EAnna Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 25 Marca 2011 rozkoszować się smakiemTak, tak..., nie można inaczej. :thumbsup: Dzięki Aga za przepis. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-153982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Marca 2012 Wiem, że daleko im do smaku wędzonek ale czasami człowiek musi zjeść coś innego A kto powiedział ,że nie mogą być z naszymi wędzonkami? Sałatka z wędzonej piersi kurczaka: 1.Wędzona pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 1x1 bez skóry 2.Puszka ananasów ( kostka) 3.Puszka kukurydzy 4.10 dkg rodzynek 5.Majonez Wszystko razem wymieszane i można sie zajadać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-205580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Marca 2012 Polecam z wędzonym kurczakiem: Mięso z dwóch wędzonych udek (skórka oczywiście też, najsmaczniejsza :thumbsup: )Mała paczka makaronu typu gwiazdkiPuszka kukurydzyMajonez Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać kukurydzę, ugotowany makaron (tylko gotować na pół twardo) a majonezu tyle, żeby nie było suche - makaron nasiąknie majonezem.Zostawić na noc do przegryzienia, rano będzie pycha :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-205635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Marca 2012 Mam taka ulubiona salatke, ale to wlasciwie saatka-obiad,a co zostanie to kto pierwszy ten lepszy resztki berze na lunch nastepnego dnia. Ja osobiscie wole ja na swiezo2 piersi z kurczaka, pokrojone na duze kawalki i obtoczone w " panierce" przyprawowej:Panierka, jako pokradlo: przecier pomidorow- paprykowy z dodatkiem ostrej papryczki, a suchy skladnik to: w rownych czesciach, papryka suszona,kolendra,chilli,czarny pioeprz,czarnuszka,knimek,suszona cebula, suszony czosnek,mala czerwone papryczki suszone,- to razem zmielone i pomiesznae z sola, cukrem do smaku i 1 lyzka maki bialej.Tak przyszykowanego kurczaka usmazyc i osuszyc na papierze. Teraz pozostale skladniki: salaty to do woli, ile kto lubi( u nas zwykle idzie cala glowka),pomidory, ogorek i cebula czerwona pokrojona w krazki. Zapomnialabym o2 malych ziemniakach. Te znowu obrac poktoic w kostke na patelnie i obsmazyc tak jak male tosciki, na koniec podsypac sola z czosnkiem, ale ostrpoznie, aby czosnek nie wzlia gora smaku, bo w tedy w saladce wszstko bedzie czosnkowe.Mie dawajcie za duzo ziemniakow na patelni, bo potrafia sie pokleic i wtedy wychodzi jeden wielki place, zamiask toscikow z ziemniaka. Teraz z majonezu( najlepiej wlasnej roboty) i 1 lyzki octu zrobic zalewe do salatki, domieszc do tego jeszcze ( kto woli) ziola( oregano, pietruszke,tymianek, najlepiej swieze)i tym zalac salatke.Pomieszc lekko i smacznego. Mam nadzieje ze bedzie smakowac Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-206074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 30 Maja 2012 Smakowite te Wasze sałateczki :thumbsup: W takim razie ja też się "wkupię" na forum przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek.Przepis pasuje akurat do forum zadymiaczy :grin: Sałatka z kalafiora: 1 kalafiorwędzona pierś z kurczaka (lub udka)pęczek koperkumajonez (ja daję Winiary - dekoracyjny) Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w wodzie z solą i odrobiną cukru (na półtwardo), wystudzić i posiekać "w kostkę".Koperek posiekać. Mięso obrać ze skóry i kości, pokroić w kostkę.Składniki sałatki wymieszać i zostawić do przegryzienia. Niczym nie doprawiać. Smacznego! Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-220441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Surówka w smaku jak ta u chińczka nie znalazłam jeszcze takiej na forum . główka białej kapusty ja robiłam wczoraj z młodej/chyba starej już nie ma/ 2 starte na grubych oczkach marchewki jak ktoś nie lubi dużo marchewki to wystarczy 1szt. 3 małe ząbki czosnku MARYNATA pół szk.cukru /pół kubka z duralexu np./ mniej niż pół tego samego naczynia octu spirytsowego 10% /może być i jabłkowy/ tyle samo co octu oleju duża łyżka soli Składniki marynaty mieszamy ze sobą i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru ,czekamy aż troszkę przestygnie może być nawet zimne zalewamy poszatkowaną kapustę z marchewką i czosnkiem ,mieszamy jeśli zauważymy zbyt małą ilość marynaty poczekjamy chwilkę bo kapustka puści sok ja dodatkowo wsypałam 2 szczypty płatków chili .Pakujemy w szczelny pojemnik o do lodówki może postać pare dni ale dla mnie jest najlepsza od razu. