Muski Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Jaka jest różnica między kaszanką a krupniokiem?Teoria mówi :Przy krupniokach na 100 kilogramów mamy zadane tylko 15 proc. kaszy. Przy kaszance można stosować 25 proc.. Krupnioka można nadziewać w jelito wieprzowe o długością od 15 do 25 centymetrów.Ale czy tylko ?I tak , dostałem 3 kawałeczki kaszanki do spróbowania - wszystkie były smaczne i poległem bo 2 były to teoretycznie krupnioki :facepalm:Teoria jeszcze opowiada o różnicach w kaszach, o nazwie regionalnej.....Jak drogie SiBy na Śląsku rozróżniacie kaszankę od Waszego regionalnego krupnioku? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Jak drogie SiBy na Śląsku rozróżniacie kaszankę od Waszego regionalnego krupnioku? Jak kupujemy w sklepie to jest kaszanka.W domu robimy krupnioki lub kaszoki (bez krwi) Kasza jęczmnienna perłowa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) https://www.wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wyroby-regionalne/44-krupnioki-slaskiehttps://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=4W drugim linku zdjęcie poglądowe to raczej z wyglądu to krupniok . Porównaj materiały pomocnicze. Edytowane 3 Grudnia 2022 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Jaka jest różnica między kaszanką a krupniokiem? Chyba podstawowa a może i jedyna to skwarki w krupniokach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) PorównajTak ale przepis na krupniok https://www.wedlinyd...upnioki-slaskie jest niespójny - ilość kaszy po ugotowaniu nie będzie do 15% . a kaszy ugotowanej będzie 0,75+1,45 bulionu =2,2 Przepis jest na ponad 6 kg a nie na 5 kg, to i tak jest prawie 30 % kaszy. Jak różnica to tylko 5% skwarek - to rzeczywiście taka regionalna kaszanka zwyczajowo zwana krupniokiem . Edytowane 3 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Grudnia 2022 @bartnik by wiedział , ale poległ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Chyba podstawowa a może i jedyna to skwarki TAK, ale w niektórych kaszankach regionalnych też są skwarki z podgardla i podsmażona cebula . Zapewne taki miszmasz przenikania przepisów. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Ja do kaszanki od zawsze daję skwarki i wytopiony tłuszcz. Niezależnie czy robię z kaszy gryczanej, jęczmiennej, czy czasami z Bulguru , ale skwarki z wytopionym tłuszczem być muszą obowiązkowo, nie lubię zbyt suchej kichy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zapewne taki miszmasz przenikania przepisów. Oczywiście!Robi się z tego, co jest. Używa się też wyrzosków, co nadaje krupniokom fantastycznego aromatu smażonego mięsa i wzbogaca wyrób białkowo oraz tłuszczowo.Czasami - przy okazji - podwędza się krupnioki wyłącznie zimnym dymem.Poza tym Śląsk to rozległy obszar ze swoimi, regionalnymi tradycjami.Śląsk Cieszyński, Górny, Opolski różnią się nie tylko gwarą ale i dziedzictwem szeroko pojętej kultury. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Pamiętasz Aniu? Swego czasu mieliśmy tutaj "specjalistę od krupnioków". :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) podwędza się krupnioki wyłącznie zimnym dymem.Czyli:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19469-schwarzwurst/i wiadomo od kogo Niemiaszki zerżnęli albo kto wywiózł za ghranica. Edytowane 3 Grudnia 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Ja do kaszanki od zawsze daję skwarki Czyli też wzorujesz na krupnioku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Właśnie na to wychodzi, ale nigdy nie myślałem że robię "Krupnoik" ? Po prostu "Kicha" musi być tłuściutka, ze skwareczkami i resztą ingrediencji właściwych dla dobrej "Kichy Kaszanej" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Receptura jest na 5 kg surowca. a nie gotowego wyrobu. Woda do kaszy zwiększa wydajność wyrobu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2022 A co na to PW 16? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Grudnia 2022 A co na to PW 16? PW na to, że w krupnioku są skwarki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Grudnia 2022 PW na to, że w krupnioku są skwarki. No i chyba trochę inny skład procentowy surowców. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.