Jump to content

Recommended Posts

Jest to fajny przepis na prosty i niezbyt pracochłonny, smakowicie wyglądający "Chleb garnkowy" na drożdżach. Wodę zawsze można zastąpić żurkiem oczywiście, gdyby ktoś zechciał małej zmiany smaku. Nie mniej przepis bardzo czytelnie i prosto przedstawiony, wyglądający nad wyraz apetycznie i smakowicie :D:thumbsup:.

 

Edited by EAnna
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/
Share on other sites

Fajny chleb, chociaż zastanawiam się, gdzie przebiega granica między chlebem a bułką.

Edited by EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Tutaj akurat zakwaszanie następuje podczas 12 godzinnego pobytu i fermentacji ciasta w lodówce, o czym zresztą mówi pani prezenterka w swym filmiku. Nie mniej myślę że po zastąpieniu wody żurkiem, efekt "chlebowy" będzie jeszcze lepszy  :thumbsup:. Nie mniej myślę że chlebuś który filmik przedstawia, wygląda naprawdę fajnie i zachęca do podjęcia próby :D

gdzie przebiega granica między chlebem a bułką.

Bułka to termin niejednoznaczny. Tylko polska Wikipedia ma inne zdanie (delikatne pieczywo) - zapewne zgodne z Twoim oczekiwaniem, ale reszta rozróżnia na podstawie wagi.

 

Mam pytanie - czy po lewej stronie poniższego zdjęcia to bułki czy nie? Skład: 50% mąka żytnia razowa ukwaszona + 50% mąki graham - czyli ciężkie ciasto :)

 

post-48118-0-45682300-1673430336_thumb.jpg

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%82ka

Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego

 

http://m.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/3394

Pieczywo jest terminem ogólnym, określającym wyroby piekarskie, zarówno różnego rodzaju chleby, jak i pieczywo drobne (bułki). Mianem „chleb” określa się pieczywo o masie jednostkowej powyżej 400 g. Pieczywo o gramaturze do 200 g nazywane jest pieczywem drobnym, do którego zalicza się bułki i wyroby o najróżniejszych kształtach. Grupę pieczywa o masie powyżej 200-400 g i o podłużnym kształcie – zalicza się do rodzaju batonów (bułka paryska, wrocławska i bagietka).

 

https://docplayer.pl/6423965-Journal-of-agribusiness-and-rural-development.html

Pieczywo dzieli się w zależności od masy jednostkowej na następujące grupy: pieczywo drobne (o masie poniżej 200 g) i pozostałe pieczywo (powyżej 200 g).

 

https://de.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B6tchen

Bułki [... ] to określenie dla różnego rodzaju drobnych wypieków. [,...] Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi pieczywa i drobnych wypieków w Niemczech sprzedawane są bułki o wadze nie większej niż 250 g.

 

https://fr.wikipedia.org/wiki/Petit_pain

Bułka to mały chleb 1 o różnych kształtach [...] Określenie to może oznaczać zwykły chleb małego formatu

Bardzo rzeczowo to wszystko przedstawione, i na pewno przyda się wielu SiB-om, ja jednak pozostanę przy mniej fachowym, i pewnie nie prawidłowym rozróżnianiu i określaniu smaku bułek i chleba. Dla mnie pieczywo pszenne, nie ukwaszane, pieczone na drożdżach, zawsze swym charakterem i smakiem kojarzy się z pieczywem o smaku bułki pszennej, niezależnie od swej wielkości, wagi czy rozmiaru, co nie znaczy inni kojarzą te smaki inaczej, i np. duże pszenne wypieki na drożdżach z ciasta nieukwaszanego nazywają chlebem, i mają do tego prawo :D:thumbsup: .

Jeżeli upieczemy z tego samego ciasta bułki i chleb, to mamy bułki o smaku chleba czy chleb o smaku bułki? :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Moje pojmowanie "bułki", czy może raczej "bułkowego smaku",  opisałem w poście powyżej, a Ty Wróbelku musisz sam niestety podjąć tę trudną, życiową decyzję, nie zapomnij nam jednak później o niej zaćwierkać  :D .

Gdy byłem młodym człowiekiem  był jeden rodzaj chleba i jeden rodzaj bułek. Ci starsi pewnie wiedzą o czym piszę, chleb podejrzewam z mieszanki mąki pszennej i żytniej, bułki prawdopodobnie tylko z pszennej. Dzisiaj jest tyle rodzajów wypieków, że raczej każdy ma swoje racje w dyskusji.  Dla mnie, zaznaczam dla mnie chleb jest duży, a bułka mała bez względu na rodzaj mąki, zakwasu czy sposobu wypieku :).

