Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Muski napisał(a):

Czy ktoś z drogich SiBów  robi Kiszok ? 

 A coz to jest ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912481
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, electra napisał(a):

 A coz to jest ? 

Krótko mówiąc zupa z kaszanki :D

taki znalazłem:

https://ewawachowicz.pl/przepisy,,1528.html

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912496
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Krótko mówiąc zupa z kaszanki

No tak taki odzysk zniszczonych kaszanek , ale interesuje mnie czy to przepis tzw żywy praktykowany czy już historia.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912527
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobry pomysł może kiedyś wypróbuje bo wygląda całkiem zacnie, póki co z kaszanki( uszkodzonej i nie tylko) robiliśmy gołąbki..😊

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912531
Udostępnij na innych stronach

Kiszczonka lub kleszczonka, tak nazywano tę zupę po parzeniu, info przekazane przez dziadków i rodziców którzy pochodzili z Kujaw.

Edytowane przez MariuszB

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912648
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, MariuszB napisał(a):

Kiszczonka lub kleszczonka,

@Marek z Bielska nazywa barwnie i dosadnie tę zupę ....pi-lonka :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912658
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Proszę o poradę jak uniknąć zmiany koloru przetartego chrzanu.

W słoiczku z białego przechodzi powoli do szarości.

Składniki to: chrzan , woda, ocet, sól i śmietanka .

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912663
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz w zyciu slysze o takiej zupie /potrawie .

U nas jadalo sie kaszane smazona na patelni z cebula i ewentualnie na zimno jak kielbase .

A tu tyle roznosci mozna zrobic 😀

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912679
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, electra napisał(a):

A tu tyle roznosci mozna zrobic

Polecam tartę z kaszanką : podsmażona cebula w kosteczkach , ogórek kiszony lub konserwowy / kwestia wyboru/ i jabłka w kosteczki kilka kaszanek . Dodatkowo doprawić do smaku ulubionymi przyprawami . /Ja wkładam kaszankę już bez jelita na kilkanaście minut do piekarnika na 40 st -tylko po to że  łatwiej mieszać/ No i jest świetny farsz do wytrawnej tarty. Zapiekasz posypujesz natką lub kolendrą  i eleganckie danie z kaszanki. 

Edytowane przez Muski
  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912698
Udostępnij na innych stronach

O tarcie słyszałam ale nigdy nie jadłam, no i pierogi z kaszanka , ja ogólnie to kaszanke, ale jakoś nie jest coś tak że muszę zjeść bo lubie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912734
Udostępnij na innych stronach

Pierogi, krokiety, cebula nadziewana kaszanką lub winne duże jabłka i zapiekane to znaliśmy, nowiną były gołąbki ale teraz doszła zupa no i przypomnienie o tarcie bo tylko z opowiadań znaliśmy.:D:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912748
Udostępnij na innych stronach

No z tym krótko to tak nie do końca, ujawniłem się rzeczywiście dopiero co (czego szczerze żałuję bo powinienem wcześniej)  ale przeglądam i korzystam z przepisów od dość dawna, nawet bardzo dawna z dłuższymi/krótszymi przerwami (tak jest mi teraz trochę głupio) i pewnie tak by zostało gdyby nie przeróbka strony...:facepalm:

O to poszlaka...

IMG_20240325_193807.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912803
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

No z tym krótko to tak nie do końca, ujawniłem się rzeczywiście dopiero co

Mówisz, że najpierw się uczyłeś czytając i robiąc wyroby, jak złapałeś wprawy to nam je pokazałeś😀. Idziesz na mistrza, jeszcze małe szlify może jakiś kursik i mamy to 👍.

 

P.S. Sznurki z parówek muszą zniknąć 😉😁.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912829
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Mówisz, że najpierw się uczyłeś czytając i robiąc wyroby, jak złapałeś wprawy to nam je pokazałeś😀

 

P.S. Sznurki z parówek muszą zniknąć 😉😁.

O nie nie drogi kolego zbyt daleko idące wnioski, owszem czytałem ale na zasadzie potrzebuje przepis i co będzie...daleko mi do waszych produkcji a niektóre(np. ,,dojrzewki") oglądam  jak nadchodzi czas czyszczenia monitora bo wystarczy go tylko przetrzeć do sucha po oglądaniu... :D

Sznurki z parówek rzeczywiście muszą zniknąć ale to dopiero 3 produkcja i dochodzimy do wprawy 2x były w fi23 a teraz przypadkowo fi19 (nie polecam na pierwszy raz z racji szybkiego nagrzewania wsadu i małej tolerancji na wahnięcie temp. w niektórych lekko wytopił się tłuszcz ):facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912837
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, szrekPL napisał(a):

teraz przypadkowo fi19 (nie polecam na pierwszy raz z racji szybkiego nagrzewania wsadu

Czy dobrze zrozumiałem, że osłonka fi 19 ma niby jakiś wpływ na temp. farszu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912845
Udostępnij na innych stronach

Nie nie, no widzisz moją fachowość... chodziło mi że ta grubość a właściwie cienkość(parówki nie osłonki) jest chyba dla bardziej zaawansowanych i bardziej uważnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912850
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, szrekPL napisał(a):

chodziło mi że ta grubość a właściwie cienkość(parówki nie osłonki)

Kaliber nie ma znaczenia jak będziesz częściej robić parówki to nabierzesz wprawy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19728-tradycyjne-potrawy-wielkanocne/page/2/#findComment-912882
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.