użyłem całego wytrybowanego mięsa dodając 50% wieprzowiny w postaci boczku. Wędziłem olchą z dodatkiem brzoskwini, co dało piękny kolorek. Przyprawy jak do sarny. Część podpiekana, część parzona. Moim zdaniem oba rodzaje wyśmienite. Niestety od tamtego czasu nie miałem możliwości wykonania takiej kiełbaski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/#findComment-797533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Listopada 2022 dodając 50% wieprzowiny w postaci boczku O tak ale to już taka 50/50 i młode koźlęta. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/#findComment-797554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Listopada 2022 Przyprawy jak do sarny. Czyli jakie i w jakich ilościach? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19406-kozina-czyli-wyroby-z-kozy/#findComment-797564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.