sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Stycznia 2023 (edytowane) Jest to fajny przepis na prosty i niezbyt pracochłonny, smakowicie wyglądający "Chleb garnkowy" na drożdżach. Wodę zawsze można zastąpić żurkiem oczywiście, gdyby ktoś zechciał małej zmiany smaku. Nie mniej przepis bardzo czytelnie i prosto przedstawiony, wyglądający nad wyraz apetycznie i smakowicie . Edytowane 10 Stycznia 2023 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Stycznia 2023 (edytowane) Fajny chleb, chociaż zastanawiam się, gdzie przebiega granica między chlebem a bułką. Edytowane 10 Stycznia 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-807982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Tutaj akurat zakwaszanie następuje podczas 12 godzinnego pobytu i fermentacji ciasta w lodówce, o czym zresztą mówi pani prezenterka w swym filmiku. Nie mniej myślę że po zastąpieniu wody żurkiem, efekt "chlebowy" będzie jeszcze lepszy . Nie mniej myślę że chlebuś który filmik przedstawia, wygląda naprawdę fajnie i zachęca do podjęcia próby . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-807990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 11 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Stycznia 2023 gdzie przebiega granica między chlebem a bułką.Bułka to termin niejednoznaczny. Tylko polska Wikipedia ma inne zdanie (delikatne pieczywo) - zapewne zgodne z Twoim oczekiwaniem, ale reszta rozróżnia na podstawie wagi. Mam pytanie - czy po lewej stronie poniższego zdjęcia to bułki czy nie? Skład: 50% mąka żytnia razowa ukwaszona + 50% mąki graham - czyli ciężkie ciasto https://pl.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%82kaBułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego http://m.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/3394Pieczywo jest terminem ogólnym, określającym wyroby piekarskie, zarówno różnego rodzaju chleby, jak i pieczywo drobne (bułki). Mianem „chleb” określa się pieczywo o masie jednostkowej powyżej 400 g. Pieczywo o gramaturze do 200 g nazywane jest pieczywem drobnym, do którego zalicza się bułki i wyroby o najróżniejszych kształtach. Grupę pieczywa o masie powyżej 200-400 g i o podłużnym kształcie – zalicza się do rodzaju batonów (bułka paryska, wrocławska i bagietka). https://docplayer.pl/6423965-Journal-of-agribusiness-and-rural-development.htmlPieczywo dzieli się w zależności od masy jednostkowej na następujące grupy: pieczywo drobne (o masie poniżej 200 g) i pozostałe pieczywo (powyżej 200 g). https://de.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B6tchenBułki [... ] to określenie dla różnego rodzaju drobnych wypieków. [,...] Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi pieczywa i drobnych wypieków w Niemczech sprzedawane są bułki o wadze nie większej niż 250 g. https://fr.wikipedia.org/wiki/Petit_painBułka to mały chleb 1 o różnych kształtach [...] Określenie to może oznaczać zwykły chleb małego formatu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Bardzo rzeczowo to wszystko przedstawione, i na pewno przyda się wielu SiB-om, ja jednak pozostanę przy mniej fachowym, i pewnie nie prawidłowym rozróżnianiu i określaniu smaku bułek i chleba. Dla mnie pieczywo pszenne, nie ukwaszane, pieczone na drożdżach, zawsze swym charakterem i smakiem kojarzy się z pieczywem o smaku bułki pszennej, niezależnie od swej wielkości, wagi czy rozmiaru, co nie znaczy inni kojarzą te smaki inaczej, i np. duże pszenne wypieki na drożdżach z ciasta nieukwaszanego nazywają chlebem, i mają do tego prawo . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Jeżeli upieczemy z tego samego ciasta bułki i chleb, to mamy bułki o smaku chleba czy chleb o smaku bułki? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Moje pojmowanie "bułki", czy może raczej "bułkowego smaku", opisałem w poście powyżej, a Ty Wróbelku musisz sam niestety podjąć tę trudną, życiową decyzję, nie zapomnij nam jednak później o niej zaćwierkać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Stycznia 2023 (edytowane) Gdy byłem młodym człowiekiem był jeden rodzaj chleba i jeden rodzaj bułek. Ci starsi pewnie wiedzą o czym piszę, chleb podejrzewam z mieszanki mąki pszennej i żytniej, bułki prawdopodobnie tylko z pszennej. Dzisiaj jest tyle rodzajów wypieków, że raczej każdy ma swoje racje w dyskusji. Dla mnie, zaznaczam dla mnie chleb jest duży, a bułka mała bez względu na rodzaj mąki, zakwasu czy sposobu wypieku . Edytowane 11 Stycznia 2023 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Mnie raczej nie chodzi o samo określenie i nazwę "bułki", ale o określenie, że "chleb pszenny pieczony na drożdżach z ciasta nieukwaszanego", jest (jak dla mnie) smakowo mało wyrazisty w smaku, i smakuje jak bułka pszenna, tylko tyle mam na myśli i nic poza tym, i nie będę z nikim w tej materii podejmował dyskusji. Każdy ma prawo nazywać i określać swe pieczywo jak chce . Dorastałem w podobnych czasach jak Wojs, i wtedy tak to właśnie wyglądało jak napisał w swoim poście . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Sverige no to pewno pamietasz bulki parki czy małgoski , bo moja mama pamieta ,ja tez chociaz pozniej juz nie byly tak dostepne . Ja pamietam chleb z kartka przylepiona na chlebie w cenie 4 zł Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Oczywiście Electro że pamiętam ten czas dzieciństwa doskonale, jak też rodzaje pieczywa najbardziej popularnego w owym czasie. Nie było tego zbyt wiele, Dziadek i Tata mojego rówieśnika i serdecznego kolegi, prowadzili prywatną piekarnię, (Piekarnia Trzaskowskich) więc bywałem tam częstym "gościem", i najbardziej lubiliśmy bułeczki tzw. "maślane z cukrem i kruszonką" , którymi się objadaliśmy, ale takie świeżutkie i chrupiące "Parki z makiem" też . http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Pieczywo/Bulka-parka-13708-big.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Bułek "parek" nie pamiętam (już były na szt. )Ale chleb takhttps://www.google.com/imgres?imgurl=https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_Mou7o0HyMiiGknAbQ3gaWq6OBTjfFZnF.jpg&imgrefurl=https://www.wykop.pl/wpis/9929254/w-nienawisci-do-naklejek-na-chlebie-tak-zostalem-w/&h=293&w=426&tbnid=JGEiyFHQtrngwM&q=chleb+z+naklejk%C4%85&tbnh=87&tbnw=126&usg=AI4_-kS07V1wEPhKFmDU29aYXCq2fs2OjA&vet=1&docid=sLdGE-EzfMlqXM&client=firefox-b&sa=X&ved=2ahUKEwie9NOjkML8AhVLmIsKHcZUD5wQ9QF6BAgAEAY Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Ten który pokazujesz Wróbelku, to już był inny chleb, tzw. "Baltonowski" , ale też był smaczny . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Chodziło mi bardziej o naklejkę. Wyrób losowo wybrany z netu.Niestety nie mam fotki robionej Smieną Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Tutaj znajdziecie przepisy na np. chleb baltonowski i inne: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15860-piekarstwo-receptury-normy-porady/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Tutaj znajdziecie przepisy na np. chleb baltonowski i inne: https://wedlinydomow...y-normy-porady/Eee tam. Piksiak nie klepał i nie jest cała Fajna pozycja. Dzięki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Eee tam. Piksiak nie klepał i nie jest cała Dalej są już tylko zagadnienia prawne i bhp. Jak będzie czas, to skończymy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Jarek piszesz o chlebie baltonowskim w czasie przeszłym , u nas dalej piekarnia piecze ten chleb z powodzeniem się sprzedaje. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Stycznia 2023 I dobrze Wojtku że pieką, bo to bardzo smaczny chlebek, kiedyś bardzo popularny, a dziś już prawie nie spotykany . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Nie wiem jak jest w mniejszych miejsowosciach w Pl bo rzadko kupuje, w Warszawie natomiast bylo sporo piekarni co z poczatku robilo smaczny chleb ktory dalo sie zjesc nie tylko pierwszego dnia , niestety po jakims czasie jak zazwyczaj pewnie przestalo sie oplacac bo trzeba by podniesc cene lub zmienic gramature zeby sprzedawac z taka jakoscia. Teraz leca troche na marce ale to krotka droga bo napewno klijent xo kupowal od poczatku nie da sie nabrac .Mi chyba chodzilo o ten chleb Baltonowski chleb ,kupowalamjak wracalam ze szkoly czasem jeszcze goracy byl . Cwiartke dla skorki ,miasz obdarowalam ptaki ,mosialo to byc koniec lat 70 bo wtedy jeszcze chodzilam ze szkoly do babci na obiadki:) Edytowane 13 Stycznia 2023 przez EAnna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Cwiartke dla skorki ,miasz obdarowalam ptaki Jakbym siebie widział Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) Cwiartke dla skorki ,miasz obdarowalam ptaki Jakbym siebie widział A pozniej obiadu nie chcialam jesc i zaraz pieklo , bo babci nie bylo ten tego tylko bylo zawsze pysznie ... Edytowane 13 Stycznia 2023 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Stycznia 2023 "Chleb garnkowy" Sverige2.Zaczyn nastawiony wczoraj o godz 19,00, a wypiek wykonany dzisiaj o godz. 11,00 . a więc zaczyn dojrzewał przez 16 godzin do czas włożenia go do pieca. Mąka Szwedzka pszenna Eko, jak podają na opakowaniu, nadająca się doskonale do wypieku chleba jak też i wszelkiego rodzaju ciast. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Niestety chleb z lokalnych piekarni które znam znacznie obniżył loty. Nijaki w smaku,szybko starzejący się i na drugi dzień pachnący niczym. I kolejne niestety ale pomijając skład i proces powstawania najsmaczniejszy i najbardziej "chlebowy" jest w marketach Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Stycznia 2023 bo babci nie bylo ten tego tylko bylo zawsze pysznie ... U babci zawsze było pysznie A pozniej obiadu nie chcialam jesc I było: Zjedz mięsko, kartofelki możesz zostawić "Chleb garnkowy" Sverige2. Wygląda jak korona Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.