Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka jest różnica między kaszanką a krupniokiem?

Teoria mówi :

Przy krupniokach na 100 kilogramów mamy zadane tylko 15 proc. kaszy. Przy kaszance można stosować 25 proc.. Krupnioka można nadziewać w jelito wieprzowe o długością od 15 do 25 centymetrów.

Ale czy tylko ?

I tak , dostałem 3 kawałeczki kaszanki do spróbowania - wszystkie były smaczne i poległem :facepalm: bo 2 były to teoretycznie krupnioki :facepalm:Teoria jeszcze opowiada o różnicach w kaszach, o nazwie regionalnej.....

Jak drogie SiBy na Śląsku rozróżniacie kaszankę od Waszego regionalnego krupnioku?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak drogie SiBy na Śląsku rozróżniacie kaszankę od Waszego regionalnego krupnioku?

Jak kupujemy w sklepie to jest kaszanka.

W domu robimy krupnioki lub kaszoki (bez krwi)  :laugh: 

Kasza jęczmnienna perłowa. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800870
Udostępnij na innych stronach

https://www.wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wyroby-regionalne/44-krupnioki-slaskie

https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=4

W drugim linku zdjęcie poglądowe to raczej z wyglądu to krupniok . Porównaj materiały pomocnicze.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800892
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaka jest różnica między kaszanką a krupniokiem?

Chyba podstawowa a może i jedyna to skwarki w krupniokach. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800895
Udostępnij na innych stronach

Porównaj

Tak ale przepis na krupniok  https://www.wedlinyd...upnioki-slaskie jest niespójny - ilość kaszy po ugotowaniu nie będzie do 15% . a kaszy ugotowanej będzie 0,75+1,45 bulionu =2,2   Przepis jest na ponad 6 kg a nie na 5 kg, to i tak jest prawie 30 % kaszy. 

Jak różnica to tylko 5% skwarek - to rzeczywiście taka regionalna kaszanka zwyczajowo zwana krupniokiem .

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800901
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba podstawowa a może i jedyna to skwarki
TAK, ale w niektórych kaszankach regionalnych też są skwarki z podgardla i podsmażona cebula .  Zapewne taki miszmasz przenikania przepisów.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800903
Udostępnij na innych stronach

Ja do kaszanki od zawsze daję skwarki i wytopiony tłuszcz. Niezależnie czy robię z kaszy gryczanej, jęczmiennej, czy czasami z Bulguru  :D , ale skwarki z wytopionym tłuszczem być muszą obowiązkowo, nie lubię zbyt suchej kichy :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800905
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapewne taki miszmasz przenikania przepisów.

Oczywiście!

Robi się z tego, co jest. Używa się też wyrzosków, co nadaje krupniokom fantastycznego aromatu smażonego mięsa i wzbogaca wyrób białkowo oraz tłuszczowo.

Czasami - przy okazji - podwędza się krupnioki wyłącznie zimnym dymem.

Poza tym Śląsk to rozległy obszar ze swoimi, regionalnymi tradycjami.

Śląsk Cieszyński, Górny, Opolski różnią się nie tylko gwarą ale i dziedzictwem szeroko pojętej kultury.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800906
Udostępnij na innych stronach

Pamiętasz Aniu? Swego czasu mieliśmy tutaj "specjalistę od krupnioków". :D :D :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800908
Udostępnij na innych stronach

podwędza się krupnioki wyłącznie zimnym dymem.

Czyli:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19469-schwarzwurst/

i wiadomo od kogo Niemiaszki zerżnęli albo kto wywiózł za ghranica.  :)  

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800909
Udostępnij na innych stronach

Właśnie na to wychodzi, ale nigdy nie myślałem że robię "Krupnoik" ? Po prostu "Kicha" musi być tłuściutka, ze skwareczkami i resztą ingrediencji właściwych dla dobrej "Kichy Kaszanej" :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800918
Udostępnij na innych stronach

Receptura jest na 5 kg  surowca. a nie gotowego wyrobu. Woda do kaszy zwiększa wydajność wyrobu.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800986
Udostępnij na innych stronach

A co na to PW 16? :D

PW na to, że w krupnioku są skwarki.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800993
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.