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-222754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 15 Czerwca 2012 :thumbsup: Często robię podobną surówkę do obiadu...Cieniutko szatkuję młodą kapustę,sypię sól i cukier, ugniatam żeby lekko zmiękła, 0.5 cebuli kroje w kostkę, marchewkę i jabłko ścieram na grubej tarce , dodaje śmietanę 18 % i pieprz do smaku :grin: Szybko , zdrowo i :thumbsup: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-222758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 2 Lipca 2012 Sałatka z kalafiorem: różyczki z kalafiora gotowanego ogórek surowy lub/i małosolny szczypiorek pomidor gotowane jajko majonez , ketchup Na kalafior układany równomiernie, warstwami każdy składnik ( duże kawałki: plasterki, kostka...). Skrapiamy majonezem i ketchupem. Podajemy niezmieszane na półmisku lub w salaterce. Mieszamy delikatnie, po kawałku podczas jedzenia. Dobra na upały, do grilla lub jako danie główne. Można improwizować z innymi dodatkami. Sałatkę podałam sobie w pracy dzisiaj. :grin: Nie jest podana za elegancko, ale musiałam coś zjeść w ten upał. :lol: :blush: Nie mogę dzisiaj dodać zdjęcia! Jakiś błąd na serwerze! Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-225958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Lipca 2012 dodaję zdjęcie do sałatki z kalafiora. Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-226101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denia Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 20 Lipca 2012 Piękne zdjęcia.Moja ulubiona surówka z pomidorów i śmietany. Do tego dużo cebuli trochę soli i więcej piprzu. Taka surówka najlepiej smakuje ze świeżym chlebem Cytuj dobre akcesoria do kuchni i nie tylko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-228705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 20 Lipca 2012 Dziś pokusiłem się na nową koncepcję dressingu Warzywa: sałata lodowa, ogórek gruntowy, pomidor, cebula, rzodkiewka Dressing: łyżka stołowa pasty yellow curry firmy Lobo wymieszana na patelni (na zimno) z łyżką oleju, podsmażone razem z drobno siekaną podwędzana i suszoną chipotle, aż wydobędzie się pełny aromat przypraw. Na jeszcze ciepłą patelnię (już bez ognia): łyżka cukru, łyżeczka soli, kilka łyżek octu kokosowego, sporo sosu sojowego kikkoman (głęboki piwny aromat). Dokładnie wymieszać aż dressing ostygnie - na tym etapie dodałem łyżkę domowego dżemu z imbiru i melona.. (świetny półprodukt zastępujący świeży imbir)... Wymieszać i smacznego ^^ aromat świetny... pasta curry nadaje całości lekko mięsny smak :thumbsup: wszelkie kiełki (np słonecznika - nie dodałęm bo zmroziły się w lodówce) pędy bambusa, prażone pestki dyni/sezam mile widziane Pozdrawiam http://img809.imageshack.us/img809/8601/aasaata.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-228715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 21 Lipca 2012 To ja wstawię naszą pieczarkową.Mam nadzieję, że się nie powtarzam, ale przeglądałam przepisy i dokładnie takiej nie widziałam. - do 500 g pieczarek- 2 cebule- 4 jaja ugotowane na twardo- szczypior, koper, pietruszka - sama zielenina- majonez- sól, pieprz Pieczarki pokroić w nie za małe i nie za duże :wink: plasterki, cebulę podobnie. Zagotować wodę. Do gotującej wrzucić pieczarki i cebulę i parę minut potrzymać w gotującej się wodzie - tak żeby delikatnie zmiękły. Po kilku minutach odcedzić i wystudzić. Do zimnych pieczarek i cebuli dodać pokrojone w ósemki jaja. Do tego posiekany koper i każda inna zielenina (u mnie głównie koperek). Na koniec sól, pieprz i majonez - wedle uznania.Schłodzić rzecz jasna, bo zdecydowanie wtedy smaczniejsza. Z reguły po schłodzeniu trzeba ponownie dosalać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-228884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 22 Lipca 2012 Warzywa: sałata lodowa, ogórek gruntowy, pomidor, cebula, rzodkiewka Połączenie ogóra i pomidora to nie jest dobre rozwiązanie W ogórach jest enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C która jest w pomidorze Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 22 Lipca 2012 wamix, nie martwię się o niedobór witaminy C zazwyczaj sporo pietruszki jadam hehe tusiaczkowa, to taka sałatkowa wersja farszu do świątecznych jajek :thumbsup: dobre na bank.