Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wojtku jak coś to pytaj, a tak na zaś to poproszę przepis na makaron z malaksera.😚

 

Oj Dawidzie, to ja podziwiam Twoje zdolności i zapał, który na pewno masz.:clap::clap::clap:

 

Ps. Teraz w piekarniku piecze się sernik cytrynowy.

Kiedyś już go piekłam to wiem że szybko zniknie. :D

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/6/#findComment-1046175
Udostępnij na innych stronach

Makaron tzn. ciasto na makaron robię w mojej Ninji , robię też kruszonkę do chałek. Przepis znasz tylko zamiast rączek używam Ninji. Każde ciasto wychodzi super , a kruszonka najlepiej. Moja mama ciasto na faworki robiła ręcznie, zatrudniając mnie  jak już nie miała siły , teraz ciasto na faworki robi Ninjia , ja wałkuję , obraca i smaży 10 letni wnuk.

Do ciasta francuskiego podchodziłem jak do jeża dzisiejsze wystąpienie Dorotki z YOUTUBA , chyba mi pomoże przełamać opór.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/6/#findComment-1046181
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj do "dojrzewania" w lodówce trafiło ciasto na piernik.

Delikatnie Wam Kochani przypominam o tym rarytasie na święta. 😚

mms_img287990719.jpg.5b2a03d094f39f2fb697c3d0cf1d4c9a.jpg

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/6/#findComment-1048292
Udostępnij na innych stronach

Przepis nie mój tylko Halusi, a ja go skubłam od Reni.

Dziękuję Siostrzyczki. 😚

Tu u Reni (1 post):

 Ja zwiększam składniki ciasta o 1/3 i piekę 4 blaty ciasta 39 x 26.

Końcowo mam 3 pierniki 13 x 26.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/6/#findComment-1048298
Udostępnij na innych stronach

W dniu 30.03.2025 o 13:18, mamuśka napisał(a):

Jak niedziela, to niedziela. 😃

 

Ciasto cytrynowe się studzi.

mms_img776579283.jpg.667e5a832b5b7b3d9b79a93886d3f856.jpg

 

 

@mamuśka, proszę, zapodaj przepis albo jakiegoś linka! Z ekranu mi pachnie cytryną a jutro niedziela...

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/6/#findComment-1048302
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.04.2025 o 11:06, mamuśka napisał(a):

Sernik cytrynowy.😃 Do powtórki.

W smaku 9/10, aromat 10/10. Ciasto jest średnie w "konstrukcji" (nie sztywne i nie maziste) i wilgotne.

To oryginalny przepis:  https://mojewypieki.com/przepis/puszysty-sernik-cytrynowy.

Ja zmniejszyłam ilość cukru i masła, a dołożyłam więcej skórki cytrynowej i "kwaśności" i zrobiłam na kruchym spodzie (zwykła pszenna i krupczatka 50/50).

 

mms_img-1698516876.thumb.jpg.3b4215ace35d5928f456198047cdd9f3.jpg

 

Na sam przód, na sam pierw moje wskazówki:

- Ser, serowi nierówny. Ja robię serniki na swoim serze (mleko bez ściągania śmietany), a jak nie mam swojego to robię na Mój Ulubiony. Oba sery są dość tłuste, to zmniejszam w tym przepisie ilość masła na moją formę (24 x 37) z przeliczonego 437,5g na 262g. Wystarczy. 

- Cukier puder. Próg słodkości, słoności każdy ma swój. Wg przepisu pudru powinno być 525g, nam wystarcza 400g. Próba paluszka zrobiona. Jakby co to pudrem, czy lukrem ciasto można ochrzcić.:D

- Cytryna, cytrynie nie równa. Z ilością soku trzeba uważać, ale skórki możemy spokojnie do smaku dodawać.

- Wykładając formę papierem na bokach wystawiamy zapas, do góry tak 4 - 5 cm. To margines bezpieczeństwa, bo serniki lubią iść do góry. Mając zapas na bokach sernik z formy nie ucieknie i nie będziemy sprzątać piekarnika.

- Sernika za długo nie mieszamy, bo nam urośnie bardzo i z hukiem opadnie.

 

Ale się rozpisałam :facepalm:.

 

To czas na przepis.

 

Sernik cytrynowy (24 x 37 forma, moja wersja).

 

Spód pod ciasto robię jak chcę. Półkruche piekę, albo spód ciasteczkowy (na leniwca).

 

Składniki masy (temperatura pokojowa)

- 1,75 kg sera (własny tłusty lub Mój Ulubiony). Własnego traktuję mikserem, blenderem. Kwestia czy chcę drobinki sera, czy gładki ser

- masło 262g

- cukier puder 400g (z przelicznika powinno być 525g)

- jajka 14szt. (żółtka, białka osobno)

- 3,5 łyżki czubatej mąki ziemniaczanej

- 3,5 łyżki czubatej mąki pszennej

- skórka starta z 6 cytryn ( z przelicznika powinno być z 3,5 cytryny)

- sok z cytryny 1,75 łyżki

 

Mieszanie robię od tyłu. Piekarnik już włączam na 180 stopni.

- białka ubijam na sztywno z dużą szczyptą soli (białka ubite odstawiam na bok).

Teraz główna masa. Mieszajcie tylko do wymieszania

- masło z cukrem (drapciami od białek) ubijam do puszystości

- do ubitego masła dodaję po żółtku i po każdym z nich miksuję

- ser do masy dodaję w trzech turach i miksuję.

- na masę serową przesiewam mąki ziemniaczaną i pszenną, rozsypuję startą skórkę i wlewam sok z cytryny. Miksuję. Robię próbę paluszka. Jak coś to mogę masę dosłodzić lub zrobić bardziej cytrynową.

Mikser już odstawiamy.

Teraz łyżka, czy łopatka do ręki.

- teraz do masy serowej, w trzech turach dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Masę delikatnie wylewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

 

180 stopni, około 70 minut.

Jak zbliża się koniec czasu to patrzę na środek ciasta czy jest równy z brzegami ciasta. Jak jest dołek to dalej piekę do wyrównania powierzchni. Jak powierzchnia jest równa to sprawdzam patyczkiem. Uchylam troszkę drzwiczki piekarnika. Sernik kłuję patyczkiem i delikatnie zamykam drzwiczki. Sernik nie lubi różnic temperatur i wstrząsów. Sprawdzam patyczek. Jak jest tylko mokry (tak jest generalnie przy sernikach) to koniec pieczenia, jak są ślady masy to piekę dalej.

Jak już sernik się upiecze to zostawiam go w nagrzanym, zamkniętym piekarniku. Ciasto stygnie razem z piekarnikiem. Co jakiś czas zerkam przez szybkę do piekarnika, czy nie idę w stronę murzynka.

Ostygł w piekarniku to wyciągam na blat kuchenny, demontuję brzeg formy i czekam jak sernik ostygnie do końca. Ciężki to czas, bo ja nie mogę wytrzymać i latam przy cieście jak messerschmitt:facepalm:.

 

Koniec. Powodzenia i smacznego Kochani.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/6/#findComment-1048361
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.