szrekPL Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 25 Marca 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): Kaliber nie ma znaczenia jak będziesz częściej robić parówki to nabierzesz wprawy. O to to Kaliber ...wiedziałem że jakieś zagraniczne słowo częstotliwość rzeczywiście będzie, pochwaliłem się nieopatrznie rodzince no i się zaczęło... dobrze że ten ninja jest w końcu...tylko nie wiem czy na sznurki wyrobię jak tak dalej pójdzie 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 25 Marca (edytowane) 18 minut temu, szrekPL napisał(a): tylko nie wiem czy na sznurki wyrobię jak tak dalej pójdzie Pakuj farsz w chlodziarke i przywieś do nas, pokażemy Tobie jak zaoszczędzić na sznurku. Żebyś nie miał problemu w wyborze to podpowiem, że nasz zespół lubi rudą😉. Edytowane 25 Marca przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 26 Marca Ruda 🤔. Rdza a co zespół zardzewiał . 😁. No nocne stwierdzenie 😂 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 26 Marca 23 godziny temu, El komendante napisał(a): jak uniknąć zmiany koloru przetartego chrzanu. W słoiczku z białego przechodzi powoli do szarości. Składniki to: chrzan , woda, ocet, sól i śmietanka . Kwas mlekowy (zamiast octu) jest wybielaczem chrzanowym. Pisał o tym kiedyś @MAxell, który był producentem chrzanu. Osobiście stosuje. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 26 Marca Wiecie ja poprostu za krotko mieszkalam w Polsce a jak wyjechalam to nie bylo dostepnosci do polskich produktow ,teraz w kazdym markiecie sa polki z polskimi produktami . A jak czlowiek byl mlody to nigdy nie myslalam zeby kisic kapuste czy robic samemu kielbase. W Polsce za dzieciaka wszystko bylo lepsze w sklepach to sie jadlo sklepowe chociaz byly czasy ze pol swinki czy kawal cieleciny tata w kuchni rozbieral jak byly kartki😀 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 28 Marca Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 28 Marca W dniu 26.03.2024 o 09:15, EAnna napisał(a): Kwas mlekowy (zamiast octu) jest wybielaczem chrzanowym. Pisał o tym kiedyś @MAxell, który był producentem chrzanu. Osobiście stosuje. Bardzo dziękuję za poradę. Sprawdzę czy w pobliskim sklepie z przyprawami i osłonkami itp mają w ofercie kwas mlekowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Marca Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 28 Marca 18 minut temu, El komendante napisał(a): Osobiście stosuje. W jakiej ilości? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Marca Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 28 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, El komendante napisał(a): Sprawdzę czy w pobliskim sklepie z przyprawami i osłonkami itp mają w ofercie kwas mlekowy. Popytaj raczej w aptece albo poszukaj na necie u mnie w sklepie ,,masarskim pani zrobiła wielkie oczy"... Edytowane 28 Marca przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 28 Marca 3 godziny temu, Todek napisał(a): W jakiej ilości? 10% kwas mlekowy zamiast octu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 28 Marca 2 godziny temu, EAnna napisał(a): 10% kwas mlekowy zamiast octu. Nie. Oni dają ocet lub kwasek cytrynowy, a kwas mlekowy lub mrówkowy, o ile pamiętam w ilości 0d 3 do 5%, wyłącznie do wybielenia masy. Dlaczego? Ponieważ przygotowując chrzan do tarcia najpierw tnie się korzeń na kilkucentymetrowe kawałki, następnie moczy je przez noc w zimnej wodzie, aby stały się jędrne przed obieraniem. Następnego dnia, przy pomocy obieraczek do ziemniaków zdziera się skórkę. I tutaj zaczynają się schody. Korzeń chrzanu nie jest gładki i zostaje sporo skórki w niszach. Po starciu w zwykłym śrutowniku (tak to robią) masa jest szara. Do tego jeszcze młode, jednoroczne odrosty, z uwagi na ich przekrój i miękkość, nie są obierane ze skórki (jest dosyć jasna i delikatna) tylko większe przeznacza się na sadzonki a odrzuty są śrutowane i masa dodawana do uzyskanej z korzenia. Gdyby nie kwasy mlekowy czy mrówkowy, chrzan w słoiczku byłby szary i nieapetyczny. Wiem o czym pisze, gdyż wiele lat uprawiałem chrzan (ponad hektar), który odstawiałem do przetwórni w Pajęcznie (polskie zagłębie chrzanowe). Byłem niejednokrotnie świadkiem wszystkich procesów technologicznych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Marca 15 godzin temu, szrekPL napisał(a): Popytaj raczej w aptece Nie wiem czy w aptece, ale u mnie w osiedlowym spożywczaku jest na regale ze zdrową żywnością Avitek Primus 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 29 Marca 3 godziny temu, mikami napisał(a): Nie wiem czy w aptece, ale u mnie w osiedlowym spożywczaku jest na regale ze zdrową żywnością Avitek Primus 30% Tak masz rację zapomniałem jeszcze o zdrowej żywności... 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.