sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Rzeczywiście, chlebuś wyrósł niesamowicie, aż do samej pokrywki, to chyba zasługa dobrego żeliwnego garnka "Skeppshult", równo rozprowadzającego temperaturę ? Sam jestem ciekaw jaki będzie w przekroju, ale na to trzeba troszkę poczekać, jest jeszcze zbyt ciepły . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Tak wygląda przekrój pszennego "Chlebka garnkowego" po wystudzeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Te białe kreski to nie rozmieszana mąka cy cuś? Czy tylko błąd na fotce? Niemal czuję zapach ciepłego bochenka Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Tak wygląda przekrój pszennego "Chlebka garnkowego" Na żurku czy wodzie? Edytowane 13 Stycznia 2023 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Te białe kreski to nie rozmieszana mąka cy cuś? Czy tylko błąd na fotce? Niemal czuję zapach ciepłego bochenka Te białe kreski Wróbelku to złudzenie padające z górnego oświetlenia, oraz użytego do przekroju świeżego chlebka, ząbkowanego noża do pieczywa, właśnie ze względu na świeżość. Zaczyn wyrabiany hakowym robotem Keenwod Chef, i nie ma takiej możliwości aby był źle wyrobiony po 10 minutach mieszania i 16 godzinach procesu dojrzewania wielokrotnego składania ręcznego, i wyrastania jaki przedstawiłem na kolejnych fotkach .Tym razem Tytanie chleb został zrobiony tylko na wodzie, i 16 godzinnym "zakwaszaniu" zaczynu" . Edytowane 13 Stycznia 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Tak wyglądają gotowe kromki pokrojonego chlebka . Edytowane 13 Stycznia 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Mniam, mniam, mniam Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Palce lizać. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Stycznia 2023 takie świeżutkie i chrupiące "Parki z makiem" też Tylko tamten mak miał smak.[Dodano: 13 sty 2023 - 20:25] Tak wygląda przekrój pszennego "Chlebka garnkowego" po wystudzeniu Z którego robileś przepisu? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Z którego robiłeś przepisu? Nooo, jak to z którego, przecież filmik jest na samym początku tematu . Wprowadziłem tylko drobne zmiany o których napisałem wcześniej. Czyli zamiast ręcznego wyrabiania ciasta, zrobiłem to robotem planetarnym, choć oczywiście konieczności nie ma. Przedłużyłem również nieco czas fermentacji zaczynu, choć to też nie konieczne. Filmik bardzo dokładnie pokazuje cały proces krok po kroku, i daje gwarancję otrzymania pysznego, rumianego chlebka. Tyle że jak dla mnie zapewne będzie jeszcze lepszy gdy go następnym razem wykonam na żurku, lub uwodnionym zakwasie. Osobiście wolę jednak bardziej wyraziste smaki, nie mniej np. do kanapek z serem, dżem, etc. w takiej wodnej wersji smakuje doskonale . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Filmowy w przekroju jest inny jak ostatni.I to mnie zmyliło. Ja wolę bardziej zbity,mniej dziurawy.Dzięki. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Nooo, jak to z którego, przecież filmik jest na samym początku tematuBrawo Jarku wreszcie masz swój temat czytam, oglądam i wreszcie widzę, że aparat zaczął łapać ostrość następny plus własnego tematu .Żarty żartami a tak na poważnie to chlebuś extra klasa bardzo apetyczny , jedynie co to nóż trzeba naostrzyć bo szarpie . Edytowane 13 Stycznia 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Filmowy w przekroju jest inny jak ostatni.I to mnie zmyliło. Ja wolę bardziej zbity, mniej dziurawy. Dzięki. To wszystko Krzysiu zależy od rodzaju zastosowanej mąki, oraz od ilości zastosowanych do wyrastania drożdży. Gdyby zrobić ten sam chleb na zakwasie, dziurki będą znacznie mniejsze i bardziej gęste. Można to sobie dowolnie zmieniać. Tak samo ilość wykonywanych cykli składania ciasta. Jednak ta spora ilość dziurek to zaleta pulchności chlebka garnkowego, osobiście bardzo to lubię, bez przesady oczywiście, i tak jak jest na mich fotkach, uważam za ok. chlebuś jest taki do wszystkiego, o tej przepysznej chrupiącej skórce nie wspominam, bo połowy chlebka już nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 14 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Stycznia 2023 wyglądają Sviergie2,wyglądają smakowicie ,pięknie wyrośnięty i wypieczony Twój chlebuś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Stycznia 2023 pięknie wyrośnięty i wypieczony Twój chlebuś Dzięki Reniu, staram się . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Żarty żartami a tak na poważnie to chlebuś extra klasa bardzo apetyczny , jedynie co to nóż trzeba naostrzyć bo szarpie . Dzięki wielkie Grzegorzu, myślę że dzisiejsze kromki usatysfakcjonują Twe oczekiwania ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Jarek widzę, że Tomrek poszedł w ruch, kromki gładkie i równo ucięte, sam dobrze wiesz, że najlepsza z chleba jest chrupiąca skórka urwana ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Grzegorzu, wczorajsze kromki były nieco poszarpane ponieważ ze względu na świeżość bochenka były krojone zębatym nożem do pieczywa. Dziś chlebuś odpoczął, i swobodnie daje się kroić nożem "Szefa Kuchni", więc jest jak widać. Do krojenia używam głownie "Damasceny", i są na tyle ostre że golą niczym brzytwa, mam przecież sprzęt do tego aby zawsze były w dobrej kondycji. Nie znoszę tępych noży, o co całe życie toczę "awantury" z moją LP, bo ona bardzo dba o swe palce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Lutego 2023 Zrobiłem chleb według tego przepisu kilka razy. Pominięcie cukru czy drożdży nie zmienia efektu końcowego.Skórka wychodzi chrupiąca ale cienka i po ostygnięciu jest trochę delikatna/papierowa.Próbowałem z temperaturą i czasem pieczenia ale oprócz koloru niewiele to zmienia.Czy to kwestia mąki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-814315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Lutego 2023 Palce to sie kaleczy na tepych , jeszcze nigdy nie skaleczylam sie ostrym nozem ze wzgledu na jego ostrosc , jezeli sie kaleczy to przez nieuwage . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-814320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Lutego 2023 Oczywiście w moim poprzednim wpisie jest pomyłka. Nie chodziło o pominięcie ale zmniejszenie ilości drożdży. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-814337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Lutego 2023 Skórka wychodzi chrupiąca ale cienka i po ostygnięciu jest trochę delikatna/papierowa. Próbowałem z temperaturą i czasem pieczenia ale oprócz koloru niewiele to zmienia. Poniżej cytat ze strony http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/16.html - Skórka za gruba, twarda to wynik długiego rozrostu końcowego, niskiej temperatury komory wypiekowej i długiego czasu wypieku. - Skórka cienka i miękka powstaje przy krótkim wypieku w wysokiej temperaturze. - Skórka słabo wykształcona to wynik krótkiego czasu wypieku w normalnej temperaturze. Wnioski wyciągnij sam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-814361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.