Edited by wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Mnie raczej nie chodzi o samo określenie i nazwę "bułki", ale o określenie, że "chleb pszenny pieczony na drożdżach z ciasta nieukwaszanego", jest (jak dla mnie) smakowo mało wyrazisty w smaku, i smakuje jak bułka pszenna, tylko tyle mam na myśli i nic poza tym, i nie będę z nikim w tej materii podejmował dyskusji. Każdy ma prawo nazywać i określać swe pieczywo jak chce :D. Dorastałem w podobnych czasach jak Wojs, i wtedy tak to właśnie wyglądało jak napisał w swoim poście :thumbsup:.

Sverige no to pewno pamietasz bulki parki czy małgoski , bo moja mama pamieta ,ja tez chociaz pozniej juz nie byly tak dostepne . Ja pamietam chleb z kartka przylepiona na chlebie w cenie 4 zł

Oczywiście Electro że pamiętam ten czas dzieciństwa doskonale, jak też rodzaje pieczywa najbardziej popularnego w owym czasie. Nie było tego zbyt wiele,  Dziadek i Tata mojego rówieśnika i serdecznego kolegi, prowadzili prywatną piekarnię, (Piekarnia Trzaskowskich) więc bywałem tam częstym "gościem", i najbardziej lubiliśmy bułeczki tzw. "maślane z cukrem i kruszonką" , którymi się objadaliśmy, ale takie świeżutkie i chrupiące "Parki z makiem" też :D.

 

 

http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Pieczywo/Bulka-parka-13708-big.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Chodziło mi bardziej o naklejkę. Wyrób losowo wybrany z netu.

Niestety nie mam fotki robionej Smieną :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Tutaj znajdziecie przepisy na np. chleb baltonowski i inne: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15860-piekarstwo-receptury-normy-porady/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Tutaj znajdziecie przepisy na np. chleb baltonowski i inne: https://wedlinydomow...y-normy-porady/

Eee tam. Piksiak nie klepał i nie jest cała :D

 

Fajna pozycja. Dzięki :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

 

 

Eee tam. Piksiak nie klepał i nie jest cała :D

:D Dalej są już tylko zagadnienia prawne i bhp. Jak będzie czas, to skończymy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Nie wiem jak jest w mniejszych miejsowosciach w Pl bo rzadko kupuje, w Warszawie natomiast bylo sporo piekarni co z poczatku robilo smaczny chleb ktory dalo sie zjesc nie tylko pierwszego dnia , niestety po jakims czasie jak zazwyczaj pewnie przestalo sie oplacac bo trzeba by podniesc cene lub zmienic gramature zeby sprzedawac z taka jakoscia. Teraz leca troche na marce ale to krotka droga bo napewno klijent xo kupowal od poczatku nie da sie nabrac .
Mi chyba chodzilo o ten chleb Baltonowski chleb ,kupowalamjak wracalam ze szkoly czasem jeszcze goracy byl . Cwiartke dla skorki ,miasz obdarowalam ptaki ,mosialo to byc koniec lat 70 bo wtedy jeszcze chodzilam ze szkoly do babci na obiadki:)

Edited by EAnna

 

 

Cwiartke dla skorki ,miasz obdarowalam ptaki

Jakbym siebie widział :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

 

Cwiartke dla skorki ,miasz obdarowalam ptaki

 

Jakbym siebie widział :D
A pozniej obiadu nie chcialam jesc i zaraz pieklo , bo babci nie bylo ten tego tylko bylo zawsze pysznie ... Edited by electra

"Chleb garnkowy" Sverige2.

Zaczyn nastawiony wczoraj o godz 19,00, a wypiek wykonany dzisiaj o godz. 11,00 . a więc zaczyn dojrzewał przez 16 godzin do czas włożenia go do pieca. Mąka Szwedzka pszenna Eko, jak podają na opakowaniu, nadająca się doskonale do wypieku chleba jak też i wszelkiego rodzaju ciast.

post-49725-0-99855800-1673610134_thumb.jpg

post-49725-0-83114600-1673610174_thumb.jpg

post-49725-0-09460800-1673610212_thumb.jpg

post-49725-0-06415100-1673610252_thumb.jpg

post-49725-0-47686200-1673610276_thumb.jpg

Niestety chleb z lokalnych piekarni które znam znacznie obniżył loty. Nijaki w smaku,szybko starzejący się i na drugi dzień pachnący niczym. I kolejne niestety ale pomijając skład i proces powstawania najsmaczniejszy i najbardziej "chlebowy" jest w marketach

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

 

 

bo babci nie bylo ten tego tylko bylo zawsze pysznie ...

U babci zawsze było pysznie :)

 

 

A pozniej obiadu nie chcialam jesc

I było: Zjedz mięsko, kartofelki możesz zostawić :D

 

 

 

 

"Chleb garnkowy" Sverige2.

Wygląda jak korona :)

:thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.