electra Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Marca 2024 3 godziny temu, Muski napisał(a): Czy ktoś z drogich SiBów robi Kiszok ? A coz to jest ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Marca 2024 (edytowane) 59 minut temu, electra napisał(a): A coz to jest ? Krótko mówiąc zupa z kaszanki taki znalazłem: https://ewawachowicz.pl/przepisy,,1528.html Edytowane 24 Marca 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Marca 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Krótko mówiąc zupa z kaszanki No tak taki odzysk zniszczonych kaszanek , ale interesuje mnie czy to przepis tzw żywy praktykowany czy już historia. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Marca 2024 (edytowane) Bardzo dobry pomysł może kiedyś wypróbuje bo wygląda całkiem zacnie, póki co z kaszanki( uszkodzonej i nie tylko) robiliśmy gołąbki..😊 Edytowane 24 Marca 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Marca 2024 44 minuty temu, szrekPL napisał(a): póki co z kaszanki( uszkodzonej i nie tylko) robiliśmy gołąbki..😊 To teraz pierogi. 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Marca 2024 12 minut temu, quadro555 napisał(a): To teraz pierogi. Lub krokiety🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Marca 2024 Jak śpiewali Starsi Panowie ,, Kaszanka jest dobra na wszystko '' czy jakoś tak.🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Marca 2024 U nas to "kiszczok"zupa powstawała podczas parzenia podrobów i oczywiście pękła kaszanka (może nie jedna). To był raarytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Marca 2024 (edytowane) Kiszczonka lub kleszczonka, tak nazywano tę zupę po parzeniu, info przekazane przez dziadków i rodziców którzy pochodzili z Kujaw. Edytowane 25 Marca 2024 przez MariuszB Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Marca 2024 31 minut temu, MariuszB napisał(a): Kiszczonka lub kleszczonka, @Marek z Bielska nazywa barwnie i dosadnie tę zupę ....pi-lonka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Marca 2024 Witam, Proszę o poradę jak uniknąć zmiany koloru przetartego chrzanu. W słoiczku z białego przechodzi powoli do szarości. Składniki to: chrzan , woda, ocet, sól i śmietanka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Marca 2024 Jeżeli ocet nie pomaga to spróbuj z sokiem z cytryny. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Marca 2024 Powiedz mi po co dodajesz wodę, śmietana nie wystarczy? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Marca 2024 Pierwszy raz w zyciu slysze o takiej zupie /potrawie . U nas jadalo sie kaszane smazona na patelni z cebula i ewentualnie na zimno jak kielbase . A tu tyle roznosci mozna zrobic 😀 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Marca 2024 (edytowane) Godzinę temu, electra napisał(a): A tu tyle roznosci mozna zrobic Polecam tartę z kaszanką : podsmażona cebula w kosteczkach , ogórek kiszony lub konserwowy / kwestia wyboru/ i jabłka w kosteczki kilka kaszanek . Dodatkowo doprawić do smaku ulubionymi przyprawami . /Ja wkładam kaszankę już bez jelita na kilkanaście minut do piekarnika na 40 st -tylko po to że łatwiej mieszać/ No i jest świetny farsz do wytrawnej tarty. Zapiekasz posypujesz natką lub kolendrą i eleganckie danie z kaszanki. Edytowane 25 Marca 2024 przez Muski 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Marca 2024 O tarcie słyszałam ale nigdy nie jadłam, no i pierogi z kaszanka , ja ogólnie to kaszanke, ale jakoś nie jest coś tak że muszę zjeść bo lubie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Marca 2024 Pierogi, krokiety, cebula nadziewana kaszanką lub winne duże jabłka i zapiekane to znaliśmy, nowiną były gołąbki ale teraz doszła zupa no i przypomnienie o tarcie bo tylko z opowiadań znaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Marca 2024 4 godziny temu, Muski napisał(a): Polecam tartę z kaszanką Jest pyszna 😋 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Marca 2024 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): tylko z opowiadań znaliśmy No zobacz jesteś tu krótko a ile nowości Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Marca 2024 No z tym krótko to tak nie do końca, ujawniłem się rzeczywiście dopiero co (czego szczerze żałuję bo powinienem wcześniej) ale przeglądam i korzystam z przepisów od dość dawna, nawet bardzo dawna z dłuższymi/krótszymi przerwami (tak jest mi teraz trochę głupio) i pewnie tak by zostało gdyby nie przeróbka strony... O to poszlaka... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Marca 2024 (edytowane) Godzinę temu, szrekPL napisał(a): No z tym krótko to tak nie do końca, ujawniłem się rzeczywiście dopiero co Mówisz, że najpierw się uczyłeś czytając i robiąc wyroby, jak złapałeś wprawy to nam je pokazałeś😀. Idziesz na mistrza, jeszcze małe szlify może jakiś kursik i mamy to 👍. P.S. Sznurki z parówek muszą zniknąć 😉😁. Edytowane 25 Marca 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Marca 2024 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Mówisz, że najpierw się uczyłeś czytając i robiąc wyroby, jak złapałeś wprawy to nam je pokazałeś😀 P.S. Sznurki z parówek muszą zniknąć 😉😁. O nie nie drogi kolego zbyt daleko idące wnioski, owszem czytałem ale na zasadzie potrzebuje przepis i co będzie...daleko mi do waszych produkcji a niektóre(np. ,,dojrzewki") oglądam jak nadchodzi czas czyszczenia monitora bo wystarczy go tylko przetrzeć do sucha po oglądaniu... Sznurki z parówek rzeczywiście muszą zniknąć ale to dopiero 3 produkcja i dochodzimy do wprawy 2x były w fi23 a teraz przypadkowo fi19 (nie polecam na pierwszy raz z racji szybkiego nagrzewania wsadu i małej tolerancji na wahnięcie temp. w niektórych lekko wytopił się tłuszcz ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Marca 2024 16 minut temu, szrekPL napisał(a): teraz przypadkowo fi19 (nie polecam na pierwszy raz z racji szybkiego nagrzewania wsadu Czy dobrze zrozumiałem, że osłonka fi 19 ma niby jakiś wpływ na temp. farszu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Marca 2024 Nie nie, no widzisz moją fachowość... chodziło mi że ta grubość a właściwie cienkość(parówki nie osłonki) jest chyba dla bardziej zaawansowanych i bardziej uważnych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Marca 2024 40 minut temu, szrekPL napisał(a): chodziło mi że ta grubość a właściwie cienkość(parówki nie osłonki) Kaliber nie ma znaczenia jak będziesz częściej robić parówki to nabierzesz wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.