sverige2 Posted January 10, 2023 Report Share #1 Posted January 10, 2023 (edited) Jest to fajny przepis na prosty i niezbyt pracochłonny, smakowicie wyglądający "Chleb garnkowy" na drożdżach. Wodę zawsze można zastąpić żurkiem oczywiście, gdyby ktoś zechciał małej zmiany smaku. Nie mniej przepis bardzo czytelnie i prosto przedstawiony, wyglądający nad wyraz apetycznie i smakowicie . Edited January 10, 2023 by EAnna Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/ Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 10, 2023 Report Share #2 Posted January 10, 2023 (edited) Fajny chleb, chociaż zastanawiam się, gdzie przebiega granica między chlebem a bułką. Edited January 10, 2023 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-807982 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 10, 2023 Author Report Share #3 Posted January 10, 2023 Tutaj akurat zakwaszanie następuje podczas 12 godzinnego pobytu i fermentacji ciasta w lodówce, o czym zresztą mówi pani prezenterka w swym filmiku. Nie mniej myślę że po zastąpieniu wody żurkiem, efekt "chlebowy" będzie jeszcze lepszy . Nie mniej myślę że chlebuś który filmik przedstawia, wygląda naprawdę fajnie i zachęca do podjęcia próby . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-807990 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted January 11, 2023 Report Share #4 Posted January 11, 2023 gdzie przebiega granica między chlebem a bułką.Bułka to termin niejednoznaczny. Tylko polska Wikipedia ma inne zdanie (delikatne pieczywo) - zapewne zgodne z Twoim oczekiwaniem, ale reszta rozróżnia na podstawie wagi. Mam pytanie - czy po lewej stronie poniższego zdjęcia to bułki czy nie? Skład: 50% mąka żytnia razowa ukwaszona + 50% mąki graham - czyli ciężkie ciasto https://pl.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%82kaBułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego http://m.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/3394Pieczywo jest terminem ogólnym, określającym wyroby piekarskie, zarówno różnego rodzaju chleby, jak i pieczywo drobne (bułki). Mianem „chleb” określa się pieczywo o masie jednostkowej powyżej 400 g. Pieczywo o gramaturze do 200 g nazywane jest pieczywem drobnym, do którego zalicza się bułki i wyroby o najróżniejszych kształtach. Grupę pieczywa o masie powyżej 200-400 g i o podłużnym kształcie – zalicza się do rodzaju batonów (bułka paryska, wrocławska i bagietka). https://docplayer.pl/6423965-Journal-of-agribusiness-and-rural-development.htmlPieczywo dzieli się w zależności od masy jednostkowej na następujące grupy: pieczywo drobne (o masie poniżej 200 g) i pozostałe pieczywo (powyżej 200 g). https://de.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B6tchenBułki [... ] to określenie dla różnego rodzaju drobnych wypieków. [,...] Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi pieczywa i drobnych wypieków w Niemczech sprzedawane są bułki o wadze nie większej niż 250 g. https://fr.wikipedia.org/wiki/Petit_painBułka to mały chleb 1 o różnych kształtach [...] Określenie to może oznaczać zwykły chleb małego formatu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808081 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 11, 2023 Author Report Share #5 Posted January 11, 2023 Bardzo rzeczowo to wszystko przedstawione, i na pewno przyda się wielu SiB-om, ja jednak pozostanę przy mniej fachowym, i pewnie nie prawidłowym rozróżnianiu i określaniu smaku bułek i chleba. Dla mnie pieczywo pszenne, nie ukwaszane, pieczone na drożdżach, zawsze swym charakterem i smakiem kojarzy się z pieczywem o smaku bułki pszennej, niezależnie od swej wielkości, wagi czy rozmiaru, co nie znaczy inni kojarzą te smaki inaczej, i np. duże pszenne wypieki na drożdżach z ciasta nieukwaszanego nazywają chlebem, i mają do tego prawo . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808093 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 11, 2023 Report Share #6 Posted January 11, 2023 Jeżeli upieczemy z tego samego ciasta bułki i chleb, to mamy bułki o smaku chleba czy chleb o smaku bułki? Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808095 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 11, 2023 Author Report Share #7 Posted January 11, 2023 Moje pojmowanie "bułki", czy może raczej "bułkowego smaku", opisałem w poście powyżej, a Ty Wróbelku musisz sam niestety podjąć tę trudną, życiową decyzję, nie zapomnij nam jednak później o niej zaćwierkać . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808105 Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted January 11, 2023 Report Share #8 Posted January 11, 2023 (edited) Gdy byłem młodym człowiekiem był jeden rodzaj chleba i jeden rodzaj bułek. Ci starsi pewnie wiedzą o czym piszę, chleb podejrzewam z mieszanki mąki pszennej i żytniej, bułki prawdopodobnie tylko z pszennej. Dzisiaj jest tyle rodzajów wypieków, że raczej każdy ma swoje racje w dyskusji. Dla mnie, zaznaczam dla mnie chleb jest duży, a bułka mała bez względu na rodzaj mąki, zakwasu czy sposobu wypieku . Edited January 11, 2023 by wojs40 Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808111 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 11, 2023 Author Report Share #9 Posted January 11, 2023 Mnie raczej nie chodzi o samo określenie i nazwę "bułki", ale o określenie, że "chleb pszenny pieczony na drożdżach z ciasta nieukwaszanego", jest (jak dla mnie) smakowo mało wyrazisty w smaku, i smakuje jak bułka pszenna, tylko tyle mam na myśli i nic poza tym, i nie będę z nikim w tej materii podejmował dyskusji. Każdy ma prawo nazywać i określać swe pieczywo jak chce . Dorastałem w podobnych czasach jak Wojs, i wtedy tak to właśnie wyglądało jak napisał w swoim poście . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808121 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 12, 2023 Report Share #10 Posted January 12, 2023 Sverige no to pewno pamietasz bulki parki czy małgoski , bo moja mama pamieta ,ja tez chociaz pozniej juz nie byly tak dostepne . Ja pamietam chleb z kartka przylepiona na chlebie w cenie 4 zł Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808264 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 12, 2023 Author Report Share #11 Posted January 12, 2023 Oczywiście Electro że pamiętam ten czas dzieciństwa doskonale, jak też rodzaje pieczywa najbardziej popularnego w owym czasie. Nie było tego zbyt wiele, Dziadek i Tata mojego rówieśnika i serdecznego kolegi, prowadzili prywatną piekarnię, (Piekarnia Trzaskowskich) więc bywałem tam częstym "gościem", i najbardziej lubiliśmy bułeczki tzw. "maślane z cukrem i kruszonką" , którymi się objadaliśmy, ale takie świeżutkie i chrupiące "Parki z makiem" też . http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Pieczywo/Bulka-parka-13708-big.jpg Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808296 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 12, 2023 Report Share #12 Posted January 12, 2023 Bułek "parek" nie pamiętam (już były na szt. )Ale chleb takhttps://www.google.com/imgres?imgurl=https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_Mou7o0HyMiiGknAbQ3gaWq6OBTjfFZnF.jpg&imgrefurl=https://www.wykop.pl/wpis/9929254/w-nienawisci-do-naklejek-na-chlebie-tak-zostalem-w/&h=293&w=426&tbnid=JGEiyFHQtrngwM&q=chleb+z+naklejk%C4%85&tbnh=87&tbnw=126&usg=AI4_-kS07V1wEPhKFmDU29aYXCq2fs2OjA&vet=1&docid=sLdGE-EzfMlqXM&client=firefox-b&sa=X&ved=2ahUKEwie9NOjkML8AhVLmIsKHcZUD5wQ9QF6BAgAEAY Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808337 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 12, 2023 Author Report Share #13 Posted January 12, 2023 Ten który pokazujesz Wróbelku, to już był inny chleb, tzw. "Baltonowski" , ale też był smaczny . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808341 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 12, 2023 Report Share #14 Posted January 12, 2023 Chodziło mi bardziej o naklejkę. Wyrób losowo wybrany z netu.Niestety nie mam fotki robionej Smieną Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808343 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 12, 2023 Report Share #15 Posted January 12, 2023 Tutaj znajdziecie przepisy na np. chleb baltonowski i inne: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15860-piekarstwo-receptury-normy-porady/ Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808344 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 12, 2023 Report Share #16 Posted January 12, 2023 Tutaj znajdziecie przepisy na np. chleb baltonowski i inne: https://wedlinydomow...y-normy-porady/Eee tam. Piksiak nie klepał i nie jest cała Fajna pozycja. Dzięki Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808349 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 12, 2023 Report Share #17 Posted January 12, 2023 Eee tam. Piksiak nie klepał i nie jest cała Dalej są już tylko zagadnienia prawne i bhp. Jak będzie czas, to skończymy. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808364 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 12, 2023 Report Share #18 Posted January 12, 2023 Jarek piszesz o chlebie baltonowskim w czasie przeszłym , u nas dalej piekarnia piecze ten chleb z powodzeniem się sprzedaje. Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808413 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 12, 2023 Author Report Share #19 Posted January 12, 2023 I dobrze Wojtku że pieką, bo to bardzo smaczny chlebek, kiedyś bardzo popularny, a dziś już prawie nie spotykany . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808422 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 13, 2023 Report Share #20 Posted January 13, 2023 (edited) Nie wiem jak jest w mniejszych miejsowosciach w Pl bo rzadko kupuje, w Warszawie natomiast bylo sporo piekarni co z poczatku robilo smaczny chleb ktory dalo sie zjesc nie tylko pierwszego dnia , niestety po jakims czasie jak zazwyczaj pewnie przestalo sie oplacac bo trzeba by podniesc cene lub zmienic gramature zeby sprzedawac z taka jakoscia. Teraz leca troche na marce ale to krotka droga bo napewno klijent xo kupowal od poczatku nie da sie nabrac .Mi chyba chodzilo o ten chleb Baltonowski chleb ,kupowalamjak wracalam ze szkoly czasem jeszcze goracy byl . Cwiartke dla skorki ,miasz obdarowalam ptaki ,mosialo to byc koniec lat 70 bo wtedy jeszcze chodzilam ze szkoly do babci na obiadki:) Edited January 13, 2023 by EAnna Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808475 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 13, 2023 Report Share #21 Posted January 13, 2023 Cwiartke dla skorki ,miasz obdarowalam ptaki Jakbym siebie widział Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808488 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 13, 2023 Report Share #22 Posted January 13, 2023 (edited) Cwiartke dla skorki ,miasz obdarowalam ptaki Jakbym siebie widział A pozniej obiadu nie chcialam jesc i zaraz pieklo , bo babci nie bylo ten tego tylko bylo zawsze pysznie ... Edited January 13, 2023 by electra Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808507 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 13, 2023 Author Report Share #23 Posted January 13, 2023 "Chleb garnkowy" Sverige2.Zaczyn nastawiony wczoraj o godz 19,00, a wypiek wykonany dzisiaj o godz. 11,00 . a więc zaczyn dojrzewał przez 16 godzin do czas włożenia go do pieca. Mąka Szwedzka pszenna Eko, jak podają na opakowaniu, nadająca się doskonale do wypieku chleba jak też i wszelkiego rodzaju ciast. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808521 Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted January 13, 2023 Report Share #24 Posted January 13, 2023 Niestety chleb z lokalnych piekarni które znam znacznie obniżył loty. Nijaki w smaku,szybko starzejący się i na drugi dzień pachnący niczym. I kolejne niestety ale pomijając skład i proces powstawania najsmaczniejszy i najbardziej "chlebowy" jest w marketach Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808524 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 13, 2023 Report Share #25 Posted January 13, 2023 bo babci nie bylo ten tego tylko bylo zawsze pysznie ... U babci zawsze było pysznie A pozniej obiadu nie chcialam jesc I było: Zjedz mięsko, kartofelki możesz zostawić "Chleb garnkowy" Sverige2. Wygląda jak korona Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/#findComment-808525 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.