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 22 Lipca 2012 Ok to tylko nie mieszaj pomidora z serem białym bo to juz powaznie szkodzi zdrowiu :grin: Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 22 Lipca 2012 nie mieszaj pomidora z serem białym bo to juz powaznie szkodzi zdrowiu a dokładnie stawom, no chyba że spożywa się to sporadycznie. http://magicsport.pl/news/zdrowie/nieprawidlowe,laczenie,pokarmow,N103.html Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 22 Lipca 2012 wamix, nie martwię się o niedobór witaminy C zazwyczaj sporo pietruszki jadam hehe Jak jesteś "pietruszkowy" to polecam sok z pietruszki i cytryny i ewentualną odrobiną mięty. Tzw "shreka" uwielbia nasz starszak. My zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 23 Lipca 2012 W ogórach jest enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C która jest w pomidorzeJego nazwa to: askorbinaza, która niszczy wit. C nie tylko w pomidorze. Askorbinaza ulega rozkładowi pod wpływem kwasów, czyli ogórki kiszone możemy łączyć z pomidorem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-229244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam. Surówka z białej kapusty. Luiza "przytargała" przepis od koleżanki.Może przepis już jest na forum, może nie :rolleyes: ale mi bardzo posmakowała, więc wklejam. 1 duża kapusta 4 marchewki 3 płaskie łyżki soli 3-6 ząbków czosnku Kapuste drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce od buraków, czosnek przez praskę lub drobno pokroić.wszystko razem posolić i wymieszać. Zalewa: 1 litr wody 1/2 szklanki octu (koleżanka daje mniej :wink: ) 1 szklanka oleju 1 szklanak cukru (według mnie trochę za słodka) Wymieszaną kapustę przekładamy do kamiennego garnka lub naczynia szklanego (chyba trochę przesadzają :rolleyes: i zwykły garnek się nada :grin: ) i zalewamy gorącą zalewą.Gdy przestygnie przyciskamy czymś co się nawinie :tongue: Najlepsza jest po dwóch dniach.Trzymamy w piwnicy lub lodówce.Podobno można zapakować w słoiki i trzymać w zimnym ok. dwóch tygodni.Ale zaręczm, że tyle nie wytrzyma :thumbsup: Cholerka człowiek tyle lat żyje a białą kapustą się zachwyca :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-250436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 25 Listopada 2012 Surówka z białej kapusty. Wczoraj zrobiona . http://img717.imageshack.us/img717/9825/004jcb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-252232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 25 Listopada 2012 Henio, i co dobra?? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-252289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 25 Listopada 2012 Jadłem do dzisiejszego obiadu i miała ona dopiero dobę , ale to nie moje smaki . Smak zdominował ocet i czosnek , powinno być o połowę mniej jak dla mnie .W mojej ocenie na 10 punktów daję 6 . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-252301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 25 Listopada 2012 Surówka z białej kapusty. Wczoraj zrobiona . Obrazek Henio a czy nie jest tak ,że kapusty miałeś tylko troszkę a proporcje płynne w całości z przepisu ,pytam bo strasznie dużo w niej płynu. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-252344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 25 Listopada 2012 Była przyciśnięta talerzykiem , do fotki wyjęty. Główka kapusty nie ogromiasta ale też i nie mała . Pisałem o moich odczuciach , a ja w surówkach jestem raczej słodkolubny :wink: Gonzo pisze że dla niego za słodka , dla mnie nie - każdy ma swoje smaki i pierwszy raz należy wykonać zgodnie z przepisem , by póżniej udoskonalać go pod swój smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-252347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania1950 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 5 Grudnia 2012 u mnie w tym roku obrodziły ogórki, jak co roku robię sałatkę w słoikach przepraszam pomyliłam dział to miało być w przetworach, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/4/#findComment-254438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.